Zobacz pełną wersję : Czas na coś lepszego... D200/D90/80
Kamil_ols
02-09-2012, 19:36
Witam.
Od kilku miesięcy użytkuję Nikona D40. Z początku aparat spełniał wszystkie moje fotograficzne zachcianki. Potem jak wiadomo w miarę ambicji przyszedł czas na rozbudowę o dodatkowy obiektyw (N35) i dodatkowe filtry oraz statyw. Użytkując N18-55 brakowało dłuższych ogniskowych a więc w głowie zaświtał pomysł na N55-300 lub N70-300, ale rozważając zakup obiektywu pomyślałem o katorgach jakie miałem z N35 i kalibracjach w serwisie. Z resztą dalej nie jest różowo, poza tym tylko 3 pola AF w D40 trochę irytuje i trzeba przekadrowywać :/
D40 był używany w deszczu, na piaszczystych plażach, podczas wypadów na ryby, w upalne dni a nawet przy fotografowaniu żniw itd. O dziwo nadal dobrze działa, lecz trochę syfu było w środku. Pomyślałem wtedy o zmianie aparatu na D200, D80 czy D90. Nie chcę się bawić w żadne D3200, D5100 (żadnych odchylanych wyświetlaczy!).
Body koniecznie musi mieć silnik AF, do tego miłym akcentem byłby górny wyświetlacz (nie lubię regulować parametrów patrząc w wizjer, a przez główny wyświetlacz przy używaniu statywu nie chcę mi się kucać przy statywie). Z D200 ponoć można uzyskać pomiar światła nawet przez butelkę od pepsi, a więc starsze Nikkory były by w zasięgu. Oczywiście ergonomia robi swoje, więc nawet o D5100 proszę nie wspominać :) Ma to być maszynka do pracy a nie do leżenia w torbie i wyciągania na specjalnie okazje. D40 od czerwca do dziś zrobiłem ponad 7k klatek w na prawdę różnych warunkach.
Na ten cel miałbym około 1800 zł max, a więc w grę wchodzi też używany D90.
Body miało by współpracować z N35 1.8 i jakimś standardowym zoomem (może coś ze światłem 2.8 bez silnika, przedziału 17-55) oraz starszymi Nikkorami (N105 do portretu itd).
Za D200 przemawia AF, pomiar światła, matryca CCD (ISO 800 to max co używam) i uszczelnienie.
Za D80 dostępność niezajechanych egzemplarzy i renoma jakiej dorobił się przez te lata użytkowania. D90 można kupić jeszcze na gwarancji, chociaż ta mi do szczęścia niepotrzebna.
Chętnie wysłucham opinii użytkowników powyższych aparatów. Również bardzo chętnie spotkałbym się z użytkownikami powyższych na terenie Olsztyna - pomacanie aparatu jest nieporównywalne z czytaniem opinii w necie.
Pozdrawiam Kamil
Ja bym kupił D200 + grip i doinwestował szklarnię. Używam kilku manualnych obiektywów i pomiar światła jest dla mnie istotny.
Kamil_ols
02-09-2012, 21:34
I jak z tym pomiarem jest u Ciebie? Nie ma przepałów czy niedoświetleń?
Nie mam już dawno D200 ale z D3/D3s nie mam żadnych problemów. Obiektyw przerobiony z M42 ustawiam w aparacie na konkretną nastawioną przysłonę. Kiedyś dorobiłem języczek odczytu przysłony i musiałem wtedy wprowadzać korektę co mnie zaciekawiło. Nie analizowałem tego tylko powróciłem do opcji z nastawą przysłony w aparacie zgodną z tym co w obiektywie. Miałem Samyang'a 85f1.4 bez elektroniki i pracował wzorcowo. Obiektywy AiS także pracują idealnie ale ich jakość optyczna to loteria. Z D200 świetnie sprawował się Soligor 60-300 4-5.6 i jakieś różne 135f2.8.
No właśnie przecież posiadam jeszcze Fuji S5pro. On pięknie pracuje z manualnymi obiektywami a przecież ma elektronikę od D200 także powinno być to samo.
Kamil_ols
04-09-2012, 07:55
A jak z uszczelnieniem D80 lub D90? Są one w ogóle jakoś zabezpieczone?
Czy AF z D200 będzie pewniejszy niż z pozostałej dwójki?
A jak z uszczelnieniem D80 lub D90? Są one w ogóle jakoś zabezpieczone?
Czy AF z D200 będzie pewniejszy niż z pozostałej dwójki?
Żadnych uszczelnień.
Uszczelnione są D3, D4, D700, D200, D300 i D7000.
Co do AF, to D80, D80 i D200 mają dokładnie taki sam układ AF, więc raczej będzie się zachowywał tak samo.
