Zobacz pełną wersję : Plecak Naneu Pro Military Bravo czy Alpha
dezerter
15-03-2007, 16:24
Witam
To mój pierwszy post na tym forum i chciałem się zapytać który plecak lepiej wybrać? Najgorsze jest to że jeszcze sie ucze i chciałbym zmieścić do niego jakieś książki, jakieś dwie A2 i kilka zeszytów. Może polecicie mi coś innego?
cyrusvirus
15-03-2007, 19:33
bravo podobno bardzo mały jest, osobiscie polecalbym alfe, lub lowepro orion trekkera ktorego sam uzywam i jestem bardzo hepi. Jestem raczej grubszy i wyglada na mnie bardzo dobrze i pomiesci sporo (ksiazki na pewno). Jezdze na rowerze i tam mam bluze, klucze do bajka, pompke, portfel, 0,5 woda. Bardzo chwale sobie ten plecaczek i moge na pewno go polecic :)
dezerter
15-03-2007, 20:09
Dzięki za odpowiedź, może ktos jeszcze coś poleci? ;)
slawko28
15-03-2007, 20:57
Potwierdzam to co mówi "cyrusvirus" kupiłem BRAVO w foto-bogutti ale zaraz zwróciłem bo mieści się w niego niewiele a już napewno nie wciśniesz zeszytów A4
cyrusvirus
15-03-2007, 22:23
zeszyt a4 w twardej okladce wchodzi bez problemu ale niezbyt ustawnie wiec duzo wiecej nie zapakujesz (czegos objetosciowego typu np. zlozona bluza), a ksiazka "PS Biblia" wchodzi bez najmniejszych problemow :)
dezerter
15-03-2007, 22:36
dobra kupiłem BRAVO, najwyżej zwróce :P Napisze coś o nim i go przetestuje jak dojdzie ;)
grzegorzant
16-03-2007, 14:24
o dopiero pytałem o alfę pare postów wyżej, a więć skoro tu jakiś odzew nastąpił to się podłączam
brawo chyba mały, a co z alfą - czy ktoś posiada?
dezerter
20-03-2007, 22:37
Dzisiaj prezyszedł ten plecak. Troche mały, ale na moje potrzeby narazie wystarcza. Wszystko co mam w opisie do niego zmieszcze (a jak się postaram to nawet więcej) ;) Podoba mi sie duża ilość kieszeni i schowków oraz to że jak się wyjmie kratke na aparat to jest z niego normalny plecak :) jak ktoś chce coś weidzieć niech pyta :)
Zastanawiam sie nad zmiana torby, ktora jest juz zbyt mala, na plecak. Czy warto kupic te z serii Naneu Pro? Jesli tak to ktory byscie polecali (pod wzgledem pojemnosciowym)?
Moje docelowe (na dzien dzisiejszy ;) ) potrzeby to:
-body d70s
-n 17-70
-n 70-300 vr
-sb-800
-1/2 obiektywy m42 (jak dojdzie 70-300vr to pewnie je odloze)
-oczywiscie ladowarka do aparatu, acu do lampy, itp. itd.
-jakies czyscidelka i inny stuff ;)
-mala kamera dv (tylko 1-2x do roku)
Na stale musi miescic sie to co "tlusta" czcionka, kamera tylko na wypady wakacyjne.
Biorac pod uwage moje potrzeby jaki plecak byscie proponowali?
Naneau pro K3 - zmiesci sie to co wymieniles plus jakas bluza i butelka 0.5 z piciem:)
dezerter
09-04-2007, 15:44
ja mieszcze do swojego plecaka (mam Bravo, czyli ten mniejszy) Nikona D50 z założonym Nikkorem 50/1.8, Tamrona 28-105, SB-600, nikkora 70-300 i nikkora 28-80 (zostaje miejsce na osłony które muszą być zdjęte, lub jeszcze jeden "krótki" obiektyw). Do reszty kieszeni mieszcze filtry, ładowarke, dodatkowy akumulator, czytnik kart, 3 karty, MP3, słuchawki do telefonu i różne pierścienie. Do komory nad aparatem (lub pod Nikkora 70-300) kłade lampe (w pokrowcu), myślę że kamera się tam zmieści, bo jest to dość duża kieszeń
qamil_d_dg
09-04-2007, 20:06
Ja osobiście używam plecaka FOMEI PVR-3 SPORT i jestem bardzo zadowolony. Cena nie jest zbyt wygórowana a i zeszyt się zmiesci
Witam,
Czy do Bravo zmieszczę w górnej kieszeni zwiniętą kurtkę polarową, kanapki, zeszyt?
