Zobacz pełną wersję : jak uniknąć rozmycia
Witam - robie fotki na maczach siatkówki i mam duzy problem - otóż bardzo czesto fotki mi sie rozmywaja - jak uniknac rozmycia i co mam zrobic aby zdjecia byly ostre
unikać długich czasów - to chyba najbardziej uniwersalna rada na Twoje problemy.
Za karoliną. Jaśniejsze szkła, pełny otwór i (jak trzeba) podnieś czułość.
Za karoliną. Jaśniejsze szkła, pełny otwór i (jak trzeba) podnieś czułość.
...pelna dziura....? prosze Cie...! wtedy to dopiero bedzie rozmycie..! xD
MSPANC!
pozdrawiam
m
dobry blsyk pomoze...Jesu, Grey... Ciesze sie, ze znowu z nami jestes... Ale takie rady?? Daj zyc...
Witam - robie fotki na maczach siatkówki i mam duzy problem - otóż bardzo czesto fotki mi sie rozmywaja - jak uniknac rozmycia i co mam zrobic aby zdjecia byly ostre Musisz skrocic czas ekspozycji. Minimum do takiego sportu to 1/400 s., jeszcze lepiej 1/500, 1/640 i jeszcze krocej. Aby to uzyskac musisz bardziej otworzyc przyslone (im mniejszy numer przy "f" tym wiekszy otwor) i podbic czulosc (wlaczyc wyzsze ISO).
Prawda jest, ze w polskich halach sportowych, do poprawnej ekspozycji przy w miare jeszcze akceptowalnym szumie z Nikona (czyli przy ISO 1600) najkrotszy czas jaki daje sie uzyskac, to 1/400 przy przyslonie 2.8. Tak wiec albo 1600 ISO i przyslona 2.8, albo najwiekszy otwor przyslony jaki masz w obiektywie + maksymalne ISO jakie udostepnia Twoj aparat (nie raczyles napisac jaki posiadasz) i/lub nieco dluzszy czas...
misialo,
Mam wrażenie, że autorce chodziło o rozmycie w sensie poruszenia fotki - zawodnik w ruchu, za długi czas - postac rozmyta. I na tak postawiony problem/pytanie i ja i adrian (chyba) odpowiadaliśmy. Im krótszy czas tym większa szansa, żeby fotka nie była poruszona.
W hali sportowej problem z zastosowaniem się do mojej rady może byc taki, że ciemne szkło będzie właśnie wymagac dłuższych czasów - wtedy albo podnieś czułośc, albo jasne szkło może poratowac...a najlepiej gdyby miało stabilizację i było jasne jednocześnie;) - np 70-200/2,8 VR..... do meczów w hali jak i na zewnątzr będzie IDEALNE:)
Natomiast rozmycie tła - to co innego ale raczej nie o to chodzi autorce..? - jak pisze - chce aby zdjęcia były ostre - i ja to rozumiem jako nieporuszone, a nie z dużą GO.
misialo,
(...)
Natomiast rozmycie tła - to co innego ale raczej nie o to chodzi autorce..? - jak pisze - chce aby zdjęcia były ostre - i ja to rozumiem jako nieporuszone, a nie z dużą GO.
Karolino,
śpieszę z wyjaśnieniem skrotu:
M ogłem
S ie
P owstrzymac
A le
N ie
C hcialem...
... oczywiscie moj post byl celowo "skrzywiony"...
pozdrawiam
m
PS. moze poprostu dobry humor mnie "wyprzedzil"... =)
misialo,
po prostu buźka się nie wstawiła, a ja jestem mocno przyzwyczajona do pisma obrazkowego;) Wyszłam na...blondynkę?:oops:
skrótu nie znałam:(
Karolina,
...nie przejmuj sie... biore wszystko na siebie... =)
pozdrawiam
m
...pelna dziura....? prosze Cie...! wtedy to dopiero bedzie rozmycie..! xD
MSPANC!
pozdrawiam
m
to zainwestuj w dobre szkła, nie każdy trzaska hyperzoomem :twisted:
też mspanc.