Wszystkie trzy używają tego samego AF Nikon Multi-CAM1000. D200 to pancerna pucha, kiedyś jak robiłem zdjęcia na jakiejś demonstracji ześlizgnąłem się z murka i aparat przypieprzył o chodnik, szlag trafił obiektyw, aparat dostał wgniota ale pracował 100% dalej bezawaryjnie :) malina.
pioter m
04-09-2012, 16:39
D200 najlepiej mierzy światło i jednak lepiej ostrzy od d80/d90. To bardzo istotne.
Natomiast jego matryca nie jest lepsza od tej w d40. Może ma iso100 (natywne), ale to niewiele zmienia.
Baterie wykańcza w zawrotnym tempie.
Co ci po uszczelnionej puszce, jeśli brak uczelnionego obiektywu?? Nikkory mają czasem uszczelki na bagnecie i tyle w tym temacie.
Wolałbym chyba d90.
Tak jak napisał pioter m, D200 lepiej mierzy światło i lepiej ostrzy z tego co się słyszało wśród użytkowników i że modele Dxxx lepiej współpracują ze stałkami, ale co do 200'stki to pewnie jest to, że matryca jest słabsza niż w D90.
D200 ma 10,2Mpx matrycę CCD, a D90 nowszą 12,3Mpx matrycę CMOS, a co do uszczelnień puszek to również nie oczekuj cudów, poza tym na Twoim miejscu wolałbym nowszą matrycę, ale decyzja należy do Ciebie.
Na dodatek dodam porównanie/zestawienie D200 i D90: http://snapsort.com/compare/Nikon_D200-vs-Nikon_D90
Kamil_ols
15-09-2012, 10:10
Więc tak: D80 odpada. W międzyczasie spotkałem się z użytkownikiem tego forum i pobawiłem się trochę D300... Szczęka opadła z wrażenia pracy D300 - wyborna maszynka :)
Jak na razie D90 zajmuje pierwsze miejsce a D200 drugie. Jeśli faktycznie obrazek z D90 będzie lepszy, to mogę odpuścić D200 i pomiar z manualnymi obiektywami. Uszczelnienie też nie wiele mi da.
Teraz pytanie - warto dozbierać do D300 czy brać D90?
D300 chodzą w niezłych cenach, za ok. 2400-2800 idzie wyrwać z niewielkim przebiegiem. Jeśli wymagasz szybkiego i dość pewnego AF, to w/g mnie warto szarpnąć się na D300 :).
Posiadam d7000, moja przyjaciółka d90. Często pracuję na D200 i D300. Jak dla mnie z tej czwórki d90 jest najgorszy. D200/D300 to wyborne konie robocze, o które zawsze można być pewnym. D7000 podobnie. Ja na ostatnim miejscu postawił bym d90, bo gdy trzymam go w rękach mam wrażenie że to jakaś dziwna pucha - po prostu.
Kamil_ols
15-09-2012, 22:33
Czemu dziwna? Mi D90 odpowiada nawet bez gripa i uważam, że jest to bardzo przyjazny i ergonomiczny korpus. D200 natomiast nie miałem w rękach...
Lukasz_85
15-09-2012, 23:13
Wszystko to kwestia gustu. Chociaż mam małe dłonie, mi D90 nie pasował, spodobał mi się jak leży D200, ale kupiłem D300 :) a na "s" już nie chciałem dokładać kasy, wolałem obiektyw.
Piotrek Charchuła
16-09-2012, 02:08
Za kolegami - z trójki d80,d90 i d200 polowałbym na d300 :-)
kostek-brasil
16-09-2012, 08:19
Kwestia gustów oczywiście. Moim zdaniem, może być ten D200. Czemu nie.. :) Tylko chyba trudno będzie dziś znaleźć egzemplarz nie "sterany żywotem". Też radziłbym dozbierać do D300.
Ja polecałbym Ci d200/s5 pro:) miałem już d3000, d100, d90 (w takiej właśnie kolejności), ale jak napisałeś że wysokie iso Ci nie jest potrzebne to wg mnie najlepszym wyborem będzie właśnie d200:-) w plenerze sprawuje się super. Używałem również z manualnym Nikkorem micro 55/2.8 oraz Samyangiem 85/1.4 i naprawdę dobrze współpracuje z manualnymi. Na all.. nie jest trudno o egzemplarz z przebiegiem poniżej 30tys. Ja sam kupiłem z 44tys. I poza gumami ni c mu nie dolega:P z d200 używam d5100, ale w plenerze rządzi d200:)
LordRamzes
16-09-2012, 09:45
Posiadam d7000, moja przyjaciółka d90. Często pracuję na D200 i D300. Jak dla mnie z tej czwórki d90 jest najgorszy. D200/D300 to wyborne konie robocze, o które zawsze można być pewnym. D7000 podobnie. Ja na ostatnim miejscu postawił bym d90, bo gdy trzymam go w rękach mam wrażenie że to jakaś dziwna pucha - po prostu.
