Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EIZO ColorEdge CX240 - pierwsze wrażenia

Czornyj
03-09-2012, 23:09
Na moim biureczku stanął dziś nowy CX240, dlatego pozwolę sobie szybko zreferować najciekawsze fakty dot. nowego panelu.

Z doskonałych informacji - po latach błędów i wypaczeń znowu mamy matrycę z wykończeniem satynowym! Nie ma śladu po kaszce, marmurkowaniu, chmurzeniu, skrzeniu i jakkolwiek zwać to cholerstwo. Obraz jest klinicznie czysty jak na iMacach, ale bez fatalnych konsekwencji wynikających z błyszczącej jak psu jajca, lustrzanej szyby.

Gdy mija pierwszy szok po kontakcie z klinicznie czystą bielą, ejzacz serwuje jeszcze większą niespodziankę w postaci czerni - czerni łamiącej prawa IPS-owej fizyki! Charakterystyczne srebrzenie IPS za sprawą jakiejś szatańskiej sztuczki diabli wzięli, nie ma też*cieknięcia krawędzi. W pierwszej chwili zacząłem podejrzewać, że za sprawą jakiegoś oszustwa mam przed sobą S-PVA, ale szybkie gibnięcie się na boki utwierdziło mnie w przekonaniu, że jest to rasowy IPS - monitor nie wykazywał śladu typowego dla S-PVA przekłamania gammy i temperatury barwowej w funkcji kąta obserwacji. Suma powyższych cech utwierdziła mnie w przekonaniu, że mam przed sobą monitor o zdecydowanie najlepszej charakterystyce kątowej od czasu CRT.

Intensywnie poszukując czegoś, do czego mógłbym się dopieprzyć sprawdziłem równomierność podświetlenia, odnotowując kolejny rekord. Odchyłki luminancji pikowo sięgają 4%, mura chrominancji nie przekracza 1dE(76) - porównywalny jest tylko NEC P232W, który jest... wąskogamutowy.

Liniowość nie ustępuje homogeniczności - niezależnie od ustawionej jaskrawości i temperatury barwowej krzywa odpowiedzi tonalnej odpowiada zdefiniowanej w menu OSD wartości funkcji gamma.

Jaskrawość podświetlenia można regulować w zakresie 50-300cd/m^2. Z ciekawostek dla miłośników rozrywki - podświetlenie potrafi dostosować swą jaskrawość lokalnie do wyświetlanej treści, dynamicznie podbijając kontrast obrazu. Nie jestem znawcą w tej dziedzinie, ale na niewprawne oko mam przeczucie graniczące z pewnością, że również w gierkach i filmikach ten monitor potrafi zasadzić użyszkodnikowi naprawdę solidnego kopa kombinacją kontrastu, czerni, gamutu, wysokiej jaskrawości oraz zdolności do jej lokalnego ograniczenia adaptacyjnego.

cdn...

RomanZWrocławia
04-09-2012, 00:11
Jesteś dla mnie Tomem Clancy recenzji sprzętu. Nie mam pojęcia o czym piszesz, ale to jest piękne. Jaku u Toma z matołecką lubością wczytywałem się w detale każdej sekundy wybuchu bomby atomowej, tak u Ciebie czytam o tym monitorku. Nic nie kumam, ale się ślinię ;)

raptor88
04-09-2012, 00:57
Zapowiada się niezła rakieta. :D

Oczywiście symulacja danej przestrzeni ( srgb, argb lub inna, jaką zapragnie dusza ) poprzez parę kliknięć jak w Neczkach PA?

Czornyj
04-09-2012, 01:15
Zapowiada się niezła rakieta. :D

Oczywiście symulacja danej przestrzeni ( srgb, argb lub inna, jaką zapragnie dusza ) poprzez parę kliknięć jak w Neczkach PA?

sRGB, AdobeRGB - owszem.

Inna, jaką zapragnie dusza - po dokupieniu ColorNavigatora.

Johanan
04-09-2012, 10:07
Marcin, testujesz toto tylko, czy zanabyleś?

Jeśli to drugie to gdzie, za ile i dlaczego tak drogo?;)

Czornyj
04-09-2012, 10:14
Tylko testuję.

Nie wiem czy będzie drogi - ale jeśli będzie, to nie bez podstaw. To jest najlepszy monitor LCD jaki w życiu widziałem.

Tom01
04-09-2012, 10:20
Nie wiem czy będzie drogi

Ok 5800 zł brutto. I już są w PL, można zamawiać.

Johanan
04-09-2012, 10:26
Wypada uzupełnić wątek o ten link: http://www.eizo.pl/coloredge-cx240

Kyle
04-09-2012, 21:59
Z doskonałych informacji - po latach błędów i wypaczeń znowu mamy matrycę z wykończeniem satynowym! Nie ma śladu po kaszce, marmurkowaniu, chmurzeniu, skrzeniu i jakkolwiek zwać to cholerstwo. Obraz jest klinicznie czysty jak na iMacach, ale bez fatalnych konsekwencji wynikających z błyszczącej jak psu jajca, lustrzanej szyby.
Alleluja, ... nie ma efektu mieniącego się śniegu (kolejna nazwa)

Gdy mija pierwszy szok po kontakcie z klinicznie czystą bielą, ejzacz serwuje jeszcze większą niespodziankę w postaci czerni - czerni łamiącej prawa IPS-owej fizyki! Charakterystyczne srebrzenie IPS za sprawą jakiejś szatańskiej sztuczki diabli wzięli, ... coś jak A+TW (czy jakoś tak) z NEC WUXI 2690 v1 ?

Z ciekawostek dla miłośników rozrywki - podświetlenie potrafi dostosować swą jaskrawość lokalnie do wyświetlanej treści, dynamicznie podbijając kontrast obrazu. Coś jak "local dimming" z telewizorów LCD podświetlanych bezpośrednio (nie z krawędzi) diodkami ? ... hmmm ... czyli na "gwieździstym niebie" powinien być efekt poświaty. ... ale zaraz ... czy ten super kontrast się włącza/wyłącza?

