PDA

Zobacz pełną wersję : Szkło do panoram sferycznych. Nikkor 14-24 / Zenitar N 16mm F/2.8 Fishe

Flux
31-08-2012, 12:23
Zastanawiam się nad zakupem szkoła do panoram sferycznych. Póki co widzę dwie sensowne opcje. Nikkor 14 - 24 lub Zenitar N 16mm F/2.8 Fisheye.

Obydwa szkła pozwalają skleić pełną panoramę sferyczną z 8 zdjęć (bądź 9 w zależności jak się robi nadir...). Minusem Zenitara jest manualny focus plusem to, że można używać z nim filtrów. 14-24 z kolei bez dedykowanego systemu Lee z filtrami nie zagra ale ma auto focus i zoom. Idealny do street photo, reporterki ... Wiadomo świetne szkoło.

Chyba idealnie było by kupić Zenitara a później jak będzie ciśnienie dokupić 14-24. Zastanawiam się jednak jak to jest z jakością obrazu produkowaną przez obydwa szkła i ta będzie kluczową w podjęciu prze zemnie decyzji. Widział ktoś może gdzieś porównanie tych szkieł albo miał styczność z obydwoma?

Flux
01-09-2012, 12:22
Zdecydowałem się na Sigme 15mm f/2.8 EX DG Fisheye. Nikkor 14-24 wymaga jednak 18 zdjęć do pełnej sferycznej panoramy - szkoda bo jakość obrazu produkowana przez niego jest niesamowita.

Temat do zamknięcia.

martin204
01-09-2012, 12:35
A jak ty wyliczyłeś 18 zdjęć ... Ja panoramy robię Samyangiem 14mm i do pełnej panoramy wystarczy mi 6 zdjęć plus góra i dół ... Na D700 ...
Pozdrawiam

Flux
01-09-2012, 13:05
No właśnie problemem jest to, że nie wyliczyłem tylko przeczytałem o tym w kilku miejscach. np: tutaj http://panotoolsng.586017.n4.nabble.com/Field-of-view-question-td614129.html
Później znalazłem coś takiego http://tech.groups.yahoo.com/group/PanoToolsNG/message/28000 i teraz to już sam nie wiem ile właściwie trzeba zrobić zdjęć ale na pewno w dwóch albo trzech rzędach więc poza nadirem i zenitem nie będzie to 6.

Tutaj masz narzędzie to wyliczania ilość zdjęć potrzebnych do wykonania panoramy ale niestety tylko cylindrycznej.

http://www.frankvanderpol.nl/fov_pan_calc.htm

martin204
01-09-2012, 16:00
CzYm fotografujesz ? DX czy FF bo jesli pełną klatką to nie trzeba robić w kilku rzędach wystarcza tak jak pisałem wcześniej 6 w poziomie + zenit i nadir... Ja robiłem NIKKOrem 24 pce z shiftem i tam musiałem zrobić 9 w poziomie + 9 30 stopni w górę i dół i jeszcze zenit i nadir co daje nam 29 zdjęć ...ale jakość takiej panoramy bezcenna :-) ...

Flux
01-09-2012, 16:22
D700 póki co. Na 24mm próbowałem robić w dwóch rzędach ale to nie działało. Teraz robię dwa nadiry (żeby nie zmieniać ustawień na głowicy) chociaż czasem i jeden wystarczy, 10 na 40 stopniach, 10 na 90 i 10 na -40 plus dwa zenity. W sumie 33. Robię po 10 bo z 9 czasem miałem problem. Szkło Nikkor 24-70.

martin204
01-09-2012, 17:09
A w jakim programie skladasz panoramy ? Polecam HUGINa jest za darmo i bardzo dobrze składa punkty kontrolne...
Wcześniej próbowałem w składać w CS 5 ale tam nic nie wychodziło jak należy ...

wasilewk
01-09-2012, 17:33
...Polecam HUGINa jest za darmo i bardzo dobrze składa punkty kontrolne...