nie każdemu te konie robocze potrzebne a d200 mimo ,że legendarny to jednak d90 matrycowo go bije a przeskok b duży , po zakupie gripa ergonomia znacznie się poprawiam :) a na d7000 faktycznie mozna polegać .......... 200 zdjęć zrobi b dobrze i nagle AF dostaje fazy i się pląta :-) to body jest nie obliczalne
Autorze d300 potem d90 i tego się trzymaj a jak na amatorskie potrzeby d90 spokojnie Ci wystarczy
Kamil_ols
17-09-2012, 07:27
Oj Panowie kusicie z tą D300, tym bardziej że mając ją w rękach częściowo uświadomiłem sobie co potrafi.
Wolałbym nie brnąć w półśrodki. D200 - pojawiają się głosy o słabej matrycy względem D90. Natomiast do D90 dokładam 500 - 800 zł i mam już D300.
Chyba wybór dokonany. Ale na zakup D300 przyjdzie trochę poczekać :)
P.S. D300 również ma pomiar światła z manualnymi obiektywami?
Nagle masz 3tyś zamiast 2tyś na sprzęt ?
D90 ma lepsiejszą matrycę od D200 a zdjęcia z D200 i tak ładniejsze (www.pbase.com/cameras) :mrgreen:
Gdybym był na Twoim miejscu kupiłbym D200+grip (bez niego da się żyć ale trzeba mieć 2 akku w zapasie) i nadwyżkę zainwestował w obiektywy. Jeśli oczywiście chcesz używać szkieł manualnych.
Kamil_ols
25-09-2012, 11:27
Mam 1300 odłożone, do tego D40 na sprzedaż (myślę że 600 zł dostanę za niego na allegro) + dorzuce coś z wypłaty i będzie na D300.
Jak na razie i tak będę działać tylko z N35 a w planach na nowy rok może Tamron 17-50 2.8 i coś w stylu T90/N85.
No chyba że pokuszę się jeszcze na tani N50 1.8D :)
Rossi_PL
25-09-2012, 11:41
Przerzuciłem przez swoje ręce D80/D90/D300s/D700 i jeżeli tylko masz możliwość, daj sobie ten komfort i poszukaj D300, ja wiem, że obrazek D90 i D300 dadzą taki sam, ale przyjemność korzystania z większego i bardziej uklawiszowanego body jest nie do pożałowania. To, że będziesz miał tylko N35 nic nie zmienia, bo wieeeelu ludzi używa głównie tego szkiełka zarówno na DX jak i FX, bo jest b.dobre i stosunkowo tanie. Życzę mnóstwo radości z nowego nabytku:)
caligator
25-09-2012, 23:37
sensownym bylby zakup d7000 (mam i polecam - wczesniej przerabialem olka e510, N d60, C 600d...).. Trzeba tylko porzadnie sprawdzic korpus w sklepie... sam d7000 jest prawie identyczny jak d90 ale diabel tkwi w szczegolach:) ja cyrjow z af jak na razie nie mam - wystarczyla regulacja af w korpusie zeby 50mm ostrzyla w punkt... 18-105 i 55-300 ostrza dobrze od poczatku..:) jesli chodzi o klawisze to moim zdaniem jest ich wystarczajaco a zarzut zlego rozwiazania zmiany uso jest troche rozdmuchany bo jesli np uzywasz proorytetu przyslony to iso mozesz zmieniac pokretlem pod kciukiem...
Rossi_PL
26-09-2012, 00:07
Pewnie, że D7000 to bardzo dobre rozwiązanie, sam bylem pod wrażeniem obrazka jaki wypluwal z siebie sprawny egz.D7000 ale idąc tym tropem niebawem namówimy kolegę naFX;-) Początkowo miało być 1800-1900zł i być może uda się dorzucić na 2400 za używke D300. Natomiast D7000 to conajmniej 3200zł dziś.
caligator
26-09-2012, 06:26
mój błąd - zapomniałem o kryterium finansowym... w takim razie nie widzę innej decyzji jak tylko do tego d90 dokupić dobre szkło (nawet jeśli będzie to kolejne dobre szkło w torbie), albo zbierać dalej kasę bo d90 pomimo tego że jest długo na rynku (pamiętam jak kiedyś do niego wzdychałem:P ) to jest bardzo dobrym korpusem:) a głupio tak zamienić używkę na używkę ale to może moje zdanie bo ja jakoś używaną elektronikę się boję kupować...
Kamil_ols
26-09-2012, 17:19
D7000 odpada. Wolę bez zastanowienia wybrać D300. Oba miałem w rękach. Po D300 został uśmiech na twarzy, po D7000 obojętność i brak emocji (podobnie jak w stosunku D300 - D90).
