PDA

Zobacz pełną wersję : Allegro - jak sprzedajecie?

Zoidberg
30-08-2012, 10:54
Witam,
Jako, że to cafe to nie koniecznie musi być o fotografii.
Usiłuje sprzedać ostatnio parę rzeczy na allegro i tak się zaczynam zastanawiać - albo ludzie są na tyle bogaci, że brzydzą się "używkami" albo tak biedni, że musiałbym sprzedać za 1/10 ceny by w ogóle sprzedać. Czy są jakieś "knify" by na Allegro sprzedać za w miarę rozsądną cenę? Jasne, że nie oczekuję by na takiej sprzedaży zarobić ale jak czasami dostaję zapytania z propozycjami ceny, to biorąc pod uwagę, że na chleb mi nie brakuje to mam ochotę daną rzecz rozwalić dla zabawy niż sprzedać za proponowane ceny. Przy czym zawsze sprzedaje rzeczy sprawne i w naprawdę dobrym stanie (wizualnym i funkcyjnym).

Rafał_Sz
30-08-2012, 11:02
Rynek dyktuje warunki. Czasami sprzedam coś "z górką", czasami za tanio. Przy sprzedaży zawsze najlepiej kończyły mi się aukcje zaczynane od złotówki. trochę nerwów, ale w ostatnia godzina wyjaśnia temat. ;)

shaolin
30-08-2012, 11:27
Przed wyjazdem sprzedawalem wszystkie zbedne fotograty i nie mialem najmniejszych problemow ze znalezieniem chetnych. Wszystko oczywiscie odbywalo sie przez Allegro, nawet nie dostawalem durnych maili z pytaniami w stylu "czy sprzedasz za 1% wartosci" ;)

nowart
30-08-2012, 11:33
Witam,
Jako, że to cafe to nie koniecznie musi być o fotografii.
Usiłuje sprzedać ostatnio parę rzeczy na allegro i tak się zaczynam zastanawiać - albo ludzie są na tyle bogaci, że brzydzą się "używkami" albo tak biedni, że musiałbym sprzedać za 1/10 ceny by w ogóle sprzedać. Czy są jakieś "knify" by na Allegro sprzedać za w miarę rozsądną cenę? Jasne, że nie oczekuję by na takiej sprzedaży zarobić ale jak czasami dostaję zapytania z propozycjami ceny, to biorąc pod uwagę, że na chleb mi nie brakuje to mam ochotę daną rzecz rozwalić dla zabawy niż sprzedać za proponowane ceny. Przy czym zawsze sprzedaje rzeczy sprawne i w naprawdę dobrym stanie (wizualnym i funkcyjnym).

Musisz się przyzwyczaić - na allegro w 50% to dupozawracacze :)
Jeśli chcesz sprzedać w miarę szybko sprzęt używany to po pierwsze musi być opisany dokładnie, ze szczegółami w dość elokwentny sposób, który przyciągnie uwagę potencjalnego kupującego i zachęci go do kontaktu ze sprzedającym. Do tego dobrej jakości zdjęcia prezentujące produkt z każdej strony.
Jeśli zaprezentujesz swój sprzęt tak, jak to robi większość sprzedawców, czyli rozmyte zdjęcia z komórki okraszone jakimś lakonicznym bełkotem przeplatanym błędami ortograficznymi to na zainteresowanie - poza przyjaciółmi z Nigerii - nie licz :D

TOP67
30-08-2012, 11:48
Wszystko zależy od tego co sprzedajesz. Klocki lego w oryginalnych pudełkach bez problemu sprzedawałem za minimum 80% ceny nowych, a zdarzało się i za 120% (zakończone serie). Przy gratach fotograficznych cena mocno zależy od jakości opisu (i fotek) oraz popularności. Dużo łatwiej sprzedać kitowy obiektyw DX niż specjalistyczna stałkę.
Co do uzyskania dobrej ceny w licytacji, to wystawiam aukcję tak, żeby kończyła się ok 20 od poniedziałku do czwartku. Można ustawić cenę minimalną. Można też (niezbyt zgodnie z regulaminem) poprosić znajomego o podbicie ceny.
Ale w przypadku gratów, które od lat zalegały piwnicę, wystawiłem po prostu od 1zł i się nie przejmowałem. Czasem sprzedawałem za mniej niż 10% wartości (np. telefon ISDN).