A mnie w nim nic nie wychodziło - dlatego chwalę sobie Microsoft ICE --> jak czegoś nie może złożyć, to i inny program tego nie zrobi, co oznacza mój ewidentny błąd.

Pzdr.

Flux
01-09-2012, 17:40
A w jakim programie skladasz panoramy ? Polecam HUGINa jest za darmo i bardzo dobrze składa punkty kontrolne...

Używam PTGui z FSPViewer64. Innych nie sprawdzałem bo bo jestem w pełni zadowolony z tego softu. Jeszcze odnośnie 14-24. Bardzo chciałbym aby można było nim robić w jednym rzędzie ale wszędzie piszą że nie jest to możliwe. Tutaj zestawienie obiektywów z D3 http://www.vrphotography.com/data/pages/casestudies/nikond3review0308.html Trzeba się zaopatrzyć w fisheye - sigme, zenitara czy nikkora. Ja zdecydowałem się na sigme bo ma autofokus w przeciwieństwie do zenitara przy czym jest dużo tańsza od nikkora nie ustępując mu jakością (podobno). Mam nadzieję, że nic nie przeoczyłem, wydaje mi się że to najlepszy obiektyw do szybkich panoram w ruchliwych miejscach. Niedługo kupuję d800 i jestem bardzo ciekaw efektów odnośnie panoram sferycznych jaki ten zestaw wyprodukuje.

karolt
02-09-2012, 23:29
Używam fisha (16/2.8 na FX) z oczywistego powodu: wystarczy, że zrobię 8 zdjęć i gotowe (jak się uprę, to jeszcze sobie robię zenit i nadir na wszelki wypadek, ale nie jest to potrzebne zazwyczaj). Na 14mm jednak się więcej musiałem naszarpać (może coś źle robiłem?). Ale poza tym fish jest mniejszy i lżejszy, po co się tarabanić z 14-24, jak nie ma takiej potrzeby...
Przykład:
http://www.studiopozytyw.pl/blog/2012/08/panorama-sferyczna-ostrow-wlkp/ (8 zdjęć, bez nadiru i bez zenitu)
(kliknij w obrazek)
A podobno (wg Optycznych) najlepszy jest Samyang 8mm na DX. Tylko że moi dwaj znajomi kupili i są rozczarowani jego mydlanością, która nijak się ma do wyników testu tego szkła na Optycznych. Może mieli pecha, a może Samyang dał na luz z jakością produkcji po tym, jak "zaliczył" test na Optycznych :-)

Programy: Hugin - nie wiem co on dobrze robi, bo ani jednej panoramy mi dobrze nie skleił. Może kanapki dobrze przynosi do gabinetu?
PTGui - odwrotnie, mało którą zepsuł (przeważnie nic nie muszę poprawiać).

Flux
03-09-2012, 08:13
karolt (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=28575) kapitalne, rozumiem że robiłeś tą panoramę bez statywu i że to 16mm to nikkor? Z tego co wiem to z nadirem i zenitem też by wyszło 8 zdjęć - wtedy w około robisz 6. 14-24 ma niesamowitą jakość sam w sobie plus to, że z nim panorama z powodu większej ilości zrobionych zdjęć potrzebnych do jej sklejenia będzie miała większą rozdzielczość ... Więc jeśli zależy komuś na dobrej jakości a miejsce nie jest zbyt ruchliwe to 14-24 wydaje się być idealnym obiektywem. Masz może linka do tego testu na optycznych?

karolt
03-09-2012, 09:07
karolt (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=28575) kapitalne, rozumiem że robiłeś tą panoramę bez statywu i że to 16mm to nikkor?