Szkoda, że nowe D300 są takie drogie, sam bym zmienił z D90.
Kamil_ols
26-09-2012, 19:22
Nowych D300 nie ma. Jest za to D300s ale wydać ponad 5.5 tysia na body które dodatkowo filmuje...
Kamil_ols
06-10-2012, 21:51
Witam ponownie. Poszukiwania D300 jakoś utkwiły w martwym punkcie, gdyż ciężko znaleźć egzemplarz w dobrym stanie w normalnej cenie. Albo gumy odchodzą i przebieg około 60tyś, albo przebieg 150 tyś i gumy w porządku :) Z D200 wcale nie lepiej, a jak już trafi się dobry model, to sprzedawca robi wielkie problemy, jakby wcale nie chciał go sprzedać...
Chyba kupię D90 - są w normalnym stanie, przebiegi też w porządku a wygląd zewnętrzny i mechanika zazwyczaj są w stanie bdb. Cena podobna do D200, ale dostaję prawie to samo z różnicą lepszej matrycy na korzyść D90 ale tracę pomiar swiatła ze starymi Nikkorami. No ale chyba lepiej mieć lepszy obrazek.
W sumie obrazek z D300 będzie podobny do tego z D90?
Ewentualnie trzeba dozbierać jeszcze i kupić zadbany model D300 z niskim przebiegiem...
Taki sam, bo to te same matryce.
Zdjęcia tablicy testowej będą podobne, ale przy np. zdjęciach dynamicznych gdzie liczy się jeszcze np.: af, ergonomia już niekoniecznie...
Rafał_Sz
06-10-2012, 22:39
Ergonomia D300 to dwie klasy do przodu względem D90. Chociaż jest sporo użytkowników, którzy wolą mieć predefiniowane programy na pokrętle. ;)
Nie podobny. Niemal identyczny.
Do d90 dokup grip, robi się dużo bardziej przyjazny.
Jak wziąłem kolegi d90 do ręki, bez gripa, to jak zabawka.
Z gripem nabiera powagi i w oczach i rękach.
robię w zasadzie same jpeg (okazjonalnie raw), używałem d200 zrobiłem nim ok 250tys klatek, miałem wybór d90 (nowy) lub d300 (używany) w podobnej cenie, wybrałem d300, mimo, że to ta sama matryca z d300 uzyskiwałem ładniejsze fotki (testy 2 dni na tej samej optyce)
d200 ładniejszy obrazek do iso 400, wbrew pozorom uszczelnienia "działają", śnieg, deszcz, pył i aparat pracuje dalej,
d300 sprawniejszy af - iso powyżej 800 lepsze
d90 delikatniejszy aparat o słabszym silniku af, bez uszczelnień, ergonomia też dla mnie słabsza, jak również sterowanie, co do wytrzymałości przypuszczam, że też nie dorównuje pozostałym
po prostu d200 i d300 to woły robocze
ps: d200 dalej jest u mnie w torbie jako rezerwa
stachmuszel
11-10-2012, 08:15
Ja za bogdi64, D200 na niskim ISO (do ISO400-500) daje najładniejszy obrazek (CCD). W plener zawsze zabierałem D200, pomimo, że mam też D700. Jeśli planujesz focić na niskim ISO to D200, jeśli w całym zakresie do D300.
Kamil_ols
25-10-2012, 21:52
D40 już sprzedane za 610 zł. Został mi tylko Nikkor 35 1.8
Czyli trzeba już na ostro zacząć poszukiwania D300 :)
Czy mógłby ktoś wyjaśnić, jak działa regulacja AF w D300? Czy można np: dla jednego tele skorygować tylko jedną ogniskową?
po prostu d200 i d300 to woły robocze Bo jakby nie było D90 to inna klasa sprzętu i to często, na tym forum, jest mylone.
D40 już sprzedane za 610 zł. Został mi tylko Nikkor 35 1.8
Czyli trzeba już na ostro zacząć poszukiwania D300 :)
Czy mógłby ktoś wyjaśnić, jak działa regulacja AF w D300? Czy można np: dla jednego tele skorygować tylko jedną ogniskową?
Regulacja w D300 działa dla 12 obiektywów tzn. pamięta ustawienia AF dla 12 szkiełek.
Podłączasz jedno szkło ustawiasz w miarę konieczności AF i pucha to zapamiętuje.
Nie ma i nie było opcji żeby zapamiętał ustawienia dla konkretnej ogniskowej, ustawienie AF dotyczy obiektywu
czyli całego jego zakresu. Pamiętaj też, że mikroregulacja nie zawsze jest skuteczna bo może być takie przesunięcie GO, że regulacja z puchy nie będzie w stanie jej skorygować (zabraknie zakresu) i wtedy tylko kalibracja w serwisie. Jest jeszcze opcja jakiej ja doświadczyłem, że na bliskie odległości GO było na karcie testowej w idealnym miejscu a w plenerze przy dużych odległościach na zdjęciach mydło, ja wyłączyłem mikroregulację i jestem bardzo zadowolony z ostrego obrazka mimo, że na karcie testowej mam ewidentny FF.
