PDA

Zobacz pełną wersję : Silnik lustra D70s (straszny err)

tbwa
03-09-2012, 16:23
Na wstępie - potrzebuję nowego silnika lustra (może być używany, ale działający) do mojej D70s (może być D70 lub D50). Najlepiej z Poznania lub okolic. W sobotę jadę na urlop, a taka niemiła niespodzianka mnie spotkała. Może ktoś ma nieużywane i zepsute body i podzieliłby się wnętrznościami? :)

Trochę czasu na diagnozę błędu spędziłem, ale może to komuś się przyda.
1. Aparat ma za sobą 4 lata pracy i 55tyś zdjęć.
2. Bateria - wszystko ok. Problem zaczął pojawiać się 2 tygodnie temu, podczas robienia zdjęć z dłuższym naświetlaniem, było słychać - że po naciśnięciu spustu lusterko automatycznie wracało do poprzedniej pozycji. Przez co zdjęcia były naświetlone tylko do połowy (losowa pozycja).
3. Z czasem nie było to już jedno zdjęcie na pięćdziesiąt, ale praktycznie każde z dłuższym naświetlaniem.
4. Potem pojawił się problem przy krótszych czasach.
5. Przyszedł wieczór, i pojawiło się ERR !! Jakiś błąd na ekranie, wyłączyłem włączyłem i zaczął działać.
6. Potem coraz gorzej. Co chwila err. Nie chciał już dojść do siebie. Pomagało wyciągnięcie baterii, odczekanie od 10-30minut, wrzucenie baterii i spust. No i po 2 zdjęciach znowu to samo.
7. Najlepiej jest rano, może zrobić nawet 10-15 fotek. Kilka niecenzuralnych słów, Nikoś się obraża i wyzwala ERR.

Jak uda mi się otrzymać silniczek, postaram się zrobić dokumentację zdjęciową wymiany - lub nawet filmową :)

Pozdro i dzięki!

jo44
03-09-2012, 16:53
Zajrzyj na znany portal aukcyjny: http://allegro.pl/silnik-lustra-z-napedem-nikon-d50-d70-i2598150389.html

tbwa
03-09-2012, 20:13
Zajrzyj na znany portal aukcyjny: http://allegro.pl/silnik-lustra-z-napedem-nikon-d50-d70-i2598150389.html

Taak, to pierwsze miejsce, gdzie szukam. Autor tej oferty niestety nie odzywa się do mnie a potrzebuję potwierdzenia - że paczka dojdzie do czwartku. :)

tbwa
05-09-2012, 21:45
Potwierdzam. Wina silniczka lustra i migawki. Po wymianie jak ręką odjął :)