Tak, 16/2.8D Nikkor, ale jak najbardziej ze statywu i ze specjalną głowicą (punkt nodalny i te sprawy). Bez jaj, próbowałem raz czy dwa bez statywu, ale to się nie da :-)

Tak, 14-24 (teoretycznie...) da Ci lepszą jakość i rozdzielczość, tylko po co? Chyba że klient sobie zażyczy i odpowiednio zapłaci.
Rzeczywiście, być może na 14mm też by wystarczyło 8 zdjęć. Nie sprawdzałem.
Dla mnie zestaw D700+fish ma przewagę nad D3s+14-24 taką, że jest mniejszy i lżejszy. Do architektury - ten drugi zestaw. Ale do panoram - zdecydowanie pierwszy wystarcza. (Moi znajomi używają DX/APS-C z Samyangiem 8mm i też daje to to radę, może potem wrzucę sample, bo robiłem wspólnie z kumplem duże zlecenie na panoramy właśnie Samyangiem, znaczy on robił foty, ja sklejałem panoramy).
Co do ruchliwości - nie rozumiem, w jaki sposób ruchliwość może być problemem? W każdym razie my z kumplem nie mieliśmy. Jeśli coś, co się na zdjęciu ruszało (ludzie) nie pasuje, no to się maskuje i tyle. Czasem drobny retusz.

Flux
03-09-2012, 09:45
Tak, 16/2.8D Nikkor, ale jak najbardziej ze statywu i ze specjalną głowicą

Więc statyw został usunięty z zdjęcia w ps?

Tak, 14-24 (teoretycznie...) da Ci lepszą jakość i rozdzielczość, tylko po co? Chyba że klient sobie zażyczy i odpowiednio zapłaci.

Albo jakiś własny projekt, for fun ;)

Rzeczywiście, być może na 14mm też by wystarczyło 8 zdjęć. Nie sprawdzałem.

Chodzi mi tutaj o Twój obiektyw, 16mm fisheye. Z 14-24 @ 14 trzeba zrobić dużo więcej zdjęć - po 6 w trzech rzędach (mimo tego, że to 14mm bo nie fisheye).

Co do ruchliwości - nie rozumiem, w jaki sposób ruchliwość może być problemem? W każdym razie my z kumplem nie mieliśmy. Jeśli coś, co się na zdjęciu ruszało (ludzie) nie pasuje, no to się maskuje i tyle. Czasem drobny retusz.

Tak z tym, że wyobraź sobie teraz, że jesteś w podobnym miejscu jak na Twojej panoramie z tym, że jest tam kilka razy więcej ludzi. Panoramę robisz w trzech rzędach po 6 zdjęć. Więc rozumiesz ... ;) Nie wspominając o moim 24-70 z którym muszę zrobić po 10 zdjęć w trzech rzędach plus nadir i zenit (zazwyczaj robię dwa zenity) więc w sumie 33 zdjęcia. Inną sytuacją są koncerty, manifestacje etc gdzie są tłumy. Na pewno da się wszystko wymasować (no chyba że jest to tłum a ty masz 24-70) tylko, że zajmuje to dużo czasu.

Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak zrobiłeś tą "planetę" Twojej panoramy?

karolt
03-09-2012, 16:45
Więc statyw został usunięty z zdjęcia w ps?
Oczywiście. W specyficznych sytuacjach nie da się i wtedy przydaje się nadir (ale taki bez statywu).
Zenit jeszcze nigdy do niczego mi się chyba nie przydał.

Tak z tym, że wyobraź sobie teraz, że jesteś w podobnym miejscu jak na Twojej panoramie z tym, że jest tam kilka razy więcej ludzi.
OK, teraz sobie wyobrażam :-) Nie miałem jeszcze takiej sytuacji. Robiliśmy zdjęcia co prawda w centrum handlowym, ale akurat tylko parę osób się kręciło.

Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak zrobiłeś tą "planetę" Twojej panoramy?

