PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Trudne, trudnego początki

Raczo
30-08-2012, 08:57
Takie tam cyknięte przed ślubem ;) . Liczę na Wasze rady :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://desmond.imageshack.us/Himg594/scaled.php?server=594&filename=dsc00322ih.jpg&res=landing)

KamilM
30-08-2012, 09:51
Jak dla mnie białka zbyt mocno wyciągnięte i przez winietę dziewczyna ma sine ręce. Przeszkadza również pasek od torebki.

W/g mnie - do rodzinnego albumu jak najbardziej.

mirekkania
30-08-2012, 11:15
Jeśli moge wtrącić kilka uwag technicznych.
Po pierwsze jest krzywo. Jeśli ma byc krzywo, to musi być po temu jakiś powód. Tutaj tego powodu nie widać więc krzywizna tylko drażni.
Po drugie, w dobrym portrecie wazne jest równiez tło, a nie tylko model. Tutaj masz tło bardzo skomplikowane, które odciąga uwagę od modelki.
Popatrz na to zdjęcie nie poprzez tego, czy podoba CI się dziewczyna na nim, ale poprzez rozkład jasnych i ciemnych plam. Łatwo zauważysz, że nie ma tu harmonii. Układ plam przypomina bardziej kamuflaż, niż coś co układa się w obraz. To czyni to zdjęcie przeciętnym.

Poza tym, zwróć uwagę na linie. Sa to niezwykle istotne elementy na zdjęciu. Prowadzą wzrok i dzielą kompozycję. Tutaj taką istotną linią jest ogrodzenie. Odcina modelce głowę w szyi.

Kobieta w tle dopełnia problemów z odbiorem zdjęcia. Jej obecność sugeruje jakąś rolę w kompozycji. Widz nawet podświadomie będzie szukał relacji modela z ta drugą osobą. Tutaj jej nie znajdzie. Pani jest ucięta w połowie, odwrócona w przeciwnym kierunku do modelki. Jej obecność pogłebia tylko niepotrzebny bałagan.

Pewnie tu przeczytasz jeszcze, że przeostrzone, że za duże halo wokół głowy (od rozjaśniania modelki), ze coś tam jeszcze. Ja do obróbki nie będe się czepiał, bo to wg mnie drugorzedna sprawa. Najwazniejsze jest dobre zdjęcie. To czy ktoś ma bardziej lub mniej wybielone oczy, to nie takie ważne. Oczywiście, można obróbka skaszanić nawet najlepsze zdjęcie, lub wyciagnąć gniota z dołu kloacznego. W tym zdjęciu jednak brakuje przede wszystkim harmonii i na to zwracałbym uwagę, najpierw.

Raczo
30-08-2012, 11:24
mirekkania dziękuje za cenne uwagi, jeśli mogę się choć trochę usprawiedliwić to nie była to sesja, a tylko zwykły szybki pstryk po ślubie. Jednak bd się starał wcielać w życie twoje obszerne rady ( dziękuję za poświęcony czas ), mam nadzieję, że z coraz lepszym skutkiem :)

mirekkania
30-08-2012, 11:48
jeśli mogę się choć trochę usprawiedliwić to nie była to sesja, a tylko zwykły szybki pstryk po ślubie.Nie ma potrzeby się usprawiedliwiać. Każdy z czymś zaczynał i każdy cieszył się z pierwszych zwykłych pstryków. To naturalne. Kiedy zaczniesz patrzeć na świat przed sobą, analizując go jako układ jasnych i ciemnych plam, wtedy i te zwykłe pstryki zaczną nabierać niezwykłości.
Polecam wizyty w muzeum narodowym i galeriach sztuki. Także, albumy z dziełami mistrzów malarstwa i fotografii. Samodzielna analiza dzieł klasyków znacznie bardziej rozwija widzenie, niż jakiekolwiek porady forowe.

Raczo
30-08-2012, 12:36
masz zupełna rację, tylko skąd brać na wszystko czas... galerie i muzea muszą poczekać do początku roku akademickiego, kiedy znów bd w Wawie ;) na razie musi mi wystarczyć forum :)