PDA

Zobacz pełną wersję : Brak komunikacji z lampą

dinx6
04-09-2012, 07:58
Mam problem z D90 a ściślej mówiąc- z jego komunikacją z SB900. Aparat nie wykrywa lampy i wszystko (zoom, przysłona itd.) trzeba korygować ręcznie. Co może być nie halo?

Poza tym, zauważyłem coś dziwnego. D90 ma czas synchronizacji z wbudowaną lampą 1/200s, tymczasem moje body pokazuje 1/60 i ani trochę więcej. Gdzie tkwi problem, Waszym zdaniem?

żółto-czarny
04-09-2012, 08:02
D90 ma czas synchronizacji z wbudowaną lampą 1/200s, tymczasem moje body pokazuje 1/60 i ani trochę więcej.
Jeśli pokazuje 1/60 to najprawdopodobniej masz wrzucony tryb A lub P. Wtedy masz ograniczenie najkrótszej migawki, ustawiane w menu. To akurat nie jest dziwne. Co to pierwszej kwestii - próbowałeś ustawiać różne tryby pracy przyciskami na Sabince?

dinx6
04-09-2012, 08:05
Jeśli pokazuje 1/60 to najprawdopodobniej masz wrzucony tryb A lub P. Wtedy masz ograniczenie najkrótszej migawki, ustawiane w menu. To akurat nie jest dziwne. Co to pierwszej kwestii - próbowałeś ustawiać różne tryby pracy przyciskami na Sabince?

Używam tylko M i w tym właśnie trybie pokazuje mi 1/60.
Co do ustawień, tak, próbowałem. Nic to nie dało.

Kali_69
04-09-2012, 09:26
dinx6 Spróbuj założyć lampę i naciskając przycisk otwierający lampę wbudowaną kręcisz głównym pokrętłem i ustawiasz na REAR lub SLOW. I wtedy powinieneś mieć inne czasy synchronizacji.
http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/vqUaOfFVeV/D90_Pl_05.pdf str.195 Tryb Auto FP. Nie wiem czy pomogłem ale zawsze warto spróbować :) Z D7000 działa.

dinx6
04-09-2012, 09:44
dinx6 Spróbuj założyć lampę i naciskając przycisk otwierający lampę wbudowaną kręcisz głównym pokrętłem i ustawiasz na REAR lub SLOW. I wtedy powinieneś mieć inne czasy synchronizacji.
http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/vqUaOfFVeV/D90_Pl_05.pdf str.195 Tryb Auto FP. Nie wiem czy pomogłem ale zawsze warto spróbować :) Z D7000 działa.

Niestety, to także nic nie daje. Zero komunikacji z lampą, ponieważ wszelkie zmiany w body powinny wpływać na to, co dzieje się w lampie. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

Kali_69
04-09-2012, 10:43
Czyli na przykład masz zapięty obiektyw a lampa nie ustawia ogniskowej obiektywu, a przy zmianie ogniskowej nie zmienia się ogniskowanie lampy? To by musiały być styki brudne albo coś uszkodzone. Jeżeli jednak te dane są przesyłane, to spróbuj jak na str.235 włączyć tryb Auto FP. W D7000 działa to bez problemu z SB900 tylko w trybie RPT czas jest ograniczony do 1/320.
Przeczytałem jeszcze raz Twój pierwszy post i proponuje zapiąć tą lampę do innego body lub zapiąć inną lampę do Twojego. Może w sklepie, gdzie kupowałeś sprzęt pozwolą Ci sprawdzić.

Kali_69
04-09-2012, 12:52
Jeszcze jedno pytanie: czy świeci Ci kontrolka współpracy z aparatem zgodnym z CLS strona c-14 instrukcji SB900 ? Jeżeli tak to jest komunikacja, jeżeli nie to coś nie bangla miedzy nimi.

dinx6
16-09-2012, 23:08
Kontrolka świeci, a jakże. Generalnie moja lampa oszalała...

-Wyzwala błyski jak chce, przechodząc sobie z TTL w tryb A, ma to chyba związek z lekkim luzem na sankach (jak próbuję nią ruszać lub pochylam body to wyzwala dziwne błyski, czasem strobo a czasem pojedyncze) ale zauważyłem, że na innym body (DX) luz jest taki sam a tam już jest ok. Zauważyłem też, że nie przełącza się automatycznie z FX na DX i odwrotnie (mimo, że tak jest ustawione w menu lampy). Menu lampy też chodzi jakoś dziwnie, kręcę rolką a ono się zwiesza i trzeba zrobić kilka ruchów, by przeszło na kolejną pozycję.

Co zastanawiające, poradziłem sobie chwilowo z problemem nieposkromionych błysków, blokując lampę (dwa przyciski, kłódka) w trybie w którym chcę pracować.

Konia z rzędem temu, kto kuma o co tu chodzi...

Kali_69
26-09-2012, 08:51
Menu lampy też chodzi jakoś dziwnie, kręcę rolką a ono się zwiesza i trzeba zrobić kilka ruchów, by przeszło na kolejną pozycję.

Konia z rzędem temu, kto kuma o co tu chodzi...

Ciekawy ten Twój przypadek, a czy w lampie "luzem" też tak szaleje menu? Jak działa dobrze i działa z innym body to może aparat? Daj znać jak się coś wyjaśni bo to bardzo ciekawe. Mi zdarzyło się może dwa razy błąd komunikacji, ale wypięcie i ponowne założenie lampy(lub obiektywu) pomogło.

Matey3000
26-09-2012, 09:41
Problem czesto dotykajacy D700. "Hot shoe" do naprawy/wymiany jeden lub wiecej pinow nie laczy.

dinx6
26-09-2012, 13:06
Problem czesto dotykajacy D700. "Hot shoe" do naprawy/wymiany jeden lub wiecej pinow nie laczy.

Też bym to obstawiał. Pytanie jednak, czemu lampa nie wariuje kiedy jest zablokowana?

Kali_69
26-09-2012, 23:02
Przypuszczam, ze zablokowane jest zarówno sterowanie nią przez aparat jak i użytkownika. Ale to tylko moja teoria, myślę że ktoś to potwierdzi lub poda inny argument.