PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ku słońcu

swiatlo
15-03-2007, 08:51
Do 1000000000000 zdjęć o identycznej tematyce dołączam swoje. Tak więc mamy ich w sumie 1000000000001 :)

http://www.themarts.com/galeria/bloom1_resized.jpg

Oraz 1000000000002

http://www.themarts.com/galeria/bloom2_resized.jpg

jm
15-03-2007, 09:37
2 bardziej mi leży, pewnie dlatego, że panuje tam większy ład.

Co do licznika tych fotek, to jak tylko drzewa zaczną kwitnąc w mojej okolicy, licznik zacznie zasuwac szybciej;)

MarcinJ
15-03-2007, 09:53
Oba zdjęcia są super, jedynka jednak wprowadziła mnie w taki wiosenny humorek. Super

kosor
15-03-2007, 10:35
swiatlo - mam prośbę o porady, ucze się fotografii a widz, że masz duże doświadczenie. Czy obrabiałes te fotki ?? Robiłem kiedys podobne ale wyszły takie mniej ostre i nienasycone kolorami. jeśłi obrabiałeś to możesz opisac co robiłeś ?? Będe wdzięczny

jakubs
15-03-2007, 10:47
śliczna ta jedynka jest, :)
aż mi się chce wyjść już z domu, a nic tylko siedzę i kaszlę

swiatlo
15-03-2007, 18:34
swiatlo - mam prośbę o porady, ucze się fotografii a widz, że masz duże doświadczenie. Czy obrabiałes te fotki ?? Robiłem kiedys podobne ale wyszły takie mniej ostre i nienasycone kolorami. jeśłi obrabiałeś to możesz opisac co robiłeś ?? Będe wdzięczny

Obróbki tym razem nie było prawie żadnej, z wyjątkiem przekadrowania, zmiany rozmiaru pliku na potrzeby forum oraz standardowego wyostrzenia po zmianie rozmiaru.
Ostrość i nasycenie o którym mówisz to raczej zasługa obiektywu Tamron 28-75/2.8.
A co do tego "doświadczenia" o którym mówisz, to ja focę dopiero od roku.. :)
Pozdrawiam,
Czarek M.

wkrass
15-03-2007, 18:42
Z epoki poznego Gierka pamietam tzw. pocztowki dzwiekowe.
Bywaly czesto na nich podobne, bezpieczne tematy.

Tak więc mamy ich w sumie 1000000000001

Oraz 1000000000002
Autoironia jak najbardziej na miejscu.

swiatlo
15-03-2007, 18:46
Z epoki poznego Gierka pamietam tzw. pocztowki dzwiekowe.
Bywaly czesto na nich podobne, bezpieczne tematy.
Autoironia jak najbardziej na miejscu.

Don't worry! Będzie tego jeszcze więcej! Tak więc zrób sobie ignora jak nie lubisz... :)

wkrass
15-03-2007, 19:08
Don't worry! Będzie tego jeszcze więcej!Zupelnie nie mam z tym problemu. Kwitnace drzewa owocowe lubie jak najbardziej i chetnie obejrze zdjecia na temat, szczegolnie, ze u mnie jak na razie ledwo przedwiosnie.

Tak więc zrób sobie ignora jak nie lubisz...Banalne zdjecie niekoniecznie musi byc zle. Lapie sie czasem sam na tym, ze pstrykam podobne rzeczy (kwitnace magnolie, azalie, wisnie itp.) na tzw. wieczna pamiatke sobie samemu.
Dlaczego? Bo to takie LADNE.

swiatlo
15-03-2007, 19:39
Banalne zdjecie niekoniecznie musi byc zle. Lapie sie czasem sam na tym, ze pstrykam podobne rzeczy (kwitnace magnolie, azalie, wisnie itp.) na tzw. wieczna pamiatke sobie samemu.
Dlaczego? Bo to takie LADNE.