Aeon88
04-09-2012, 22:07
5800 to nie tak dużo jeśli to rzeczywiście najlepszy monitor do foto jaki powstał kiedykolwiek. Wkońcu 1 szkło nikona dobre tyle kosztuje, a nieraz ma się ich kilka. Jak by nie obiektyw wzięty na raty niedawno sprawiłbym sobie takie cudo :)

Z ciekawości spytam, bo narazie i tak mnie na niego nie stać - ile trzeba wydać na oświetlenie miejsca pracy i kalibracje (czy może ten model "pamięta" ustawienia i 1 kalibracja wystarczy?) żeby wogóle móc wykorzystać potencjał tego monitora? Bo rozumiem że wymagania co do oświetlenia ma spore.....?

raptor88
04-09-2012, 23:59
Coś jak "local dimming" z telewizorów LCD podświetlanych bezpośrednio (nie z krawędzi) diodkami ? ... hmmm ... czyli na "gwieździstym niebie" powinien być efekt poświaty. ... ale zaraz ... czy ten super kontrast się włącza/wyłącza?

Sam jestem ciekaw, czy czerń jest czarna przez to, że diodka się wyłącza, czy jakieś inne cuda się dzieją. To by też tłumaczyło, dlaczego pod kątem nie ma srebrzenia ( bo nic nie świeci ).

Tom01
05-09-2012, 01:43
ile trzeba wydać na oświetlenie miejsca pracy i kalibracje (czy może ten model "pamięta" ustawienia i 1 kalibracja wystarczy?) żeby wogóle móc wykorzystać potencjał tego monitora? Bo rozumiem że wymagania co do oświetlenia ma spore.....?

Dobre oświetlenie to koszt znikomy w stosunku do ceny zawodowego monitora. Da się wykpić kilkuset złotymi. Panel świetlówkowy z rastrem na sufit, do tego Philips Graphica 5300K i po krzyku. Kalibracja jest potrzebna, ale monitor stabilny i powtarzać trzeba bardzo rzadko. Poza tym ma własny czujnik do autokorekcji.

Czornyj
05-09-2012, 08:04
Alleluja, ... nie ma efektu mieniącego się śniegu (kolejna nazwa)
Dokładnie - opadów mieniącego się śniegu też nie ma ;)

... coś jak A+TW (czy jakoś tak) z NEC WUXI 2690 v1 ?
O niebo lepiej - A-TW działał tylko w poziomie i dawał fioletową poświatę. Teraz jest coś jak S-PVA.

Coś jak "local dimming" z telewizorów LCD podświetlanych bezpośrednio (nie z krawędzi) diodkami ? ... hmmm ... czyli na "gwieździstym niebie" powinien być efekt poświaty. ... ale zaraz ... czy ten super kontrast się włącza/wyłącza?
Pewnie, że się wyłącza - efekt jest słitaśny, ale pracować z tym by się za cholerę nie dało

5800 to nie tak dużo jeśli to rzeczywiście najlepszy monitor do foto jaki powstał kiedykolwiek. Wkońcu 1 szkło nikona dobre tyle kosztuje, a nieraz ma się ich kilka. Jak by nie obiektyw wzięty na raty niedawno sprawiłbym sobie takie cudo :)

Z ciekawości spytam, bo narazie i tak mnie na niego nie stać - ile trzeba wydać na oświetlenie miejsca pracy i kalibracje (czy może ten model "pamięta" ustawienia i 1 kalibracja wystarczy?) żeby wogóle móc wykorzystać potencjał tego monitora? Bo rozumiem że wymagania co do oświetlenia ma spore.....?

Cena będzie niższa, ~5kpln - mojemu koledze udało się*wybłagać obniżkę :D Gorzej może być z dostępnością - do PL ściągnięto powietrzem na szybciora kilka sztuk z czego większość idzie na demo.

Jak na tak wszechmocny i dopracowany monitor cena jest atrakcyjna, spodziewam się że będzie to konkretny hicior. Testowałem go na kompletnych laikach i budził szacun nawet wśród daltonistów - o ile chirurgiczną precyzję i wierność są*w stanie docenić wyłącznie spece, to urokowi barytowej bieli, infernalnej czerni i trybu podbitego kontrastu "disko błysko" dają się uwieść nawet amatorzy.

Oświetlenie do pracy z obróbką fotografii potrzebne jest zawsze takie samo, niezależnie od monitora - tło wokół ekranu powinno mieć jaskrawość ok. 20% luminancji bieli monitora (czyli odpowiadać*50% szarości). Różnica jest tylko taka, że zwykły IPS ma brzydką czerń, która w ciemności nieładnie srebrzy pod kątem, więc aby wizualnie zniwelować ten efekt dobrze jest oglądać monitor w jaśniejszym otoczeniu.

Aktywacja pełnej, sprzętowej kalibracji wymaga dokupienia ColorNavigatora (~80 eurasków). Tu również zaserwowano niezłe spryciarstwo - monitor kalibrujemy raz przy pomocy ColorNavigatora i sensora referencyjnego, a następnie utrzymuje się w skalibrowanym stanie przy pomocy wysuwanego sensora korekcyjnego, który rekalibruje panel co 50h (lub rzadziej).

Sam jestem ciekaw, czy czerń jest czarna przez to, że diodka się wyłącza, czy jakieś inne cuda się dzieją. To by też tłumaczyło, dlaczego pod kątem nie ma srebrzenia ( bo nic nie świeci ).

Nic z tych rzeczy - czerń jest czarna, bo jest czarna. Jak pokazywałem koledze poprawę porównując CX240 z SX2462W to też mnie podejrzewał o to, że przyciemniłem jaskrawość podświetlenia w CX-ie i go wkręcam ;)

Aeon88
05-09-2012, 20:42
Co do ceny to też myślę że spadnie, wkońcu to dopiero premiera. Fajnie jak by zrobili taki 27" powyżej 6k pln (po obniżce jak emocje premierowe opadną), to by się go na raty wzięło, bo to już monitor na lata.

Johanan
05-09-2012, 21:11
Tam CX, CX, moim zdaniem trzeba zaczekać na CG i dopiero piać peany, bo w końcu to te same rozwiązania sprzętowe.

Czornyj
05-09-2012, 22:03
Co do ceny to też myślę że spadnie, wkońcu to dopiero premiera. Fajnie jak by zrobili taki 27" powyżej 6k pln (po obniżce jak emocje premierowe opadną), to by się go na raty wzięło, bo to już monitor na lata.
Też jestem drapieżnie ciekaw 27", mój 30" NEC coś ostatnio jakoś tak jakby marnie świecił :lol:

Tam CX, CX, moim zdaniem trzeba zaczekać na CG i dopiero piać peany, bo w końcu to te same rozwiązania sprzętowe.

Jeśli dokupić licencję na ColorNavigatora, CX to praktycznie to samo co CG.

zaix
11-09-2012, 13:55
czyli w porównaniu do np. Neca SV27, czerń w ciemniejszych warunkach będzie mniej świecić?

