PDA

Zobacz pełną wersję : iPad prośba o pomoc bo zwariuje

MR
27-08-2012, 21:27
Hej !

Potrzebuje pomocy a w szukajce i Google nic nie znalazłem. Otóż, jak podłączyć ipada z laptopem, żeby np. Przez oplayer ściągnąć film przez wifi do ipada? Ni jak nie mogę tego rozgrywać :/ najlepiej lopatologicznie. Jeżeli to nie problem to prosiłem kogoś, kto ogarnia to ustrojstwo o pm, bo tracę w to wiarę :)

mateo912
27-08-2012, 21:47
iTunes jeśli masz włączona opcje synchronizacji przez wifi, lub niektóre programy doodtwarzania filmów na ipadzie maja serwer ftp wbudowany więc możesz tez wyciągnąć film z niego(np avplayerhd)

Wiewioor
27-08-2012, 21:48
Zainstaluj AVplayer'a. Czyta wszystko, łącznie z napisami. I po kłopocie. Filmy wrzucasz przez iTunes (iPad_> Programy i, klikasz AVPlayer'a i otwierasz pliki i je ddajesz), lub po WiFi

Blombik
27-08-2012, 21:57
Żeby bezpośrednio za pomocą synchronizacji (zwłaszcza wifi) wrzucić film do iPada musi on być przerobiony na format dla urządzeń Apple służy do tego np program AllConverter a jeśli chcesz wrzucać filmy i oglądać jak na kompie to nie wrzucisz tego przez wifi musisz podpiąć ipad i wrzucić przez programik np CineXPlayer, którego ja używam instrukcja wrzucania taka sama jak napisał kolega Wiewioor.

krzysztofer
27-08-2012, 22:27
Zakładając że laptop i iPad są w tej samej sieci...
W OPlayer klikasz taką ikonkę która wygląda jak od Wifi (trzy kreski jak moc sygnału sieci bezprzewodowej) - po lewej stronie na dole ekranu. Otwiera się okno z adresami http i ftp.
Na laptopie otwierasz w przeglądarce adres który OPlayer pokazuje i przez tą stronę wrzucasz pliki. Wersja dla bardziej zaawansowanych - łączysz się jakimś klientem ftp z adresem z OPlayera i kopiujesz pliki.
I już.

MR
27-08-2012, 22:59
"Zakładając że laptop i iPad są w tej samej sieci...
W OPlayer klikasz taką ikonkę która wygląda jak od Wifi (trzy kreski jak moc sygnału sieci bezprzewodowej) - po lewej stronie na dole ekranu. Otwiera się okno z adresami http i ftp.
Na laptopie otwierasz w przeglądarce adres który OPlayer pokazuje i przez tą stronę wrzucasz pliki."

jezus maria- o to mi chodziło, dzięki Ci- czy można to jakoś zaszyfrować, warto ?

a przez itunes mogę to jakoś robić ? czytałem, ze tak ale nie mogę za chiny zlokalizować jak O_O

AVplayera musze kupic, a na to całe doładowanie konta będę miał czas pod koniec tyg pewnie :/

czy są jakieś fajne darmowe GPS na ipada? ewentualnie znacie jakies aplikacje które warto mieć (w necie sporo tego jest ale w wiekszości powtarzają się 4-5 aplikacje)

Dla mnie to nowość i jestem całkowicie zagubiony.

krzysztofer
28-08-2012, 08:52
"a przez itunes mogę to jakoś robić ? czytałem, ze tak ale nie mogę za chiny zlokalizować jak O_O
Możesz. Otwierasz iTunes, podpinasz iPada, klikasz na niego w menu po lewej, potem Apps, na dole File Sharing (nie pamiętam polskich nazw), z listy wybierasz Oplayera i dodajesz pliki.

czy są jakieś fajne darmowe GPS na ipada? ewentualnie znacie jakies aplikacje które warto mieć (w necie sporo tego jest ale w wiekszości powtarzają się 4-5 aplikacje)

Sprecyzuj "GPS". GPS to system nawigacji, satelity nad nami, itp. Co ta aplikacja ma robić? Wbudowana aplikacja Mapy korzysta z GPS i pokaże ci gdzie jesteś, nawet wytyczy trasę, ale po niej nie poprowadzi.
Do podstawowej nawigacji możesz użyć darmowego Yanosika.

