Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 zamiana na...
Witam.
Kupiłem Nikona D3100 jako podstawową lustrzankę na początek mojej przygody z fotografią. Jednak w miarę jedzenia rośnie apetyt. Obecnie brakuje mi takich funkcji jak automatyczny bracketing ekspozycji i inteligentny system oświetlenia (CLS) z moją lampą SB-700. Czy moglibyście mi polecić na jaki model, za niedużą dopłatą, wymienić, aby miał powyższe funkcje. Ogólnie zainteresowałem się Nikon'em d90, czy to dobry wybór? Jakieś sugestie, opinie? Pozdrawiam
D90 to najtańsza możliwa lustrzanka, która spełni Twoje oczekiwania.
Wybór dobry, ale jak "przygoda" na dłużej to delikatnie sugeruję D300. Może uda się ustrzelić używkę z końcówką gwarancji. Będzie jeszcze sympatyczniej. Chociaż różnica w cenie będzie ;)
Chociaż różnica w cenie będzie
Znacząca..... ;)
krzysiozboj
01-09-2012, 21:24
przy przesiadce na D90 nie będzie raczej zmiany w jakości obrazka ale zyskasz sporo więcej niż bracketing i CLS, moim zdaniem warto iść w ten model.
D90 to najtańsza możliwa lustrzanka, która spełni Twoje oczekiwania.
D70 też je spełni :)
Ale D70 ma niższe użyteczne ISO, Mniejszy i gorszej jakości wyświetlacz, brak pomiaru światła z manualnymi szkłami, brak "dalmierza". D70 nie spełni oczekiwań autora.
Różnicę jaką mogę dołożyć do nowego korpusu powoduje, że D300 jest poza moim zasięgiem. Coraz bardziej przychylam się ku D90. Krzysiozboj co jeszcze takiego istotnego zyskuje wybierając ten model? Z tego co zauważyłem D90 nie ma możliwośći nagrywania filmów w HD (czasem z tego korzystam).
Różnicę jaką mogę dołożyć do nowego korpusu powoduje, że D300 jest poza moim zasięgiem. Coraz bardziej przychylam się ku D90. Krzysiozboj co jeszcze takiego istotnego zyskuje wybierając ten model? Z tego co zauważyłem D90 nie ma możliwośći nagrywania filmów w HD (czasem z tego korzystam).
D90 ma filmy HD, aczkolwiek moim zdaniem kiepsko rozwiazane, brak AF podczas nagrywania. Jakość obrazka będziesz mieć podobną, zyskasz na ergonomii i dodatkowych funkcjach (BKT, CLS) oraz możliwoci stosowania normalnego gripa.
W sumie sensowna zamiana D3100 jest dopiero na d7000 lub wyżej, ale pisałeś, że poza zasiegiem finansowym.
Ewentualnie zamiast sprzedawać obecny aparat i kupawać drugi rozważ dokupienie dodatkowej puszki typu D70 lub D80 (raczej d80). Mają te wszystkie funkcje na których ci zależy i do ISO 800 radzą sobie bardzo dobrze, a jak bedzie potrzeba stosowania wyższego ISO zawsze zostanie D3100. D80 w dobrym stanie można spokojnie dostać poniżej 1000 zł.
albo rybki albo akwarium, albo Nikon D300s....ale napisałeś że problem z kasą...
Moim zdaniem powinieneś pomęczyć się jeszcze z d3100 i potem kupić d300s ;)
Właśnie męczę się teraz z ręczną zmianą ekspozycji na statywie oraz z wywoływaniem Sabiny poprzez błysk z wbudowanej lampy, ale efekty nie są takie jak przy bezprzewodowej łączności.
Jak często używasz braketingu i CLS'a, to zmieniaj na D90. Ja przy pierwszym wyjściu w plener z D3100 zacząłem szukać przycisku podglądu ostrości, bo w D80 go miałem. Ni o linie kadrowania by się przydały i ten szeroki wizjer...... Ech. Żeby D90 miało prawdziwe ISO 100 i te kolorki z D80.........
Ja sam przed podobnym wyborem teraz stanąłem i postanowiłem zakupić D7000, pomimo tego, że choćby na tym forum jest mnóstwo niepochlebnych opinii na temat tego modelu. Co prawda u mnie przesiadka jest z D5100, ale też wielu funkcji w aparacie mi brakuje, a nawet jak są to brakuje mi szybkości dostępu do nich z poziomu body.
Może i wybór D7000 trochę ryzykowany jest, ale myślę, że jednak będzie warto zakupić ten model. Osobiście rozważałem jeszcze D300s (kosztowo, pomimo, że droższy jest wciąż dla mnie osiągalny, więc to nie byłby problem), ale jakoś tak stwierdziłem, że jest konstrukcją starszą, a jeszcze póki co nie widać, żadnego następcy, więc jakoś tak odrzuciłem go. Pomimo tego, że nie ma chyba nikogo kto by na niego narzekał.