Ale pucha zacna, sam zmieniłem z D90 i ergonomia szybkość AF i jego skuteczność utwierdziła mnie w tym, że decyzna o zmianie i wybór D300 był trafny w 100% :)
Jest jeszcze opcja jakiej ja doświadczyłem, że na bliskie odległości GO było na karcie testowej w idealnym miejscu a w plenerze przy dużych odległościach na zdjęciach mydło, ja wyłączyłem mikroregulację i jestem bardzo zadowolony z ostrego obrazka mimo, że na karcie testowej mam ewidentny FF.
ostatnio tez mnie to interesuje, zatem po co taka mikroregulacja skoro działa połowicznie ? powiem, że warto ją mieć, bo z tego tytułu muszę wysyłać do kalibracji szkła.
A czy nie udało się ustawić tak ostrości ,aby był lekki BF dla bliskich odległości a dla dalekich celów FF ? no po to to jest, w czym tkwi problem, że ta funkcja jednak jest zawodna ? pytam pod kątem nowej puszki gdybym zakupił ...
ostatnio tez mnie to interesuje, zatem po co taka mikroregulacja skoro działa połowicznie ? powiem, że warto ją mieć, bo z tego tytułem muszę wysyłać do kalibracji szkła.
A czy nie udał się ustawić tak ostrości ,aby był lekki BF dla bliskich odległości a dla dalekich celów FF ? no po to to jest, w czym tkwi problem, ze ta funkcja jednak jest zawodna ? pytam pod kątem nowej puszki gdybym zakupił ...
Napiszę tak: Zależy z jakim szkłem ma puszka współgrać, ja kupiłem Sigmę 17-55mm f/2.8 i tu niestety jest ta przypadłość co wcześniej pisałem, mimo, że wysłałem do kalibracji obiektyw i puszkę do Sigmy w Gdyni to niewiele pomogli i tak było z D90 i obecnie z D300. Ale nie jest to tak wielki FF żeby mi przeszkadzał, bo gdyby nie testy na karcie testowej to bym nie wiedział, że wogóle jest u mnie FF. Zamieszczałem w którymś temacie zdjęcia swoich testów i okazało się, że jestem przewrażliwiony bo taki FF to podobno prawie żaden. Okazuje się, żeby wykluczyć chociaż jeden czynnik powodujący FF i BF trzeba wysłać puchę do kalibracji, ja na to się nie zdecydowałem i tak zostanie.
Podsumowując narazie nie zauważyłem jakiś super efektów mikroregulacji ale widocznie moje dwa szkła jej nie potrzebują i jest wyłączona.
może jej założenie to głównie stałki ? ja po kalibracji body na nowym Tamronie 70-200 mam tak, że na 200mm lekki FF (akceptowalny), na 135 ideał a na 70mm lekki BF (w miarę akceptowalny), w serwisie też w punkt nie byli w stanie tego opanować widocznie. Mając w body mikroregulację byłbym może w stanie się chociaż zbliżyć od ich ustawień.
Teraz wysłałem stałkę z body do Sigmy bo był duży FF i jestem pewien że ta funkcja z D300 by opanowała temat. pytanie czy dałoby się ustawić dla bliskich celów w punkt aby na dalekich nie było mydła, mowa o F1.4 ?
może jej założenie to głównie stałki ? ja po kalibracji body na nowym Tamronie 70-200 mam tak, że na 200mm lekki FF (akceptowalny), na 135 ideał a na 70mm lekki BF (w miarę akceptowalny), w serwisie też w punkt nie byli w stanie tego opanować widocznie. Mając w body mikroregulację byłbym może w stanie się chociaż zbliżyć od ich ustawie.
Teraz wysłałem stałkę z body do Sigmy bo był duży FF i jestem pewien że ta funkcja z D300 by opanowała temat. pytanie czy dałoby się ustawić dla bliskich celów w punkt aby na dalekich nie było mydła, mowa o F1.4 ?
Tego nikt ci nie zagwarantuje, że nie będzie mydła. Dopiero osobiste doświadzczenia pokazują jak współgra puszka z danym szkłem.
do bani, nie ma lekarstwa zatem na szkła aby samemu wyregulować.
a zoomy to osobny temat, skoro jedna ogniskowa ma FF a druga BF to i tak serwis się kłania...
Dokładnie :( Jedynie na stałkach jest szansa coś zrobić sensownego. No chyba, że na tele jest przesunięcie AF ale równe w pełnym zakresie ogniskowych.
cz4rnuch
26-10-2012, 11:10
do bani, nie ma lekarstwa zatem na szkła aby samemu wyregulować...
