Zobacz pełną wersję : jak przetestowac obiektyw w 10 minut?
Chodzi konkretnie o uzywany N14-24/2.8. Na co zwracac uwage w pierwszej kolejnosci, zeby nie wywalic kasy w bloto?
Stan techniczny, zadrapania,rysy, czy nic nie brzęczy w środku(jakieś ułamane części), czy przesłona działa odpowiednio, jej listki czy są na właściwych miejscach, czy był rozkręcany, czy nie ma luzów, styki w jakim są stanie. Najlepiej to weź swoją puszkę i lapka, porób zdjęcia zgraj na lapka obejrzyj na lapku.
nie bardzo bede mial na to czas.
RobertMiernik
27-08-2012, 23:31
Jeśli chcesz sprawdzić obiektyw bez robienia zdjęć, to pamiętaj, że jest to obarczone sporym ryzykiem, choćby AF może w ogóle nie działać...
1. Sprawdź soczewki, szczególnie tylną, musi być idealna, na przedniej oczywiście też nie powinno być rys ale to tylna soczewka jest kluczowa
2. Sprawdź czystość tylnej soczewki, i okolicy o ile samą soczewkę ludzie czasem czyszczą, to dookoła bywa różnie, przy ustawieniu na 24mm soczewka wjeżdża do środka obiektywu wtedy można oglądnąć stan części, która jest rzadko czyszczona
3. Bagnet i styki, po bagnecie od razu widać czy ktoś szanuje sprzęt i przy okazji czy był często/mocno używany
4. Przysłona, na bagnecie między dwiema położonymi najbliżej siebie śrubkami jest wystająca prostokątna dźwigienka, za jej pomocą aparat ustawia wybraną przysłonę, poruszaj nią powoli i zobacz (patrząc od tyłu) czy blaszki przysłony chodzą gładko i równo
5. Sprawdź czy guzik przestawiający tryb autofocusa z M/A na A działa (czy da się go przesunąć w obie strony) czasem przy uderzeniu szkłem lubi się blokować
6. Przejedź parę razy cały zakres ogniskowych, zobacz czy obiektyw 'luźno chodzi' nie powinno być zmian w sile potrzebnej do kręcenia pierścieniem a przednia soczewka powinna się poruszać płynnie
7. To samo co wyżej z pierścieniem ostrości, powinien się poruszać płynnie i lekko
Bez oglądania zdjęć nic więcej nie sprawdzisz niestety a to ^ pozwala tylko mniej więcej ocenić stopień (z)użycia szkła.
a ponadto co napisał Robert posłuchaj, czy silnik nie piszczy przy ustawianiu ostrości, bo jak piszczy to może oznaczać, że już powoli zaczyna się żegnać z tym światem
RobertMiernik
27-08-2012, 23:51
a ponadto co napisał Robert posłuchaj, czy silnik nie piszczy przy ustawianiu ostrości, bo jak piszczy to może oznaczać, że już powoli zaczyna się żegnać z tym światem
Tylko, że on bez robienia zdjęć chce przetestować z tego co zrozumiałem...
no to przecież żeby piszczało nie musi robić zdjęć, wystarczy że wciśnie guzior od ustawiania ostrości. Chyba, że chodziło o "bez podpinania do aparatu"... ale to równie dobrze może nic nie sprawdzać i liczyć, że się uda :D
adriansocho
28-08-2012, 08:29
nie bardzo bede mial na to czas.
To nie jest tani obiektyw, naprawdę nie będziesz miał możliwości sprawdzenia, czy AF trafia? Przecież to da się zrobić w 5 minut (łącznie z uruchamianiem laptopa) - przychodzisz do sprzedawcy, włączasz lapka, zaczynasz oglądać sprzęt, robisz fotki wydrukowanej planszy do AF, podłączasz do lapka i oglądasz. Same oględziny zewnętrzne to prawie jak kupowanie przez internet na podstawie zdjęć.
Jeśli uda się zrobić jednak parę zdjęć to nawet na wyświetlaczu powiększ sobie zdjęcie i przejdź od lewej do prawej, porównaj obydwie strony, skrajne boki czy obydwa są tak samo ostre. Ja kiedyś jak kupowałem używkę 12-24 f4 DX akurat, to jedna była zwalona właśnie w ten sposób, taki obiektyw PC się z niej trochę zrobił. Druga taka sobie ostra, dopiero trzecia sztuka była bdb i tą wziąłem.
dzieki za podpowiedzi!
Pare zdjec mam zamiar oczywiscie zrobic, bez tego ani rusz. Na co patrzec na zdjeciach? Jedynie ostrosc na pelnej dziurze (srodek i brzegi)?
Zrób trzy zdjęcia: obiektu bliskiego, oddalonego o 2-3m, i takiego, który znajduje się jak najdalej od ciebie. Sprawdź, czy za każdym razem AF wyostrzył na to, co chciałeś. Najlepiej taki test wykonać dwa razy, dla ogniskowej 14mm i dla 24mm.
Moje doświadczenia (co prawda z 70-300 VR) wskazują, że oprócz zdjęć na skrajnych ogniskowych, warto zrobić choć jedno pośrodku. Ten mój egzemplarz (udało się wymienić na inny) był super na 70 i 300 na całej powierzchni kadru, a w okolicach 100mm prawa strona była mydlana i było to wyraźnie widać nawet na zdjęciu zmniejszonym do 640 pikseli.