PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D40, Błąd, walnięta migawka czy silnik?

Czesio
02-09-2012, 15:16
Heja! na samym początku może przedstawie pewną historie, otóż będąc u znajomych w warsztacie wziąłem aparat, trochę porobionych zdjęć i aparat został odłożony na podszybie, jak go złapałem i podniosłem to pasek zaczepił się o róg maski czego się oczywiście nie spodziewałem i aparat mi upadł. Co się stało? spadł jakoś obiektywem bo w sumie tylko obiektyw oberwał i ma polamane ogniwka łożysk (nie mozna było zzoomować do końca) no ale troche go rozruszałem i śmiga, w sumie nic nie widać na 1szy rzut oka że coś jest nie tak, to tylko moja wiedza. Aparat po tym działał jak należy.

No ale nie o tym mowa. Dostał też aparat i widać małe skutki upadku na gripie, lecz nic mu się nie stało (pozornie?)
Potem aparat był wożony w samochodzie, troche go wytrząsło no i gdy auto trafiło do autospa to pomyślałem że po regeneracji trzeba zrobić ładne zdjątko furze. Rozstawiłem sprzęt, odpalam aparat i moim oczom ukazał się napis "BŁĄD, PONOWNIE NACIŚNIJ SPUST MIGAWKI". Poczytałem trochę i diagnoza to właśnie padnięta migawka albo silnik migawki. Dodam że migawka ma ok. 11k klapnięć... CZYLI MAŁO :(

A Koledzy jak sądzą?

jakie koszta się kłaniają takiej naprawy (oba przypadki)?

i proszę o namiar jakiegoś oganiętego ale i taniego serwisu foto... pacjentem jest D40 a naprawa migawki w NIKON POLSKA to raczej połowa wartości aparatu....

Pozdrawiam

Kamil_ols
02-09-2012, 19:04
Silnik masz w obiektywie. Podepnij inny obiektyw i sprawdź, czy z nim jest ten sam problem. Myślę, że wymiana migawki nie jest aż tak droga w NP. Poza tym chyba lepiej mieć oryginał niż zamiennik ze zwykłego serwisu.

Czesio
02-09-2012, 22:10
ale jest silniczek który napędza migawke... wiem że mam silnik od AF w obiektywach :P
Odpinałem obiektyw i jest ten sam efekt co z obiektywem. wyswietla sie komunikat a po wciśnieciu spustu migawki słychać krótki dźwięk właśnie tego silniczka od migawki.

Kamil_ols
02-09-2012, 22:31
A jak u Ciebie ze znajomością elektroniki?

GonzoG
03-09-2012, 02:05
Skoro słychać silnik, to raczej on działa. Poza tym migawka to raczej element nie rozbieralny, ze względu na delikatność i wymienia się cały mechanizm.
Wymiana nie jest prosta i wymaga rozebrania z całego aparatu na czynniki pierwsze. Nie podejrzewam, aby w Polsce robił to ktoś poza serwisem Nikona.

Kamil_ols
03-09-2012, 07:35
Aktualnie jest wystawiony D40 w częściach na allegro. Rozebrać i złożyć D40 to nie problem. Sam tak robiłem by wyczyścić wnętrze z kurzu i piasku.

No ale migawki na części pierwsze nie rozbierałem =)

Czesio
03-09-2012, 16:08
http://allegro.pl/silnik-nikon-d40-d60-d40x-i2598998821.html
to silniczek migawki czy jak?