PDA

Zobacz pełną wersję : Padł komputer- bezustannie włącza się i wyłącza, brak dźwięku biosu

bialogardzianin
28-08-2012, 10:55
Potrzebuję Waszej pomocy. Wczoraj po pracy nie uruchomił mi się komputer. Dioda PWR świeci i gaśnie. Po zdjęciu obudowy widać, ze wiatraki startują i zatrzymują się i tak bezustannie. Zaniosłem sprzęt do zaprzyjaźnionego sklepu komputerowego, tam zestaw został sprawdzony z innym ramem, zasilaczem i procesorem. Dziś okazało się, że nie dość, że zestaw nie startuje na innym procesorze, to na dodatek obcy zestaw nie startuje na moim procesorze. Przedwczoraj zakończyłem obróbkę zdjęć, zamknąłem system i poszedłem spać, zadnych oznak, że coś nie tak.
Konfiguracja:
-i5 2500K @ 3,9/4
- Asrock z68 pro3 gen3
- radiator prolimatech megahalems z noctua (zawsze zimny po przyłożeniu ręki)
- ssd samsung 830 - 128

Czy może być tak, że uszkodził się procesor? Czy mogło być tak, że był źle chłodzony (za cienko położyłem pastę, źle przywierał radiator do procesora)? Czy to, że po kilkunastu obrobionych nefach w LR 4.1 komp zwalniał, bo się grzał, czyli że to nie była wina LR, tylko złego chłodzenia? A może doszło do przepięcia/ zwarcia i padła płyta gł i procesor?
W tej chwili komputer jeszcze w serwisie na diagnozie, jeszcze nie mam ostatecznego werdyktu. Pomóżcie.

P.S.: Czy uszkodzenie/ przegrzanie/ spalenie procesora moze powodować restarty- szukałem w necie i nic nie znalazłem.

RobertMiernik
28-08-2012, 11:30
Restarty po chwili pracy to raczej zasługa zasilacza a nie procesora, nie działanie procesora na innym sprzęcie też przypisałbym zasilaczowi raczej...

Może się wziął świnia spalił zabierając ze sobą do krainy wiecznych łowów procesor?...

Sprawdź swój zestaw z innym zasilaczem (i innym procesorem).

bialogardzianin
28-08-2012, 11:59
Restarty po chwili pracy to raczej zasługa zasilacza a nie procesora, nie działanie procesora na innym sprzęcie też przypisałbym zasilaczowi raczej...

Może się wziął świnia spalił zabierając ze sobą do krainy wiecznych łowów procesor?...

Sprawdź swój zestaw z innym zasilaczem (i innym procesorem).

Pierwsze co zostało zrobione, to sprawdzono zestaw z innym zasilaczem. Włożony sklepowy i3 też nic nie zmienił. Co więcej, włożony mój i5 do innego zestawu nic nie zmienił, a potem włożony z powrotem i3 do zestawu sklepowego spowodował, że zestaw sklepowy nie ruszył. Mam nadzieję, ze sprzedawca bierze pod uwagę mozliwość, że jego zestaw jest ułomny w jakimś stopniu. ;)

RobertMiernik
28-08-2012, 12:05
Nie, no jeśli się zestaw 'referencyjny' nie uruchamia to od tego by trzeba zacząć ;P

Majek
29-08-2012, 11:26
Khihi, sprawdź, czy Ci się paproch w przycisk RESET nie wcisnął i nie zablokował go w pozycji wciśniętej. Kiedyś cały dzień straciłem na szukanie przyczyny (podobne objawy były), przekładałem jak głupi klamoty z jednego pudełka do drugiego, po czym okazało się, że RESET był zwarty. :-) Nauczka, żeby jedząc przy komputerze, nie pluć przed siebie paprochami. ;-)

bialogardzianin
29-08-2012, 11:30
Khihi, sprawdź, czy Ci się paproch w przycisk RESET nie wcisnął i nie zablokował go w pozycji wciśniętej. Kiedyś cały dzień straciłem na szukanie przyczyny (podobne objawy były), przekładałem jak głupi klamoty z jednego pudełka do drugiego, po czym okazało się, że RESET był zwarty. :-) Nauczka, żeby jedząc przy komputerze, nie pluć przed siebie paprochami. ;-)

Pierwsze co zrobiłem, kiedy zaobserwowałem miganie diody przycisku PWR, to 2 lub 3-krotnie użyłem przycisku reset, który nigdy do tamtej pory nie musiał być użyty. Nadal czekam na diagnozę co poszło i jaka była przyczyna. Zaskakujące jest to uruchamianie i wyłączanie się komputera- ktoś spotkał się z taką usterką?