elanek
30-08-2012, 11:50
trochę nerwów, ale w ostatnia godzina wyjaśnia temat. ;)
Zawsze jak coś licytowałem i cena była znośna, to w ostatniej godzinie sprzęt się psuł, upadał, zamakał, ewentualnie pies go pogryzł :)

shaolin
30-08-2012, 11:56
Zawsze jak coś licytowałem i cena była znośna, to w ostatniej godzinie sprzęt się psuł, upadał, zamakał, ewentualnie pies go pogryzł :)

Dobrze, ze nie godzine po wyslaniu :twisted:

Tak jak Artur napisal - 50% albo i wiecej to ludzie, ktorzy zawracaja gitare. Jak ktos chce cos kupic to po prostu to kupuje albo zada kontrolnie jedno lub dwa pytania (mowie o rzeczach dla zwyklych smiertelnikow :D).

sokolnik
30-08-2012, 11:56

to już klasyki :) jeszcze czasami piszą że sprzęt został skradziony :)

emet_b
30-08-2012, 12:01
Zoidberg, poczekaj kilka lat, rzeczy które chcesz sprzedać staną się antykami, albo tzw. "rarami" i wtedy na pewno zarobisz ;)

Daga
30-08-2012, 12:10
Co jest kluczem do sukcesu ? -

Po pierwsze. Załączaj dokładne i starannie zrobione zdjęcia ukazujące sprzedawany przedmiot.

Po drugie. Wyczerpująco udzielaj informacji : o dacie zakupu, o stanie technicznym, wizualnym, miejscu zakupu, stopniu eksploatacji, składnikach kompletu. Z reguły nie zamieszczam długich opisów i parametrów technicznych skopiowanych żywcem ze stron producenta. Jeśli ktoś będzie chciał poczytać opis, znajdzie go w sieci bez problemu. Ja piszę tylko na temat swojego egzemplarza, a nie modelu.

Po trzecie. Wystawiaj aukcje zawsze wieczorem - nigdy w ciągu dnia, czy rano. Użytkownicy Allegro nie mają czasu na śledzenie aukcji w ciągu dnia, bo pracują, czy uczą sie. Siadają do komputera dopiero wieczorem i tylko wtedy mają czas na licytacje i zgłaszanie ofert. Wystawiaj w godzinach 21-23 i ani później ani wczesniej.

Po czwarte. Najlepiej wystawiać aukcje od złotówki. Opłaca sie cierpliwość, jesli zależy Ci na dobrej cenie, nie kończ aukcji przed czasem. Z reguły dużo rozgrywa sie w ostatniej godzinie, lub ostatnich minutach a nawet sekundach. Cena może wzrosnąć dwukrotnie w ostatniej minucie przebiegu aukcji.

Po piąte. Jeśli nie zależy Ci na czasie, ustalaj KUP TERAZ na satysfakcjonującym Cię poziomie. Nie bądź pesymistą i nie przewiduj przyszłości twierdząc, że przedmiot sie nie sprzeda :). Obok KUP TERAZ ustal cenę minimalną (poniżej której absolutnie nie chcesz sprzedać przedmiotu), a cenę wyjściową ustal na 1 zł.

Po szóste. Nie musisz udostępniać opcji sprzedaży za pobraniem, ale przynajmniej udostępnij opcję odbioru osobistego. Sama wysyłka brzmi zbyt ryzykownie dla Kupującego.

Po siódme. Zainteresowani niech piszą i pytają, ale telefonu nie podawaj. Nie podawaj nawet wtedy, kiedy zostaniesz o to poproszony w emailu. Ci co chcą zadzwonić, z reguły się "dupozawracaczami" i niczego od Ciebie nie kupią, a jedynie chcą Cię przekonać do sprzedaży za 10% wartości :).

