Zobacz pełną wersję : lodówka i zmywarka do zabudowy
robin102
02-09-2012, 20:03
Potrzebuje pilnie kupić lodówkę do zabudowy 175-180 cm z dolnymi drzwiczkami oddzielnymi do zamrażarki oraz zmywarkę do zabudowy wąską 45 cm. Budżet to max 1600zł na lodówkę i 1400zł na zmywarkę. Może coś doradzicie aby to nie była jakaś ostatnia tandeta i trochę posłużyło. Sprzęt AGD to rzecz tajemna dla mnie. Jakieś sprawdzone niedrogie sklepy internetowe może znacie. Z góry dziękuje za porady dorady :)
Jak dla mnie zmywarka tylko full size 60 cm chyba że nie ma takiej opcji to trudno, firma bosch/siemens
Chcesz z frontem czy front meblowy i cy sterowanie takie od góry po otwarciu czy na wierzchu widoczne?
A lodówka 1600 to spory budżet na prawde. Koniecznie wesja no frost czy chcesz dużą zamrażarke mieć czy większą lodówkę?
Ja bym lodówke w granicach 1200pln i dołożył na zmywarkę.
Jak poszukam to na priv mogę Ci podesłać nazwę firmy jak pamiętam z Krakowa od której brałem cały sprzęt do mieszkania mieli najtaniej w PL.
robin102
02-09-2012, 21:01
Zmywarka musi mieć 45cm, bez panelu na drzwiczkach. Kurde 1600zł na lodówkę wmówisz, że sporo, ale co tu wybrać jak zachodzę do sklepu setki tego stoi. W foto to Canon, albo Nikon i życie jest proste :) Lodówka musi być do zabudowy i mieć 3 szuflady w zamrażarce na dole.
Podeślij proszę na PW namiary na ten niedrogi sklep
neo24.pl jest najtańszy z tego co wiem
Poszukam nazwe to podeśle na prob jutro z rana oki.
A co do tego gdzie kupić to sie zmienia cały czas ja znalazłem tam najtaniej i z przesyłką bo jest kwestia transportu jeszcze i potem podłączenia.
Ciekawe oferty czasem ma rtv euro też
Często jest tak że w necie np 200pln tanie jest ale przesyłka 150 na przykład a sklepy oferują no dostawę w cenie trzeba szukać i szukać;)
Omijaj tylko Gorenje. Na 4 różne sprzęty AGD jakie mam u 2 ciągle coś jest nie tak :(
robin102
02-09-2012, 22:19
Omijaj tylko Gorenje. Na 4 różne sprzęty AGD jakie mam u 2 ciągle coś jest nie tak :( A Gorenje ma fajny piekarnik, blat kuchni i okap, ale sam pierwszy raz słyszę o tej marce :shock:
ppfalcon
03-09-2012, 09:13
Jak w tym roku kupowaliśmy lodówkę to też miałem mętlik, ale koniec końców zdecydowaliśmy się na Liebherra. Model to był ICUS 3013, nie pamiętam już gdzie kupowaliśmy, ale kosztowała coś koło właśnie 1600, może trochę więcej.
Muszę przyznać, że lodówki mnie nienawidzą. Pierwsza - Polar zepsuła się po 3 latach. Druga – Indesit strzela, puka, pierdzi, rdzewieje i ma popękane wszelkie plastikowe elementy znajdujące się przy szklanych półkach. Nie wytrzymam z nią dłużej. Po 4 latach czas kupić nową. Znajomy z serwisu AGD poleca lodówki (http://www.niezawodne-agd.pl/lodowki) Mastercook. Zastanawiam się nad modelem LCV-920 NFX, ale przyznam szczerze, że biorąc pod uwagę moją niekompatybilność z tego typu sprzętem mam trochę obaw. Znacie ten sprzęt? Macie jakieś spostrzeżenia, uwagi, sugestie?
robin102
03-09-2012, 20:17
.. Znajomy z serwisu AGD poleca lodówki (http://www.niezawodne-agd.pl/lodowki) Mastercook...
W dwóch sklepach sprzedawcy zaciemniali mi, że to tandetne chińskie produkty ten master...
Osobiście to mam tego producenta płyte gazowa i piekarnik, kupione jakieś 10 lat temu modele ze środka oferty cenowej. Nic się nie psuło mimo intensywnego użytkowania, a i wyglądają dziś jak nowe. Gdybym to wiedzil, ze obecne to też ta sama jakosć nawet minuty bym się nie zastanawiał jednak już ogledziny w sklepie zmywarki master.... potwierdzają , że wykonanie do precyzyjnych nie należy
W dwóch sklepach sprzedawcy zaciemniali mi, że to tandetne chińskie produkty ten master...
