Zobacz pełną wersję : serwis - brak części zamiennych
blackmetal_x
31-08-2012, 16:37
Witajcie.
Informuję, że nie mają różnych części, więc jak ktoś chce wysłać aparat, niech tego nie robi. Do D700 ściągają mechanizm przysłony, mieli zamówienie na większą ilość części, ta dostawa jednak nie doszła i czekają na kolejny termin.
Najlepiej zadzwonić i zapytać czy mają na miejscu na numery serwisowe (końcówki 60)
D_Z_I_A_D_E_K
31-08-2012, 18:27
Moj został wysłany na generalne czyszczenie: paprochy pod głównym i pomocniczym lcd, paproch pod pryzmatem, leży u nich już ponad 2 tyg. Ciekaw jestem kiedy wróci.
blackmetal_x
31-08-2012, 19:54
Może mam tutoriala napisać do legitymacji prasowej - jak uzyskać? W tym samym dniu jak sprzęt dostarczony, takoż do mnie dzwonią. Zgubili lampę - wysłali mi zastępczą sb-900. Nigdy nie narzekałem na serwis, nie dzwonię na główne linie, tylko techniczne
Moj został wysłany na generalne czyszczenie: paprochy pod głównym i pomocniczym lcd, paproch pod pryzmatem, leży u nich już ponad 2 tyg. Ciekaw jestem kiedy wróci.
Przecież nie mają części zamiennych. Czekają na nowe paprochy, żeby Ci wymienić na "czyste" ;)
Witajcie.
Informuję, że nie mają różnych części, więc jak ktoś chce wysłać aparat, niech tego nie robi.
A może wiesz kiedy statek z częściami dopłynie?;)
Pechowo wysłałam aparat zanim napisałeś wątek - no i teraz...aparat oczekuje na dostawę części zamiennych...
Jak te części już wreszcie kiedyś dotrą, to długość kolejki do napraw może być zabójcza...:(
blackmetal_x
05-09-2012, 17:14
no miejmy nadzieję, że zawitają w tym tygodniu...
arkadiuk
05-09-2012, 17:52
Serwisant w rozmowie tel. zapewniał mnie ,że części będą czwartek/piątek. Zapewniał mnie też jakiś miesiąc temu, że za 2 tyg będę miał sprzęt w domu ;)
a mnie serwisant zapewniał w poniedziałek, że części będą w środę lub czwartek i że w czwartek powinien sie zmienić status naprawy... Jak widać co konsultant to inna informacja ;)
... bo jak konsultant mówi, że czegoś nie ma, to nie ma; a jak mówi, że coś będzie, to...mówi:twisted:
żartuj sobie żartuj, Photokina zbliża sie wielkimi krokami, a mój aparat w serwisie... :evil:
żartuj sobie żartuj, Photokina zbliża sie wielkimi krokami, a mój aparat w serwisie... :evil:
Daga,
a co mi (nam?) pozostało?;)
Jedziemy na tym samym wózku, niestety.
Dopóki będzie jeden punkt serwisowy, dopóty nie można liczyć na zmiany (w informacji, w czasie trwania napraw, generalnie w poziomie usług).
jasne, jasne :), wszystko sie zgadza :)
Miejmy nadzieję, że uwiną sie szybko z tymi naprawami...
PS. Też wybierasz sie na Photokinę ? - czy "ten sam wózek" dotyczy tylko pilną potrzebą odebrania naprawionego sprzętu ?
blackmetal_x
06-09-2012, 00:09
Ja jutro przedzwonię do serwisu. Daga musze Cię zmartwić. Takie dostawy niekoniecznie muszą dochodzić na termin, co zresztą jest widoczne. Teraz tak się zastanawiam:
Mam legitymację prasową i załóżmy:
na 10 osób z taką samą usterką idzie 10 części w takiej dostawie. Jednak ja jestem 11 osobą, sprzet niestety zamówiony leci/jedzie/płynie w ilości 10 sztuk. To rodzi się pytanie. Kogo oleją by mi zrobić, czy oleją kogoś by naprawić i jak długo potem ta osoba "olana" czeka - na kolejną dostawę?
no i ? - dzwonił tam ktoś ? :)
Nie dzwoniłam, bo w moim przekonaniu to nie ma sensu.
Na przykładzie tego wątku, a także innych w tym dziale widać jasno, że cokolwiek nam powiedzą, to i tak należałoby zatrudnić wróżkę, żeby się dowiedzieć, ile w tym co nam powiedziano, jest prawdy...