Ciekaw jestem ceny 27 Eizo, ciekaw też jestem czy korzystnie bym wymienił swój SV na cx?

Czornyj
12-09-2012, 00:08
czyli w porównaniu do np. Neca SV27, czerń w ciemniejszych warunkach będzie mniej świecić?

Odrobinkę:
https://vimeo.com/49270272

GL
25-09-2012, 21:20
Kurcze, te całe ochy i achy dają mi do myślenia, a właśnie się rozglądam za monitorem, tylko czy 24 cale to nie jest trochę przymało?

Czornyj
25-09-2012, 21:30
Zawsze można zostawić drugi monitor na pierdoły, wtedy 24-ka spokojnie wystarcza.

Monitor sam w sobie jest naprawdę wybitny - ostatnio w ramach eksperymentu postawiłem go w ciemności wraz z EIZO SX2462W (p-IPS) oraz EIZO CG241 (S-PVA), i skopał im dupale tak, że oczy bolały patrzeć. Ten monitor nie tylko łączy w sobie zalety matryc xVA i IPS, on jest od nich jeszcze lepszy...

Aeon88
01-10-2012, 12:17
mój 30" NEC coś ostatnio jakoś tak jakby marnie świecił :lol:

To ile on ma roboczogodzin przerobionych? Bo rozumiem że sporo, skoro sprzęt za 8k pln marnie świeci :P

Tom01
01-10-2012, 12:28
To ile on ma roboczogodzin przerobionych? Bo rozumiem że sporo, skoro sprzęt za 8k pln marnie świeci :P

Marnie zaczął świecić na takiej samej zasadzie jak stare body zaczyna robić kiepskie zdjęcia po ukazaniu się następcy. ;)

Aeon88
02-10-2012, 12:42
Hehe, no to czekam na info o modelu 27", bo jak już kupowac na lata to coś dużego i solidnego, żeby za chwilę na brak miejsca nie narzekać, 2560x1600 się przyda ;)

Tylko jedno pytanie jeszcze - raczej nie mam grafiki na tyle dobrej zeby w nowe tytuły grać w takiej rozdzielczości. Obecnie mam monitor full hd i zauważyłem że na max rozdzielczości jest obraz czysty i ostry, a jak w grze zmniejszę rozdziałkę np do 1366x768 to obraz staje się mniej ostry, jakość spada, jest taki tyci rozmyty, bo to nie jest optymalna jego rozdzielczość. Jak to jest z monitorami 2560x1600? Muszę wszystko robić w takiej rozdzielczości żeby obraz był ok bo jak zmniejsze do 1920x1080 to będzie też lipa?

raptor88
02-10-2012, 13:18
2560x1600 to w 27" nie uświadczysz. ;)

Z rozdzielczością inną niż natywna będzie tak samo jak miałeś wcześniej. Ale zawsze możesz zrobić skalowanie 1:1 ( np. 1920x1200/1080 i z czarnymi pasami po stronach ).

yetik
11-10-2012, 20:59
witam
mam przyjemność od tygodnia pracy z CX240 :) i tu powinien pojawić się stały "banan" :)
Monitor jest zaskakujący - po włączeniu świeci jak zarąbista "plazma tv" - czerń jest jak smoła a kolory nasycone. Pięknie pokazuje zarówno biele jak i sąsiadujące z nimi czernie.
Całość prezentuje się jak monitory CG tylko ta czerń - tam takiej nie ma :)
Jeśli ktoś poszukuje monitora do pracy graficznej lub fotograficznej - to jest to na 100%.

pozdrawiam
Marek

Aeon88
13-10-2012, 10:06
raptor88 wszystko pięknie i ładnie, ale jeśli masz w monitorze rozdzielczość u mnie 1920x1080 i obraz jest ostry, to jak dasz rozdzielczość 1600x900 to współczynnik X/Y jest ten sam - 1.7777777777, więc żadnych pasów nie ma, obraz nie musi być rozciągany ani w pionie ani w poziomie, więc powinien być wyświetlany również ostro, a nie jest. I to mnie wkurza, że monitor praktycznie ma tylko 1 rozdzielczość - natywną, bo inne to nieostra kaszka.

Psychotrop
13-10-2012, 11:22
tu nie chodzi o rozciąganie, lub nie, a o ilość "punktów świecących".
jeśli masz 1920 pkt świecących na szerokość matrycy, a zapodasz 1600 z komputera, to wymagasz od matrycy, aby jeden "piksel" wysyłany z kompa składał się z 1,2 punktu świecącego na matrycy.
czy jakoś tak to było :D
ale może mądrzejsi się wypowiedzą.

raptor88
13-10-2012, 14:19
@Aeon88
Jak chcesz mieć w miarę ostry obraz to albo robisz skalowanie 1:1 ( jak już wcześniej pisałem i tutaj masz idealnie ostry ale pasy których nie chcesz) lub ustawiasz rozdzielczość ekranu podzieloną przez 2 ( 1920/2 = 960 x 1080/2 = 540 ).

Psychotrop wyjaśnił dlaczego jest nieostro. I zawsze będzie, chyba że piksel stanie się z 2-4 razy mniejszy niż jest obecnie. A że powoli coś się zaczyna w tej kwestii dziać, to jest szansa że za 5 lat coś kupimy. :D

Aeon88
13-10-2012, 14:55
Mam kartę nvidii, gdzie mogę wykonać owe 'skalowanie'? Widze w panelu tylko opcję zmiany rozdzielczości i innych opcji, ale skalowania nie ma...

