PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki monitor (ale nie dla fotografa)?

Jarkod
30-08-2012, 22:13
Zdarzyło się, że muszę kupić nowy monitor do zastosowań ogólnych - Internet, gry, wideo, itp. ale NIE obróbka foto. Oczywiście monitorów na rynku jest pod dostatkiem, ale mam jedno i nieodwołalne wymaganie: maksymalna przekątna to 21 cali, choć to i tak ostateczność, bo wolałbym 20. Drugi (raczej oczywisty), to możliwość takiego ustawienia parametrów wyświetlania, żeby jak najmniej męczyło oczy. Nie zależy mi na szerokim gamucie, super wierności kolorów, możliwości kalibracji, super równomiernym podświetleniu, słowem, na tym wszystkim, na czym skupia się uwaga fotografa. Są to fajne i pożyteczne rzeczy, ale niestety występują w monitorach o większej przekątnej. A ja potrzebuję 20, ostatecznie 21 cali.
Widzieliście gdzieś taki?

Johanan
30-08-2012, 23:47
NEC Monitor MultiSync LCD-LED E201W 20'' spełni stawiane wymagania.

Jarkod
31-08-2012, 16:42
NEC Monitor MultiSync LCD-LED E201W 20'' spełni stawiane wymagania.

Dziekuję. Wziąłem prawie taki sam EX201W.

Kyle
01-09-2012, 12:21
NEC Monitor MultiSync LCD-LED E201W 20'' spełni stawiane wymagania.Ja to bym TN nie chciał nawet do ogólnego zastosowania. Jest wiele tanich IPS 21,5" o rozdzielczości nawet 1920x1080 (tylko mi nie mówcie że "za duży"). W ostateczności można kupić w tej samej cenie ASUS VS209N (20" IPS) ... tylko nie wiem co to za zboczenie, by kupować gorszy monitor, bo lepszy jest za duży.

Dziekuję. Wziąłem prawie taki sam EX201W.
Ponad 750 zł za złom 20" na TN? - wyrzucone pieniądze w błoto.

Johanan
01-09-2012, 20:53
Ja to bym TN nie chciał nawet do ogólnego zastosowania. Jest wiele tanich IPS 21,5" o rozdzielczości nawet 1920x1080 (tylko mi nie mówcie że "za duży"). W ostateczności można kupić w tej samej cenie ASUS VS209N (20" IPS) ... tylko nie wiem co to za zboczenie, by kupować gorszy monitor, bo lepszy jest za duży.

...

Wybacz, ale kupowanie sprzętu na IPS do zastosowań stricte domowych to dopiero jest idiotyzm i niepotrzebny przerost formy nad treścią.

Matryce TN mają w z punktu widzenia grafika, czy fotografika niemal same wady, ale kolega prosił o rozwiązanie do zadań z fotografią nie mających nic wspólnego.

Zresztą, co tu gadać, prosił o radę, dostał takową, kupił już sprzęt, więc szkoda pluć śliną po próżnicy.

Jarkod
01-09-2012, 23:16
Ja to bym TN nie chciał nawet do ogólnego zastosowania. Jest wiele tanich IPS 21,5" o rozdzielczości nawet 1920x1080 (tylko mi nie mówcie że "za duży"). W ostateczności można kupić w tej samej cenie ASUS VS209N (20" IPS) ... tylko nie wiem co to za zboczenie, by kupować gorszy monitor, bo lepszy jest za duży.

Ponad 750 zł za złom 20" na TN? - wyrzucone pieniądze w błoto.

Może to przerasta Twoje możliwości rozumienia, ale 21 cali to dla mnie za dużo. 21,5 cala też. I wszystko inne większe niż 20.
Resztę Ci wyłożył Johanan, ale na wypadek gdybyś był z tych, którym wszystko trzeba powtarzać, żeby do nich dotarło: to nie ma być monitor do jakiejkolwiek pracy z grafiką. Od tego mam EIZO S2243 - może nie szczyt marzeń domorosłego fotografa, ale mnie po oprofilowaniu nie stwarza problemów.