Czy różnica w wielkości między alfą a bravo jest znaczna? Bo na zdjęciach wyglądają praktycznie tak samo, tyle że alfa ma pas biodrowy.
Pytanie estetyczne: Czy plecaki Naneu są ładnie wykonane (bo nie mam w pobliżu sklepu z takowymi) i jaki kolorek wygląda najefektowniej - czarny, niebieski czy zielony? (sorki za takie niemerytoryczne pytanie :D:D:D )
Pozdrawiam
Naneau pro K3 -DXT rację ma!!!
Ja mam BRAVO -Nikon d70s,nikon70-300vr, sigma 17-70 ,sb600 i więcej nie wejdzie.A przecież w górki trza zabrać prowiancik coś do picia ,jakiś ciuch:-D Poza tym statyw jest mocowany centralnie a nie na boku ,przy wadze statywu ok 2 kg, to lepsze rozłożenie ciężaru.
Wykonanie jak dla mnie jest na wysokim poziomie.
Ja mam Alphę od chyba 4 lat i spisuje się świetnie.
Wchodzi mi tam D200 z gripem + Sigma 70-200 2.8 + 17-50 2.8 + 11-16 2.8 + SB-800, więc plecak sporo pomieści.
Do górnej kieszeni spokojnie wejdzie kurtka lub bluza.
Nawet zeszyt A4 w twardej oprawie wchodzi bez problemu.
Dla mnie rozwiązania typu K-3 to porażka.
Ten sposób wyjmowania sprzętu jest dla mnie okropny.
Miałem kiedyś Orion Trekkera i szybko go wymieniłem.
W Alphie da się wyciągnąć sprzęt bez zdejmowania go z pleców, poza tym, jeśli dobrze widzę, nosząc ze sobą statyw, to żeby wyjąć sprzęt trzeba go najpierw zdjąć.
robertG7
19-04-2009, 08:45
mini21 a powiedz, jak z mocowaniem i transportem statywu na tym plecaku? Kieszeń jest boczna, czy nie czuć przewagi na stronę przy statywie z głowicą o wadze około 3,5kg?
Przy tym, co ja mam zapakowane do plecaka, to tego statywu nie czuć.
Może z lżejszym sprzętem i cięższym statywem przypiętym do plecaka różnica byłaby większa, ale ja nie widzę jakieś wielkiej różnicy.
I moja rada na przyszłość:
Jeśli kupujesz plecak to ZAWSZE, ale to ZAWSZE bierz większy, niż ci potrzebny na obecną chwilę!
Dziękuję Wam za wyczerpujące wypowiedzi na temat plecaków. Jutro zamawiam Alphę i mam nadzieję, że spełni moje oczekiwania. Fakt, że lepiej kupić coś dużego i nosić pustawe niż mieć problem gdzie zmieścić rzeczy na całodniowy wypad.
Pozdrawiam.
K.Piechowicz
19-04-2009, 13:15
dezerter bądź taki miły, zrób zdjęcie wszystkiego w plecaku - jestem ciekaw jak wygląda - ja używam
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/04/plecak2male-1.jpg
źródło (http://foto-tip.pl/aukcje/futeraly/plecak2male.jpg) z tym co widać w moim podpisie
Od tygodnia mam Naneu Alpha, kolorek czarny. Widzę, że będę zadowolona. Ze sprzętu zmieści się wszystko, co mam (ale na razie nie jest tego dużo). Oprócz tego pozostają kieszenie na dodatkowe rzeczy. Nosi się baardzo wygodnie i jest tak jak ktoś stwierdził: można wyjąć aparat bez ściągania plecaka, co bardzo ułatwia życie. Brakuje mi tylko kieszonki zewnętrznej na butelkę z piciem.