To akurat jest proste:
https://www.google.pl/search?q=little+planetpanorama+how+to
(ewentualnie dodaj jako słowo kluczowe program, którego używasz do sklejania, to znajdziesz szczegółową instrukcję)

wiciury
03-09-2012, 17:06
ja nabyłem SAMYANGA 8mm i na D5100 stosunek cena-jakość jest nie do pobicia
oczywiście N 10,5 będzie ostrzył sam ale cena x3

polecam

karolt
03-09-2012, 19:17
ja nabyłem SAMYANGA 8mm i na D5100 stosunek cena-jakość jest nie do pobicia
oczywiście N 10,5 będzie ostrzył sam ale cena x3

polecam

Takoż mój kumpel zrobił. Choć zadowolony jest średnio (że mydli, tak mówi). Do tego zestawu sobie kupił 500/4 VR II(?) do filmowania ptaków z konwerterem 1.7, ale to inna bajka.

Budziko
11-09-2012, 00:31
Robiłem Samyangiem 8, robię teraz czasem Zenitarem. Szkła zapiętę do f8 - ostre są obydwa przy takich f.
Przy zdjęciach gdzie są ludzie, fakt, przydałoby się coś (użytecznego - jasniejszego) aby można było zejść z czasem gdy sytuacja potrzebna

Flux
11-09-2012, 10:28
Pod koniec tygodnia zamawiam Sigme 15mm f/2.8 EX DG Fisheye. 8 zdjęć dla pełnej panoramy sferycznej, dobra jakość obrazu, dobre światło. Nie znalazłem nic lepszego mimo tego, że nawet nie sugerowałem się ceną. Dziwne swoją drogą. Chciałbym coś produkującego jakość obrazu zbliżoną do Nikkora 24-70 czy 14-24 ale chyba nie ma ...

Cosnek
16-09-2012, 17:27
Poczytaj o sigmie 12-24 ma kat rozchylenia 122 stopnie, widziałem panoramy robione tym obiektywem i jestem pod wrażeniem.

Flux
16-09-2012, 22:15
cosnek (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5460) zamówiłem już 15mm, nawet nie chcę robić sobie ciśnienia jeśli miało by się okazać że 12-24 była by lepsza ... Pod koniec następnego tygodnia powinienem już ją mieć :)

karolt
25-09-2012, 16:07
Dla ciekawych, efekt z 16/2.8D Nikkora: http://www.studiopozytyw.pl/blog/2012/09/pracownia-urody/
Tylko muszę chyba zmienić oprogramowanie do wyświetlania końcowego efektu, bo działa płynnie chyba tylko pod Chromem.

Flux
26-09-2012, 00:13
Się uśmiałem bo właśnie co skończyłem robić panoramę salonu piękności. Pokażę jutro w nowym wątku bo ciekawy jestem krytyki.

Panorama bardzo fajna, dobra robota. Brakuje mi tylko opcji full screen. Myślę też, że popełniłeś jeden błąd (taki sam jak ja zresztą). Linie proste "iskrzą", są tak jakby schodki na nich, brak płynnych przejść podczas obrotu ... Doszedłem do tego, że jest to wina zbytniego wyostrzania. U mnie widać to jeszcze bardziej mimo tego, że wyostrzałem minimalnie ...

deimon
28-09-2012, 12:32
Bardzo ciekawy watek. Panowie pochwalcie sie jaki sprzet (oprocz body/lens) potrzeba do takich panoram? Moze jakis link do fajnego tutka ?

Flux
29-09-2012, 12:04
Musisz zaopatrzyć się w statyw i głowicę panoramiczną - to jest podstawa, później dochodzą takie rzeczy jak np wężyk spustowy. Jeśli chodzi o tutoriale to poszukaj trochę w google. Materiałów instruktażowych jest sporo i jeśli wkręcisz się w temat to na pewno znajdziesz je bez problemu. Możesz zacząć od tego linku http://www.nodalninja.com/

Tutaj link do mojej ostatniej panoramy Zrobionej Nikkorem 24-70. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=215268

Kupiłem też już Sigmę, jak tylko coś nią zrobię to pokażę.