MR
28-08-2012, 18:31
Tzn. O program który umożliwi mi nawigację bez dostępu do internetu- także piszą ;)

krzysztofer
29-08-2012, 09:18
O darmowej nawigacji offline nie słyszałem. Jeżeli taka jest to chętnie się dowiem i wypróbuję.

Raulo
29-08-2012, 09:27
MR pytanie o aplikacje jest zbyt ogólne. Czego od nich oczekujesz, do czego chcesz używać ?

na iPhone nie wiem czy iPad np. bardzo dobra aplikacja z mapami działającymi offline to Don't Panic firmy Mireo.

Majek
29-08-2012, 11:27
Masz iPada 3G? Bo wiesz, że wersja WiFi nie ma modułu GPS?

Star Dust
29-08-2012, 14:02
na kazdym Ipadzie sa Maps, to jak nawigacja dziala osatecznie.

Jesli masz komorke ktora ma funkcje Wi-Fi spot to wystarczy podpiac pod komorke Ipada i problemu nie ma :)

Majek
29-08-2012, 15:15
Problem będzie nadal, bo mnie nie chodzi o GSM, tylko GPS. ;-) iPad Wifi nie ma modułu nawigacji satelitarnej.

Star Dust
29-08-2012, 17:29
ja Ciebie rozumiem, GPS mam na mysli. Jestem wiecej niz pewna, ze bawiac sie na maps i korzystajac z wi-fi pokazlo mi prawidlowa lokalizacje na mapie.
Wroce do domu to swojego Ipada (wi-fi) przetestuje.

mateo912
29-08-2012, 18:37
Zależy o jakim wifi myślisz. Jeśli wifi w domu to fakt pokaże Ci dość dokładnie a jak wifi udostępnione z tel to będzie bardzo słaba dokladnosc(po nadajnikach sieci GSM)

Star Dust
29-08-2012, 20:30
Przetestowalam :)

Ipad 2 16gb wersja wi-fi, HTC Sensation w sieci Vodafone UK. Standardowa aplikcjana Ipad: Mapy

Ipad korzystajacy z Wi-Fi generowanym przez HTC Sensation 'nawiguje' bardzo dobrze, nic sie nie zacielo, nie bylo przerwania komunikacji. Pochodzilam po okolicy przy okazji spaceru z psem. Dokladnosci lokalizacji bardzo dobra (jak bedzie trzeba przetestuje jutro jadac samochodem). Tylko netu dosc sporo pociagnal.

:)

MR
29-08-2012, 21:31
Mam te nowe ustrojstwo z 3G więc powinno mieć GPS. I chce te gps wykorzystać. Kupiłem ipada jako urządzenie do podróży, niedługo lecę do Turcji, potem jeszcze dalej i chciał bym mieć gps. Bez wifi i innych takich. Więc chodzi o to czy jest jakaś darmowa aplikacja,która mi to umożliwi. Ewentualnie mam okazje zdobyć nawigację tom tom na osa (warto?) nie chodzi mi stricte gps do samochodu ale taki do chodzenia ;) z aplikacji to takie do życia -prasa darmowa, fajne gry itd. Itd.

Majek
29-08-2012, 23:11
Hymm... To u mnie, jak udostępniam net przez WiFi z iPhone'a, to w ogóle nie działa lokalizacja...

A tak w ogóle, to jak to działa? To lokalizowanie przy wykorzystaniu WiFi? Bo ja rozumiałbym, gdybym udostępniał net z telefonu, który ma GPS. Wtedy hotspot zna swoja dokładną lokalizację i może go przekazać do iPada. Natomiast z jakiegoś powodu tak się nie dzieje. Przynajmniej u mnie. A piszecie, że nawet jeśli, to telefon korzysta z pozycjonowania na podstawie triangulacji BTSów, a nie ze swojego GPSa. Ale co, jak w domu mam WiFi włączam mapę, a tu ciach, pokazuje mi mój dom na mapie. Skąd ta mapa wie, gdzie znajduje się to WiFi? Skąd to WiFi wie, gdzie się znajduje?