Przy odpowiednim dorobku komentarzy wcale nie trzeba spełniać wszystkich powyższych warunków. Ostatnio sprzedałam w ciągu 1 dnia lustrzankę z obiektywem i nawet nie zrobiłam jednego zdjęcia. Kupujący kupił "kota w worku", ale pewnie zaufał mi, bo mam sporo pozytywnych komentarzy, wysoką ocenę (we wszystkich 4 kategoriach) i wystarczy przeczytać sobie otrzymane przeze mnie komentarze, żeby przekonac sie, że w opisach przedmiotów nie przeginam :).

To chyba tyle :)
Powodzenia :)

Grzesiek_G
30-08-2012, 13:26
Świetne podsumowanie Daga :)
Moje dwie uwagi:
1. Nie ustawiaj licytacji z ceną minimalną, bo to zniechęca do licytowania - mnie osobiście nie chce się licytować i tracić czasu, bo nie osiągnąłem ceny minimalnej.
2. NIe chcesz ryzykować od 1 zł, zapytaj się siebie szczerze jaka jest minimalna cena, po której chcesz coś sprzedać i za taką wystaw.

Daga
30-08-2012, 13:32
1. Nie ustawiaj licytacji z ceną minimalną, bo to zniechęca do licytowania - mnie osobiście nie chce się licytować i tracić czasu, bo nie osiągnąłem ceny minimalnej.

Nie zgodzę się. Może kogoś to zniechęca, ale każdy ma jakieś tam swoje upodobania, jednego zniechęca jedno, innego drugie :).
A poza tym wystarczy jedna oferta w licytacji, żeby zniknęła opcja KUP TERAZ. Dlatego wg mnie warto ustalać cenę wyjściową, minimalną i KUP TERAZ. Jesli komuś zalezy na szybkim zakupie, skorzysta z trzeciej opcji.

RobertMiernik
30-08-2012, 13:35
Wystawienie od złotówki z ceną minimalną i wystawienie od ceny minimalnej niczym się nie różni.
Nawet jeśli ktoś wlezie na aukcję widząc, że jest od złotówki, to po pierwszej próbie (10zł) zobaczy komunikat, że nie dobił do minimalnej i odpuści.
(Chyba, że chce konkretnie TO a tedy jak będzie napisane 300 to też zalicytuje).

Takie sztuczki Jedi są skuteczne tylko przeciwko 'słabym umysłom'...

Daga
30-08-2012, 13:39
Wystawienie od złotówki z ceną minimalną i wystawienie od ceny minimalnej niczym się nie różni.
Nawet jeśli ktoś wlezie na aukcję widząc, że jest od złotówki, to po pierwszej próbie (10zł) zobaczy komunikat, że nie dobił do minimalnej i odpuści.
(Chyba, że chce konkretnie TO a tedy jak będzie napisane 300 to też zalicytuje).

Niby niczym sie nie różni, ale czasem wystawienie od złotówki może spowodować większe zaineteresowanie aukcją :) - takie trochę psychologiczne podejście :)

zdyboo
30-08-2012, 14:39
Przedmioty, które wystawiałem od złotówki miały zwykle kilkunastu licytujących, od konkretnej sumy kilku.
Przy czym nie było wyraźnego podziału. Czasem było tak, że ktoś zaczynał i szedł do końca, nawet zdarzyło się, że wygrywał. Czasem było, że niektórzy pozostawali przy niskich kwotach, a poważniejsi gracze pojawiali się pod koniec aukcji.

Zoidberg
30-08-2012, 15:13
A jak sądzicie - lepiej wystawiać licytacje czy raczej "Kup teraz"? Nie ukrywam, że generalnie zawsze zależy mi na czasie i jak ktoś będzie chciał kupić to kupi, chociaż z drugiej strony może niektórzy wolą licytację bo lubią "dreszczyk emocji" przy licytowaniu.