Ogólnie bardzo polecam.
Pozdrawiam wszystkich.
Mała butelka z piciem powinna zmieścić się do tej przedniej kiszeni (są 2 z przodu plecaka), jednak wyciąganie nie jest już tak wygodne.
Dzięki za podpowiedź. Sprawdziłam: półlitrowa butelka mieści się w przednich kieszeniach i zamykają się na rzep bez problemu. Albo mam gumowe ręce, albo wyciąganie picia z tych kieszeni jest wykonalne bez zdejmowania plecaka.
Zależy jak długie (i może lepkie :mrgreen:) masz ręce.
W Alphie da się wyciągnąć sprzęt bez zdejmowania go z pleców (...)
Ja się zastanawiam jak można wyciągnąć sprzęt bez zdejmowania z pleców, jeśli dostęp do niego jest od strony pleców... (przynajmniej tak wygląda na zdjęciach)?
Ja się zastanawiam jak można wyciągnąć sprzęt bez zdejmowania z pleców, jeśli dostęp do niego jest od strony pleców... (przynajmniej tak wygląda na zdjęciach)?
Posiadam Naneu Pro Alpha i teoretycznie da się wyciągnąć sprzęt z tej kieszeni (JEST od strony pleców, tak jak pisałeś), jednak jest to dośc ciężkie. No chyba, że mam złą technikę wyciągania :P Może koleżanki i koledzy, którym się to udaje napiszą w jaki sposób to robią? :D
adolfik9501
23-12-2009, 16:04
Posiadam Naneu Pro Alpha i teoretycznie da się wyciągnąć sprzęt z tej kieszeni (JEST od strony pleców, tak jak pisałeś), jednak jest to dośc ciężkie. No chyba, że mam złą technikę wyciągania :P Może koleżanki i koledzy, którym się to udaje napiszą w jaki sposób to robią? :D
Sam jestem ciekaw, a zdolności ekwilibrystycznych nie mam więc nawet nie próbuję. Proponuję film instruktażowy, gdyż słowa mogą nie oddać tego co oczy zobaczą ;)
Zobaczcie jak wygląda to w plecaku Flipside 400. Można podobnie.
adolfik9501
23-12-2009, 16:29
Zobaczcie jak wygląda to w plecaku Flipside 400. Można podobnie.
Masz na myśli coś takiego jak tu (http://www.youtube.com/watch?v=G8TY0hxx_p4&feature=related) od 24 sekundy... hmm obadam później.
EDIT: może być problem gdyż w mojej Alphie pas biodrowy pięknie opina, ale plecak ;)
pietrobas
23-12-2009, 17:00
Z której strony nie oglądam tego filmiku, nadal widze, że plecak zostaje zdjęty z pleców.
Można też:
- zdjęć plecak z jednego ramienia
- przekręcić go na brzuch
- przytrzymując go od spodu drugą ręką, otwieramy zamek i wyjmujemy sprzęt.
Pamiętajcie, że to nie jest plecak dedykowany do szybkego wyjmowania, więc cudów nie ma się co spodziewać.
to może spróbuj Fastpack'a 250/350 ?
jc mam na sprzedanie :D
wojtas0009
24-12-2009, 14:24
ja bym polecał właśnie Fastpack'a :) według mnie to fajny plecak- nie jest najtańszy, ale nie można powiedzieć, że cena jest bardzo wysoka- mówię tu o kwocie ok 250zł- za tyle kupiłem swojego ;)
też ciągle się uczę- w miejsce za laptopa mieszczę 3-4 zeszyty A4, do górnej przedziałki piórnik, 2 książki ;) i jeszcze coś się zmieści :D
jedynym minusem tego plecaka- według mnie- jest brak jakiegoś mocowania na statyw/ monopod- ale :D dla chcącego nic trudnego, można coś zmajstrować ;)
pozdrawiam
właśnie chciałem coś dodać dlaczego proponuje Fastpacka, ale widze że "wojtas0009" napisał już wszystko :D
anglojęzyczne review plecaka - http://www.youtube.com/watch?v=_TAZLNXcE-A
LucyFair
27-02-2011, 16:36
Witam chciałbym odświeżyć wątek. Mianowicie stoją przed wyborem plecaka i skłaniam się ku Naneu Pro Bravo tylko zastanawiam się czy pomieści mi się sprzęt oraz na ile pakowna jest górna część tego plecaka.
