Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lightroom - preview cache error

photez
28-08-2012, 20:28
Od jakiegoś czasu wyskakuje mi błąd "Lightroom encountered an error when reading from its preview cache and needs to quit." po czym lightroom wyłącza się. Dzieje się tak wtedy, gdy mam włączony LR, przełączę się na kilka minut na inne okno i wracam znowu do LR - wówczas pojawia się błąd i trzeba zamknąć program. Czasami pomaga ponowne włączenie, czasami trzeba dodatkowo wykasować folder previews.

Czy ktoś może miał podobny problem i rozwiązał go w jakiś sposób?

Pracuję na LR4 i win7, próbowałem już rożnych trików jak zmiana miejsca katalogu, zmiana na LR3, ponowna instalacja, ale nic nie pomaga. Szukałem rozwiązania w necie, jedyne co znalazlem to wykasowanie folderu previews - a to pomaga tylko na chwile. Nie chce zakładać też nowego katalogu, lubię mieć dostęp do wszystkich zdjęć w jednym miejscu.

Slon
29-08-2012, 12:25
ile masz ramu? Pamiec wirtualna wlaczona?

photez
29-08-2012, 13:23
8GB, pamięć wirtualna włączana (automat, przydzielił 8gb).
Oczywiście lr używam nie od dziś i nic takiego się nie działo wcześniej.

Slon
29-08-2012, 18:02
sprobuj z wylaczona pamiecia wirtualna. Mozna sprobowac przeinstalowac LR, ew stworzyc nowy katalog lub przeniesc folder preview na inny dysk

B.K.
29-08-2012, 23:27
A spróbowałeś wyczyścić ACR cache? Albo przenieść go na inny dysk? Preferences --> File handling --> Camera Raw Cache Settings?
I/lub Optymalizacja katalogu (File --> Optimize catalog...)?

photez
10-09-2012, 23:02
W końcu pomogło przeniesienie katalogu z SSD na inny dysk. Już wcześniej tego próbowałem, ale wtedy nadal wyskakiwał błąd. Teraz pracuję już 2 dni i LR ani razu sam mi się nie zamknął, więc chyba problem rozwiązany. Za kilka dni jeszcze z ciekawości przeniose znowu katalog na SSD i zobacze czy to on był problemem.

Dzięki za pomoc.