R
30-08-2012, 15:15
A jak sądzicie - lepiej wystawiać licytacje czy raczej "Kup teraz"? Nie ukrywam, że generalnie zawsze zależy mi na czasie i jak ktoś będzie chciał kupić to kupi, chociaż z drugiej strony może niektórzy wola licytację bo lubią "dreszczyk emocji" przy licytowaniu.

kolego... napisz co masz do sprzedania i za ile, moze ktos sie zlituje i kupi bo to forum fotograficzne a nie psychologiczne ;) dreszczyk emocji to ja lubie przy ogladaniu filmow. na allegro naciskam i oczekuje ze szybko paczka przyjdzie...
moze niektorych emocjonuje kupowanie w interenecie... spodziewam sie, ze to ten przedzial ludzi, ktorzy sa w stanie obgryzc wszystkie paznokcie obserwujac przez okragla szybke proces wirowania w pralce automatycznej.

krzysztofz24
30-08-2012, 16:53
Sprzedaz, czy to na duza skale czy taka prywatna na allegro rzadzi sie takimi samymi prawami.
Kupujacy nie kupuje produktu, tylko wyobrazenie o nim.
Musisz troche podzialac na wyobraznie kupujacego;-).
Atrakcyjny opis, dobre zdjecia produktu, plus troche wlasnych pozytywnych wrazen z uzytkowania.
Bardzo wazne, to nie przegiac z tym "bajerowaniem".
Opis ma byc atrakcyjny, ale jak przegniesz to da sie wyczuc. I kupujacy pomysli, ze to sciema.
A nie uczciwa oferta od uczciwego sprzedawcy.
Jasno I przejrzyscie okreslam opcje przesylki.
Podaje przewaznie powod sprzedazy. Np; Sprzedajac D60, napisalem, ze robie to tylko dlatego ze kupilem D90.
Dalem atrakcyjny gratis; zrobilem w zakladzie foto czyszczenie matrycy I komory lustra I sfotografowalem rachunek.
(Zreszta bylo konieczne, a nie chcialem sprzedawac aparatu z zasyfiona matryca)
Poszedl za dobra cene. Dobra cena to taka na ktorej sie zarabia, a nie zbija kokosy, a kupujacy nie przeplaca.

Preferuje aukcje od jakiejs niezawysokiej kwoty a nie od zlotowki. Okolo 10% wartosci.
Pozwala to mz odfiltrowac na poczatku tych co to mysla, ze za pol darmo wyrwa;-).
Ustalam cene minimalna, ale daje dopisek ze w przypadku jej nieosiagniecia rozwaze najlepsza oferte.
Pisze, ze nie odpisuje na emaile, preferowany kontakt telefoniczny.
Dzieki temu zdaniu dostaje. tylko konkretniejsze emaile, a nie zawracanie gitary.

Ogolnie poruszyles temat rzeke:-).
Sa setki sposobow sprzedazy I dzialania na kupujacego.

jaromir
30-08-2012, 17:19
Ja doradzę jeszcze od siebie kupienie szablonu aukcji w HTML - jeśli posiadasz elementarną wiedzę o html z pewnością poradzisz sobie z utworzeniem aukcji z szablonu. Jeszcze prościej - kupić programik który generuje kod aukcji dla szablonu. Program i szablony znajdziesz bez trudu na allegro - jest tego sporo.

Ja używam takiego prostego szablonu, robię w miarę dobre zdjęcia prawie zawsze lekko je obrabiając - czesto wycinam tło. Nigdy nie miałem żadnego problemu ze sprzedażą i uzyskaniem satysfakcjonującej mnie kwoty (ale to pewnie zależy od tego, czego kto oczekuje).