Pozdrawiam.

karolt
02-10-2012, 00:14
Linie proste "iskrzą"

To jest wina kulawego softu do odtwarzania tej panoramy. Właśnie znalazłem taki, który robi to dobrze.

Sprzęt?
Banał. Aparat + fish + statyw + specjalna głowica za 700 zł lub dwa kawałki blachy za 50 zł. Ja używam blachy za 50 zł.
Workflow - też w sumie banał, robisz 8 fotek (w porywach do 9-10), resztę robi soft de facto... (czasem z małą ingerencją człowieka).

Flux
02-10-2012, 20:45
To jest wina kulawego softu do odtwarzania tej panoramy. Właśnie znalazłem taki, który robi to dobrze.

Można wiedzieć co to za soft?

karolt
03-10-2012, 12:45
pano2VR (źle), krpano, kolor panotour (dobrze)

Flux
03-10-2012, 14:47
pano2VR (źle), krpano, kolor panotour (dobrze)

Używam krpano i niestety iskrzenie ma miejsce jak w linku poniżej.
http://www.50hzphotography.ie/wp-content/uploads/vtour/tour.html

Myślę, że jest to wina flasha, pod HTML5 pewno wygląda to dużo lepiej ... Iskrzenie też znika po lekkim zblurowaniu panoramy więc wnioskuję, że to jednak jest kwestia ostrzenia.

Kilka dni temu zrobiłem pierwszą panorame sigmą. Jak tylko ją złożę to pokażę - być może komuś się przyda przy wyborze obiektywu.

Raulo
03-10-2012, 15:03
Pracowałem z 14-24 + D700 długi czas przy panoramach.
Szkło nieziemskie ale niestety do panoram nie nadaje się. Już mówię dlaczego.
Trzeba wykonać 12 ujęć dla pełnej sfery.
Gdy mamy teren bez jakiegokolwiek ruchu to pół biedy, można sobie nawet pozwolić na bracketing.
Ale gdy fotografujemy np jakąś imprezę gdzie jest masa ludzi to już odpada definitywnie. Za dużo później korekt trzeba wprowadzać. To samo przy silnym wietrze i szybko przemieszczającymi się chmurami.
Jedyny plus to brak nadiru i zenitu - tzn nie trzeba ich robić.

Flux
03-10-2012, 15:33
Raulo (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=19778) to mnie trochę zaskoczyłeś, myślałem że z 14-24 potrzeba zrobić więcej ujęć. Masz może do pokazania jakąś panoramę zrobioną tym obiektywem z 12 zdjęć bez nadiru i zenitu?

Raulo
03-10-2012, 16:05
np ta http://fotosobczak.pl/wycieczki/sala_folwark/start.html

Ale to juz dawne czasy, teraz robię nową www z nowymi pano, ale robionymi już 10mm sigmą i D7K

Flux
03-10-2012, 16:12
Bardzo fajne. Rozumiem więc, że 12 zdjęć czyli po 6 w dwóch rzędach i potem statyw usunięty w ps? Dzięki za link.

Raulo
03-10-2012, 16:15
Tak, Ja nigdy nie robię nadiru. Nawet teraz na DX 10mm robie tylko 5 w jednym rzędzie dookoła i zenit.
To wszystko.
Przy takim układzie usunięcie statywu to 5 min roboty.

karolt
03-10-2012, 16:36
Przy takim układzie usunięcie statywu to 5 min roboty.

Chyba że masz podłogę w bardzo regularny wzorek ;-) Szału można czasem dostać.

Ja robię 8 zdjęć w dwóch rzędach, bez zenitu i bez nadiru.

Raulo
03-10-2012, 16:40
Niekoniecznie.
Jak masz w nadirze samą stopkę statywu bez nóg to naprawdę nie ma dużo roboty, nawet przy skomplikowanym podłożu.