Mój sprzęt to:
-Nikon D80
-Tamron 75-300
-Nikkor 50
-Nikkor 18-55
-SB 400
plus planowany w niedalekiej przyszłości statyw.
adolfik9501
27-02-2011, 23:34
Witam chciałbym odświeżyć wątek. Mianowicie stoją przed wyborem plecaka i skłaniam się ku Naneu Pro Bravo tylko zastanawiam się czy pomieści mi się sprzęt oraz na ile pakowna jest górna część tego plecaka.
Mój sprzęt to:
-Nikon D80
-Tamron 75-300
-Nikkor 50
-Nikkor 18-55
-SB 400
plus planowany w niedalekiej przyszłości statyw.
Zobacz to: test-opis-plecak-naneu-pro-bravo (http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/87955-test-opis-plecak-naneu-pro-bravo.htm)
LucyFair
28-02-2011, 00:12
Patrzyłem, przecież nie dopisałbym czegoś do wątku nie czytając go w całości. Pomyślałem, że może ktoś ma sprzęt zajmujący podobną ilość miejsca co mój i na dodatek ma ten plecak. Mimo wizualnego obrazu plecaka i rzetelnych oraz technicznych opisów jakoś nie jestem w stanie określić czy jest on odpowiedni co do wielkości. Tak więc jeżeli ktoś może mi udzielić konkretnej odpowiedzi to bym był niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam.
adolfik9501
28-02-2011, 00:19
Z tego co widzę na zdjęciach wypchanego Bravo stwierdzam, że się zmieścisz. Kwestia rozłożenia przegródek co by miało to ręce i nogi. Do Alphy zaś zmieścisz się na pewno, gdyż tam mieszczę (w komorze foto): D80+grip+N70-300VR z założoną osłoną, a do tego N18-70, SB800 a i jeszcze jakiś nie za gruby obiektyw wejdzie.
EDIT: Mocowanie statywu na boku, w kieszonce jest takie sobie, ale nie za ciężki sprzęt da radę przenieść. Gorzej będzie w Bravo bo mniejszy jest i statyw może sporo wystawać.
LucyFair
28-02-2011, 20:32
Zaryzykowałem jednak Bravo bo jest poręczniejszy niż Alpha która według mnie jest zbyt wielka. Jeżeli się nie zmieszczę zasilę naszą forumową giełdę. Według mnie kupiłem go dość okazyjnie także nie mam nad czy rozpaczać. Po dostaniu plecaka opiszę czy wszystko się mieści i czy jestem zadowolony.
LucyFair
01-03-2011, 18:37
Plecak przyszedł mi dziś. Sprzęt się mieści, a przy dobrym rozłożeniu przegródek zostaje jeszcze troszkę wolnego miejsca. Mimo wszystko myślałem, że plecak będzie większy jednak jego wykonanie i to, iż mój zestawik nie ma większego problemu z przestrzenią zadowala. Plus jest taki, że podczas jazdy na rowerze na pewno plecak będzie się dobrze sprawował co mnie cieszy ponieważ często jeżdżę.
Pozdrawiam
Koliber44
15-03-2011, 21:37
Tak sobie siedze i czytam i wszyscy macie na oku te same plecaki
ja proponowal bym jeszcze zwrocic uwage na :
Kata DPS 3N1-20 Sling Backpack
jak jest za maly to :
Kata DPS 3N1-30 Sling Backpack
uwazam ze sa godne polecenia za niezla cene i calkiem niezle pomyslane
Koliber44
15-03-2011, 21:53
a jeszcze zobaczcie ten link warto