Może nowy patent Sigmy coś pomoże <<USB Dock>> (http://www.optyczne.pl/5203-nowo%C5%9B%C4%87-Sigma_USB_DOCK_-_koniec_problem%C3%B3w_z_autofokusem_.html)
a jaka cena tego patentu i czy dotyczyć będzie wszystkich szkieł z własnym napędem ?
Kamil pochwal się, co kupiłeś. Jeżeli jeszcze się nie zdecydowałeś to wysłuchaj mojej opinii.
Miałem D90 prawie 2lata i musze powiedzieć, że jest to świetny aparat dla zaawansowanych amatorów takich jak Ty, bardzo dobra jakość obrazu, mnogość funkcji, niezawodność. O zaletach tej puszki może świadczyć fakt, że nikon po wprowadzeniu następcy D7000 nie wycofał aparatu ze sprzedaży. Teraz mam D300, nadarzyła się okazja wiec wymieniłem D90 na D300. Pytanie dlaczego tak zrobiłem skoro d90 jest taki dobry? Jest kilka powodów, większa wytrzymałość, jeszcze większa niezawodność, możliwość regulacji AF wybranych obiektywów, uszczelniony korpus i co najważniejsze D300 nie stawiam przed fotografem żadnych ograniczeń, przy tym aparacie nie można powiedzieć, że czegoś nie da się zrobić (oczywiście według mnie). Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.
Na twoim miejscu kupiłbym nowego D90, a za 2-3lata pełną klatkę. D200 odpada dlamnie ze względu na ISO, wyświetlacz i starszą jednak konstrukcje. D7000 odpada bo jak już ktoś wcześniej napisał ale na temat innego aparatu „ gdy trzymam go w rękach mam wrażenie że to jakaś dziwna pucha - po prostu.” D7000 to takie wmawianie sobie, że ma się D300 tak to widze. Wole D90 i dobry obiektyw niż tego dziwoląga d7000. W ogóle co to za numer „D7000” brzydko wygląda ten numer na korpusie, za dużo zer .
Ewentualnie jak ci się trafi zadbany egzemplarz to polecam D300, dobra pucha.
No to za chwilę się zacznie wojna na temat przewagi matryc ;-) mniejsza z tym !
D7000 ma mikroregulację, uszczelnienie i dobre filmy (nie każdy potrzebuje).
Gdybyś napisał wolę D300 nad D7000 to to zrozumiem, ale D90 nad D7000 ?
Fakt trzymanie D7000 pewnie gorsze niż D90, ale ergonomia klawiszologia ta sama, a uszczelniony chyba magnezowy korpus to pretenduje do "lepszych" zastosowań w terenie !
cz4rnuch
26-10-2012, 11:40
a jaka cena tego patentu i czy dotyczyć będzie wszystkich szkieł w własnym napędem ?
Cena na razie nie jest znana, ale w którymś z wywiadów czytałem że będzie możliwość wypożyczenia. Jeśli chodzi o kompatybilność to sądzę, że regulować będzie można jedynie szkła sigmy. Jest też temat na naszym forum o tym ustrojstwie gdzie dopiero co umieściłem fragment wywiadu z przedstawicielem firmy, który opisuje sposób działania <<klik>> (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=215149) Z mojej strony EOT. pzdr
Z mojej strony EOT. pzdr
Dzięki, muszę przeanalizować wątek...
a swoją drogą do kompa musiałby z tym urządzeniem chyba być jakiś soft który nad tym panuje...
wypowiedź z optyczne.pl
DE: Mówisz, że jest trochę prób i błędów, z mikro regulacją. To trochę tak samo jak tutaj, użytkownik będzie musiał zdecydować się na wprowadzenie zmian ... ile to zmienić. Więc to będzie działać dla wszystkich obiektywów Sigma?
KY: Dla nowych obiektywów.
DE: Dla potwierdzenia, najpierw nowe: trzy nowe obiektywy, które zostały już ogłoszone, a potem następne.
Czyli....dupa, jak masz nawet roczny czyli jeszcze nowy to nie skorzystasz, to ja dziękuję za takie fjuczery..
wypowiedź z optyczne.pl
DE: Mówisz, że jest trochę prób i błędów, z mikro regulacją. To trochę tak samo jak tutaj, użytkownik będzie musiał zdecydować się na wprowadzenie zmian ... ile to zmienić. Więc to będzie działać dla wszystkich obiektywów Sigma?
KY: Dla nowych obiektywów.
DE: Dla potwierdzenia, najpierw nowe: trzy nowe obiektywy, które zostały już ogłoszone, a potem następne.
Czyli....dupa, jak masz nawet roczny czyli jeszcze nowy to nie skorzystasz, to ja dziękuję za takie fjuczery..