Mój instruktor na moje zastrzeżenie że nie mogę czegośtam zrobić bo to oklepane mawiał: Cezar, żebyś nie wiem jakie zdjęcie zrobił i nie wiem na jaką oryginalność się wysilał, to ja ci gwarantuję że identyczne zdjęcie już było robione co najmniej z milion razy przez innych. Tak więc nie przejmuj się i po prostu rób.. :)
Podobnie z kwiatami: czy to że wszystkie kwiaty są takie same to nie będziesz żonie ich już więcej kupował? Poza tym każdy kwiat jest jednak inny. Podobnie jak każda osoba jest inna. Czy Ty jesteś oryginalny? Jesteś! Nawet jak takich jak Ty było już setki milionów, to jednak Ty jesteś oryginalny i jeden w swoim rodzaju.
Taka mądrość wynika właśnie ze słów mojego instruktora i od tamtego czasu zupełnie się nie przejmuję czy coś jest oklepanego czy nie, czy coś jest kicz czy nie, po prostu łapię wszystko co uważam że ma pozytywne wartości estetyczne, nawet jeśli takich było już tysiące. Ale mimo to każde drzewo jest inne, każda twarz jest inna, i każdy kwiat jest inny.

wkrass
15-03-2007, 19:55
Czy Ty jesteś oryginalny? Jesteś!
Wiem o tem.
Lata temu Barney powiedzial mi o tym osobiscie w tych slowach: "YOU'RE SPECIAL !!!"

swiatlo
15-03-2007, 19:59
Wiem o tem.
Lata temu Barney powiedzial mi o tym osobiscie w tych slowach: "YOU'RE SPECIAL !!!"

So what? What is your point then?

wkrass
15-03-2007, 20:02
So what? What is your point then?
Never mind.
Ze swojej strony koncze temat nie majac nic do dodania lub ujecia.

Rurek
16-03-2007, 01:41
kurde SWIATLO ale mi zaimponowałeś - miałeś/masz dobrego instruktora
a co do zdjęć
1 super dobra głębia - lubię takie "kwiatki" (mam ich setki ;) )
2 sorki nie za sterylne
PS
foty teraźniejsze czy z archiwum ??

swiatlo
16-03-2007, 01:53
kurde SWIATLO ale mi zaimponowałeś - miałeś/masz dobrego instruktora
a co do zdjęć
1 super dobra głębia - lubię takie "kwiatki" (mam ich setki ;) )
2 sorki nie za sterylne
PS
foty teraźniejsze czy z archiwum ??

Wczoraj w czasie przerwy na lunch.
A poza tym kochani! Ja forografuję dopiero od roku i kwiatków jeszcze nie robiłem. A teraz się udało i się cieszę że ładna głębia, ostrość i kolorki wyszły. I nawet ostrość na słupki mi się udało. A więc cieszę się że warsztat doskonalę. A to że inni przez to już dawno przeszli to nie znaczy że ja teraz nie mogę, prawda? :)
I to tyle i nic więcej... :)

jchyra
30-03-2007, 18:49
ładne, ale ja wolę Twoje wielkie, otwarte przestrzenie :-)

swiatlo
30-03-2007, 19:01
ładne, ale ja wolę Twoje wielkie, otwarte przestrzenie :-)

Widzę że Jarosław postanowił się przekopać przez całe archiwum. :)
A jest tego jeszcze sporo....

Co do otwartych przestrzeni, to na razie poczekają. Muszę się podszkolić w fotografice ogólnej - portret candid i studyjny, martwa natura, makro, rośliny. Bez aktów jednak, żona nie pozwoli, a wielka szkoda... :(
To teraz będę robił przez jakiś czas. A otwarte amerykańskie przestrzenie jako mój ulubiony temat też będą się pojawiały od czasu do czasu.... :)

patyna1
30-03-2007, 22:07
no widze swiatlo ze procz madrego instruktora masz jeszcze szczescie do tego ze juz wiosna u ciebie- ja tez sie ciesze gdyz kwiaty zawitaly na 'naszej' zielonej wyspie, tylko zal d..... zciska ze czasu nie ma na focenie. pozdrawiam