PDA

Zobacz pełną wersję : Radiowy dylemat emeta

emet_b
28-08-2012, 20:07
Mam powoli dosyć wojaczki z CLSem, a w szczególności z zasięgiem wyłapywania błysku.

W temacie radiowych wyzwalaczy jestem jakieś 3 lata do tyłu i z tego co widzę to sprzęt poszedł w tym temacie mocno do przodu.

Prosiłbym bardziej obeznanych w temacie o pomoc w doborze radyjek, moje wymagania:

-zasięg nie mniejszy niż 30m
-kontrola nad mocą błysku (TTL mi nie potrzebny-zawsze pracuje na manualu).
-obłsuga AutoFP
-obsługa minimum 3 grup lamp
-cena ;)

Radyjka miałyby współpracować z SB800 i SB600, oraz niedługo może z Y560.
Body to D700 i D300s jeśli to ważne.

Z góry dzięki za podpowiedzi!

Art Erie
28-08-2012, 20:23
[..]W temacie radiowych wyzwalaczy jestem jakieś 3 lata do tyłu i z tego co widzę to sprzęt poszedł w tym temacie mocno do przodu.[...]

Jeśli nie stać Cię na PW, to jeszcze trochę musisz poczekać.
Pixel King ma problemy z trybem M i jakieś opory kontrolera USB ( czy czegoś tam ), w każdym razie nie można wgrać nowszego softu, który by może problem z manualem naprawił.
Phottix Odin jest jedynie w wersji dla Canona...
Jest chyba jeszcze "coś", ale w zapowiedziach...

prz3mo
28-08-2012, 20:32
Czyli tak naprawdę niewiele drgnęło do przodu w kwestii wyzwalaczy z TTL i synchro większym niż 1/250... Jest PW i potem już chyba nic DOBRZE działającego.

rotor
28-08-2012, 20:44
Czyli tak naprawdę niewiele drgnęło do przodu w kwestii wyzwalaczy z TTL i synchro większym niż 1/250... Jest PW i potem już chyba nic DOBRZE działającego.

dokładnie, kupiłem Pixela na próbe, ..nie chce mi sie dokładnie opisywać, porażka zupełna i dokładna, po trzech godzinach był zapakowany do wysyłki z powrotem

emet_b
28-08-2012, 20:45
to rzeczywiście kicha-nie czytałem, ale na forum pokazywało się wiele informacji/testów różnych radyjek i myślałem, że jest jakaś sensowna alternatywa dla PW.

PS: czy mając PW jest różnica czy używamy SB z czy Youngnuo(560) aby móc korzystać z autoFP?

Art Erie
28-08-2012, 21:03
[...]PS: czy mając PW jest różnica czy używamy SB z czy Youngnuo(560) aby móc korzystać z autoFP?

FP dotyczy raczej body, więc powinno byc OK; ale to tylko takie moje chłopskie rozumowanie.

MARTINK
25-09-2013, 23:51
Ktos to juz sprawdzil ?

Czy YN560II zostana wyzwolone przez PK na czasie np 1/1000 ? dziala to ?

erro
26-09-2013, 01:55
A "Yongnuo YN-622N Wireless i-TTL Flash Trigger 1/8000s" ?

GonzoG
26-09-2013, 02:18
Ktos to juz sprawdzil ?

Czy YN560II zostana wyzwolone przez PK na czasie np 1/1000 ? dziala to ?

FP zależy od body i lampy.
Lampy sterowane IGBT (wszystkie reporterskie i niektóre studyjne) muszą posiadać ten tryb, aby móc się poprawnie wyzwalać z krótkimi czasami.
Nie ma znaczenia jaki będzie się miało wyzwalacz, bo błysk lampy jest zbyt krótki aby można go zarejestrować na całym zdjęciu.

Jedyna opcja aby wyzwolić w miarę poprawnie takie lampy, to przy ich pełnej mocy i wyzwalacz z konfigurowalnym opóźnieniem (PW FlexTT5, MiniTT1, Pixel Odin). Ale nawet przy tych wyzwalaczach nie uzyska się równomiernego oświetlenia całego kadru.

tongpo
26-09-2013, 16:27
yongnuo yn-622 N ?

kamisz
26-09-2013, 16:35
Nie ma znaczenia czy Pixel King czy YN622. Lampę YN 560II można tymi wyzwalaczami wyzwolić z czasem krótszym niż 1/250s ale tylko na pełnej mocy lampy. W każdym innym wypadku jak opisał już GonzoG na zdjęciu będzie część niedoświetlona, a raczej nawet czarny pasek.

MARTINK
26-09-2013, 20:27
Nie ma znaczenia czy Pixel King czy YN622. Lampę YN 560II można tymi wyzwalaczami wyzwolić z czasem krótszym niż 1/250s ale tylko na pełnej mocy lampy. W każdym innym wypadku jak opisał już GonzoG na zdjęciu będzie część niedoświetlona, a raczej nawet czarny pasek.

ooo dzieki, jasne info. Czyli dziala.
Czy w plenerze np przez parasol/softbox to niedoswietlenie jest rzeczywiscie widoczne ?

GonzoG
26-09-2013, 20:52
yongnuo yn-622 N ?
Co YN622N ??

ooo dzieki, jasne info. Czyli dziala.
Czy w plenerze np przez parasol/softbox to niedoswietlenie jest rzeczywiscie widoczne ?

Nie ma znaczenia jaki modyfikator. Złe naświetlenie to wynik ruchu migawki, nie lampy czy modyfikatora.