No właśnie gdzieś czytałem, że taki miły akcent Sigmy ale dla nowych obiektywów tzn. już z tej serii z nowymi oznaczeniami przeznaczenia - np. Sport .... itd te gładkie tubusy.
już ci pisałem... mam d200 i d300, d300 używam w pracy, a w "domu" często biorę d200, przy niskich czułościach ten aparat nie może mieć "kompleksów" w stosunku do d300, zwłaszcza iso 100;), d 300 ma inne plusy (ale to już było opisywane), d90 miałem do testów i mi nie leżał, mam też wrażenie, że przy dużych iso gorzej pracował af).
Co do mikro regulacji na wszystkich obiektywach oprócz jednego mam 0 i w tym jednym (stara sigma) musiałem jej użyć ze względu na to że z d300 na skrajnych bocznych czujnikach brakowało jej "nieskończoności", af dochodził do końca i nie wyzwalał migawki (priorytet ostrości), po minimalnym przestawieniu już jest OK, a przy szerokim koncie pracuje teraz idealnie
No właśnie gdzieś czytałem, że taki miły akcent Sigmy ale dla nowych obiektywów tzn. już z tej serii z nowymi oznaczeniami przeznaczenia - np. Sport .... itd te gładkie tubusy.
niech sobie to w 4 litery wsadzą, całą społeczność mająca tu sigmy z tego nie skorzysta a odsetek nowych szkieł i userów będzie niewielki, znowu kolejny sposób na zwiększenie sprzedaży poprzez oferowanie nowego szkła z fjuczerem, żeby tylko sprzedaż sobie napędzić !
niech sobie to w 4 litery wsadzą, całą społeczność mająca tu sigmy z tego nie skorzysta a odsetek nowych szkieł i userów będzie niewielki, znowu kolejny sposób na zwiększenie sprzedaży poprzez oferowanie nowego szkła z fjuczerem, żeby tylko sprzedaż sobie napędzić !
Oczywiście również jestem tego zdania. Ciemnotę próbują wcisnąć ludziom, że niby taka niezależność :) A poprostu myślę, że serwisy zapchane od zestawów do kalibracji bo problem FF i BF jest nagminny w SIGMIE.
Uszczelniania w D7000 są owszem ale na pewno nie takie jak w D300/D700. Magnezowa obudowa to chyba nawet w D50 jest jeżeli mówimy o tym materiale. Tylko, że np. w D300 to jest praktycznie cały korpus, a w D7000 to tylko 1/2 korpusu.
Kamil_ols
26-10-2012, 16:48
Weller - jeszcze nic nie kupiłem, ale zdecydowałem się na D300. Zapłacę więcej niż za D90, ale będę miał już maksimum jeśli chodzi o DX.
Tylko za zadbany i z małym przebiegiem trzeba sporo ponad 3 tyś zapłacić, więc szukam jakiejś okazji... No ale do zimy jeszcze trochę czasu :)
Weller - jeszcze nic nie kupiłem, ale zdecydowałem się na D300. Zapłacę więcej niż za D90, ale będę miał już maksimum jeśli chodzi o DX.
Tylko za zadbany i z małym przebiegiem trzeba sporo ponad 3 tyś zapłacić, więc szukam jakiejś okazji... No ale do zimy jeszcze trochę czasu :)
I moim skromnym zdaniem słuszna decyzja, piszę ci ja użytkownik wcześniej D90 a obecnie D300. Nie chodzi o lans ale o faktyczne możliwości i ergononomię.
D300 to bardzo dobry wybór, sam miałem kiedyś na niego ochotę;-)
Mysle ze z D300 jak i z D90 bedziesz zadowolony w 100%. :)
Kamil_ols
29-10-2012, 18:41
Panowie a zapytam jeszcze o jedno body: Fuji S5pro. Aktualnie jest na sprzedaż kilka sztuk w naprawdę niezłym stanie za nawet nie duże pieniądze. Wiem, że to D200 z inną (ponoć rewelacyjną) matrycą.
Przyznam szczerze, że bardzo mnie zaciekawiło to Fuji. Mógłby być to przystanek przed D300/D400 :)
Ma ktoś doświadczenie z tym S5pro i landszaftami / miasto nocą (ponoć iso 3200 akceptowalne) czy architektura?
Kamil_ols
30-10-2012, 19:11
P.S. Gdzieś wyczyłatem że S5pro ma niepełny Live View. O co z tym chodzi?
LV trwa 30 sekund, do wyboru kolor lub cz/b. Nie możesz wtedy ani korzystać a AF ani zrobić zdjęcia. W zasadzie nic nie możesz poza ustawieniem ostrości w trybie manualnym :-), kończysz LV i wtedy zamyka się migawka i możesz zrobić zdjęcie. ISO max to 1600 o ile lubisz odszumiać zdjęcia. Jeśli nie lubisz to max 800. ISO 3200 = akwarela ale niektórzy potrafią z tego coś nawet wyciągnąć.
