Zobacz pełną wersję : Nie oryginalny grip
nelciaTeam
01-09-2012, 13:02
Witam jestem początkującym fotografem z zamiłowania nie dawno kupiłam aparat i to wszystko jest nowe... Chciałam zapytać czy ktoś z was kupił używał nieoryginalny grip który można kupić za grosze na allegro w porównaniu do cen oryginalnych gripów. Czy to działa czy lepiej się tym nie zarażać ;) proszę o odpowiedź
wasilewk
01-09-2012, 13:09
Jaki aparat i po co grip ?
nelciaTeam
01-09-2012, 13:45
szczerze to po prostu żeby lepiej sie trzymało aparat.....
wasilewk
01-09-2012, 14:00
Jeśli tak, to kup najtańszą podróbkę i przykręć zasłaniając styki - bateria w aparacie starczy na co najmniej 500 zdjęć.
Meike. Mam, używam, zdecydowanie poprawia ergonomię i jest wg mnie wysokiej jakości.
Pozdrawiam:)
nelciaTeam
01-09-2012, 15:41
dziękuje :D:))
Mam taki, ale nazywa się nieoryginalny. Nie sprawia kłopotów.
Polepsza uchwyt aparatu, a i zdjęć więcej wychodzi.
Typ o jakim piszesz nie był nigdy produkowany.
Jeżeli bardzo potrzebujesz gripa to odłóż kasę i kup oryginał - tu kolega pisał co mu się stało podpinając zamiennik: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=91595
Fakt, wątek dotyczy gripa MB-D10, ale to co jest tu opisane tyczy się wszystkich zamienników. Mam 2x oryginał z 2x aku EN-EL4a (również oryginał) na D300s i D700, wszystko miodzio, kasy nie żałuję. A jeżeli nie robisz dużymi szkłami (np. 24-70, 70-200 lub coś z górnej półki) to wydaje mi się, że kupno gripa nie ma sensu. Wiem co mówię, bo działając z N35-70/2.8 grip wielokrotnie mi przeszkadzał, za to po podpięciu N200-400 jeszcze z TC już jest potrzebny, bo palce uciekają z puszki. Zastanów się, czy faktycznie jest Ci ten grip potrzebny.
Jeżeli bardzo potrzebujesz gripa to odłóż kasę i kup oryginał - tu kolega pisał co mu się stało podpinając zamiennik: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=91595
Poproszę o link do sklepu gdzie można kupić grip do D3100/D5100 - oryginalny!
Mam 2x oryginał z 2x aku EN-EL4a (również oryginał) na D300s i D700, wszystko miodzio, kasy nie żałuję. A jeżeli nie robisz dużymi szkłami (np. 24-70, 70-200 lub coś z górnej półki) to wydaje mi się, że kupno gripa nie ma sensu.
Przy dużych dłoniach i małym body - D3100/D5100 grip jest jak znalazł - bardzo potrzebny!
[quote]Wiem co mówię, bo działając z N35-70/2.8 grip wielokrotnie mi przeszkadzał, za to po podpięciu N200-400 jeszcze z TC już jest potrzebny, bo palce uciekają z puszki. Zastanów się, czy faktycznie jest Ci ten grip potrzebny.[quote]
Sorry ale żyjesz w innym świecie i nie wiesz co piszesz, nie mówiąc już o tym, co mówisz..... Przemyśl to jeszcze raz i zejdź na ziemię ze swoimi poglądami. Nie każdy ma NOWY aparat D4 czy D800, gdzie przy małych dłoniach nie ma potrzeby stosowania gripa.
Puciek - stwierdzam fakt. Nie piszę, że mam NOWY aparat, tylko piszę, że nie warto pchać się w zamienniki, bo można coś spaprać w body o czym świadczy link do wątku o jakości zamiennika. 35-70 to małe, kompaktowe szkło, niewiele większe i niewiele cięższe od N18-55VR. Co do 200-400 to miałem na myśli dłuższe szkło. Proporcjonalnie D300s bez gripa z zapiętym N200-400 ma się tak jak D3000 z 70-300. Poza tym osoba zakładająca post nie sprecyzowała jakie ma body, mimo, że Wasilewk poprosił o podanie modelu aparatu. Równie dobrze może to być D3100, a równie dobrze D80/D90.
...a równie dobrze D800 ;)
Poza tym osoba zakładająca post nie sprecyzowała jakie ma body, mimo, że Wasilewk poprosił o podanie modelu aparatu. Równie dobrze może to być D3100, a równie dobrze D80/D90.
Fakt, autorka nie podała, jakie ma body ale na 100% nie jest to D80 - już nie produkują! Do D90 zamienniki produkowane przez Alpha czy Meike są dobrej klasy więc można to polecić użytkownikowi, Idąc dalej, czy mógłby to być lepszy aparat niż d5100? Wątpliwe, ponieważ nabywcą jest amator i na dodatek kobieta, więc raczej wybrałaby małe i poręczne body o wielkości D310/D5100 za niewielką kwotę, a nie D700 za 7 czy 8 tysięcy. Proponuję najpierw pomyśleć, a potem napisać.
A ja proponuję aby z oceną wstrzymać się, aż autorka powie co to za body, a co do Twojej rady to dziękuję - następnym razem tak też postąpię.
Poproszę o link do sklepu gdzie można kupić grip do D3100/D5100 - oryginalny!
Do tych korpusów nie ma oryginalnych gripów, niestety producent tego nie przewidział. wszystkie dostepne na rynku to produkty niezależnych firm i nie maja pełnej współpracy - pionowy spust bedzie działac na zasadzie pilota lub poprzez dodatkowy kabelek.
Nie wiem, może to kwestia szczęścia, ale ja od paru miesięcy używam Meike MK-D3100, a używam często, bo praktycznie każdy weekend od maja miałam jak nie wesela to plenery i powiem szczerze jak do tej pory sprawuje się bardzo dobrze i nic mi się z body nie dzieje.
Też mam zamiennik i wszystko działa dobrze, ale mało używam gripa z 2 powodów: w sony miałem spust migawki umieszczony niżej i dla mnie jest to o wiele bardziej ergonomiczne rozwiązanie niż na krawędzi. Po drugie, nie używam bo...się boję o puchę, po tym jak się naczytałem o padniętych wyświetlaczach etc. Jakkolwiek muszę stwierdzić, że zadowolonych użytkowników zamienników mb-d10 jest pewnie tyle samo co posiadaczy oryginalnych, ale nie chcę tu wszczynać kolejnej wojny. Muszę też stwierdzić, że między oryginalnym en-4a nie zauważam żadnej różnicy w stosunku do oryginała.
Od kilku miesięcy chodzę na mecze z Meike do D-300 z Sigmą II 70-200 i wszystko działa zgodnie z opisem do oryginału. A kupiłem na próbę używkę za sto kilkanaście zł.
Być może to ten jeden na sto.