Kyle
02-09-2012, 11:32
Wybacz, ale kupowanie sprzętu na IPS do zastosowań stricte domowych to dopiero jest idiotyzm i niepotrzebny przerost formy nad treścią.

Matryce TN mają w z punktu widzenia grafika, czy fotografika niemal same wady, ale kolega prosił o rozwiązanie do zadań z fotografią nie mających nic wspólnego.

Zresztą, co tu gadać, prosił o radę, dostał takową, kupił już sprzęt, więc szkoda pluć śliną po próżnicy.Oglądałem film na TN i IPS ... jak wolisz do takiego zastosowania TN to pozostawię to bez komentarza. A co do dobrego monitora do filmów/www vs. tani szajs na TN , to jest to tak samo jak z samochodami : to jak byś wolał przejechać z punktu A do B maluchem, zamiast nowym BMW - praktycznie wg. Ciebie większy komfort to "idiotyzm i przerost formy nad treścią" (i w tym momencie moje mniemanie o Tobie sięgnęło dna, nawet nie z tego powodu że wolisz się bawić w Spartanina, tylko z tego powodu jak oceniasz tych, którzy się w niego bawić nie chcą )

Zdarzyło się, że muszę kupić nowy monitor do zastosowań ogólnych - Internet, gry, wideo, itp. ale NIE obróbka foto. Oczywiście monitorów na rynku jest pod dostatkiem, ale mam jedno i nieodwołalne wymaganie: maksymalna przekątna to 21 cali,
Widzieliście gdzieś taki?

Może to przerasta Twoje możliwości rozumienia, ale 21 cali to dla mnie za dużo. 21,5 cala też. I wszystko inne większe niż 20. To w końcu za dużo, czy nie? Bo teraz to przerasta "możliwości myślenia" każdego logicznie myślącego stworzenia. A jeśli odważysz się konsekwentnie, zgodnie z wpierw napisanymi wymaganiami stwierdzić że nie za dużo, to dziwię się że +0,5" robi Ci tak wielką różnicę.

Jarkod
02-09-2012, 13:24
Nie ma to jak wyciąć fragment, żeby pasowało to tezy, nie? "Oczywiście monitorów na rynku jest pod dostatkiem, ale mam jedno i nieodwołalne wymaganie: maksymalna przekątna to 21 cali, choć to i tak ostateczność, bo wolałbym 20." Znalazłem 20" to biorę. I nie 0,5" a 1,5". Ekranu. Dolicz do tego ramkę i robi się od razu więcej.

Johanan
02-09-2012, 17:51
Oglądałem film na TN i IPS ... jak wolisz do takiego zastosowania TN to pozostawię to bez komentarza. A co do dobrego monitora do filmów/www vs. tani szajs na TN , to jest to tak samo jak z samochodami : to jak byś wolał przejechać z punktu A do B maluchem, zamiast nowym BMW - praktycznie wg. Ciebie większy komfort to "idiotyzm i przerost formy nad treścią" (i w tym momencie moje mniemanie o Tobie sięgnęło dna, nawet nie z tego powodu że wolisz się bawić w Spartanina, tylko z tego powodu jak oceniasz tych, którzy się w niego bawić nie chcą )
...

W sumie to mi jest zupełnie wszystko jedno co tam sobie o mnie myślisz, ale nie baw się w mentora, szczególnie kiedy zupełnie Ci to nie wychodzi.

Matryce IPS od TN różni przede wszystkim czas reakcji i nie da się tego przeskoczyć nawet układami overdrive, które jedynie odrobinę poprawiają użyteczność IPS-ów do innych niż grafika celów.

Poza tym IPS-y charakteryzują się przebarwieniami i świecącą czernią, co również moim zdaniem dyskwalifikuje te wyświetlacze do zastosowań domowych.

Gdybyś mówił o matrycach VA, w różnych ich odmianach, to byłoby zupełnie co innego, ale Ty sięgnąłeś kolego nie na tą półkę, więc Twój wywód nie wart jest wystukanych liter.

I tyle miałem w tej sprawie do powiedzenia.

ps.
Co do sprzętu używanego przeze mnie, to z pewnością nie jest spartański, więc znam i tak zwaną druga stronę medalu.