Zobacz pełną wersję : Radiowy dylemat emeta
Mam powoli dosyć wojaczki z CLSem, a w szczególności z zasięgiem wyłapywania błysku.
W temacie radiowych wyzwalaczy jestem jakieś 3 lata do tyłu i z tego co widzę to sprzęt poszedł w tym temacie mocno do przodu.
Prosiłbym bardziej obeznanych w temacie o pomoc w doborze radyjek, moje wymagania:
-zasięg nie mniejszy niż 30m
-kontrola nad mocą błysku (TTL mi nie potrzebny-zawsze pracuje na manualu).
-obłsuga AutoFP
-obsługa minimum 3 grup lamp
-cena ;)
Radyjka miałyby współpracować z SB800 i SB600, oraz niedługo może z Y560.
Body to D700 i D300s jeśli to ważne.
Z góry dzięki za podpowiedzi!
Art Erie
28-08-2012, 20:23
[..]W temacie radiowych wyzwalaczy jestem jakieś 3 lata do tyłu i z tego co widzę to sprzęt poszedł w tym temacie mocno do przodu.[...]
Jeśli nie stać Cię na PW, to jeszcze trochę musisz poczekać.
Pixel King ma problemy z trybem M i jakieś opory kontrolera USB ( czy czegoś tam ), w każdym razie nie można wgrać nowszego softu, który by może problem z manualem naprawił.
Phottix Odin jest jedynie w wersji dla Canona...
Jest chyba jeszcze "coś", ale w zapowiedziach...
Czyli tak naprawdę niewiele drgnęło do przodu w kwestii wyzwalaczy z TTL i synchro większym niż 1/250... Jest PW i potem już chyba nic DOBRZE działającego.
Czyli tak naprawdę niewiele drgnęło do przodu w kwestii wyzwalaczy z TTL i synchro większym niż 1/250... Jest PW i potem już chyba nic DOBRZE działającego.
dokładnie, kupiłem Pixela na próbe, ..nie chce mi sie dokładnie opisywać, porażka zupełna i dokładna, po trzech godzinach był zapakowany do wysyłki z powrotem
to rzeczywiście kicha-nie czytałem, ale na forum pokazywało się wiele informacji/testów różnych radyjek i myślałem, że jest jakaś sensowna alternatywa dla PW.
PS: czy mając PW jest różnica czy używamy SB z czy Youngnuo(560) aby móc korzystać z autoFP?
Art Erie
28-08-2012, 21:03
[...]PS: czy mając PW jest różnica czy używamy SB z czy Youngnuo(560) aby móc korzystać z autoFP?
FP dotyczy raczej body, więc powinno byc OK; ale to tylko takie moje chłopskie rozumowanie.
Ktos to juz sprawdzil ?
Czy YN560II zostana wyzwolone przez PK na czasie np 1/1000 ? dziala to ?
A "Yongnuo YN-622N Wireless i-TTL Flash Trigger 1/8000s" ?
Ktos to juz sprawdzil ?
Czy YN560II zostana wyzwolone przez PK na czasie np 1/1000 ? dziala to ?
FP zależy od body i lampy.
Lampy sterowane IGBT (wszystkie reporterskie i niektóre studyjne) muszą posiadać ten tryb, aby móc się poprawnie wyzwalać z krótkimi czasami.
Nie ma znaczenia jaki będzie się miało wyzwalacz, bo błysk lampy jest zbyt krótki aby można go zarejestrować na całym zdjęciu.
Jedyna opcja aby wyzwolić w miarę poprawnie takie lampy, to przy ich pełnej mocy i wyzwalacz z konfigurowalnym opóźnieniem (PW FlexTT5, MiniTT1, Pixel Odin). Ale nawet przy tych wyzwalaczach nie uzyska się równomiernego oświetlenia całego kadru.
Nie ma znaczenia czy Pixel King czy YN622. Lampę YN 560II można tymi wyzwalaczami wyzwolić z czasem krótszym niż 1/250s ale tylko na pełnej mocy lampy. W każdym innym wypadku jak opisał już GonzoG na zdjęciu będzie część niedoświetlona, a raczej nawet czarny pasek.
Nie ma znaczenia czy Pixel King czy YN622. Lampę YN 560II można tymi wyzwalaczami wyzwolić z czasem krótszym niż 1/250s ale tylko na pełnej mocy lampy. W każdym innym wypadku jak opisał już GonzoG na zdjęciu będzie część niedoświetlona, a raczej nawet czarny pasek.
ooo dzieki, jasne info. Czyli dziala.
Czy w plenerze np przez parasol/softbox to niedoswietlenie jest rzeczywiscie widoczne ?
yongnuo yn-622 N ?
Co YN622N ??
ooo dzieki, jasne info. Czyli dziala.
Czy w plenerze np przez parasol/softbox to niedoswietlenie jest rzeczywiscie widoczne ?
Nie ma znaczenia jaki modyfikator. Złe naświetlenie to wynik ruchu migawki, nie lampy czy modyfikatora.