Taaak, a te Chiny to we Wrocławiu na ul. Żmigrodzkiej. ;)
Zmywarka Bosch lub Siemens, ale jeżeli w rodzinie jest więcej niż dwie osobowy kategorycznie zapomnij o rozmiarze 45cm. Moim zdaniem lepiej od razu przerabiać kuchnie, zrobić jakąś szafkę mniejszą a wstawić normalną zmywarkę, niż później "bawić się" z 45'ką. Przy czterech osobach w domu będziecie ją włączać dwa razy dziennie.
Zapewne są jakieś powody, dla których ludzie decydują się na lodówkę pod zabudowę, ja niestety ich nie dostrzegam. Miałem wątpliwą "przyjemność" używania takiego rozwiązania przez kilka lat i pierwszą rzeczą której byłem pewien przy remoncie kuchni to wybór lodówki, tylko wolnostojąca stalowa lub inox. Co do samego producenta to Bosch lub Liebherr.
A Gorenje ma fajny piekarnik, blat kuchni i okap, ale sam pierwszy raz słyszę o tej marce :shock:
A przepraszam, jeszcze mam okap i też działa bez problemu (nie licząc nie działającego przetwornika halogenu). Poprzedni właściciele mieszkania chyba lubili tą firmę, ale mnie powoli doprowadza do szału.
Płyta gazowa np wyłącza mi dopływ gazu na jednym palniku. Oczywiście jak ten palnik uda mi się zapalić, bo na 2 z nich nie zawsze jest iskra. Co prawda jeden to taki standardowy ale drugi to taki podwójny duży. Pewnie nie bez znaczenia jest to, że palniki są trochę zasyfione, ale poprzedni właściciele doprowadzili je do takiego stanu, że nie pomaga standardowe czyszczenie. W zasadzie to chyba nic nie pomaga, bo już próbowałem chyba wszystkiego.
Najbardziej za to denerwuje mnie lodówka. W pewnym momencie zaczyna stukać, a temp rośnie. Jak urośnie za bardzo to włącza się alarm, ale nie taki krótki. Lodówka piszczy tak przez 10s co 30s dotąd aż się coś nie odblokuje i temp wróci do normy, albo dopóki nie podejdę i nie wyłączę alarmu. No więc tak schodzę od czasu do czasu np o godz 2 w nocy piętro niżej żeby tę lodówkę wyłączyć. ;)
Łot technika...
Osobiście to mam tego producenta płyte gazowa i piekarnik, kupione jakieś 10 lat temu modele ze środka oferty cenowej. Nic się nie psuło mimo intensywnego użytkowania, a i wyglądają dziś jak nowe. Gdybym to wiedzil, ze obecne to też ta sama jakosć nawet minuty bym się nie zastanawiał jednak już ogledziny w sklepie zmywarki master.... potwierdzają , że wykonanie do precyzyjnych nie należy
Mieszane uczucia - pierwsza lodowka padla zaraz po glownej gwarancji (miesiac po). W ramach promocji kiedy kupowalem M-cook dodawal jeszcze 3 lata ograniczonej. Niestety kiedy przyszlo co do czego nie dane mi bylo skorzystac i jedynym uklonem ze strony firmy byla mozliwosc kupna nastepnej lodowki z malym upustem.
Bedac skazany na nietypowa szerokosc 55cm wzialem - i od kilku juz lat dziala OK.
Nawet nie chce myslec gdzie kupie nastepna tak waska lodowke kiedy obecna padnie.
Ostatnio robiłem zakupy. Akurat to co chciałem w większości było w Agito pl (i z dostawą wychodziło to sensownie). Lodówkę kupiłem pod zabudowę - Electroluxa. Ale... stoi aktualnie oddzielnie, bo zabudowa niegotowa. I chyba tak zostanie. Sensowność pakowania i zarazem kupna wersji pod zabudowę rzeczywiście nie jest zbyt oczywista. Choć z początku myślałem, że to będzie ładniej wyglądało. Minusy to mniejsza ilość funkcji, ale przede wszystkim płytkość wnętrza lodówki. Generalnie zauważyłem że bez systemu NoFrost produkty przechowują się wielokrotnie dłużej niż z tym osuszaniem w Aristonie u rodziców. Jednak ten wolnostojący stary Ariston jest *bezgłośny*. Po prostu rewelacja. Natomiast nowy Electrolux wydaje dziwne dźwięki i brzęczy. Wkrótce będę kombinował jak go wygłuszyć, bo zabudowa to plan... bardzo odległy, albo w ogóle z niej zrezygnuję.
Zmywarka Bosch. W oddzielnym wątku obok trochę więcej informacji. Ja wybrałem z panelem 45-kę. Bo lubię wiedzieć co się dzieje. I to się całkowicie sprawdza. Dodatkowo ma rączkę własną wygodną cąłkiem i nieźle się prezentuje. Na jedną osobę to nawet za dużo. Na dwie spokojnie wystarczy. Ale czytałem, że i trzyosobowe rodziny spokojnie używają 45-ek. To chyba kwestia garnków. Bo talerzy wchodzi wystarczająca ilość, natomiast dwa garnki z bólem. Moja zmywarka to Bosch SPI 50E35 EU. Średnio zaplanowane kosze jak na moje oko. Można by coś tu dopracować na pewno.