Kyle
13-10-2012, 16:34
witam
mam przyjemność od tygodnia pracy z CX240 :) i tu powinien pojawić się stały "banan" :)
Monitor jest zaskakujący - po włączeniu świeci jak zarąbista "plazma tv" - czerń jest jak smoła a kolory nasycone. Pięknie pokazuje zarówno biele jak i sąsiadujące z nimi czernie.
Całość prezentuje się jak monitory CG tylko ta czerń - tam takiej nie ma :)
Jeśli ktoś poszukuje monitora do pracy graficznej lub fotograficznej - to jest to na 100%.

pozdrawiam
MarekTa czerń to jest osiągnięta w trybie lokalnego wygaszania podświetlenia, czy jak? Bo w monitorze z kontrastem 1000:1 smoły raczej być (jeszcze) nie powinno.

raptor88
14-10-2012, 10:49
Ta "smoła" jest tak subiektywnie postrzegana przez ludzi że trzeba na własne gałki zobaczyć. Ale technicznie 1000-1200:1 w domowych warunkach smoły nie da.

nano76
04-11-2012, 14:55
Witam po raz pierwszy na forum.
Zaciekawił mnie temat monitora CX 240 i mam pytania do użytkowników tego monitora. Niewątpliwie jest to dobry monitor do pracy graficznej, ale jak sprawuje się w pracy np. z tekstem w typowej pracy biurowej i innych domowych zastosowaniach? Oczywiście do pracy biurowej można kupić coś tańszego na IPSie ale zniechęca mnie tzw. skrzenie tanich matryc. Miałem okazję korzystać z ASUSA PA248Q i efekt skrzenia i nierównomiernego podświetlenia bardzo irytował.
Z tego co słyszałem CX240 posiada wbudowany wentylator - czy jest on słyszalny podczas pracy?
CX 240 ma reakcję a poziomie 7,7 ms. Czy jest to odczuwalne? Tańsze IPSy mają 6 a nawet mniej.
W kwestii zmian kontrastu - czy spadek kontrastu, przy niskich jasnościach, nie powoduje świecenia czerni?
Czy przy niskim poziomie jasności nie występuje efekt migotania ekranu?
Czy monitor obsługuje audio po hdmi?

Tom01
04-11-2012, 15:16
jak sprawuje się w pracy np. z tekstem w typowej pracy biurowej i innych domowych zastosowaniach? Oczywiście do pracy biurowej można kupić coś tańszego na IPSie

Do typowej pracy biurowej i uniwersalnej lepsze są monitory z PVA.

Z tego co słyszałem CX240 posiada wbudowany wentylator - czy jest on słyszalny podczas pracy?

Przy zbliżeniu ucha do obudowy lekko słychać.

CX 240 ma reakcję a poziomie 7,7 ms. Czy jest to odczuwalne? Tańsze IPSy mają 6 a nawet mniej.

Marketing.

W kwestii zmian kontrastu - czy spadek kontrastu, przy niskich jasnościach, nie powoduje świecenia czerni?

Świecenie czerni występuje, jak to na IPS'ach, choć w CX240 efekt jest najmniejszy w historii.

zy przy niskim poziomie jasności nie występuje efekt migotania ekranu?

Nie. Przetwornica zasilania podświetlenia pracuje z częstotliwością jak dobrze pamiętam 20KHz. To daleko poza granicami ludzkiej percepcji.

Bach
20-11-2012, 19:17
Jaki kalibrator jest zalecany do CX240 i czy są jakieś szczególne wymagania co do karty graficznej?

I jeszcze jedno, w kilku krajach europejskich jakie sprawdziłem CX240 sprzedawany w przeliczeniu 4800zł, u nas aż 900zł więcej. Na przykładzie innego sprzętu elektronicznego (także produkowanego w Japoni) ceny w Polsce są najcześciej odpowiednikiem cen EUR w UE. Dalczego u nas najbardziej znani sprzedawcy Eizo tak wysoko ten monitor wycenili?

Tom01
20-11-2012, 20:26
Kalibrator X-Rite I1 Display Pro. Karta ma mieć DVI lub DP.

Flux
21-11-2012, 14:10
Więc to jest najlepszy w tym momencie monitor dla fotografa i grafika o ile dobrze zrozumiałem? Są może jakieś prognozy odnośnie pojawienia się wersji 27" albo nawet większej?

Tom01
21-11-2012, 14:14
Jest to jeden z najlepszych monitorów do kontroli koloru jakie są. Wersja 27" ale w serii CG ma być jeszcze w tym roku. I z tego co wiadomo, nie będzie miała takiego ekranu.

wacki4
22-11-2012, 00:03
Wersja 27" ale w serii CG ma być jeszcze w tym roku. I z tego co wiadomo, nie będzie miała takiego ekranu.

z tego co wiem to i CG i prawdopodobnie CX zostały jednak przesunięte na początek przyszłego ;) możliwe że cała rodzina 27'' wyjdzie w tym samym czasie.

Kyle
22-11-2012, 10:14
Czy są w planach monitory 24" z pikselem mniejszym od 0,25 mm? (rozdzielczość wyższa od 1920x1200)

Czy EIZO EV2736 ma 10 bit korekcję gammy?

Tom01
22-11-2012, 12:00
Czy są w planach monitory 24" z pikselem mniejszym od 0,25 mm? (rozdzielczość wyższa od 1920x1200)

Może kiedyś...

Czy EIZO EV2736 ma 10 bit korekcję gammy?

Nie.

Czornyj
22-11-2012, 12:24
W sumie ciężko powiedzieć czy ma 10 bitową 1DLUT czy tylko 8-o, ale tak czy owak efekt jest mizerny - tu pomiar EV2436, mocno rozjechana TRC od śródtonów po światła:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropbox.com/u/19059944/EV2436.jpg)

Kyle
22-11-2012, 12:42
W sumie ciężko powiedzieć czy ma 10 bitową 1DLUT czy tylko 8-o, ale tak czy owak efekt jest mizerny - tu pomiar EV2436, mocno rozjechana TRC od śródtonów po światła:... jak widzę ten pomiar + słowa Tom'a, to już nie mam wątpliwości że te EV to modele z przeciętną elektroniką, klasy budżetowej (nie sądzę by była różnica wzgl. pierwszego z brzegu LG czy innego DELL'a).

Tom01
22-11-2012, 12:50
... jak widzę ten pomiar + słowa Tom'a, to już nie mam wątpliwości że te EV to modele z przeciętną elektroniką, klasy budżetowej (nie sądzę by była różnica wzgl. pierwszego z brzegu LG czy innego DELL'a).

Od DELLi jest lepiej, ale od EIZO serii S wyraźnie gorzej. EIZO zacznie lansować EV jako zamienniki S po zakończeniu produkcji, a dla użytkowników to zmiana na gorsze.

raptor88
22-11-2012, 12:58
Kyle, nie zostaje nic innego, jak zbierać na CX240. ;)

Czornyj
22-11-2012, 13:08
... jak widzę ten pomiar + słowa Tom'a, to już nie mam wątpliwości że te EV to modele z przeciętną elektroniką, klasy budżetowej (nie sądzę by była różnica wzgl. pierwszego z brzegu LG czy innego DELL'a).

Jest świetna regulacja jaskrawości - do mniej niż 1cd/m^2 bez mrugania. Jest bardzo estetyczna obudowa, cieniuteńka ramka, komplet portów, względnie równomierne podświetlenie, niezłe menu OSD z przydatnymi funkcjami i doskonała stopka od SX/CX/CS/CG.

