PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie lustro po D5000?

natczi08
31-08-2012, 16:54
Witam was, chciałabym się poradzić. Obecnie posiadam Nikona D5000 + obiektyw kit 18-55mm, af-s nikkor 55-200mm 1:4-5.6G ED oraz heliosa 44m-4 2/58.
Rozważam temat zakupu innego body, ponieważ denerwuje mnie w d5000 brak ostrzenia w puszce. Po pół roku bawienia się heliosem ustawianie manualnej ostrości zaczęło mnie denerwować. Do tego gdy sobie pomyśle ile bym musiała wydac pieniędzy na jasną stałke z af-s to mnie szlag trafia.
Chciałabym żeby to było za drogie body, w granicach 2000 zł, ponieważ moje finanse są ograniczone dość mocno.
Zastanawiałam się nad D90, póki co nic więcej nie przychodzi mi do głowy.

puciek
31-08-2012, 17:49
D90 i 50mm 1.8D Wystarczy.

albo za różnicę w cenie D500 i D90 po prostu kup 35/50mm 1.8g

Ps A do Heliosa dokup pierścienie pośrednie i baw się w makro.

LordRamzes
31-08-2012, 17:51
za taką kasę już fajne szkło kupisz :) AF-s , nic nie wniesie kupno nowego aparatu wszystkie d5xxx d3xxx dxx moim zdaniem b mało sie nadaja do ręcznego ostrzenia wizjer mały itd , zastanów się i jednak pomyśl nad szkłem , gdyby to było jakies wyborne szkło mozna puszkę poświęcic ale dla tego heliosa ???? :) chyba nie

natczi08
31-08-2012, 18:03
W sumie może i macie rację.
Mam jeszcze jedno pytanie. Koleżanka chciała kupić D5000, niestety nie może go znaleźc w żadnym sklepie internetowym. Został wycofany ze sprzedaży czy po prostu braki w magazynach?

zielonek430
31-08-2012, 18:11
Już od dawna jest następca - D5100. D5000 można dorwać tylko z jakichś resztek magazynowych (ostatnio widziałem pojedynczą sztukę).

natczi08
31-08-2012, 18:25
za taką kasę już fajne szkło kupisz :) AF-s , nic nie wniesie kupno nowego aparatu wszystkie d5xxx d3xxx dxx moim zdaniem b mało sie nadaja do ręcznego ostrzenia wizjer mały itd , zastanów się i jednak pomyśl nad szkłem , gdyby to było jakies wyborne szkło mozna puszkę poświęcic ale dla tego heliosa ???? :) chyba nie

nie chcę puszki poświęcać dla heliosa, chodzi mi bardziej o zaoszczędzenie wydatków na szkła i wygodę.

Czy mógł by mi ktoś podać spis lustrzanek nikona z ostrzeniem w puszce, z góry dzięki ;)

haidi
31-08-2012, 18:34
http://www.nikon.pl/pl_PL/products/product_summary_list.page?sParamValueLbl=Digital%2 0Cameras&sParam1ValueLbl=SLR&sSubnav2ParamLbl=Professional&ParamValue=Digital%20Cameras&Subnav1Param=SLR&Subnav2Param=Professional&Subnav3Param=0&RunQuery=l3&ID=0

oraz dwie pierwsze z linku niżej
http://www.nikon.pl/pl_PL/products/product_summary_list.page?sParamValueLbl=Aparaty%2 0cyfrowe&sParam1ValueLbl=Lustrzanki%20cyfrowe&sSubnav2ParamLbl=Popularne&ParamValue=Digital+Cameras&Subnav1Param=SLR&Subnav2Param=Consumer&Subnav3Param=0&RunQuery=l3&ID=0

To chyba wyczerpuje sprzedawane "NOWE" modele ;)

LordRamzes
31-08-2012, 18:36
nie chcę puszki poświęcać dla heliosa, chodzi mi bardziej o zaoszczędzenie wydatków na szkła i wygodę.