Johanan
29-08-2012, 12:43
Na jakim etapie uruchamiania sprzętu występuje restart?

I co sygnalizuje bios, generuje przez buzzer jakiekolwiek dźwięki?

Jeśli tak, to podaj co to za bios i jakie dźwięki.

R
29-08-2012, 12:44
czytanie ze ZROZUMIENIEM to gwarancja sporzadzania wpisow z sensem...

"Padł komputer- bezustannie włącza się i wyłącza, brak dźwięku biosu"

bialogardzianin
29-08-2012, 12:59
Rozmawiałem ze sprzedawcą ze sklepu, po godz. 16.00 ma zamontować mojego i5 i ram (ponoć sprawdzony, działający) na nówkę mobo Asus P8B75-V i da mi znać, czy zestaw zadziała. W miedzy czasie, prosiłem o sprawdzenie zasilacza (uszkodzony zestaw nie poszedł na zasilaczu sprzedawcy). Dam znać co poszło (w nadziei, że sprzedawca wie co robi). Mam nadzieję też, że mój ssd i 2 hdd uruchomią się, dam Wam znać, 1. raz w życiu mnie to spotkało, psychicznie jestem przygotowany na padnięcie płyty, ew. zasilacza, jesli poszło więcej hardware'u,, to... :(

Johanan
29-08-2012, 17:33
czytanie ze ZROZUMIENIEM to gwarancja sporzadzania wpisow z sensem...

...

A nie sądzisz kolego, że to dość dziwne, że bios nic nie sygnalizuje?

Wygląda na pad samego biosu.

Greg77
29-08-2012, 18:49
A jak twoj zasilacz? Jaki to zasilacz, moim skromnym zdanie, zreszta specjalisty tez, plyta do wymiany, zasilacz mogl sie spalic i pociagnac za soba plyte, ciesz sie, ze tylko plyte;)

R
29-08-2012, 19:21
A nie sądzisz kolego, że to dość dziwne, że bios nic nie sygnalizuje?

Wygląda na pad samego biosu.

oczywiscie ze sadze... skoro bios nie wydaje dzwieku, to plyta nawet nie dochodzi do tego miejsca...

Majek
29-08-2012, 23:46
Dlatego też jest to problem raczej natury elektronicznej, niż programowej (w końcu BIOS to też program). Ja bym jakieś zwarcie gdzieś obstawiał. Sprawdźcie ten RESET. To nie musi być przycisk, jako przycisk. Gdzieś ten przycisk łączy się z płytą. Może tam coś zwiera. Może na tym dużym molexie zasilającym płytę coś zwiera? Oczywiście możliwa jest sytuacja, że coś się upaliło i takie zwarcie jest permanentne, nie do znalezienia i usunięcia.

bialogardzianin
30-08-2012, 08:56
Informuję, że awarii uległa płyta główna, rodzaj uszkodzenia nieokreślony. Reszta podzespołów w porządku, znaczy się jednego dysku system nie widzi. Nie przeinstalowałem systemu, serwisant zaktualizował sterowniki z płyty głównej. Muszę dziś rozwiązać ten problem, mam nadzieję, że awaria płyty nie uszkodziła tego dysku z nefami (na szczęście aktualnie obrabiane są na systemowym ssd- tu też muszę pomyśleć o backupie). Dziękuję Wam za zaangażowanie, taka sytuacja uczy, że należy zabezpieczać się przed utratą danych. Jeśli padł ten hdd, na którym miałem nefy ze wszystkich zleceń z zeszłego roku (nie zarchiwizowałem ich jeszcze), to będzie problem (i konieczność próby odzysku). Archiwizujcie ważne pliki, bo nawet kilkumiesięczny sprzęt lubi płatać figle. Pzdr P.S.: płytę spróbuję zareklamować.

