PDA

Zobacz pełną wersję : Czy ktoś używa taki filtr

jojo07
27-08-2012, 20:56
www.foto-net.pl/sklep/produkt14414-filtr...dual-Szary-58mm.html
Zastanawiam się nad kupnem, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji jaki jest stopień przyciemnienia części szarej czyli tzw ND czyli o ile zmniejsza ustawienia EV. Używa ktoś i może udzielić mi odpowiedzi, no chyba że taki fajtłapa jestem i nie potrafię w necie znaleźć.

Art Erie
27-08-2012, 21:04
Jeśli już szara połówka, to lepiej w systemie Cokin.

RobertMiernik
27-08-2012, 21:29
A w systemie Cokin dlatego, że
Tutaj masz na stałe określone miejsce przejścia - zawsze w połowie kadru i tyle, Cokin to system w którym filtr sam sobie ustawiasz w jednej płaszczyźnie. Dzięki temu możesz sam zdecydować czy przejście chcesz mieć w połowie kadru, czy na przykład już w 1/3 albo nawet niżej w 1/4.

Szarych połówek używa się do wyrównania naświetlenia klatki przez przyciemnienia nieba a przecież nie zawsze kadr masz podzielony niebo/ziemia dokładnie na pół. Kupując taki filtr kołowy będziesz musiał się trzymać tego podziału, żeby zadziałał - jest to ciut bez sensu, dlatego jeśli 'połówka' to 'tylko' Cokin...

jojo07
28-08-2012, 19:15
No tego się obawiałem, pytam o konkretny filtr a wy mi z Cokinem wyjeżdżacie. Będę złośliwy: źle sprecyzowałem temat, niezrozumiale??? Gdybym był zainteresowany Cokinem to bym O TYM napisał.
Uprzejmie proszę o odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie a nie na inne nie związane z pytaniem

RobertMiernik
28-08-2012, 19:29
Nie sądzisz, że to jest pytanie do obsługi sklepu?
Masz podany i adres email i numer telefonu.

Nie dziękuj i tak jesteśmy zaszczyceni, że mogliśmy pomóc.

Art Erie
28-08-2012, 20:12
Przepraszam, chciałem tylko pomóc; więcej nie będę ;)

jojo07
28-08-2012, 20:28
Sprzedawcy raczej udzielają wymijających odpowiedzi

RobertMiernik
28-08-2012, 20:41
Jak można udzielić wymijającej odpowiedzi na pytanie o stopień gradacji filtra?
"YYYY Trochę"??

Jeśli Ci sklep nie pasuje to szukaj innego, na forum Ci nic nie poradzimy.

krzysztofz24
28-08-2012, 22:48
W tej sytuacji niesmialo radze posluchac chcacych bezinteresownie pomoc kolegow.
Napisze jasniej. Szara filtr polowkowy z przejsciem dokladnie posrodku, nakrecany na obiektyw, jest
BEZ SENSU.
Ale to Twoje pieniadze, mozesz je bezsensownie wydac;-).