Dylematy dylematy.... Skad ja to znam hehe. Czasem sobie robie przeglad tych wszystkich AGD bo w styczniu wracamy do PL i zostala nam tylko kuchnia do zrobienia. Zmywarka bedzie 45 (choc jak pisalem w watku obok to przekonania do tego ustrojstwa nadal nie mam) bo wieksza sie nie zmiesci. Jaka to jeszcze nie wiem :( Patrze sobie po ceneo, skapcu, co kupic i jakis tam sklepach gdzie mozna poczytac opinie. Wnioskow na razie brak. Lodowka u nas bedzie wolnostojaca bo nie widze sensu jej zabudowywania. Dodatkowy koszt przy stratach na wielkosci i funkcjonalnosci lodowki. Waznym kryterium bedzie dla mnie No Frost. Jakos chyba wole to cus miec niż nie miec. Na bank chcę to w czesci dolnej czyli zamrazalniku. W czesci lodowkowej.... Sam nie wiem. Rozne rzeczy sie czyta. Jedni zadowoleni inni nazekaja ze wlasnie papu jakby mniej wytrzymuje... Co do firmy to też nie wiem. Faworytow nie mam. Po prostu kupimy to co bedzie spelnialo waruki i miescilo sie w budzecie.
Co do sklepow to ostatnio sobie wlasnie zerkalem na neo i faktycznie sa skubance tani :)
A ja szukam dla teściowej (normalną, bez ukrytej bomby) lodóweczki pod zabudowę (55-180) lub wolnostojącej o wymiarach 55-180 i w górę. Problem polaga na tym, że ma być z kruszarką lodu, a przy tej szerokości to ciężko znaleźć. Macie jakiś pomysł?
robin102
12-10-2012, 22:19
Dylematy dylematy....
Skróciłem męczarnie do minimum :)
W jednym sklepie zakupiłem po przeczytaniu pochlebnych opinii userów sprzętu szczególnie zmywarki oraz lodówki - sprzęt Made IN Italy - takie ma oznaczenia wiec raczej nie z Chin czy ze Słowacji.
- zmywarkę do zabudowy 45cm
- lodówkę do zabudowy
- pralkę
- płyta gazowa
- piekarnik
- okap
wszystko marki ARISTON - Hot Point
spodobał mi się ten dzajn ;) miałem przez lata od Merloni (włoski koncern skupiający marki Ariston, Zanussi, Indseit) bo tak się koncern nazywa lodówke i pralkę pod marką Indesit. nie było ze sprzętem przez 10 lat żadnych problemów.
Wszystko zakupiłem w bardzo dobrych cenach w sklepie Ole, ole , a najciekawsze to to ze przywieźli sprzęt z Euro AGD czyli z firmy matki.
Akurat rodzice mają Aristona wolnostojącego - lodówka mogłaby służyć za wzór innym w kategorii "kultura pracy". Jest po prostu bezgłośna i choć po wielu latach trzeba było jeden drobiazg już wymienić, to nadal pracuje super. Niestety jak się dziś czyta opinie o niemal dowolnym modelu i firmie, to można osiwieć. Mój brat oglądał ostatnio u kogoś instrukcję do lodówki i to, co było opisane jako odgłosy dozwolone podczas jej pracy i nie wskazujące na awarię. Właściwie opis to za dużo powiedziane - to były obrazki różnych zwierzątek czy przedmiotów wydających odgłosy. Była więc chyba chrumkająca świnka, miauczący kot, rechocząca żaba, płaczące dziecko, bzycząca mucha czy pszczoła, bulgocząca woda itd. I podobno rzeczywiście dało się takie właśnie ciekawe sygnały ze strony kuchni usłyszeć.
Ja właśnie będę kombinował jak zabudować moją, by ją trochę wyciszyć - w teorii jest pod zabudowę, więc może mniej dokuczliwe są jej odgłosy.
Ale a propos lodówki to tylko podpowiem, że jakby ktoś robił remont i planował hydraulikę, to warto do miejsca z lodówką poprowadzić na wszelki wypadek w podłodze odpowiednie (i cienkie) rurki z zasilaniem wodnym i dorzucić gdzieś tam jakiś kranik. Koszt to niewielki przecież, a przyda się potem może kiedyś do kostkarki czy po prostu do picia. Podłączona woda pod filtr powinna się latem idealnie sprawdzić. Oczywiście wymaga to odpowiedniej lodówki, no ale jak ktoś robi remont to oznacza też pewnie zmianę sprzętu.
A w temacie zmywarek... W IKEA, choć nie tylko, są dostępne "jeże" plastikowe, służące między innymi za wkład do zmywarki. Często wyposażenie zmywarki nam nie pasuje, a taki dodatkowy "jeż" pozwoli bezpieczniej ustawić więcej szklanek czy małych miseczek.