PDA

Zobacz pełną wersję : d50 - brak ostrzenia po ok 30sek ...

ZaaaaK
03-09-2012, 13:36
bry wszystkim,
Usterka dotyczny nikona D50, a mianowicie po przejściu w stan "uśpienia" (po kilkudziesięciu sekundach od zrobienia zdjęcia) aparat "nie wybudza się" po przyciśnięciu spustu do połowy - aby autofokus i wyświetlacz w wizjerze zaczął działać należy powtórnie wyłączyć i włączyć aparat. Usterka pojawiła się z tego co pamiętam po tym jak w mroźny dzień wyjąłem aparat z futerału w ciepłym pomieszczeniu a ten zaparował....
Miejscowe dwa serwisy powiedziały że to usterka oprogramowania i zrezygnowały z naprawy, na "postępu" nie chciałbym wysyłać bo skasują mnie a aparat jest już pewnie niewiele wart, a w sumie da się z tym żyć - tylko nieco upierdliwe to ciąłgłe wyłączanie i włączanie. Moim zdaniem jest to usterka mechaniczna - może jakiś dodatkowy styk pod przyciskiem spustu.
Twardy reset nic nie daje, może możnaby na próbę przeinstalować soft, ale nie wiem skąd go pobrać i w jaki sposób to zrobć...
Ktoś ma jakiś pomysł?

jatoja2
03-09-2012, 13:38
Spróbuj na innej baterii ;)

GonzoG
03-09-2012, 14:59
Raczej ani błąd oprogramowania, ani usterka mechaniczna. Skoro aparat zaparował, to najwyraźniej coś się w nim przepaliło. Nie znam dokładnie elektroniki aparatów, ale to wygląda, jak brak kontaktu z kontrolerem aparatu.

Równie dobrze może to być przepalenie ścieżki bądź jakiego styku, więc naprawa to tylko połączenie,
a również mogło spalić wejście w kontrolerze, a tu wymiana sporej części elektroniki.

ZaaaaK
10-09-2012, 12:14
zmieniłem w ustawieniach "meter off" na 30min zamiast 30sek i sprawa sama się rozwiązała ;) niemniej jakby ktoś miał dostęp do fabrycznego oprogramowania to chętnie skorzystam i wgram celem eksperymentu...