:twisted:
faktycznie chodzi mi o to aby zdjecia byly ostra znaczy nie rozmywaly sie w trakcie ruchu - ale dziekuje za wszystkie rady - bede maial szanse je dzisiaj wykorzystac
Jesu, Grey... Ciesze sie, ze znowu z nami jestes... Ale takie rady?? Daj zyc...
jesli palnalem glupstwo to sry:)
Z lampa nie mam duzego doswiadczenia, ale widzialem fotoreporterow w akcji... wnioskowalem ze lampa sie przyda w takiej sytuacji, jesli niee... no wlasnie czemu nie?
wnioskowalem ze lampa sie przyda w takiej sytuacji, jesli niee... no wlasnie czemu nie?
1. Przeszkadzasz zawodnikom.
2. Fotografujac taka np. siatkowke, ostrzac (i oswietlajac lampa) zawodnikow przy srodku siatki, tych przed nimi bedziesz mial przepalonych, a za nimi -- niedoswietlonych...
Ogolny efekt bedzie mniej wiecej taki:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.polskikosz.pl/zdjecia/galeria/duze/226171312100653.jpg)
A oczekuje sie raczej czegos takiego:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.polskikosz.pl/zdjecia/galeria/duze/255110803010705.jpg)
no widzisz, dobrze ze cie mam:)
dzieki za wyjasnienie...
to zainwestuj w dobre szkła, nie każdy trzaska hyperzoomem :twisted:
też mspanc.
:twisted:
...ja ani staram sie nie trzeskac, ani nie hiper-zoom'em...
...co za ludzie... zero poczucia humoru... =D...
pozdrawiam
m
No to podam przyklad zdobrze oświetlonej hali w Pile :-). ISO 640-800, f 2.8-4.0, czasy 1/350-1/500.
http://bogusz.pila.pl/CEV/
No to podam przyklad zdobrze oświetlonej hali w Pile :-). ISO 640-800, f 2.8-4.0, czasy 1/350-1/500.http://bogusz.pila.pl/CEV/
Skoro masz tam takie warunki to czemu tak skatowales te zdjecia odszumiaczem?
Hej!
Nie ruszałem ich odszumiaczem, ale z tego co pamiętam miałem ustawione w puszce odszumianie na "NORMAL", niestety nie mam już NEF-ów i nie mogę teo sprawdzić :-(. Niedawno robiłem zdęcia z wyłączonym odszumianiem i jest zdecydowanie lepiej...
Nie ruszałem ich odszumiaczem, ale z tego co pamiętam miałem ustawione w puszce odszumianie na "NORMAL", niestety nie mam już NEF-ów Odszumanie w puszce nie ma wplywu na NEFy, wiec musiales miec odszumanie juz w kompie. :)
Niedawno robiłem zdęcia z wyłączonym odszumianiem i jest zdecydowanie lepiej... No ba. Na tych co pokazales, to plastik fatalny... Polowa szczegolow zjedzona.
wlasnie bylem na stronie Stiga. te w czerni i bieli najbardziej podobały mi sie te czarno-biale. gdzie byly robione?
wlasnie bylem na stronie Stiga. te w czerni i bieli najbardziej podobały mi sie te czarno-biale. gdzie byly robione?
Tam sa rozne czarno-biale zdjecia. O ktore pytasz?
Odszumanie w puszce nie ma wplywu na NEFy, wiec musiales miec odszumanie juz w kompie. :)
No ba. Na tych co pokazales, to plastik fatalny... Polowa szczegolow zjedzona.
Tylko NEF-y "wywolywalem" wsadowo pozostawiajac ustawienia puszki jako domyslne...
Dlatego wyszlo jak wyszlo...
Tylko NEF-y "wywolywalem" wsadowo pozostawiajac ustawienia puszki jako domyslne...I nie zauwazyles tego zaraz po "wywolaniu"? ;) Ach ten brzydki NC! Jak on taki plastik robi przy odszumianiu "normal" z ISO 800, to ja juz mu nigdy szansy nie dam... Dziadowski program...
...ja ani staram sie nie trzeskac, ani nie hiper-zoom'em...
...co za ludzie... zero poczucia humoru... =D...
pozdrawiam
m
Przecież się nie złoszczę :-P