Zobacz pełną wersję : iPad prośba o pomoc bo zwariuje
Hej !
Potrzebuje pomocy a w szukajce i Google nic nie znalazłem. Otóż, jak podłączyć ipada z laptopem, żeby np. Przez oplayer ściągnąć film przez wifi do ipada? Ni jak nie mogę tego rozgrywać :/ najlepiej lopatologicznie. Jeżeli to nie problem to prosiłem kogoś, kto ogarnia to ustrojstwo o pm, bo tracę w to wiarę :)
mateo912
27-08-2012, 21:47
iTunes jeśli masz włączona opcje synchronizacji przez wifi, lub niektóre programy doodtwarzania filmów na ipadzie maja serwer ftp wbudowany więc możesz tez wyciągnąć film z niego(np avplayerhd)
Wiewioor
27-08-2012, 21:48
Zainstaluj AVplayer'a. Czyta wszystko, łącznie z napisami. I po kłopocie. Filmy wrzucasz przez iTunes (iPad_> Programy i, klikasz AVPlayer'a i otwierasz pliki i je ddajesz), lub po WiFi
Żeby bezpośrednio za pomocą synchronizacji (zwłaszcza wifi) wrzucić film do iPada musi on być przerobiony na format dla urządzeń Apple służy do tego np program AllConverter a jeśli chcesz wrzucać filmy i oglądać jak na kompie to nie wrzucisz tego przez wifi musisz podpiąć ipad i wrzucić przez programik np CineXPlayer, którego ja używam instrukcja wrzucania taka sama jak napisał kolega Wiewioor.
krzysztofer
27-08-2012, 22:27
Zakładając że laptop i iPad są w tej samej sieci...
W OPlayer klikasz taką ikonkę która wygląda jak od Wifi (trzy kreski jak moc sygnału sieci bezprzewodowej) - po lewej stronie na dole ekranu. Otwiera się okno z adresami http i ftp.
Na laptopie otwierasz w przeglądarce adres który OPlayer pokazuje i przez tą stronę wrzucasz pliki. Wersja dla bardziej zaawansowanych - łączysz się jakimś klientem ftp z adresem z OPlayera i kopiujesz pliki.
I już.
"Zakładając że laptop i iPad są w tej samej sieci...
W OPlayer klikasz taką ikonkę która wygląda jak od Wifi (trzy kreski jak moc sygnału sieci bezprzewodowej) - po lewej stronie na dole ekranu. Otwiera się okno z adresami http i ftp.
Na laptopie otwierasz w przeglądarce adres który OPlayer pokazuje i przez tą stronę wrzucasz pliki."
jezus maria- o to mi chodziło, dzięki Ci- czy można to jakoś zaszyfrować, warto ?
a przez itunes mogę to jakoś robić ? czytałem, ze tak ale nie mogę za chiny zlokalizować jak O_O
AVplayera musze kupic, a na to całe doładowanie konta będę miał czas pod koniec tyg pewnie :/
czy są jakieś fajne darmowe GPS na ipada? ewentualnie znacie jakies aplikacje które warto mieć (w necie sporo tego jest ale w wiekszości powtarzają się 4-5 aplikacje)
Dla mnie to nowość i jestem całkowicie zagubiony.
krzysztofer
28-08-2012, 08:52
"a przez itunes mogę to jakoś robić ? czytałem, ze tak ale nie mogę za chiny zlokalizować jak O_O
Możesz. Otwierasz iTunes, podpinasz iPada, klikasz na niego w menu po lewej, potem Apps, na dole File Sharing (nie pamiętam polskich nazw), z listy wybierasz Oplayera i dodajesz pliki.
czy są jakieś fajne darmowe GPS na ipada? ewentualnie znacie jakies aplikacje które warto mieć (w necie sporo tego jest ale w wiekszości powtarzają się 4-5 aplikacje)
Sprecyzuj "GPS". GPS to system nawigacji, satelity nad nami, itp. Co ta aplikacja ma robić? Wbudowana aplikacja Mapy korzysta z GPS i pokaże ci gdzie jesteś, nawet wytyczy trasę, ale po niej nie poprowadzi.
Do podstawowej nawigacji możesz użyć darmowego Yanosika.
Tzn. O program który umożliwi mi nawigację bez dostępu do internetu- także piszą ;)
krzysztofer
29-08-2012, 09:18
O darmowej nawigacji offline nie słyszałem. Jeżeli taka jest to chętnie się dowiem i wypróbuję.
MR pytanie o aplikacje jest zbyt ogólne. Czego od nich oczekujesz, do czego chcesz używać ?
na iPhone nie wiem czy iPad np. bardzo dobra aplikacja z mapami działającymi offline to Don't Panic firmy Mireo.
Masz iPada 3G? Bo wiesz, że wersja WiFi nie ma modułu GPS?
Star Dust
29-08-2012, 14:02
na kazdym Ipadzie sa Maps, to jak nawigacja dziala osatecznie.
Jesli masz komorke ktora ma funkcje Wi-Fi spot to wystarczy podpiac pod komorke Ipada i problemu nie ma :)
Problem będzie nadal, bo mnie nie chodzi o GSM, tylko GPS. ;-) iPad Wifi nie ma modułu nawigacji satelitarnej.
Star Dust
29-08-2012, 17:29
ja Ciebie rozumiem, GPS mam na mysli. Jestem wiecej niz pewna, ze bawiac sie na maps i korzystajac z wi-fi pokazlo mi prawidlowa lokalizacje na mapie.