Czy mógł by mi ktoś podać spis lustrzanek nikona z ostrzeniem w puszce, z góry dzięki ;)

hahaha b śmieszne :) w sumie to do końca nie wiem o co ci chodzi z tym ostrzeniem w puszce ?? przecież każdą mozna ostrzyc manualnie tylko jedną lepiej 2 gorzej do ostrzenia manualnego FX puszki duży wizjer itd a i to nie raz nie pomaga do tego specjalna matówka ułatwiająca zycie :), poczytaj troszkę nie idź na łatwiznę :)

natczi08
31-08-2012, 18:39
hahaha b śmieszne :) w sumie to do końca nie wiem o co ci chodzi z tym ostrzeniem w puszce ?? przecież każdą mozna ostrzyc manualnie tylko jedną lepiej 2 gorzej do ostrzenia manualnego FX puszki duży wizjer itd a i to nie raz nie pomaga do tego specjalna matówka ułatwiająca zycie :), poczytaj troszkę nie idź na łatwiznę :)

chodzi mi o śrubokręt, którego d5000 nie posiada, co jest dla mnie męczące i to bardzo.

LordRamzes
31-08-2012, 18:45
chodzi mi o śrubokręt, którego d5000 nie posiada, co jest dla mnie męczące i to bardzo.

aaaa:) czyli zostaje Ci seria dxx dxxx i pełna klatka żadne kastraty ale czy heliosowi pomoże wiertarka??;-)

natczi08
31-08-2012, 18:50
aaaa:) czyli zostaje Ci seria dxx dxxx i pełna klatka żadne kastraty ale czy heliosowi pomoże wiertarka??;-)

nie mam pojęcia, jestem amatorem z dwuletnim stażem na d5000, kicie i 55-200, od pół roku mam jeszcze heliosa. Uczę się metodą prób i błędów, także pożyjemy, zobaczymy. ;) Ciągle waham się czy sprzedać D5000 i kupić D90 czy zostawić tak jak jest, odłożyć kasę i za rok lub dwa kupić dużo lepsze body.

puciek
31-08-2012, 18:53
Ale Helios także nie będzie pracować z puszką mającą AF w bory. Heliosa zostaw do makro (+ pierścienie pośrednie`) a do D5000 dokup po prostu 35mm 1.8D za 700zł Potem się zastanów czego więcej Ci potrzeba.

natczi08
31-08-2012, 18:57
Ale Helios także nie będzie pracować z puszką mającą AF w bory. Heliosa zostaw do makro (+ pierścienie pośrednie`) a do D5000 dokup po prostu 35mm 1.8D za 700zł Potem się zastanów czego więcej Ci potrzeba.

a 35mm będzie w miarę dobre do portretów?

LordRamzes
31-08-2012, 18:58
nie mam pojęcia, jestem amatorem z dwuletnim stażem na d5000, kicie i 55-200, od pół roku mam jeszcze heliosa. Uczę się metodą prób i błędów, także pożyjemy, zobaczymy. ;) Ciągle waham się czy sprzedać D5000 i kupić D90 czy zostawić tak jak jest, odłożyć kasę i za rok lub dwa kupić dużo lepsze body.

Chłopie 2 lata????? to ty już powinieneś śmigać w temacie :) dam Ci dobrą radę Ty nie zbieraj kasy na puszki tylko zainwestuj w literature + NET I KUPUJ 2MAX 3 SZKŁA NIE BĄDŹ KOLEKCJONEREM SWOJE SPRZEDAJ polecam uzywanego nikkora 17-55 mozna spokojnie b dobra sztuke za 3k kupić + zbierać na nastepne :) puszka nic nie wnosi bez szkieł to one rysują po matrycy :)

LordRamzes
31-08-2012, 19:02
a 35mm będzie w miarę dobre do portretów?

