Zobacz pełną wersję : D60 opóźnienie w wyświetlaniu zdjęcia
megamind
30-08-2012, 11:55
Witam
Oglądałem niedawno D60 i rzuciło mi się bardzo w oczy, że miał spore opóźnienie w wyświetleniu zdjęcia na ekranie względem pracy migawki. Czy to normalne w tym modelu? W moim D90 zdjęcie pojawia się od razu.
Spore, czyli w okolicach?
zielonek430
30-08-2012, 12:13
Jaką masz kartę pamięci?
megamind
30-08-2012, 12:25
Nie mam teraz dostępu do tego aparatu więc nie mogę zmierzyć. Ale wyglądało to tak - robiłem zdjęcie i spoglądałem zaraz na ekran a ono pojawiało się tam dopiero po sekundzie może dwóch.
Nie wiem jaka jest karta. Natomiast sprawdzałem przy nef i jpg i nie było różnicy.
Mówimy o zwykłym "pstryku", czy długi czas?
jak długi czas i odszumianie to normalne...
megamind
30-08-2012, 12:39
Czasy krótkie, np. 1/200.
Jeżeli to faktycznie trwa 2 sekundy, to coś jest na rzeczy, obstawiam kartę.
megamind
30-08-2012, 12:57
Spróbuję włożyć moją i zobaczymy. Nastąpi to dopiero jutro.
A D-Lighting wyłączony? Bo potrafi zamulać.
zielonek430
30-08-2012, 14:34
Mój też pokazuje zdjęcie po 2 sekundach, ale ja mam wszystko włączone.
EDIT: Bez D-lighting zdjęcie jest praktycznie od razu.
U mnie w D60 przy wyłączonym d-Lightingu zajmuje to do 1s, przy włączonym ok 2-4 sekund w zależności od ustawionej jakości zdjęcia, ale od początku mam wyłączony automatyczny podgląd. Strasznie mnie wkurzał, a dodatkowo potwornie zżera baterię.
... ale od początku mam wyłączony automatyczny podgląd. Strasznie mnie wkurzał, a dodatkowo potwornie zżera baterię.
Święte słowa. Do tego nie wyłączać aparatu i wytrzymuje miesiąc. Tym bardziej, że zamienniki baterii do D60 były tanie i można było kupić zapasową ( co ja uczyniłem ), i nie wyciągać z aparatu dopóki nie padnie całkowicie. Po 3 latach obie oryginalna i zamiennik śmigają jak nówki :)
megamind
31-08-2012, 22:41
Okazało się, że to jednak d-lighting. Z włączoną tą opcją czas ukazania się zdjęcia wynosi ok 4s., z wyłączoną nieco ponad 1.
Zaskakujące to dla mnie bo w d90 takiej zależności nie zauważyłem.
Okazało się, że to jednak d-lighting. Z włączoną tą opcją czas ukazania się zdjęcia wynosi ok 4s., z wyłączoną nieco ponad 1.
Zaskakujące to dla mnie bo w d90 takiej zależności nie zauważyłem.
D90 to inna półka i jest znacznie szybszy.