Tutaj bez zbędnych ceregieli 5 min
http://www.tupowstalapolska.pl/panoramy/wloclawek_katedra_wew/start.html
Tutaj max 10
http://www.tupowstalapolska.pl/panoramy/trzemeszno_bazylika_wew/start.html

Wiadomo, że najłatwiej jest na trawie czy piasku. Ale prosto też jest to wykonać np na płytkach z fugami.

W brew pozorom np tutaj się natrudziłem
http://www.tupowstalapolska.pl/panoramy/skorzecin/start.html
Głównie dlatego, że panorama była robiona z ręki na monopodzie uniesionym oburącz nad głową a nie ze statywu.

karolt
03-10-2012, 17:47
Jak masz w nadirze samą stopkę statywu bez nóg

A jak tego dokonać? Żeby był bez nóg? Przegapiłem jakiś banał?

Raulo
03-10-2012, 18:29
Zwyczajnie, nie rozstawiać szeroko statywu :)

karolt
03-10-2012, 19:42
Zwyczajnie, nie rozstawiać szeroko statywu :)

Noż... :-D (epic-facepalm). Człowiek uczy się całe życie...

foto4deg
18-11-2012, 12:30
Koledzy, a tak się zapytam. Robię teraz panoramy zenitarem, ale mam chyba "kopnięty egzemplarz" bo panoramy wg mnie wychodzą kiepskie jakościowo. Z drugiej strony mam 24-70, ale chcąc robić panoramę np. małej łazienki, czy kuchni, to chyba człowiek spędzi pół dnia na zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć i obróbki. Myślicie, że lepiej kupić sigmę 15? Dobra jest jakość tych panoram, wychodzą ostre? Konkretnie chodzi mi o zdjęcia wnętrz. Czy też sigma 12-24 będzie lepsza?

mateo912
18-11-2012, 12:33
Koledzy, a tak się zapytam. Robię teraz panoramy zenitarem, ale mam chyba "kopnięty egzemplarz" bo panoramy wg mnie wychodzą kiepskie jakościowo. Z drugiej strony mam 24-70, ale chcąc robić panoramę np. małej łazienki, czy kuchni, to chyba człowiek spędzi pół dnia na zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć i obróbki. Myślicie, że lepiej kupić sigmę 15? Dobra jest jakość tych panoram, wychodzą ostre? Konkretnie chodzi mi o zdjęcia wnętrz. Czy też sigma 12-24 będzie lepsza?

jeśli panoramy sferyczne to tylko fisheye. no chyba że nie szkoda Ci czasu na robienie zdjęć (10xtyle co fishem w zależności od szkła), migawki, czasu przy obróbce, miejsca na dysku itp itd.

Flux
18-11-2012, 12:55

Mam sigmę 15mm fiaheye. Jest to dobry obiektyw i nie wymaga wielu zdjęć do 360 panoramy. 24-70 Nikkor natomiast masakruje jakością, jest niesamowity ale trzeba zrobić wiele ujęć. Nikkor 12-24 też na pewno jest dobry ale nim wciąż trzeba zrobić wiele zdjęć, nie wiem jak sigma 12-24.

foto4deg
23-11-2012, 21:02
Zakupiłem dziś sigmę 15mm. W porównaniu do zenitara to bardzo duża różnica. Może i na 2.8 jeszcze mydli na bokach, ale przy 5. to już obrazek jest bardzo dobry :) Tylko takie pytanie? Po co dołączają taką metalową blaszkę z otworkiem w rogu?

Flux
29-11-2012, 12:17
Zakupiłem dziś sigmę 15mm. W porównaniu do zenitara to bardzo duża różnica. Może i na 2.8 jeszcze mydli na bokach, ale przy 5. to już obrazek jest bardzo dobry :) Tylko takie pytanie? Po co dołączają taką metalową blaszkę z otworkiem w rogu?

To jest wzornik do wycinania filtrów które można zamocować na tyle obiektywu.