sam się przekonaj :) nie bądź leń ustaw w kicie 35 mm i rób cały czas zdjęcia a na tele ustaw 85-90 już teraz Ci powiem że prawdziwy portret zaczyna sie od 85 w góre chyba ,że lubisz duże nosy czoła małe podbrutki itd :)

natczi08
31-08-2012, 19:06
Chłopie 2 lata????? to ty już powinieneś śmigać w temacie :) dam Ci dobrą radę Ty nie zbieraj kasy na puszki tylko zainwestuj w literature + NET I KUPUJ 2MAX 3 SZKŁA NIE BĄDŹ KOLEKCJONEREM SWOJE SPRZEDAJ polecam uzywanego nikkora 17-55 mozna spokojnie b dobra sztuke za 3k kupić + zbierać na nastepne :) puszka nic nie wnosi bez szkieł to one rysują po matrycy :)

tak dla ścisłości, jestem dziewczyną. ;D
osobiście mam taki plan, kupię jeszcze jedną jasną stałkę, później fish eye i może jakiś tele.
nie chciałabym kita sprzedawać bo na jakieś spotkanie [przykładowo imieniny cioci, wigilia klasowa, spotkanie poobozowe] byłby tak w sam raz, bo zdjęcia wybitnej jakości być nie muszą, bo wtedy szybciej mi się je rozsyła po wszystkich ;D

LordRamzes
31-08-2012, 19:11
tak dla ścisłości, jestem dziewczyną. ;D
osobiście mam taki plan, kupię jeszcze jedną jasną stałkę, później fish eye i może jakiś tele.
nie chciałabym kita sprzedawać bo na jakieś spotkanie [przykładowo imieniny cioci, wigilia klasowa, spotkanie poobozowe] byłby tak w sam raz, bo zdjęcia wybitnej jakości być nie muszą, bo wtedy szybciej mi się je rozsyła po wszystkich ;D

Ups Przepraszam zaufaj mi sam przerzuciłem dużo szkieł gdybym zaczynał too zbierałbym tylko i wyłącznie na 17-55 do tego potem tele 70-200 lampa na te czasy minimum sb 700 i szerokie szkło sigma 10-20

natczi08
31-08-2012, 19:17
Ups Przepraszam zaufaj mi sam przerzuciłem dużo szkieł gdybym zaczynał too zbierałbym tylko i wyłącznie na 17-55 do tego potem tele 70-200 lampa na te czasy minimum sb 700 i szerokie szkło sigma 10-20

a ze stałek? af-s 50mm 1.8G czy af-s 35mm 1.8G?

edit:
patrząc na ceny, stwierdzam jednogłośnie że będę musiała na te szkła zbierać pieniądze latami ;/

LordRamzes
31-08-2012, 19:21
a ze stałek? af-s 50mm 1.8G czy af-s 35mm 1.8G?

chcesz dobry portret i makro weź tamrona 90 z silnikiem uzywki za ok 1300
a jak Cię kręcą stałki faktycznie i tylko portret to weź nikkora 85 f1,8g i kiedyś uniwersalnie 35 f1,8g i te 2 szkiełka dają duze mozliwości

natczi08
31-08-2012, 19:26
a jak Cię kręcą stałki faktycznie i tylko portret to weź nikkora 85 f1,8g
a czy 85 to nie będzie zbyt wysoka ogniskowa?

LordRamzes
31-08-2012, 19:28
a czy 85 to nie będzie zbyt wysoka ogniskowa?