Nie wierzę też, aby telefony mogły coś wskórać, zwłaszcza, że magazyn z częściami zamiennymi potrzebnymi do napraw jest pusty.
Mam legitymację prasową i załóżmy:
na 10 osób z taką samą usterką idzie 10 części w takiej dostawie. Jednak ja jestem 11 osobą, sprzęt niestety zamówiony leci/jedzie/płynie w ilości 10 sztuk. To rodzi się pytanie. Kogo oleją by mi zrobić, czy oleją kogoś by naprawić i jak długo potem ta osoba "olana" czeka - na kolejną dostawę?
Zakładam, że jedyny autoryzowany serwis Nikona w PL zamawia jednak większe (hurtowe) ilości części, po to aby mieć je w zapasie, na stanie w magazynie. No chyba, że mówimy o jakiejś bardzo egzotycznej części, która nigdy się jeszcze nikomu nie zepsuła...jest coś takiego?;)
A jak Tobie zrobią pierwszemu, to wiadomo, że mój/Dagi/Dziadka/arkadiuka/Kowalskiego i Nowaka, zrobią w dalszej kolejności - chaotycznie dowolnej! - life is brutal.
e tam ;), jest sens dzwonić, jest jest :)
Ktoś tu pisał o tutorialu na temat wyrabiania / zdobywania legitymacji prasowej, może rozwiniemy ten temat ? :)
blackmetal_x
06-09-2012, 12:19
Jest już - są części, zrobili kosztorys.
O legitymacji ja pisałem. Mieszkasz w Lublinie. Znajdź gazetę, portal, porób kilka darmowych fotorelacji w roku w ZAMIAN za legitymację prasową.
Ogólnie legitymacje przez małe portale mogą być wydawane komukolwiek. Większe gazety mają NAKAZ wydawania pracownikom (fotoreporterzy, reporterzy) od nich ciężko jest uzyskać, z tytułu takiego że np 2-3 pracowników siedzi i dyżuruje - dzieje się coś - jadą i sprawdzają, robią ewentualnie zdjęcia. Kolejną drogą są portale typu fotonoc itp. Wiąże się to z robieniem fotorelacji. Jednak pamiętajcie. To wy musicie przedstawić ZASADY otrzymania takiej, bo będą dzwonić co 2-3 dni na zdjęcia za friko.
arkadiuk
06-09-2012, 12:54
U mnie nadal status " SPRZĘT OCZEKUJE NA DOSTAWĘ CZEŚCI ZAMIENNYCH.. "
statusy zmieniają chyba z jakimś opóźnieniem. U mnie też sie jeszcze nie zmienił. Nie patrz na to, jutro z pewnością będzie inny.
EDIT : u mnie status już sie zmienił :), teraz czekam na kolejną zmianę
arkadiuk
06-09-2012, 16:36
haaa. dziś się dowiedziałem, że są części do obiektywu ..i... obiektyw powinien być naprawiony( czyt. wcale nie musi ;) ) w przyszłym tygodniu. Tyle choć, że wyślą mi jutro skalibrowane ( mam nadzieję) body i z racji tego, że tak długo czekam, nie doliczą kosztów za wysyłkę obiektywu
Nie u wszystkich to wygląda tak różowo..., bo nie wszystkie części dotarły w ostatniej dostawie...niektórych części ponoć nie ma w magazynie centralnym:evil:
Zaczynam trzeci tydzień... rozłąki serwisowej;)
arkadiuk
10-09-2012, 17:48
ha. dziś dotarło Body..puki c o nie mam czasu ( nawet ochoty ) na testy , ale na pierwszy rzut oka jest OK. Zobaczymy jak doślą obiektyw. 38dni bez aparatu...Obiektyw zmiana statusu na: Naprawa ukończona , tak więc może w tym tyg i on do mnie wróci.
powstał już jakiś wątek na temat czasu oczekiwania na rozmowę telefoniczną z serwisem ? ;)
Czekam właśnie na zgłoszenie konsultanta już godzinę... - ze słuchawką przy uchu. Ktoś pobije mój rekord ? ;)
Ucho musiałaś mieć mocno zgrzane...;)
A na serio to jak tak pobieżnie przeglądam niektóre, a dokładnie czytam pozostałe wątki w dziale "Serwis", to wychodzi na to, że wszystkie one traktują o ...rekordach!
Szkoda, że tak rzadko na plus...:(