PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana polityki licencyjnej Adobe

doktor
31-08-2012, 09:44
Z dzisiejszego mailingu:
"Od 1 stycznia 2013 zmienia się polityka upgradowa Adobe i upgrade będzie możliwy tylko z jednej wersji wstecz. Posiadacze wersji CS3 i CS4 po 1 stycznia 2012r. nie będą mogli zakupić uaktualnienia do najnowszej wersji CS6. Po upływie tego terminu możliwość upgrade’u będą mieli tylko klienci posiadający wersję CS5."

Chyba to nie jest dobra informacja. Adobe sięga głębiej do kieszeni klientów.

RobertMiernik
31-08-2012, 10:00
Ostatnia szansa na upgrade do CS6 ze 'starych' PSów...

Za duża rozpiętość cenowa się zrobiła między najstarszym możliwym do kupienia PSem a CS6tką, ludzie kupowali za grosze stare PSy i legalnie aktualizowali je do CS6, nie dziwię się, że to zmienili, kasa im ciekła między palcami już od długiego czasu.

doktor
31-08-2012, 10:17
CEO Shantanu Narayen said that the April 2011 launch of CS5.5 was "the first release in our transition to an annual release cycle,"

Roczny , zamiast dwuletniego, cykl wydawania aplikacji wraz ze zmianą polityki licencyjnej oznacza częstsze sięganie po kasę klientów. Moja wyrozumiałość dla firmy Adobe i troska o jej ekonomiczną kondycję jest znakomicie mniejsza od troski o własną ekonomiczną kondycję. Doświadczenie z firmą Quark sugeruje, że efektem tej koncepcji są śmieciowe upgrady przy pozostawionych cenach aplikacji, ergo szerszy strumień pieniędzy do San Jose.

Erie
31-08-2012, 10:17
Ostatnia szansa na upgrade do CS6 ze 'starych' PSów...

Za duża rozpiętość cenowa się zrobiła między najstarszym możliwym do kupienia PSem a CS6tką, ludzie kupowali za grosze stare PSy i legalnie aktualizowali je do CS6, nie dziwię się, że to zmienili, kasa im ciekła między palcami już od długiego czasu.

No cóż... po raz kolejny głupota korporacji. Lepiej było bowiem sprzedać np. 1000 szt upgrade'ów za 0,5 xxx USD niż 100 szt pełnych za xxx USD. A skończy się to tylko tym, że więcej osób "kupi" CS6 i kolejne CSy za cenę prądu potrzebnego do ściągnięcia z torrentów.

T&T
31-08-2012, 10:18
No dobrze, a czy będę mógł zaktualizować CS5 do CS6 jeśli CS5 był zakupiony jako upgrade (a nie jako pełna wersja)?

zdyboo
31-08-2012, 10:29
No dobrze, a czy będę mógł zaktualizować CS5 do CS6 jeśli CS5 był zakupiony jako upgrade (a nie jako pełna wersja)?

MZ nie, bazową wersję masz CS4 lub wcześniejszą, a aktualizujesz zawsze wersję bazową.

RobertMiernik
31-08-2012, 10:36
Nie, niee, niemożliwe...
Jeśli masz legalną wersję CS5 to możesz aktualizować, nie ważne czy to było kupione w boxie czy jako upgrade.

możliwe??...

eclipse
31-08-2012, 10:38
MZ nie, bazową wersję masz CS4 lub wcześniejszą, a aktualizujesz zawsze wersję bazową.

nie jest tak jak myślisz... po aktualizacji do cs5 masz wersje cs5 i od niej robisz kolejny upgrade... sprawdzone :)

zdyboo
31-08-2012, 10:42
Aha, to super i dzięki za info.
To w takim razie kupując co wersję upgrade w przypadku ponownej instalacji należy pracowicie instalować każdą wersję po kolei?

Erie
31-08-2012, 10:46
To w takim razie kupując co wersję upgrade w przypadku ponownej instalacji należy pracowicie instalować każdą wersję po kolei?

Uhm... chyba nie bo jak ktoś robił upgrade co wersję od np. CS (do prehistorii przed CS to już nie sięgam) to miałby ładny śmietnik bibliotek i rejestru.

eclipse
31-08-2012, 10:47

nie pamiętam dokładnie czy konieczne jest ładowanie na dysk kolejnych wersji, czasem jest tak, że instalując upgrade po prostu prosi o wpisanie tylko seriala wersji od której uaktualniamy... aktualnie mam cs5 master collection, ale kiedyś miałem ps 6 do tego upgrade do cs2 i do tego upgrade do cs4, ale już nie pamiętam jak przebiegała instalacja ;)

zdyboo
31-08-2012, 11:10
Wersje upgrade zwykle nie różnią się od pełnych jeżeli chodzi o zawartość plików, różnią się za to numerem licencji.
Wiem, że w przypadku upgrade wystarczy podać nr seryjny programu bazowego, w ostateczności na chwilę włożyć do napędu płytę z instalką wersji bazowej. Tak w firmie instalowaliśmy pakiet CS2 UPG, bazując na PS7.0. natomiast nie wiem jak będzie po zmianach Adobe. Zakładając, że jako bazową mam np. CS, do tego kilka wersji UPG po drodze w tym CS5, to jak mam zainstalować UPG do CS6, jeśli muszę wszystko od nowa instalować?

RobertMiernik
31-08-2012, 11:30
Może będziesz dostawał nowe klucze do każdej nowej wersji, a może 'gdzieś' będzie zanotowane, że klucz 123123 z PS7.0 był aktualizowany?

T&T
31-08-2012, 11:34
Nie trzeba wszystkiego instalować. Trzeba tylko rejestrować wszystko na stronie Adobe.

zdyboo
31-08-2012, 11:46
Nie trzeba wszystkiego instalować. Trzeba tylko rejestrować wszystko na stronie Adobe.

To "wszystko" raz wystarczy czy przy każdej instalacji trzeba?
Jak raz, to jest to logiczne i ok, jak za każdym razem to trochę roboty, ale i tak mniej niż z instalacją.

T&T
31-08-2012, 12:41
Nie no, tylko raz. Żeby zarejestrować oprogramowanie na stronie Adobe trzeba się tam zalogować. Uzyskuje się tzw. identyfikator Adobe. Tworzy się konto gdzie wyszczególnione są seriale całego oprogramowania, które wcześniej zarejestrowałeś. Jak instalowałem SC5 to instalator dał alternatywę albo podać serial poprzedniej wersji albo identyfikator Adobe. W przypadku podania identyfikatora program aktywuje się automatycznie (widzi seriale poprzednio rejestrowanych programów).