Słuchaj przecież masz kita :) do wnętrz i od biedy 35 a do portretu to ogniskowa w sam raz dla mnie za mała najbardziej wolę 200 mm :)

natczi08
31-08-2012, 19:41
Dobra, dzięki wielkie za rady :D narazie to nie mam nawet połowy z tego co na 85 1.8g trzeba wydać, ale może do końca przyszłego czerwca nazbiera się sumka, rodzice dołożą jako prezent za piękne świadectwo ;)
Przypuszczam, że teraz mogą się zacząć obelgi że jestem dzieciak i myślę o fotografii na poważnie, bo już się z tym spotkałam :D

LordRamzes
31-08-2012, 19:44
Dobra, dzięki wielkie za rady :D narazie to nie mam nawet połowy z tego co na 85 1.8g trzeba wydać, ale może do końca przyszłego czerwca nazbiera się sumka, rodzice dołożą jako prezent za piękne świadectwo ;)
Przypuszczam, że teraz mogą się zacząć obelgi że jestem dzieciak i myślę o fotografii na poważnie, bo już się z tym spotkałam :D

Bron Cię Panie Boże sam zaczynalem pewnie w Twoim wieku wiem jak Cięzko kupić nowe szkła itd dużo czytaj ucz się i zostań to co masz wykorzystaj max z tego zestawu jak coś to pisz

natczi08
31-08-2012, 19:53
Bron Cię Panie Boże sam zaczynalem pewnie w Twoim wieku wiem jak Cięzko kupić nowe szkła itd dużo czytaj ucz się i zostań to co masz wykorzystaj max z tego zestawu jak coś to pisz

e no coś wątpię, że w moim wieku, mam dopiero 14 lat ;)
jak będę miała jakieś pytania na bank napiszę, zawsze bałam się pisać na forach ze względu na swój wiek i niektórzy nie potraktowali by mnie poważnie.

LordRamzes
31-08-2012, 19:55
e no coś wątpię, że w moim wieku, mam dopiero 14 lat ;)
jak będę miała jakieś pytania na bank napiszę, zawsze bałam się pisać na forach ze względu na swój wiek i niektórzy nie potraktowali by mnie poważnie.

no troszkę starszy jak coś pisz pomogę :) ale teraz dużo się ucz i czytaj b dużo

natczi08
31-08-2012, 20:00
no troszkę starszy jak coś pisz pomogę :) ale teraz dużo się ucz i czytaj b dużo

gdy kupowałam lustro dostałam gratis książkę "Radość Fotografowania" z Nikona, czytam tez w internecie jak osiągnąć taki czy siaki efekt albo poprzez przeróbkę rób robiąc zdjęcie.

igorrro
31-08-2012, 20:08
proponuje D300s albo poczekaj na D400
stalki zle wspolpracuja z D90 - przynajmniej tak bylo w moim przypadku z 35/1.8

kup solid szklo na lata 17-55 2.8

LordRamzes
31-08-2012, 20:30
gdy kupowałam lustro dostałam gratis książkę "Radość Fotografowania" z Nikona, czytam tez w internecie jak osiągnąć taki czy siaki efekt albo poprzez przeróbkę rób robiąc zdjęcie.

narazie pewnie szkieł nie kupisz bo wiem jak jest jak się nie pracuje popros rodziców aby na gwiazdkę kupili Ci wszystkie ksiązki Petersona dużo się nauczysz :)

Glowa
31-08-2012, 22:17

Dziewczyna pisze, że nie ma nawet połowy kasy na 85/1.8, a Ty doradzasz szkło za 5 tys. zł (nowe, używane za 3 tys.) i aparat za 5 tys zł. Trochę umiaru człowieku. W wielu postach Twoja odpowiedź ogranicza się do stwierdzeń w stylu: poczekaj na..., kup to...(proponujesz oczywiście zazwyczaj sprzęt 5 razy droższy niż ludzie są w stanie zapłacić). Poza tym z faktu, że Tobie jedna stałka nie działała na D90 nie należy wyciągać wniosku, że ten aparat źle współpracuje z każdą stałką.

jo44
01-09-2012, 11:22

A ty już kupiłeś, tak ja ci radzono? Znasz to szkło z autopsji czy tylko z Internetu?

krzysiozboj
01-09-2012, 13:13

Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo szkodliwe mogą być Twoje teorie, mnie osobiście zal byłoby ofiary która poszłaby za Twoimi radami.

d90
01-09-2012, 17:08
igorrro tak juz ma. Wpadnie, namiesza, a zdjec d90 robic nie potrafil :)
Zaraz znowu powie ze go przesladuje, ale jak tu przejsc obojetnie
obok takich teori...ktore szkodza...

