PDA

Zobacz pełną wersję : SB-910 przedbłyski monitorujące

Wald
31-08-2012, 21:26
To moja pierwsza lampa w pełni automatyczna i w sumie wszystko jest jasne oprócz tych przedbłysków monitorujących.
Są ustawione ale nie widzę ich, to znaczy nie błyska nic przed.
Jedynie w trybie tylnej kurtyny jest jeden błysk na początku i drugi na końcu.

Tommii
31-08-2012, 22:45
Przy synchronizacji na pierwszą kurtynę przedbłyski praktycznie są niewidoczne. Przy synchronizacji na tylną kurtynę ten pierwszy błysk jest wlasnie błyskiem monitorującym, a drugi błyskiem właściwym tuż przed zamknięciem migawki.

r_m
01-09-2012, 13:57
To moja pierwsza lampa w pełni automatyczna i w sumie wszystko jest jasne oprócz tych przedbłysków monitorujących.
Są ustawione ale nie widzę ich, to znaczy nie błyska nic przed.
Czy jak robisz zdjęcia patrząc przez celownik, jednym okiem, widzisz w celowniku błysk? :)
Jeśli tak-to jest właśnie błysk pomiarowy, bo chyba to masz na myśli?

GonzoG
01-09-2012, 13:58
Przedbłyski monitorujące (nie wiem, kto to tak tłumaczył, to to nic inne jak przedbłysk TTL), są we wszystkich lampach TTL z obsługą iTTL (Nikon), E-TTL (Canon). Polega to na błysku przed zrobieniem zdjęcia aby dokonać pomiaru i ustalić moc właściwego błysku lampy.
Jak zobaczyć: jak robisz zdjęcie z lampą to tuż przed podniesieniem lustra w wizjerze widać błysk lampy. Patrząc z boku przy silnym błysku ciężko dostrzec wcześniejszy błysk, natomiast jak jest słaby błysk lampy, to można łatwo zobaczyć podwójny błysk lampy.