Mekano
31-08-2012, 20:02
Informuję, że awarii uległa płyta główna, rodzaj uszkodzenia nieokreślony. Reszta podzespołów w porządku, znaczy się jednego dysku system nie widzi.

To zobacz jak masz ustawiony dysk jezeli GPT, to nic dziwnego ze ci nie widzi, przekonwertuj na MBR i dysk bedzie widoczny, ale moze byc tez inny problem..

bialogardzianin
31-08-2012, 20:21
To zobacz jak masz ustawiony dysk jezeli GPT, to nic dziwnego ze ci nie widzi, przekonwertuj na MBR i dysk bedzie widoczny, ale moze byc tez inny problem..

Przepiąłem do innego portu SATA II i jest OK... dziwne. W BIOSie widzę, że jeden jest disabled ale nie wiem, czy disabled bo nie podłączony czy dlatego, że zablokowany i trzeba dac enabled- mniejsza o to, teraz nie mam czasu na rozkminianie, obróbka w gęstym lesie leży. Dziękuję Wam za zaangażowanie. BTW, co oznaczają te skróty GPT i MBR?

Mekano
31-08-2012, 21:22
. BTW, co oznaczają te skróty GPT i MBR?

Uklad zapisu tabel partycji:

MBR - Master Boot Record, pierwszy sektor rozruchowy, - starego typu.
GPT - GUID Partition Table, nowy standard.

bialogardzianin, zobacz w biosie czy Twoja plyta ma natywne MBR czy GUID (GPT), wlasnie, bo to moze byc przyczyna..

kzkzg
02-09-2012, 18:23
Ja mam ten sam problem. Plyta asrock ale pod AM3. po jakis 3 sek od wlaczenia komp sie wylacza. trzeba wyjac kabel od zasilacza zeby udalo sie odpalic z powrotem. raz na kilkanascie/kilkadziesiat razy sie uda wlaczyc normalnie . Poradzilem sobie polowicznie tak ze po prostu nie wylaczam kompa. wada procesora czy zasilacza odrzucilem bo nic sie nie zawiesza kiedy odciazam procka w 100%, temperatury w normie . podejrzewam ze plyta glowna pada, przez 2 lata pracowala na dosc wyzylowanych ustawieniach.

Sapphiron
02-09-2012, 18:53
u mnie też było tak że się włączał i wyłączał zaraz. winny był zasilacz niestety ale swoje ponad 4 lata przepracował :)

Greg77
03-09-2012, 11:47
.
wada zasilacza odrzucilem

trzeba wyjac kabel od zasilacza zeby udalo sie odpalic z powrotem.

No to jak?
Zasilacz jak byk i to zmien go zanim popali Tobie reszte podzespolow!

bialogardzianin
03-09-2012, 11:56
Po zmianie mobo, u mnie wszystko chodzi - odpukać- jak trzeba (z wyjątkiem ślamazarnego LR 4.1), w tym zasilacz, procesor, ssd i dyski (karta graf zintegrowana z procesorem). Jak dowiem się co nie tak z płytą asrock z68 pro3 gen3, to dam znać. Teraz mam asus p8b75-v. Aha, pamiętajcie o backupie danych, na wszelki wypadek! Nie oszczędzajcie na zasilaczu, nie w watach moc jego, a w zabezpieczeniach!

kzkzg
03-09-2012, 15:39
.

No to jak?
Zasilacz jak byk i to zmien go zanim popali Tobie reszte podzespolow!

Kiedy obciazam procesor i karte graficzna na 100% nic sie nie dzieje, nie resetuje sie ani nie zawiesza. Wiec watpie zeby to byl zasilacz bo przy rozruchu pobierane sa sladowe ilosci energii. Zasilacz moze nie z wyzszej polki ale tez nie jakis szmelc - OCZ Stealthstream 500W