Ps.
Koniec ot :)
Powiem co mysle.... :)

Majac lat 14 masz fajne hobby.
Tak trzymaj, i pytaj jak cos nie wiesz.
Co do 35mm to ja smialo portretuje ta ogniskowa.
Bez znieksztalcen jak padly tu zarzuty.
Zamiast buzi, kadrujesz po prostu ciutke wiecej i jest gites.
Idz z reszta do sklepu, zapnij szklo i sama zobacz.

natczi08
01-09-2012, 19:25
dzięki wszystkim za rady, jesteście strasznie mili :D
a co do stałek, to dobrym wyborem byłby AF-S 50mm f/1.8G? cena nie za wysoka a opinie dosyć dobre

LordRamzes
01-09-2012, 19:44
ale do czego Ty ja potrzebujesz??? tak żeby tylko kasę wydać czy coś konkretnego na prawdę masz jakieś pieniądze odkładaj potem sprzedaj co masz może rodzice dołożą i będzie używany nikkor 17-55 i podziękujesz nam a na razie używaj tego co masz nie eksperymentuj Ty nawet nie wiesz jaka ogniskowa Ci potrzebna :) , tu nikt Ci nic sensownego nie napisze bo tak na prawde kazdy ma swoje zastosowania , wielu Ci tu 35 f1,8 g wychwali ja np powiem ,że do szkło takie sobie optycznie fajne ale ogniskowa ani do portretu ani za szeroko dla mnie nie uzyteczna , z kolei ja uzywam 200mm do portretu ostatnio ktoś powie za wąsko itd i będzie miał rację bo w jego zastosowaniach się nie nada , Sama musisz dojrzeć do tego , teraz masz czas aby szlifować programy graficzne i eksperymentować na swoich ogniskowych :) potem zob jaki dział Cię interesuje jaka ogniskowa i wtedy :)

natczi08
01-09-2012, 20:04
przede wszystkim chciałabym stałkę do portretów oraz do eksperymentowania z bokeh :) do portretów w sumie dobry jest ten helios ale czasami źle mi się ostrzy przez wizjer i na LV muszę.

edit:
efekty ostrzenia przez wizjer - http://3.bp.blogspot.com/-lCQ35kH1yHc/UCpIMH5RA4I/AAAAAAAAAcw/LmLYkM0Hn7M/s1600/DSC_1207.JPG
ostrość miała być na obiektyw, ale trudno precyzyjnie wyostrzyć przez wizjer ;)

LordRamzes
01-09-2012, 20:05
przede wszystkim chciałabym stałkę do portretów oraz do eksperymentowania z bokeh :) do portretów w sumie dobry jest ten helios ale czasami źle mi się ostrzy przez wizjer i na LV muszę.

no to tylko i wyłącznie 85 f1,8g a jak już b chcesz ale to już nie będzie to to od biedy tą 50 f1,8g

krzysiozboj
01-09-2012, 20:16
Jak lubisz zabawę z małą głębią ostrości to stałka z f1.8 da sporo frajdy, 35tka bardzo fajna jest jesli idzie o szkło ale jeśli idzie o ogniskową to jakby ... mniej, przynajmniej dla mnie. W pomieszczeniach gdzieś za wąsko a przy portreciku za szeroko. Do zabawy w porteciki (które robię dzieciarni) z przyjemnością zapinam 105/2.8macro bo klasycznej portretówki nie mam, kusi mnie 85/1.8.

50/1.8 AF-S nie miałem ale chwalą ją za jakość, ogniskowa do ciasnych portretów pewnie będzie ciut krótka ale jestem przekonany że radochy sporo Ci da.

Przy śrubokręcie pewnie 85/1.8D sam by się cisnął do zakupu ;)