Kamil_ols
30-10-2012, 22:20
Na jednej stronie znalazłem same zachwyty o akceptowalnym iso 1600 więc jeśli faktycznie szumi, to chyba została tam wyznana zasada, że lubi się to co się ma ;)
ISO1600 http://www.pbase.com/sjel/130308
ISO3200 http://www.pbase.com/image/143993792
Kamil_ols
30-10-2012, 23:19
Nie taki duży ten szum na 3200.
Ale watek jest o Nikonie, a nie o Fuji..
Przeciez bagnet jest ten sam...
Oprócz bagnetu Nikon-F Fuji S5pro to także korpus od D200, płyta główna od D200 i matryca oraz elektronika obsługująca matrycę od Fuji. Tak im się udało spasować ten aparat, że nawet grip od D200 pasuje.
Cuda Pani cuda...
Kamil_ols
31-10-2012, 10:06
Lampy itd też pasują :) Ewentualne kalibracje Fuji z obiektywami Nikkor można załatwić w NPS?
a to takie kwiatki:) nie wiedzialam, czegoz to mozna sie na tym forum dowiedziec ;D
a co oni takiego zrobili ze ta matryca nadaje sie przy iso 1600 skoro to to samo co w d200 a tam raczej takie iso nie jest używalne
a co oni takiego zrobili ze ta matryca nadaje sie przy iso 1600 skoro to to samo co w d200 a tam raczej takie iso nie jest używalne
Wstawili inną matrycę? :)
To nie jest zwykle CCD, tylko opracowane przez Fuji Super CCD SR.
http://www.optyczne.pl/98-s%C5%82ownik-CCD.html
Kamil_ols
31-10-2012, 15:07
Matrycą ma niby 6 mpix i drugie mniejsze 6 mpix które "robią" super półtony. Ponoć dobrze odwzorowuje kolory skóry.
Dobrze to ta matryca wyciąga prześwietlenia. S5pro zapisuje 5EV w światłach więc wyciągnięcie przepału o 3EV nie jest jakimś wyczynem. Na forum jest już temat o Fuji S5pro, wszystko jest w temacie.
Kamil_ols
02-11-2012, 20:25
Po długich rozważaniach zdecydowałem się ostatecznie na D300. Jednak profesjonalne body będzie oferowało większe możliwości i komfort pracy niż amatorska puszka D90. D200, S5pro, D7000 i D80 stanowczo odrzuciłem po opiniach w internecie i podobnych :)
Zdecydowane plusy D300:
- trwałość (na forum widać było, że upadek ze skał z 50 metrów nie jest zabójczy),
- świetny AF, 51 pól w tym 15 x,
- dobra ergonomia,
- pomiar śwatła ze starymi Nikkorami,
- mocny silnik AF.
Wada:
- stosunkowo mało egzemplarzy z niskim przebiegiem w cenie poniżej 2700 zł,
Temat do zamknięcia. Pozdrawiam wszystkich, którzy podzielili się opiniami ze mną w tym temacie :)
Po długich rozważaniach zdecydowałem się ostatecznie na D300. Jednak profesjonalne body będzie oferowało większe możliwości i komfort pracy niż amatorska puszka D90. D200, S5pro, D7000 i D80 stanowczo odrzuciłem po opiniach w internecie i podobnych :)
Zdecydowane plusy D300:
- trwałość (na forum widać było, że upadek ze skał z 50 metrów nie jest zabójczy),
- świetny AF, 51 pól w tym 15 x,
- dobra ergonomia,
- pomiar śwatła ze starymi Nikkorami,
- mocny silnik AF.
Wada:
- stosunkowo mało egzemplarzy z niskim przebiegiem w cenie poniżej 2700 zł,
Temat do zamknięcia. Pozdrawiam wszystkich, którzy podzielili się opiniami ze mną w tym temacie :)
No i gratuluję, strzał w 10 :) Oj będzie banan na twarzy jak go chwycisz :)
Kamil_ols
02-11-2012, 22:06
Generalnie nie mogę się doczekać :) Ale wiem że będę musiał dobrze szukać.
Będzie więcej jak d400 się pojawi.
Kamil_ols
02-11-2012, 22:20
Czy ja wiem? Z D700 nie było takiej sytuacji po pojawieniu się D800.
Jak to nie. No może nie w Polsce. Na ebay Uk d700 mnustwo. Od paru tygodni obserwuję aukcje.
Za 5000 można dostać d700 z 10 000 klapnięć, na przykład.
Rafał_Sz
03-11-2012, 11:29
d700 mnustwoNie znam takiej wersji. :twisted:
Oj tam oj tam, no to poznałeś.
Raz mogę edytować na tym tapatalk, raz nie.