W stosunku do S-ki mamy lepszą równomierność podświetlenia, oraz brak problemu z przesyceniem barw w aplikacjach bez modułu zarządzania barwą - w tym wypadku "less is more", normalny gamut jest bezpieczniejszy dla nieświadomego użyszkodnika.

Natomiast za cholerę nie jest to monitor do koloru, ani tańsza alternatywa dla CS/SX/CX/CG.

Bach
23-11-2012, 13:39
Kalibrator X-Rite I1 Display Pro. Karta ma mieć DVI lub DP.

Dziękuję.

Inne kalibratory nie wycisną więcej z CX240? Próbował ktoś już z innymi?

Dlaczego Eizo w ogóle dla CX240 nie udziela gwarancji na problemy z pixelami? Ciekawe czy dotyczy to tylko Polski. A może coś jest na rzeczy, że niby to słaby punkt tego panelu?

wacki4
23-11-2012, 14:30
może coś jest na rzeczy, że niby to słaby punkt tego panelu?

Mało który producent się na to decyduje - matryce bywają dość kłopotliwą sprawą, a taka gwarancja była by powodem b. wielu zwrotów - często z kiepskiego powodu jak jakiś drobny subpixel w którymś z rogów zauważalny tylko przy całkowitym wygaszeniu/zapaleniu monitora... ale jednak, do wymiany by się nadawało ;)

Bach
23-11-2012, 20:07
Mało który producent się na to decyduje - matryce bywają dość kłopotliwą sprawą, a taka gwarancja była by powodem b. wielu zwrotów - często z kiepskiego powodu jak jakiś drobny subpixel w którymś z rogów zauważalny tylko przy całkowitym wygaszeniu/zapaleniu monitora... ale jednak, do wymiany by się nadawało ;)

Ale któraś seria Eizo, chyba CG, jest standarowo objęta roczną gwarancją na pixele? CX240 do tanich nie należy i usytuowany został na górnej półce monitorów Eizo (spece mówią, że to najlepszy monitor Eizo), kosztyje niemal 6k zł więc chyba gwarancja choćby roczna na "bad pixels" zwyczajnie powinna przez Eizo zostać włączona, np. powyżej 3 pixeli. Nie znam rynku, więc nie wiem, ale czy w innych krajach także takiej gwarancji w tych monitorach nie ma?

Tom01
23-11-2012, 20:12
Nie jest objęty gwarancją zupełnego braku wad ani w Polsce ani nigdzie. Wyjątek dotyczy centralnej części ekranu.

Bach
24-11-2012, 01:11
....Wyjątek dotyczy centralnej części ekranu.

Tom01, możesz wyjaśnić bo nie rozumiem: tzn, że centralna część ekranu jest objęta jakąś gwarancją?

Tom01
24-11-2012, 01:15
Tom01, możesz wyjaśnić bo nie rozumiem: tzn, że centralna część ekranu jest objęta jakąś gwarancją?

Tak. Nie ma mieć prawa wad pikseli.

Bach
24-11-2012, 17:05
No to mam zagwozdkę, czy zdecydować się na CX240 lub SX 2462 i zaoszczędzone pieniądze dołożyć do nowego obiektywu, który mam w planach kupić, czy może przeznaczyć na większy SX 2762 otrzymując lepszy komfort pracy. Tylko czy przesiadka z 24" na 27" rzeczywiście jest tak dużym "zyskiem" w komforcie pracy...?

raptor88
25-11-2012, 11:48
Biorąc pod uwagę rozdzielczość, to masz prawie jeszcze raz tyle co na 24". Jeśli masz na tyle dobrze dobrane oświetlenie, że świecenie czerni nie będzie przeszkadzać, to chyba 27" byłoby lepszym wyborem.

Czornyj
25-11-2012, 12:09
CX240 po późniejszym dokupieniu licencji ColorNavigatora ma 99% funkcjonalności CG246. W przypadku SX niestety nie ma takiej opcji.

Sam monitor jest równiejszy (odchyłki <dE=2) i precyzyjniejszy, oraz przyjemniejszy dla oka - podwójny 16-o bitowy 3DLUT, nowy DUE i podświetlana G R+B matryca PLS z powłokami optycznej retardacji robią swoje.

Kyle
26-11-2012, 08:58
Sam monitor jest równiejszy (odchyłki <dE=2) i precyzyjniejszy, oraz przyjemniejszy dla oka - podwójny 16-o bitowy 3DLUT, nowy DUE i podświetlana G R+B matryca PLS z powłokami optycznej retardacji robią swoje.Zara, zara, zara ... on ma podświetlenie R/G/B LED? Czyli zmiana temp. barwowej odbywa się przez regulację poziomów R G B podświetlenia? To by oznaczało brak spadku kontrastu przy regulacji temp. barwowej! ... który to spadek występuje na każdym zwykłym LCD, gdzie regulacja odbywa się matrycą.

Czornyj
26-11-2012, 09:55
A napisałem gdzieś że to RGB LED?

Kyle
26-11-2012, 10:37
A napisałem gdzieś że to RGB LED?Napisałeś "podświetlana G R+B" ... i dla tego pytam: "co miałeś dokładnie na myśli?"

Czornyj
26-11-2012, 10:49
Jak zwykle pokręciłem literki - chodziło mi o B+RG LED. Jest to niebieska dioda z czerwonym i zielonym luminoforem.

Kyle
26-11-2012, 11:34
Co to daje wzgl. "białej" LED?

Czornyj
26-11-2012, 11:48
Gamut

Bach
26-11-2012, 13:44
Biorąc pod uwagę rozdzielczość, to masz prawie jeszcze raz tyle co na 24". Jeśli masz na tyle dobrze dobrane oświetlenie, że świecenie czerni nie będzie przeszkadzać, to chyba 27" byłoby lepszym wyborem.

Dzięki.

"Dobrze dobrane oświetlenie aby świecenie czerni nie przeszkadzało" - chodzi bardziej o ilość oświetlenia jaką "potrzebuje" ten panel (Eizo SX2762) lub raczej pomieszczenie w któym się on znajduje, czy o konkretne rozmieszczenie/umiejscowienie oświetlenia? Czytam gdzieniegdzie - choć nie wszyscy to potwierdzają - że ten monitor wymaga "bardzo dobrego oświetlenia", rozumiem że znacznie lepszego od innych paneli z matrycą IPS?

