Zobacz pełną wersję : Utrwalacz - rozrabianie
michauorin
31-08-2012, 10:38
Hej,
Mam paczkę Fomafixu na 5l (dla filmów chyba jest 3.75, nie pamiętam, ale będzie napisane), tyle że niespecjalnie mam tak duże pojemniki na chemię pod ręką...
I tu pytanie - czy mogę robić koncentrat do przechowywania, czy po prostu poszukać jakiejś 5l butelki po wodzie, rozpuścić, ew zagazować po użyciu i trzymać w ciemnej szafie?
W koncentracie nie będę utrwalał przecież bo się nie dopłucze, a proszków dzielić ponoć nie wolno, z czym się zresztą zgadzam.
Wprawdzie tiosiarczan raczej nie utlenia się tak łatwo, ale po co źle traktować chemię,
inna sprawa że ten konkretny ma termin coś koło 2001 i nie wiem jak szczelnie był pakowany.
sorevell
01-09-2012, 19:43
Ja na Twoim miejscu kupił bym pięciolitrowy hobok wody demineralizowanej i w nim rozpuścił proszek.
Ja osobiście dzielę proszki;)
D-76 i fome też co prawda nie trzymam dłużej niż miesiąc może dwa jak chodzi o wywoływacze ale jak są trzymane szczelnie zamknięte w workach strunowych to myślę, że spoko.
Teraz kupiłem sobie zabawkę do pakowania próżniowego ze zgrzewarką i wogóle no problem:)
Co do fomy to później jak będziesz czasem zlewał i będzie coraz więcej powietrza w pięciolitrowej butli to spada drastycznie czas przechowywania.
Generalnie proszków się nie dzieli. Rozrabia się roztwór i dzieli roztwór. A co do dzielenia, rozrabiasz 5L, i dzielisz na litrowe flaszki i otwierasz kolejne. Jeśli kupisz wodę demineralizowaną w litrowych flaszkach to masz problem rozwiązany
michauorin
01-09-2012, 20:04
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić reakcji utleniania tiosiarczanu ;) Ale będę trzymał zagazowany na wszelki wypadek.
Nie w 5 l hoboku, bo w 5l to do papieru, co wiecej, wyleje sie zaim sie rozpuści, bo to dużo proszku.
Nadal sie trochę waham czy to dzielic, bo tio amonu jest rozyspany wiec chyba rozpuszcze całość i będzie działać tak długo jak da radę.
(Przepraszamza niektore ogonki, ale na telefonie mi sie nie zawsze chce ich uzyc...)
Może to głupie pytanie ale czemu nie dzieli się proszków?
Chodzi tylko o proces ew utleniania substancji czy jeszcze o coś?
Bo jeśli o utlenianie to przy hermetycznym pakowaniu nie widzę problemu ale mogę się mylić oczywiście.
Ja Fomę do negatywu zawsze robię teoche mocniejszą niż w przepisie jest chyba 1:5 ja robię 1:4 zawsze jak zlewamy z powrotem to traci ciut mocy.
Ponieważ niektóre wywoływacze zawierają część składników w bardzo niewielkich ilościach (np. Hydrofen ma 0,1g fenidonu) i przy podzieleniu możesz mieć porcję wywoływacza, która nie działa, lub części działają niejednakowo
Ok dziękuję za odp.:)
To była druga opcja o jakiej myślałem ( tak samo nie powinno się dzielić leków)
Z wywoływaczem rozumiem ale tiosiarczan to jeden składnik.
Moja mądra koleżanka ostatnio się fomy napiła i tydzień na toksykologii:(
michauorin
01-09-2012, 20:53
A to ciekawe, bo tiosiarczan sodu jest stosowany (Za Vogla) Jako odtrutka wwwypadku zatrucia cyjankiem (Jak zdazysz).
Ale nie wiem jak amonu, poza tym kto wie z czym oni to mIeszaja.
Moze faktycznie podziele roztwor.
To 2 skladniki, tio sodu i amonu ;) Ten 1 mniej pachnie.
A to ciekawe, bo tiosiarczan sodu jest stosowany (Za Vogla) Jako odtrutka wwwypadku zatrucia cyjankiem (Jak zdazysz).
Nie liczyłbym na to. Raczej nie zdążysz
Też mi się tak coś mocno wydaje że zdążyć będzie cięzko;)
Ale co do koleżanki to po fomie miała jakieś wyniki zaburzone.
Na szczęście to nie bł d-76....
D 76 nie jest toksyczny. Do picia jest średni, ale nie zabija. Nawet nie ogłusza. Szkodliwymi substancjami jest metol - działa drażniąco na skórę i hydrochinon, również szkodliwy na skórę. Tylko że hydrochinon, którego jest 0,5% jest dopuszczony w kremach (ma właściwości wybielające skórę) w stężeniach poniżej 4%
michauorin
01-09-2012, 21:37
Oczywiscie zakladam vogel pisze o gazowym cyjanku a juz na pewno nie o KCN ;)
Pyro zdaje sie sa bardziej trujace, podobnie jak chemia kolorowa, stezony rodinal itp.
michauorin
02-09-2012, 00:26
Przepraszam za multiposting, ale stwierdzam ze dziala, rozbiegowke klaruje w normalnym dosc czasie.
Jutro przerobie jakis film to bede wiedzial na pewno, ropuscilem w koncu cala objetosc i rozlalem do mniejszych.
Gwoli scislosci, w orginale (na uniwerku, juz nie robia na filmach, wiec odczynnik mam "w spadku") robili odwazki na 0.5 l.
Dlatego tez troche sie martwilem o to jakie bede mial stezenie, ale wyszlo normalnie.
Dziękuje wszystkim za pomoc :)