Zobacz pełną wersję : GPS w telefonie bez internetu!
Hej, wybieram się do Pragi (czechy, nie warszawa) p: I wielce pomocny byłby dla mnie GPS, ten który mam w telefonie korzysta z połączenia internetowego i pobiera mapy a w roamingu oczywiście zapłaciłbym za taką zabawę miliony. Dlatego zastanawiam się czy jest jakiś sposób żeby mieć nawigację w telefonie za darmo (bez internetu) - ściągnąć jakieś mapy żeby były czytane z karty, ewentualnie kupić jednorazowo jakiś temu podobny pakiet map. To jednomiesięczny wypad więc nie wiem czy opłaca mi się kupować osobną nawigację do samochodu za 400zł, a troche będę musiał po Pradze pokursować..
ps. a system android (sony ericsson xperia neo v)
Hej, wybieram się do Pragi (czechy, nie warszawa) p: I wielce pomocny byłby dla mnie GPS, ten który mam w telefonie korzysta z połączenia internetowego i pobiera mapy a w roamingu oczywiście zapłaciłbym za taką zabawę miliony. Dlatego zastanawiam się czy jest jakiś sposób żeby mieć nawigację w telefonie za darmo (bez internetu) - ściągnąć jakieś mapy żeby były czytane z karty, ewentualnie kupić jednorazowo jakiś temu podobny pakiet map. To jednomiesięczny wypad więc nie wiem czy opłaca mi się kupować osobną nawigację do samochodu za 400zł, a troche będę musiał po Pradze pokursować..
ps. a system android (sony ericsson xperia neo v)
Wyłączyć się nie da tego pobierania?
przejrzyj dokładnie cała Pragę na google maps i potem powinno smigac offline
googlemaps od jednej z ostatnich aktualizacji posiadają opcję cache'owania zaznaczonych fragmentów mapy ( opcje -> Udostepnij offline )
niestety nie udało mi się zapisać w pamięci dużych obszarów ( np całe trójmiasto ),
ew. zainteresuj się Sygiciem - jest bardzo przyzwoity ( http://www.sygic.com/en )
MapDroyd jezeli maja byc mapki offline, a za navi to niestety trzeba dac pare $$.
Spróbuj Osmand (https://play.google.com/store/apps/details?id=net.osmand&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsIm5ldC5vc 21hbmQiXQ..). W programie jest możliwość sciągniecia map offline i później nawigowania z ich pomocą
Navigon.
Działa na mapach w programie. Nie korzysta z internetu. Bez większych wodotrysków, ale dokładny.
Sygic wygląda nieźle, o to mi chodziło, wprawdzie trzeba zapłącić za europę 40jurków ale to i tak mniej niż za zewnętrzny GPS. Muszę tylko znaleźć jakąś demówkę, żeby się upewnić czy warto te 160zł wydać. Ewentualnie OsmAnd też przetestuję bo wygląda ciekawie. Jakby jeszcze jakieś opcje były to zamieniam się w słuch (:
Na androida polecam oruxmaps ma mapy online i offline. Mapy offline można tworzyć samemu. Wszystko jest darmowe. Dodatkowo na pc'ta można ściągnąć darmowy mobile atlas creator - tylko starasza wersje 1.8 bo ma więcej map - i można sobie wygodnie eksportować mapy do formatu orux.
Boryszuk
29-08-2012, 18:29
Ja ostatnio (na początku czerwca) ściągnąłem sobie route66 i wyglądało jakby działał bez użycia internetu (tylko chyba trzeba było ściągnąć mapy)
marszull
29-08-2012, 19:01
a ja w stambule zrobilem tak jak napisal cube
sciagnalem na google map fragment mapy (caly stambul i okolice, to naprawde sporo) i wszystko dzialalo offline (w tym telefonie nie mialem netu tylko wifi)
Sygic wygląda nieźle, o to mi chodziło, wprawdzie trzeba zapłącić za europę 40jurków ale to i tak mniej niż za zewnętrzny GPS. Muszę tylko znaleźć jakąś demówkę, żeby się upewnić czy warto te 160zł wydać. Ewentualnie OsmAnd też przetestuję bo wygląda ciekawie. Jakby jeszcze jakieś opcje były to zamieniam się w słuch (:
Sygic jest bardzo ok, sam z niego korzystalem bedac w Europie.
googlemaps od jednej z ostatnich aktualizacji posiadają opcję cache'owania zaznaczonych fragmentów mapy ( opcje -> Udostepnij offline )
niestety nie udało mi się zapisać w pamięci dużych obszarów ( np całe trójmiasto ),
Można zapisać do 10 obszarów o boku 15km. Powinno wystarczyć na Pragę.