Czy NEC PA271 jest pod tym względem mniej wymagający i czerń lepiej pokaże?

raptor88
26-11-2012, 13:44
To w końcu matryca PLS od Samsunga czy IPS od LG? :D

@Bach
Chodzi o ilość światła w pomieszczeniu w którym pracujesz. Rozmieszczenie też ma znaczenie. Jedna mała lampka z boku to nie jest optymalne. ;)

Wszystko co na IPS wymaga więcej światła niż PVA. Ale nie demonizujmy, nie jest to takie straszne.

Tom01
26-11-2012, 13:48
W CX240 matryca LTM240CL02-N01 i chyba jest produkcji Samsunga. Na matrycy nie ma logo producenta a w internecie niezwykle mało informacji na jej temat.

Czornyj
26-11-2012, 13:59
Oznaczenie wskazuje w 99% na PLS - wprawdzie Samsung nie chwali się faktem wytwarzania takiego modelu, ale jego inne matryce mają b. podobne oznaczenia, stąd zakładam, że również jest to PLS.

Oświetlenie w pracy z fotografią/grafiką zawsze musi być odpowiednie, matryca nie ma w tym wypadku znaczenia:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropbox.com/u/19059944/sfietlnie.jpg)
Efekt srebrzenia IPS przeszkadza w przypadku zastosowań rozrywkowych, gdzie monitor pracuje w mroku. SX2762W i PA271W srebrzą tak samo, jeśli interesuje nas wyświetlacz ze zniwelowanym srebrzeniem i przy okazji chmurkowaniem bieli, to polecam CX240 z powłokami optycznej retardacji:
http://vimeo.com/49270272

Czornyj
26-11-2012, 15:13
Dobra wiadomość:
http://www.eizo.com/global/press/releases/htmls/colornavigator_elements.html

Wkrótce zrelacjonuję co i jak ;)

A przy okazji - na stronie jest również do pobrania nowy ColorNavigator 6.3 m.in. z pełnym wsparciem dla nowego spektrofotometru i1Pro2

Bach
26-11-2012, 15:22
To w końcu matryca PLS od Samsunga czy IPS od LG? :D

@Bach
Chodzi o ilość światła w pomieszczeniu w którym pracujesz. Rozmieszczenie też ma znaczenie. Jedna mała lampka z boku to nie jest optymalne. ;)

Wszystko co na IPS wymaga więcej światła niż PVA. Ale nie demonizujmy, nie jest to takie straszne.

Czyli lepiej pracować tylko przy świetle dziennym, nie znoszę bowiem sztucznego światła, wieczorem wyłączam nawet lampkę przy monitorze. Ale coś trzeba będzie zrobić bo wieczory to niekiedy jedyny czas na pracę . Jesli brać wyłącznie boczne oświetlenie/a (bez sufitowego), to co będzie optymalnym minimum? :)

Wracając do CX240, skoro Smasung wyprodukował tak świetną matrycę, sam nie oferuje dobrych monitorów do grafiki i foto???

Tom01
26-11-2012, 15:24
Czyli lepiej pracować tylko przy świetle dziennym

Najlepiej. Ciężko konkurować ze słońcem. Ale z uwagi na to że pogoda nigdy nie jest stała a dzień ma zmienną długość, warto zainwestować parę groszy w światło. Przy braku światła górnego nie jest zbyt dobrze. Robią się głębokie kontrasty w pomieszczeniu a to źle wpływa na postrzeganie.

Wracając do CX240, skoro Smasung wyprodukował tak świetną matrycę, sam nie oferuje dobrych monitorów do grafiki i foto???

Fabryka wyświetlaczy Samsunga to całkiem inne przedsiębiorstwo niż fabryka monitorów Samsunga. Tylko właściciel jest wspólny.

Czornyj
26-11-2012, 15:41
Jesli brać wyłącznie boczne oświetlenie/a (bez sufitowego), to co będzie optymalnym minimum? :)

- oklejenie tylnej obudowy monitora taśmami LED świecącymi na neutralne tło za monitorem (mieszne ciepłe i ziemne)
- oświetlenie neutralnego tła za monitorem lampkami GrafiLite/OttLite, świetlówkami Osram LUMILUX Color Proof/ Philips GraphicaPro TL-D 950, lub halogenami SoLux Daylight

Najlepiej. Ciężko konkurować ze słońcem. Ale z uwagi na to że pogoda nigdy nie jest stała a dzień ma zmienną długość, warto zainwestować parę groszy w światło. Przy braku światła górnego nie jest zbyt dobrze. Robią się głębokie kontrasty w pomieszczeniu a to źle wpływa na postrzeganie.
SoLux Daylight spokojnie może konkurować ze słońcem, bo działa na analogicznej zasadzie (radiator), co z punktu widzenia rozważanego problemu jest jednak bez znaczenia - chodzi wyłącznie o odpowiednio jasne i neutralne tło wokół monitora, w promieniu 130 stopni wokół obserwatora (przestrzeń mająca bezpośredni wpływ na naszą percepcję).

Dobre będzie więc wszystko, co da nam za monitorem jasność i barwę w miarę zbliżoną do 50% szarości wyświetlonej na ekranie monitora, zaś jakość spektralna światła ma znaczenie wyłącznie w przypadku oświetlania odbitki porównywanej z ekranem.

Bach
26-11-2012, 21:20
- oklejenie tylnej obudowy monitora taśmami LED świecącymi na neutralne tło za monitorem (mieszne ciepłe i ziemne)
- oświetlenie neutralnego tła za monitorem lampkami GrafiLite/OttLite, świetlówkami Osram LUMILUX Color Proof/ Philips GraphicaPro TL-D 950, lub halogenami SoLux Daylight

SoLux Daylight spokojnie może konkurować ze słońcem, bo działa na analogicznej zasadzie (radiator), co z punktu widzenia rozważanego problemu jest jednak bez znaczenia - chodzi wyłącznie o odpowiednio jasne i neutralne tło wokół monitora, w promieniu 130 stopni wokół obserwatora (przestrzeń mająca bezpośredni wpływ na naszą percepcję).

Dobre będzie więc wszystko, co da nam za monitorem jasność i barwę w miarę zbliżoną do 50% szarości wyświetlonej na ekranie monitora, zaś jakość spektralna światła ma znaczenie wyłącznie w przypadku oświetlania odbitki porównywanej z ekranem.

Krótko i treściwie. Wielkie dzięki! Jeszcze tylko czym jest to "neutralne" tło? Czy beżową/piaskową tapetę, można zaliczyć za neutralne tło?