Generalna zasada (której ja nie znałem :) - jeśli coś się nie sprzeda od razu to nie koniecznie znaczy że cena była za wysoka itd - to znaczy tylko tyle że akurat nikt kto był tym zainteresowany tego nie znalazł. Sprzeda się prawie wszystko jeśli się nie przesadzi z ceną - czasem potrzeba jedynie trochę więcej cierpliwości.

ajt
30-08-2012, 18:55
Wystawienie z niezbyt wysoką ceną minimalną często mści się na sprzedającym. Parę razy udało mi się dzięki temu tanio kupić. Mechanizm jest taki: ktoś ma przedmiot o wartości np. 700-800zł (za tyle sprzedają się na innych aukcjach). Boi się jednak za tanio sprzedać, więc na wszelki wypadek wpisuje cenę minimalną np. 500. No i ludzie licytują nieśmiało, zniechęcając się ciągle nieprzekroczoną minimalną. W efekcie w ostatnich minutach aukcja nie cieszy się zainteresowaniem, cena dochodzi do, powiedzmy, 300-400. Jakoś tak mało komu chce się bawić w licytację, gdy ciągle wisi jakaś niewiadoma minimalna. Widząc taką aukcję zgadywałem, że pewnie sprzedający dał te 500 minimalnej, wklepywałem w ostatnich sekundach na wszelki wypadek tak z 550 i okazywało się, że trafiłem - kupiłem za minimalną. Gdyby wystawił od 1zł, spokojnie by sprzedał za sporo więcej :)
Ja swoje przedmioty zawsze wystawiam od złotówki.

credka
05-04-2013, 08:30
A ja się pytam - co z tym alle się dzieje?! U jednych działa, u innych nie działa. Wiecznie jakieś ataki, obietnice, przedłużanie aukcji... Dostaję PW od ludzi z zapytaniem o przedmiot, a do aukcji nie mogę się dostać...
Gdyby ktoś miał pomysły techniczne będę wdzięczna. Btw, chwyty typu cmd czy ctrl F5 nie działają...

emet_b
05-04-2013, 08:34
też mam problemy. Aktualnie nic nie sprzedaję, ale np. nie otwierają mi się niektóre aukcje oraz nie mogę żadnej dodać do obserwowanych.

credka
05-04-2013, 09:34
Ja w ogóle nie jestem w stanie załadować strony... Teraz jeszcze padł mBank... coraz ciekawiej :]

miron19j
05-04-2013, 09:44
Już od kilku dni mam "strona ... niedostępna"

credka
05-04-2013, 09:45
Mało? To jeszcze multibank... co następne? :)

miron19j
05-04-2013, 09:49
Mało? To jeszcze multibank... co następne? :)

Ceneo

credka
05-04-2013, 09:58
Ceneo należy do alle, więc to jeszcze da się czymś wytłumaczyć ;)

kashpir
05-04-2013, 10:01
U mnie allegro było niedostępne (od kilku dni) dopóki nie zmieniłem dnsów na 8.8.8.8 i 208.67.220.220.
Teraz działa bez problemu.

arecki
05-04-2013, 10:03
od paru dni grupa allegro jest atakowana żeby nie działała :P taki masowy atak hakerów
wczoraj przez pół dnia mi nie działało allegro

miron19j
05-04-2013, 10:09
... dopóki nie zmieniłem dnsów na 8.8.8.8 i 208.67.220.220.

A Ty mnie przypadkiem nie obrażasz? :-)
Pomijając fakt, że nie wiem, co to znaczy, dla Alle nie będę grzebał w ustawieniach kompa.
Wolę eBay :-)

barracuda
05-04-2013, 10:19
Generalnie nie działa. Czasami się odtyka, ale raczej rzadko. O zakończonych aukcjach we wtorek do dzisiaj jeszcze nie przyszło na maila żadne powiadomienie.

Wojteksw
05-04-2013, 10:25
W dniu wczorajszym u mnie jedna aukcja sprzedaży kończyła się o 17.20, następnie znikła, nie było w zakończonych. Dziś pojawiła się ponownie i została przedłużona o jedną dobę. Są trudności z ładowaniem stron.

kashpir
05-04-2013, 11:13
A Ty mnie przypadkiem nie obrażasz? :-)
Pomijając fakt, że nie wiem, co to znaczy, dla Alle nie będę grzebał w ustawieniach kompa.
Wolę eBay :-)

