Zobacz pełną wersję : SB 600 co się psuje?
Zibi1970
31-08-2012, 18:45
Witam,
mam problem z zapasową lampką SB 600.
Lampa ma fochy i raz błyska raz nie a dokładniej.
Ładuje się, zapala się dioda gotowości, wciskam 20 x guziczek wyzwolenia i lampa potrafi 20 x pod rząd błysnąć by za 21,23 itd nie błyskać. Po czym nagle za 30 x znów potrafi kilka razy pod rząd błysnąć a potem znów nie, zupełna losowość.
To samo dzieje się z przypiętym aparatem więc źle działający guziczek można wykluczyć.
Oczywiście błyskanie lub nie odbywa się przy naładowanej lampie.
Lampa 2 lata temu miała wymieniany palnik w jednym z serwisów.
Czy ktoś rozpoznaje takie symptomy awarii ? Co pada ?
W mojej sabinie wlasnie przy takich objawach wymieniony zostal palnik.
Koszt 200 zl.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
astramus
31-08-2012, 23:29
Nie lepiej samemu wymienić palnik ? Nowy kosztuje ok 40-50zł.
Nie lepiej samemu wymienić palnik ? Nowy kosztuje ok 40-50zł.
Tak, ale ja nie mialem palnika a lampe potrzebowalem na juz.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
stachmuszel
01-09-2012, 11:03
Wymiana palnika. Lepiej oddac do serwisu Nikon-a. Lampka dostanie oryginalny palnik, a nie jakis tani zamiennik.
Art Erie
02-09-2012, 06:28
Objawy wskazują na mikropęknięcia palnika, z czasem przypadki w których lampa nie będzie błyskać będa się zdarzać coraz częściej, aż do momentu, w którym padnie całkowicie.
Zibi1970
02-09-2012, 22:22
Dzięki za pomoc. Zakupiłem palnik i kiedy przyjdzie to wymienię.
Borat1979
28-09-2012, 03:05
Wymiana palnika. Lepiej oddac do serwisu Nikon-a. Lampka dostanie oryginalny palnik, a nie jakis tani zamiennik.
Ale ten palnik kosztuje te 40-50 zł resztę bulisz za serwis :smile:
Jak zepsuł mi się wyświetlacz w D80 to w serwie za wymianę krzyczeli w granicach 500 zł.
Wymiana sprowadza się do odkręcenia kilku śrubek i podłączeniu taśmy flex
Za 140 zł kupiłem cały nowy tylny panel z kompletem przycisków i wyświetlaczem, wymieniłem sam.
Nie ma sensu przepłacać za serwis Nikona przy prostych naprawach bo koszą za byle gówno kilka stówek.
Czy te mikropęknięcia na palniku da się jakoś przyuważyć? Mój vivitar 283 ma podobne objawy co lampa Zibiego - choć palnik wygląda na cały. Co dziwne rzadziej się wyzwala radiowo niż przyciskiem w lampie, ale i tak robi co się jej podoba.....
Art Erie
28-09-2012, 09:51
Czy te mikropęknięcia na palniku da się jakoś przyuważyć? Mój vivitar 283 ma podobne objawy co lampa Zibiego - choć palnik wygląda na cały. Co dziwne rzadziej się wyzwala radiowo niż przyciskiem w lampie, ale i tak robi co się jej podoba.....
Ja wymieniałem palnik w swojej SB 800, to był tak mocno spękany, że aż nieprzeżroczysty ( coś na podobieństwo potłuczonej szyby "bezpiecznej").
A to widzisz - mój wygląda identycznie jak w bliźniaczej lampie - czyli idealnie - a lampa i tak błyska kiedy jej się podoba....