Tom01 dzięki także. Na CX240 chyba jednak nie będzie mnie stać bo razem z softem wyjdzie 6kz, o ile nie przekroczy tej wysokości. Zostaje SX lub PA, 27" albo 24". Monitor oddalony jest od oczu ok. 80cm, nie za blisko dla 27"?

Bach
26-11-2012, 21:21
.

Tom01
26-11-2012, 21:30
Krótko i treściwie. Wielkie dzięki! Jeszcze tylko czym jest to "neutralne" tło? Czy beżową/piaskową tapetę, można zaliczyć za neutralne tło?

Neutralne znaczy szare. Nie kolorowe.

Monitor oddalony jest od oczu ok. 80cm, nie za blisko dla 27"?

Odległość nie ma znaczenia, to nie kineskop.

Czornyj
26-11-2012, 21:44
Neutralne znaczy szare. Nie kolorowe.

...a najlepiej białe - będzie trzeba mniej światła do podświetlenia.

Tom01
27-11-2012, 13:29
Spostrzeżenia praktyczne z EIZO ColorNavigator Elements: MVA.PL &bull; Zobacz wątek - EIZO ColorEdge CX240 - pierwsze wrażenia (http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=10&t=663&p=7144#p7144)

Bach
27-11-2012, 19:04
No więc dziś miałem okazję dokładnie obejrzeć w salonie Eizo na Weneckiej kilka monitorów będących ostatnio w zasięgu moich zainteresowań. Powiem od razu, że już po pierwszych oględzinach (choć spotkanie z przedstawicielem Eizo trwało 40min - swoją drogą same pochwały za podejście i rzeczową rozmowę) stwierdziłem, że panel 27" to minimum jaki muszę mieć. Na pierwszy rzut oka 27" niby niewiele w stosunku do monitora 24", byłem nawet zaskoczony, że różnice wielkości są tak małe, ale po kilku chwilach spędzonych przed jednym i drugim monitorem, wątpliwości zniknęły - panel 27" okzał się jedynym możliwym wyborem. Choć droższym. Tak więc będzie Eizo SX2762W lub NEC PA271. Podejrzewam że dwa panele oferują zbliżoną jakość, może nieco równiejsze podświetlenie ma EIZO (jest trochę narzekania na NECa w tej kwesti i na różne mniejsze i większe niedoróbki) i ma dłuższą gwarancję... czy jest jednak coś poza ceną co przemawia bardziej za monitorem NEC'a?

Biorę pod uwagę wyłącznie kalibrację sprzętową (możliwie najdokładniejszą), czy Easy-Pix dobrze sobie tu radzi i czy SX skazany jest tylko na ten soft , czy jednak możliwa (i wskazana) jest dokładniejsza kalibracja innym softem/kalibratorem? Jak na tym tle radzi sobie kalibracja SpectraView Neca'a?

Tom01
27-11-2012, 19:08
Biorę pod uwagę wyłącznie kalibrację sprzętową (możliwie najdokładniejszą), czy Easy-Pix dobrze sobie tu radzi i czy SX skazany jest tylko na ten soft

Trzeba to zlecić. Samodzielnie nie do przeprowadzenia a wydawanie pieniędzy na EasyPixa do takiego monitora to wręcz grzech.

Jak na tym tle radzi sobie kalibracja SpectraView Neca'a?

Wcale. NEC SpectraView Profiler nie kalibruje serii PA. Możliwe jest to tylko amerykańskim NEC SpectraView II, który nie ma licencji na użycie poza USA.

Bach
27-11-2012, 21:05
Trzeba to zlecić. Samodzielnie nie do przeprowadzenia a wydawanie pieniędzy na EasyPixa do takiego monitora to wręcz grzech.

Wcale. NEC SpectraView Profiler nie kalibruje serii PA. Możliwe jest to tylko amerykańskim NEC SpectraView II, który nie ma licencji na użycie poza USA.

Miałem na myśli właśnie amerykańską wersję SpectraView II i zakładając zlecenie kalibracji specjaliście, który go posiada i zna się na rzeczy.

marcys
27-11-2012, 22:45
N... czy jest jednak coś poza ceną co przemawia bardziej za monitorem NEC'a?

Odpuść sobie ewentualnych nerwów z serwisem NECa i dopłać do EIZO. No chyba, że chcesz łaciatą krowę to polecam NECa ( norma równomierności podświetlenia dla tego panelu to 33% mierzone przy 160 cd/m2 ).
aaa i jak będziesz miał różowe przebarwienia na szarościach to ci powiedzą "trzeba było kupić SV"

Bach
29-11-2012, 18:12
Odpuść sobie ewentualnych nerwów z serwisem NECa i dopłać do EIZO. No chyba, że chcesz łaciatą krowę to polecam NECa ( norma równomierności podświetlenia dla tego panelu to 33% mierzone przy 160 cd/m2 ).
aaa i jak będziesz miał różowe przebarwienia na szarościach to ci powiedzą "trzeba było kupić SV"

Sprawdziłem dane o równomierności, rzeczywiście taka jest. Dzięki.
Cóż, EIZO 2762W nie ma już chyba żadnego konkurenta... gdyby tylko cena jeszcze mieściła się w 6K zł z kapturem byłoby już pięknie i klamka by zapadła.

Bach
02-12-2012, 14:47
Zna może ktoś sklep Wzorniki? Mają w dobrej cenie SX2762 ( http://wzorniki.eu/opis/2247748/eizo-sx2762w.html ) choć zastanawiam m nie, że z jednej strony piszą że monitor objęty jest 5-letnią gwarancją a z drugej strony, że to "europejska gwarancja". Sadziłem, że 5-letnia to gwarancja rozszerzona dla monitorów kupionych w dystrybucji Alstora, a "europejska" to 3-letnia. Albo czegoś nie rozumiem, albo jest to wprowadzanie w błąd...

Czornyj
02-12-2012, 14:53
Wzorniki.eu to reseller ColourConfidence, więc na pewno nie jest to dystrybucja Alstor.

up777
03-12-2012, 19:09
Hello!