Star Dust
29-08-2012, 23:36
Majek, nie mam pojecia jak to dziala dzial.

Moj HTC ma GPS wbudowanego byc moze przekazuje jakos info do Ipada. Z tego co wiem iphone 4s posiada GPS ale poprzednie modele chyba tez. By u siebie musze wlaczyc GPS musze to zrobic przez opcje w menu lub widget.

Star Dust
29-08-2012, 23:44
Mam te nowe ustrojstwo z 3G więc powinno mieć GPS. I chce te gps wykorzystać. Kupiłem ipada jako urządzenie do podróży, niedługo lecę do Turcji, potem jeszcze dalej i chciał bym mieć gps. Bez wifi i innych takich. Więc chodzi o to czy jest jakaś darmowa aplikacja,która mi to umożliwi. Ewentualnie mam okazje zdobyć nawigację tom tom na osa (warto?) nie chodzi mi stricte gps do samochodu ale taki do chodzenia ;) z aplikacji to takie do życia -prasa darmowa, fajne gry itd. Itd.

przetestuj Don't Panic polecony wyzej przez Raulo, moze gps ruszy bedac offline.

o jedynej darmowej prasie jakiej slyszlam to angielskie METRO (od biedy daje rade). A gry przetestuj sam :) darmowych jest w pip... co kto to lubi ;)

Valuer
30-08-2012, 02:02
Do jailbreak ;) wtedy będziesz testować wszystko do woli ;)))

MR
30-08-2012, 07:58
przetestuj Don't Panic polecony wyzej przez Raulo, moze gps ruszy bedac offline.

o jedynej darmowej prasie jakiej slyszlam to angielskie METRO (od biedy daje rade). A gry przetestuj sam :) darmowych jest w pip... co kto to lubi ;)

Niestety płatne - 20-30 € za aplikacje :/

A mam jeszczepytanie, mam iBook w rarze i wypracowanego nie widzi mi iPad, w jakim formacie powinny być pliki?

Don_Pedro_123
01-09-2012, 13:19
Dla klientów Ery - czyli obecnego T-Mobile - jest bezpłatna aplikacja NAVIGON. Do pobrania a AppStore. Działa offline bez łączności GSM, ale konieczna jest karta SIM T-Mobile w slocie (może być nawet jakiś Tak-Tak bez środków na koncie). Przetestowane na iPhone 3G i iPad2.

edit
Kurcze... Nie doczytałem, że to na "zagramanicę". Trzeba więc do tego pakietu dokupić dodatkowe kraje, bo bezpłatnie tylko na Polskę.

MR
01-09-2012, 18:33
Jeżeli wygram tomtoma na ipada to będzie gps śmiał?

Raulo
13-09-2012, 03:37

Przepraszam za takie stwierdzenie, ale kupiłeś iPada a nie stać cie na jedną z najtańszych map ?
Z reguły jak coś jest free to jest do d... choć nie zawsze się to sprawdza.

Co do książek to spokojnie odczytuje PDF, ePub

jackrabbit
13-09-2012, 20:27
Jeżeli wygram tomtoma na ipada to będzie gps śmiał?

ja tam w konkursy nie gram ale tak, powinno smigac za granica bez problemu jesli oczywiscie mapy odpowiednie beda

Majek
13-09-2012, 22:24
O ile iPad ma GPS.

Marcin Jakubowski
14-09-2012, 10:58

A mam jeszczepytanie, mam iBook w rarze i wypracowanego nie widzi mi iPad, w jakim formacie powinny być pliki?

Rozumiem, ze chodzi Ci o książkę ebook. Jeżeli tak, to aby ją przeczytać w czytniku musi być w formacie ePub (są darmowe programy do konwersji) albo PDF. Wygrywasz przez iTunes