Powyżej mini-instrukcja ustawienia dns-ów (w Windows 7). Ustawiamy tylko to, co jest zaznaczone na czerwono.
Żadne wielkie mecyje, a dzięki temu allegro działa mi teraz cały czas (tzn. przeglądanie, bo niczego nie kupuję ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/191/dnsp.jpg/)

miron19j
05-04-2013, 11:26
Powyżej mini-instrukcja ustawienia dns-ów (w Windows 7). Ustawiamy tylko to, co jest zaznaczone na czerwono.
Żadne wielkie mecyje, a dzięki temu allegro działa mi teraz cały czas (tzn. przeglądanie, bo niczego nie kupuję ;)

Dzięki, ale nie skorzystam.
Nie będę nic zmieniał. Jak mawiał mój pierwszy majster: jak działa, nie ruszaj.
Poza tym, nie wiem, jak miałbym to zmienić na tablecie.
A, jak już pisałem, na Allegro mi nie zależy. Jak naprawią, będzie działać.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)

Slon
05-04-2013, 11:29
dopiszcie przed adresem strony z przedmiotem 'moto' lub 'm', tak żeby link wyglądał w ten sposób: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=(tu numer pożądanej aukcji)

Borat1979
05-04-2013, 11:35
Zmiana DNS nic nie daj jak serwis się wysypuje non stop, aukcje znikają pojawiają się, raz są zakończane nagle są znowu.

adriansocho
05-04-2013, 11:54
Dzisiaj z rańca przyszło powiadomienie o sprzedaży widelca (która to aukcja zakończyła się we wtorek). Kupujący chyba też nie mógł się doczekać, i od razu puścił płatność.

grzegorzant
05-04-2013, 20:10
A moją aukcję All.. przedłuża o 24h już 2 raz z kolei, pomimo że cena została osiągnięta :(

MstrG
06-04-2013, 19:21
A moją aukcję All.. przedłuża o 24h już 2 raz z kolei, pomimo że cena została osiągnięta :(

Też tak miałem, można przecież zakończyć samemu aukcję bez odwoływania ofert.
Allegro miało duży atak DDoS.

jarmer
07-04-2013, 00:36
Już jakiś czas temu pisałem na ten temat. Jak sprzedajesz coś to "fajnie" jak ci wystawią ponownie na 24h, ale jak wygrasz aukcje, to się wq.... Allegro jest, a może było pewne siebie, brak konkurencji zrobił swoje.
Staram się nie korzystać z tego portalu, chociaż kiedyś na nim handlowałem.

credka
07-04-2013, 09:53
jarmer, jaka jest sensowna alternatywa?

MstrG
07-04-2013, 09:59
jarmer, jaka jest sensowna alternatywa?

Właśnie nie ma, świstak już nie jest platformą aukcyjną, eBay u nas się nie przyjął - nad czym ubolewam.

jarmer
07-04-2013, 14:02
Właśnie nie ma, świstak już nie jest platformą aukcyjną, eBay u nas się nie przyjął - nad czym ubolewam.
Ja też ubolewam. Mam nadzieję, że w końcu uda się stworzyć jakiś portal, gdzie zniknie monopol Allegro. Jak ktoś stworzy profil Anty Allegro to się do niego zapiszę!

Andrzej1974
09-04-2013, 17:00
Ja też ubolewam. Mam nadzieję, że w końcu uda się stworzyć jakiś portal, gdzie zniknie monopol Allegro. Jak ktoś stworzy profil Anty Allegro to się do niego zapiszę!

He he he.... Allegro posiada zdecydowanie największą część tego tortu i jak na razie nic mu nie grozi... ;-)

MstrG
11-04-2013, 12:28
Dzisiaj allegro zmieniło layout chyba permanentnie, bo niestety nie mogę już korzystać ze starego wyglądu :mad:

kowaliq
11-04-2013, 15:33
witam. Zgadza się już wstawili nowy layout na stałe. I generalnie nadal są problemy. Logowanie i tak przenosi do starego allegro.

sokolnik
11-04-2013, 17:03
to jak ze zmianą ustawienia towaru w hipermarketach. Jak tylko ludzie się przyzwyczają do ustawienia jest zmiana :)