A automapa ?
Obecna wersja na Androida nie ma chyba jeszcze mapy Europy, jest sama Polska.
eristoff
30-08-2012, 16:50
To ja bym wolał za 172 zł kupić nawigację zwykłą i wrzucić automape z torrentów
choćby tą
http://allegro.pl/nawigacja-goclever-navio-405-4gb-odblokowana-w24h-i2596352975.html
Jeśli do samochodu, to zdecydowanie dedykowana nawigacja. Ale do wędrówek na mieście, smartfon chyba się lepiej sprawdza. Zdecydowanie dłużej pracuje na baterii
jesli juz polecacie koledze torenty, to rownie dobrze moze z nich sciagnac sobie sygica...
RobertMiernik
31-08-2012, 11:43
A GPSa znaleźć w zaparkowanym pod blokiem aucie...
;)
Rafał_Sz
31-08-2012, 12:02
I sobie jeszcze radio wyciągnąć, a potem flaszkę z Biedronki zajumać, a co!
Obecna wersja na Androida nie ma chyba jeszcze mapy Europy, jest sama Polska.
Jest tylko PL i to z ograniczeniami.
I sobie jeszcze radio wyciągnąć, a potem flaszkę z Biedronki zajumać, a co!
Jest tylko PL i to z ograniczeniami.
Nie zauwazylem aby miala jakies ograniczenia :) uzywam wersji 1.4.1.0178 czy jakos tak :)
Jedyny minus to glos troche znieksztalcony na andku 4.1.1 :/
mam też taki pomysł - skoro jedziesz aż na miesiąc to może opłaca się kupić tamtejszego prepaida ?
https://eshop.t-mobile.cz/yourPackage.jsp;jsessionid=h7TYQQzY2GDbp2Qk2V41kBJ pT1mJkwZD2W4TxCrnD8tb3zNKYvxg!-1751216133?action=viewOnly&routeStepId=twistSim
Można też kupić dedykowany, turystyczny odbiornik Garmina i wgrać darmowe mapy.
Rafał_Sz
31-08-2012, 16:59
Nie zauwazylem aby miala jakies ograniczenia :) uzywam wersji 1.4.1.0178 czy jakos tak :)
Jedyny minus to glos troche znieksztalcony na andku 4.1.1 :/
Mam AM na Androida i na PocketPC. Jest różnica w opcjach, wyświetlaniu itp. na niekorzyść androidowego wydania.
Mam AM na Androida i na PocketPC. Jest różnica w opcjach, wyświetlaniu itp. na niekorzyść androidowego wydania.
Ale czego Ci brakuje w wersji Androidowej ? Uzywalem tez Am na WM 6.1 i jakos nie widze, ze tej brakowalo czegos. Ma poprostu inny interfejs, bardziej uproszczony i niektore rzeczy sa gdzie indziej powtykane.
Rafał_Sz
31-08-2012, 18:11
No właśnie o to mi chodzi. :)
Boryszuk
31-08-2012, 18:13
jesli juz polecacie koledze torenty, to rownie dobrze moze z nich sciagnac sobie sygica...
Ja ostatnio (na początku czerwca) ściągnąłem sobie route66 i wyglądało jakby działał bez użycia internetu (tylko chyba trzeba było ściągnąć mapy)
Ja mówiłem o ściągnięciu z Marketu...
a ja nawiązywałem do wypowiedzi @eristoff
TomaSzSz
01-09-2012, 22:15
Od siebie polecam na androida GP Mapa Mapa Map - Bardzo dobry GPS z siatką wysokości terenu.