Please can anybody measure the current consumption of the monitor EIZO CX240 in Power saving mode?
My monitor in Power saving mode consumes 42mA, which corresponds to 9.24(!) Watts, but according EIZO CX240 specification (http://www.eizo.com/global/products/coloredge/cx240/index.html#tab02) should be less than 0.5 Watts (2.3mA). The measurements I made after the firmware upgrade to version 1.0002 (http://www.eizo.com/global/support/db/products/software/CX240#tab02) (on display now is 10002-10003-08827).
I want find out, is this defect only in my monitor? Or may be problem in the new firmware?
Power consumption in operating mode is normal. Here are all my measurements:

Operating mode:

245cd/m2 290mA (63,8W)
200cd/m2 255mA (56,1W)
150cd/m2 220mA (48,4W)
120cd/m2 200mA (44,0W)
100cd/m2 187mA (41,1W)
80cd/m2 177mA (38,9W)
50cd/m2 157mA (34,5W)

Power saving mode:

42mA (9,24W)

Sorry, but I could not find the active English forum about CX240, so I wrote here.

kichu
10-01-2013, 14:12
mialbym kilka pytan odnosnie tego monitora:

1) po ile teraz ta przyjemnosc? :)
2) czy ktos ewentualnie widzial/macał wersje 27"
3) czy w Poznaniu da sie gdzies to obejrzec na zwyo
4) czy ew warto sie pakowac od razu w wymiane karte grafiki na posiadajaca display port?

zastanawiam sie nad zmiana starego S2231 na cos wiekszego

Tom01
10-01-2013, 14:20
Ad1. Niecałe 5700 zł.
Ad2. Wersja 27" będzie miała taki panel jak SX2762W.
Ad3. W Cortland może?
Ad4. Nie ma potrzeby.

qooba
10-01-2013, 14:24
Cortland nie miał w zeszły, tygodniu i nie wiadomo czy będą mieli...
Kichu, sprawdź jeszcze w digital24.pl, zadzwoń, mają sporo eizo

markB
10-01-2013, 14:38
W digital24 też nie ma. Dziwne - w Cortland nie ma na stronie CX240 ale można sobie zamówić osłonę do tego monitora: http://www.cortland.pl/eizo-dodatkowa-osona-na-ekran-monitora-graficznego-cx240.html. Zawsze to lepsze niż nic, więc ruszaj kichu na zakupy.

kichu
10-01-2013, 14:46
Tom - ad 2 - to dobra wiadomosc czy zła - bo przyznam ze od czasu zakupu swojego nie sledzilem nic w temacie

Johanan
10-01-2013, 15:25
27" jest na CCFL-ach, więc to troszkę zmienia jakby.

Johanan
10-01-2013, 16:00
Sprostowanie: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=679&start=30

Tom01
10-01-2013, 16:20
27" jest na CCFL-ach, więc to troszkę zmienia jakby.

Nie jest. I dobrze swoją drogą. Męczą mnie już te cholerne diody. Wyszedł taki CX240, diodowy i faktycznie równy. Ale oczekiwania ludzi rozochoconych pozytywnymi opiniami rosną niewspółmiernie bardziej niż poprawia się równomierność. Trafia się mniej równy, a wcale nie trzeba takiego szukać ze świecą, i zaczyna się granda. :-x

Johanan
10-01-2013, 16:29
Nie jest.
...

Dlatego właśnie dałem jako sprostowanie link do Twojego forum.

ps.
Tom, to jak to jest w końcu z tym trybem oszczędzania energii w CX240, boć Kol. z Litwy up777, sygnalizuje jakieś dziwne stany?

Tom01
10-01-2013, 16:43
Tom, to jak to jest w końcu z tym trybem oszczędzania energii w CX240, boć Kol. z Litwy up777, sygnalizuje jakieś dziwne stany?

To znaczy?

Johanan
10-01-2013, 16:46
To znaczy?

No powiada, że według specyfikacji, powinien w tym trybie pożerać circa 0,5W, a pierdziela więcej niż 9 i gdzie tu japonski ordnung?

Tom01
10-01-2013, 17:00
No powiada, że według specyfikacji, powinien w tym trybie pożerać circa 0,5W, a pierdziela więcej niż 9 i gdzie tu japonski ordnung?

Zmierzę i cokolwiek wówczas powiem.

Johanan
10-01-2013, 17:06
Zmierzę i cokolwiek wówczas powiem.

Takie jojki znam, ale z telewizorów m-ki Sony, gdzie urządzenie po wyłączeniu do trybu stand by, przez ok. 5 minut jest jeszcze w trybie niecałkowitego uśpienia gdzie pobiera ok. 10W i dopiero po tym czasie przechodzi do pełnego uśpienia z apetytem na EE poniżej 0,5W.

... ale przecież nie mówimy w wypadku CX-a o trybie stand by, tylko oszczędzania EE, a to jakby coś inszego.

up777
11-01-2013, 03:00
I found the answer to my question in the post http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2986655#post2986655. I mis-measured the (calculated) power factor. I measured the current with analog multimeter, and then multiplied by 220 Volt. You can do that with linear loads (for example incandescent lamp), but not with the monitor. Monitor (switching power supply) is non-linear load.
http://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor

Today I bought Energy Cost Meter Xavax "Green Eco - Premium"
http://de.hama.com/00111908/xavax-green-eco-premium-energy-cost-meter
In additional, voltage and current readings of "Green Eco - Premium" I compared with readings of digital multimeter FLUKE 179. Voltage reading (at the time of measurement 226 volt) coincided to the latest digit, but current was little bit different. Therefore in the table is added measurement of FLUKE .
It is difficult to say how accurate is measurements with "Green Eco - Premium" (specification says +/-2 %), but now the power factor is very close to the Eizo statement, and the monitor is OK! :)

Measurements with Energy Cost Meter Xavax "Green Eco - Premium" (+FLUKE 179)

Operating mode (6-sRGB):

244cd/m2 366mA 71,7W (Fluke 343mA)
200cd/m2 327mA 61,7W (Fluke 307mA)
150cd/m2 284mA 50,5W (Fluke 267mA)
120cd/m2 258mA 44,1W (Fluke 244mA)
100cd/m2 238mA 39,6W (Fluke 226mA)
80cd/m2 219mA 35,4W (Fluke 207mA)
50cd/m2 205mA 28,2W (Fluke 196mA)

Power saving mode:

Standby 48mA 1,1W (sometimes 0,5...1,0W) (Fluke 48mA)

Johanan
11-01-2013, 11:47
up777, wszystko wszystkim, ale nie uwierzę, żeby Litwin nie rozumiał polskiej mowy.

Bardzo mnie cieszy, że wreszcie wszystko Ci się zgadza i dasz odetchnąć Koledze Tom01. :)

ps.
Sorry, ale nazwy Latvija i Lietuva brzmią dla Polaka dość egzotycznie, więc łatwo o pomyłkę. ;)