Wroce do domu to swojego Ipada (wi-fi) przetestuje.
mateo912
29-08-2012, 18:37
Zależy o jakim wifi myślisz. Jeśli wifi w domu to fakt pokaże Ci dość dokładnie a jak wifi udostępnione z tel to będzie bardzo słaba dokladnosc(po nadajnikach sieci GSM)
Star Dust
29-08-2012, 20:30
Przetestowalam :)
Ipad 2 16gb wersja wi-fi, HTC Sensation w sieci Vodafone UK. Standardowa aplikcjana Ipad: Mapy
Ipad korzystajacy z Wi-Fi generowanym przez HTC Sensation 'nawiguje' bardzo dobrze, nic sie nie zacielo, nie bylo przerwania komunikacji. Pochodzilam po okolicy przy okazji spaceru z psem. Dokladnosci lokalizacji bardzo dobra (jak bedzie trzeba przetestuje jutro jadac samochodem). Tylko netu dosc sporo pociagnal.
:)
Mam te nowe ustrojstwo z 3G więc powinno mieć GPS. I chce te gps wykorzystać. Kupiłem ipada jako urządzenie do podróży, niedługo lecę do Turcji, potem jeszcze dalej i chciał bym mieć gps. Bez wifi i innych takich. Więc chodzi o to czy jest jakaś darmowa aplikacja,która mi to umożliwi. Ewentualnie mam okazje zdobyć nawigację tom tom na osa (warto?) nie chodzi mi stricte gps do samochodu ale taki do chodzenia ;) z aplikacji to takie do życia -prasa darmowa, fajne gry itd. Itd.
Hymm... To u mnie, jak udostępniam net przez WiFi z iPhone'a, to w ogóle nie działa lokalizacja...
A tak w ogóle, to jak to działa? To lokalizowanie przy wykorzystaniu WiFi? Bo ja rozumiałbym, gdybym udostępniał net z telefonu, który ma GPS. Wtedy hotspot zna swoja dokładną lokalizację i może go przekazać do iPada. Natomiast z jakiegoś powodu tak się nie dzieje. Przynajmniej u mnie. A piszecie, że nawet jeśli, to telefon korzysta z pozycjonowania na podstawie triangulacji BTSów, a nie ze swojego GPSa. Ale co, jak w domu mam WiFi włączam mapę, a tu ciach, pokazuje mi mój dom na mapie. Skąd ta mapa wie, gdzie znajduje się to WiFi? Skąd to WiFi wie, gdzie się znajduje?
Star Dust
29-08-2012, 23:36
Majek, nie mam pojecia jak to dziala dzial.
Moj HTC ma GPS wbudowanego byc moze przekazuje jakos info do Ipada. Z tego co wiem iphone 4s posiada GPS ale poprzednie modele chyba tez. By u siebie musze wlaczyc GPS musze to zrobic przez opcje w menu lub widget.
Star Dust
29-08-2012, 23:44
Mam te nowe ustrojstwo z 3G więc powinno mieć GPS. I chce te gps wykorzystać. Kupiłem ipada jako urządzenie do podróży, niedługo lecę do Turcji, potem jeszcze dalej i chciał bym mieć gps. Bez wifi i innych takich. Więc chodzi o to czy jest jakaś darmowa aplikacja,która mi to umożliwi. Ewentualnie mam okazje zdobyć nawigację tom tom na osa (warto?) nie chodzi mi stricte gps do samochodu ale taki do chodzenia ;) z aplikacji to takie do życia -prasa darmowa, fajne gry itd. Itd.
przetestuj Don't Panic polecony wyzej przez Raulo, moze gps ruszy bedac offline.
o jedynej darmowej prasie jakiej slyszlam to angielskie METRO (od biedy daje rade). A gry przetestuj sam :) darmowych jest w pip... co kto to lubi ;)
Do jailbreak ;) wtedy będziesz testować wszystko do woli ;)))
przetestuj Don't Panic polecony wyzej przez Raulo, moze gps ruszy bedac offline.
o jedynej darmowej prasie jakiej slyszlam to angielskie METRO (od biedy daje rade). A gry przetestuj sam :) darmowych jest w pip... co kto to lubi ;)
Niestety płatne - 20-30 € za aplikacje :/
A mam jeszczepytanie, mam iBook w rarze i wypracowanego nie widzi mi iPad, w jakim formacie powinny być pliki?
Don_Pedro_123
01-09-2012, 13:19
Dla klientów Ery - czyli obecnego T-Mobile - jest bezpłatna aplikacja NAVIGON. Do pobrania a AppStore. Działa offline bez łączności GSM, ale konieczna jest karta SIM T-Mobile w slocie (może być nawet jakiś Tak-Tak bez środków na koncie). Przetestowane na iPhone 3G i iPad2.
edit
Kurcze... Nie doczytałem, że to na "zagramanicę". Trzeba więc do tego pakietu dokupić dodatkowe kraje, bo bezpłatnie tylko na Polskę.
Jeżeli wygram tomtoma na ipada to będzie gps śmiał?
Przepraszam za takie stwierdzenie, ale kupiłeś iPada a nie stać cie na jedną z najtańszych map ?
Z reguły jak coś jest free to jest do d... choć nie zawsze się to sprawdza.
Co do książek to spokojnie odczytuje PDF, ePub
jackrabbit
13-09-2012, 20:27
Jeżeli wygram tomtoma na ipada to będzie gps śmiał?
ja tam w konkursy nie gram ale tak, powinno smigac za granica bez problemu jesli oczywiscie mapy odpowiednie beda
Marcin Jakubowski
14-09-2012, 10:58
A mam jeszczepytanie, mam iBook w rarze i wypracowanego nie widzi mi iPad, w jakim formacie powinny być pliki?
Rozumiem, ze chodzi Ci o książkę ebook. Jeżeli tak, to aby ją przeczytać w czytniku musi być w formacie ePub (są darmowe programy do konwersji) albo PDF. Wygrywasz przez iTunes