Zobacz pełną wersję : Polećcie jakąś tanią lampę błyskową!
PinkaSSek
31-08-2012, 19:06
Hej!
Mam taki problem, że pomimo iż ustawiam swoją lampę Nissin di622 na najmniejszą moc (jest jako zewnętrzna, tylko doświetlająca) to i tak jest zbyt mocna i powoduje przepały (nie da jej się dalej odsunąć z racji małego pomieszczenia). Czy wszystkie lampy tak będą mieć? Ma ktoś jakiś pomysł jak zmniejszyć jej moc? Jakiś model taniej słabszej lampy ew patent z jakimś domowym filtrem który równomiernie by nie przepuszczał niechcianej ilości światła?
Dzienks za wszystkie przydatne sugestie
Piotrek 77
31-08-2012, 19:20
najprościej załóż coś na palnik- ja zakładam chusteczkę chigieniczną. Ale tak robie dla metza ktory tylko walimpełną mocą. A tania to youngo, a sprobuj robić zdjęcie z własną automatyką i zobacz czy też przepala
Jest klika opcji:
- założyć cokolwiek na palnik (dyfuzor, chusteczka, biała folia - np. z reklamówki)
- używać lampy z odbicia od np. ściany, kartki papieru, itp.
a sprobuj robić zdjęcie z własną automatyką i zobacz czy też przepala
Nissin Di622 nie ma własnej automatyki. Działa tylko w TTL lub manual.
Co do innych tanich lamp, to zależy jaką mają minimalną moc. Dla Di622/Di622 mk II jest to 1/32.
Większość Yongnuo to lampy bez TTL, ale mają regulacją do 1/64, lub nawet 1/128.
Tanie:
Yongnuo YN-460 II (bez zoom, LP 33, bez TTL, 1/64), cena - ok 200 zł
Yongnuo YN-560 II (zoom, LP 58 (105mm), bez TTL, 1/128) cena - ok 320 zł
Yongnuo YN-468 II (zoom, TTL, LP 33, 1/128) - cena ok 430 zł.
Jest jeszcze droższa, ale bardzo funkcjonalna:
Yongnuo YN-565EX (zoom, TTL, CLS) - cena ok 660 zł.
Szkoda pieniędzy na nową lampę, jak ta działa. Przykryj czymś tak jak sugerują koledzy. Tylko na początku /jak walisz często seriami/ sprawdzaj temperaturę lampy. Mimo wszystko "przykrycie" zawsze zmniejszy oddawanie ciepła.
PinkaSSek
01-09-2012, 22:16
Dzięki za wszelkie sugestie! pomyślę nad tematem.. właśnie o dziwo już kilka folii udało mi się przepalić od zbyt bliskiego zasłaniania...