PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia Klasowe.

ekozlowska
02-09-2012, 20:27
Chciałam zapytać jak dobrze robić zdjęcia klasowe w szkołach, mam w planie kupić dwie lampy, tylko jakie.
Czy wystarczy coś takiego http://allegro.pl/studio-foto-przenosne-pelny-softbox-60x40-lampa-i2584534130.html
i czy do tych lamp też jeszcze dołączaną do aparatu? Mam sb-700

Bardzo proszę o podpowiedzi.

Od razu powiem że nie mam zbyt dużych funduszy.
I oczywiście chcę kupić tło do zdjęć tak zwanych koleżeńskich.

rafal1980
02-09-2012, 20:49
Co do linku zaproponowanego przez Ciebie nie będę się wypowiadał ponieważ nie za bardzo interesuję się półśrodkami ( a tu widze taka opcja Cię interesuje ).
Podpowiem może natomiast co do tła .. proponuje zakupić zielone, lub niebieskie tło i w zależności od życzenia klienta tło generować programowo ;) Tak jak działa to w telewizji (tzw. green screen).

ekozlowska
02-09-2012, 21:06
Jeżeli chodzi o tło to ok, właśnie miałam zamiar kupić zielone i niebieskie : )

ale co z lampami? chciałam wiedzieć czy coś takiego wystarczy czy mam kupić coś innego, nie mam za wiele funduszy a chciałabym zrobić dobre zdjęcia : D co do tła już wiem ale co z lampami?

Art Erie
02-09-2012, 21:14
Takie świetlówki do zdjęć grupowych są poprosu zbyt ciemne, skoro masz już SB-700, to rozważałbym jakiś dodatkowy błyskograf.

ekozlowska
02-09-2012, 21:29
hmm... to ja już nie wiem...

Tommy
02-09-2012, 21:40
ja zrobiłem około 500 zdjęć klasowych w dwa lata i błyskałem sb900 z softem, ale to moje to była masówka od szkoły do szkoły po nawet 15 klas dziennie, ale jak ładnie się ustawiło ekspozycję to lampa była tylko do przyjemnego rozbicia cieni i na wielu nawet nie było widać błysku. Czasem też indywidualne foty w klasach cykałem i też w ten sposób. wszystko zależy ile będziesz ich robił i jak sobie radzisz z lampą na aparacie. 90% sukcesu zdjęcia klasowego to moim zdaniem strój uczniów, miejsce jakie Ci wyznaczą i ich ładne ustawienie w zależności od ilości osób i proporcji płci

Art Erie
02-09-2012, 21:48
hmm... to ja już nie wiem...

Dostałem wiadomość, ale odpowiem na Forum (zawsze ktoś może durzucić coś od siebie, a ja nie uważam się za guru ;) ).
Najtańsze YN http://allegro.pl/lampa-speedlite-yn460-do-nikon-d80-d70-d60-d40-d30-i2540510449.html
Jest o nich sporo info na forum (osobiście mam tylko "systemowe" więc się nie wypowiem na temat ich jakości).
Dwie / trzy lampy na statywach przez parasol ( wysyła światło we wszystkich kierunkach, co akurat w tym przypadku powinno być użyteczne).
Moc będzie wystarczająca, temperatura barwowa w miarę jednolita, rób serią bo zawsze ktoś mrugnie ;)

ekozlowska
02-09-2012, 21:54
z tego co zrozumiałam i oo ile dobrze zrozumiałam to taką lampę w parasol? czy po prostu dwie, trzy parasolki?

Art Erie
02-09-2012, 22:01
Parasole sa różne:
-rozpraszające ( można błyskać przez parasol, lub odbijać od niego )
-odbijające ( tutaj mamy do wyboru białe, srebrne i złote )

Przykład parasoli odbijających http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69091&page=3

ekozlowska
02-09-2012, 22:14
Dosyć trudne w zamontowaniu na tym zdjęciu to skomplikowanie wygląda, nie lepiej kupić takie parasolki jak w pierwszym poście tylko większe? nie widziałam nigdy żeby fotograf robiący nam zdjęcia klasowe np. na tle ściany używał taki dołączanych do aparatu lamp.

Art Erie
02-09-2012, 22:38
To co podlinkowałaś w pierwszym poście to rodzaj softboxa, parasol rozpraszający da bardziej łagodne światło, łatwiejsze do opanowania i jest dużo tańszy.
Lampa i parasol są montowane na statywie na uchwycie tego typu http://allegro.pl/najlepszy-uchwyt-3117-ulepszone-mocowanie-lampy-i2600836916.html
Nie jest to tak skomlikowane jak wygląda ;)

ekozlowska
02-09-2012, 22:45
Ok to już rozumiem, tylko pytanie o współpracę tych dwóch lamp i mojej, na podczerwień czy za pomocą jakiś przewodów. Bo do tej pory miałam tylko moją 700 i nie bardzo wiem jak to skonfigurowac : D

Art Erie
03-09-2012, 09:08
YN mają wbudowaną fotocelę, więc będzie komunikacja pomiędzy SB 700 a nimi w podczerwieni, pózniej kupisz sobie jakieś proste radio...
Na początek proponuję kupić za kilkadziesiąt złotych parasolkę i sprawdzić jakie daje światło z Twoją Sabiną.

mkmk
07-09-2012, 15:40
Tylko, że fotocela w tym modelu Yongnuo ma problem z działaniem "za dnia". W słoneczny dzień nie ma mowy o wyzwoleniu jej nawet błyskiem z odległości 10cm, po prostu jest jakby nieaktywna... W ciemniejszych pomieszczeniach, lub po zachodzie słońca problem ten znika.

Rogrin
09-09-2012, 01:03
No to jakieś radyjka z chin.

GonzoG
09-09-2012, 02:15
Co do tanich radyjek, to również Yongnuo RF-603. Z lampami Yongnuo działają dobrze.

Dwa RF-603 (każdy może działać jako nadajnik czy odbiornik) kosztują ok 160 zł. Dodatkowo w nadajniku można bez problemów zamontować lampę, która działa jak zamontowana bezpośrednio w aparacie.