PDA

Zobacz pełną wersję : Utrwalacz - rozrabianie

michauorin
31-08-2012, 10:38
Hej,
Mam paczkę Fomafixu na 5l (dla filmów chyba jest 3.75, nie pamiętam, ale będzie napisane), tyle że niespecjalnie mam tak duże pojemniki na chemię pod ręką...

I tu pytanie - czy mogę robić koncentrat do przechowywania, czy po prostu poszukać jakiejś 5l butelki po wodzie, rozpuścić, ew zagazować po użyciu i trzymać w ciemnej szafie?
W koncentracie nie będę utrwalał przecież bo się nie dopłucze, a proszków dzielić ponoć nie wolno, z czym się zresztą zgadzam.

Wprawdzie tiosiarczan raczej nie utlenia się tak łatwo, ale po co źle traktować chemię,
inna sprawa że ten konkretny ma termin coś koło 2001 i nie wiem jak szczelnie był pakowany.

sorevell
01-09-2012, 19:43
Ja na Twoim miejscu kupił bym pięciolitrowy hobok wody demineralizowanej i w nim rozpuścił proszek.

Blombik
01-09-2012, 19:49
Ja osobiście dzielę proszki;)
D-76 i fome też co prawda nie trzymam dłużej niż miesiąc może dwa jak chodzi o wywoływacze ale jak są trzymane szczelnie zamknięte w workach strunowych to myślę, że spoko.
Teraz kupiłem sobie zabawkę do pakowania próżniowego ze zgrzewarką i wogóle no problem:)

Co do fomy to później jak będziesz czasem zlewał i będzie coraz więcej powietrza w pięciolitrowej butli to spada drastycznie czas przechowywania.

doktor
01-09-2012, 19:56
Generalnie proszków się nie dzieli. Rozrabia się roztwór i dzieli roztwór. A co do dzielenia, rozrabiasz 5L, i dzielisz na litrowe flaszki i otwierasz kolejne. Jeśli kupisz wodę demineralizowaną w litrowych flaszkach to masz problem rozwiązany

michauorin
01-09-2012, 20:04
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić reakcji utleniania tiosiarczanu ;) Ale będę trzymał zagazowany na wszelki wypadek.

Nie w 5 l hoboku, bo w 5l to do papieru, co wiecej, wyleje sie zaim sie rozpuści, bo to dużo proszku.
Nadal sie trochę waham czy to dzielic, bo tio amonu jest rozyspany wiec chyba rozpuszcze całość i będzie działać tak długo jak da radę.

(Przepraszamza niektore ogonki, ale na telefonie mi sie nie zawsze chce ich uzyc...)

Blombik
01-09-2012, 20:06
Może to głupie pytanie ale czemu nie dzieli się proszków?
Chodzi tylko o proces ew utleniania substancji czy jeszcze o coś?
Bo jeśli o utlenianie to przy hermetycznym pakowaniu nie widzę problemu ale mogę się mylić oczywiście.

Ja Fomę do negatywu zawsze robię teoche mocniejszą niż w przepisie jest chyba 1:5 ja robię 1:4 zawsze jak zlewamy z powrotem to traci ciut mocy.

doktor
01-09-2012, 20:13
Ponieważ niektóre wywoływacze zawierają część składników w bardzo niewielkich ilościach (np. Hydrofen ma 0,1g fenidonu) i przy podzieleniu możesz mieć porcję wywoływacza, która nie działa, lub części działają niejednakowo

Blombik
01-09-2012, 20:23
Ok dziękuję za odp.:)
To była druga opcja o jakiej myślałem ( tak samo nie powinno się dzielić leków)
Z wywoływaczem rozumiem ale tiosiarczan to jeden składnik.
Moja mądra koleżanka ostatnio się fomy napiła i tydzień na toksykologii:(

michauorin
01-09-2012, 20:53
A to ciekawe, bo tiosiarczan sodu jest stosowany (Za Vogla) Jako odtrutka wwwypadku zatrucia cyjankiem (Jak zdazysz).
Ale nie wiem jak amonu, poza tym kto wie z czym oni to mIeszaja.

Moze faktycznie podziele roztwor.
To 2 skladniki, tio sodu i amonu ;) Ten 1 mniej pachnie.

doktor
01-09-2012, 20:58
A to ciekawe, bo tiosiarczan sodu jest stosowany (Za Vogla) Jako odtrutka wwwypadku zatrucia cyjankiem (Jak zdazysz).
Nie liczyłbym na to. Raczej nie zdążysz

Blombik
01-09-2012, 21:04
Też mi się tak coś mocno wydaje że zdążyć będzie cięzko;)
Ale co do koleżanki to po fomie miała jakieś wyniki zaburzone.
Na szczęście to nie bł d-76....

doktor
01-09-2012, 21:07
D 76 nie jest toksyczny. Do picia jest średni, ale nie zabija. Nawet nie ogłusza. Szkodliwymi substancjami jest metol - działa drażniąco na skórę i hydrochinon, również szkodliwy na skórę. Tylko że hydrochinon, którego jest 0,5% jest dopuszczony w kremach (ma właściwości wybielające skórę) w stężeniach poniżej 4%

michauorin
01-09-2012, 21:37
Oczywiscie zakladam vogel pisze o gazowym cyjanku a juz na pewno nie o KCN ;)
Pyro zdaje sie sa bardziej trujace, podobnie jak chemia kolorowa, stezony rodinal itp.

michauorin
02-09-2012, 00:26
Przepraszam za multiposting, ale stwierdzam ze dziala, rozbiegowke klaruje w normalnym dosc czasie.
Jutro przerobie jakis film to bede wiedzial na pewno, ropuscilem w koncu cala objetosc i rozlalem do mniejszych.

Gwoli scislosci, w orginale (na uniwerku, juz nie robia na filmach, wiec odczynnik mam "w spadku") robili odwazki na 0.5 l.
Dlatego tez troche sie martwilem o to jakie bede mial stezenie, ale wyszlo normalnie.

Dziękuje wszystkim za pomoc :)