Zobacz pełną wersję : SB-600 nie błyska HELP
aga09877
27-08-2012, 15:21
Witam,
Moja Sb-600 padła, tzn prawdopodobnie jak zakładałam lampe na sanki to miałam włączony aparat (być może to była przyczyna - zwarcie?) lampa działała , ładowała się ale nie chciała błyskać, raz błysła raz nie a potem już wogóle przestała się ładować, a na dodatek strasznie się nagrzała. Teraz się uruchamia, ale nie ładuje i nie błyska.
Co to może być, może dam radę to jakoś naprawić sama bo w serwisie nie potrafili naprawić choć ten serwis był do bani, może im się nie chciało, stwierdzili ze nie moga dostac jakieś części, może to kondensator?
Ma ktoś jakieś pomysły
Pozdrawiam
Art Erie
27-08-2012, 16:16
Witam,
Moja Sb-600 padła, tzn prawdopodobnie jak zakładałam lampe na sanki to miałam włączony aparat (być może to była przyczyna - zwarcie?)
Raczej nieprawdopodobne.
lampa działała , ładowała się ale nie chciała błyskać, raz błysła raz nie a potem już wogóle przestała się ładować, a na dodatek strasznie się nagrzała. Teraz się uruchamia, ale nie ładuje i nie błyska.
Co to może być, może dam radę to jakoś naprawić sama bo w serwisie nie potrafili naprawić choć ten serwis był do bani, może im się nie chciało, stwierdzili ze nie moga dostac jakieś części, może to kondensator?
Ma ktoś jakieś pomysły
Pozdrawiam
Może być konensator, albo przetwornica; to gwałtowne nagrzewanie lampy jest niepokojące, prawdopodobnie zwarcie.
Serwis (chyba ) bezpłatnie diagnozuje usterkę i podaje wycenę?
aga09877
28-08-2012, 08:20
Art Erie - otóż, serwis mi oddał lampę gdyż stwierdził, że nie może sprowadzić jakieś części, z tego co mi wcześniej mówili to kondensator nie ładuje... i coś tam. Ogólnie to nawet nie miałam ochoty z nimi dyskutować bo byli bardzo nieuprzejmi.
Czy mogę jakoś zdiagnozować usterkę na własną rękę? a może jest ktoś tu ze śląska (okolice Katowic) kto się na tym zna?
Art Erie
28-08-2012, 09:37
Trudno coś powiedzieć, jeśli znajdziesz kogoś ze znajomością elektroniki, to części można kupić na ebay i czasem tutaj http://www.fototech-serwis.pl/pl/
Poszło PW z serwisówką.
aga09877
28-08-2012, 10:33
Dzieki wielki, czyli moge sobie wymienic wszystko zgodnie z instrukcją, tylko pytanie co? może to ten kondensator, skoro nie ładuje (nie piszczy) da się go jakoś sprawdzić, miernikiem czy czymś?
O części trudno, może się skończyć sprzedażą grata. Dwa lata temu na poprawinach u koleżanki rozbiłem aparat i SB-800. LCD do aparatu łatwo zdobyłem, natomiast części do SB800 były na ebayu drogie i w małej ilości.
To na 99% nie jest kondensator. Jak nie piszczy, to nie działa układ, który go ładuje, a nie element ładowany. Przeważnie padają w lampach tranzystory (są dwa w układzie ładującym kondensatora)
Art Erie
28-08-2012, 16:30
Dzieki wielki, czyli moge sobie wymienic wszystko zgodnie z instrukcją, tylko pytanie co? może to ten kondensator, skoro nie ładuje (nie piszczy) da się go jakoś sprawdzić, miernikiem czy czymś?
Kondensator nie wydaje z siebie żadnych odgłosów, pisk podczas ładowania lampy pochodzi od przetwornicy, która ładuje kondensator. Być może jest to awaria tej właśnie przetwornicy (oby nie ), być może jakiś element przed nią, być może...
Musi to obejrzeć elektronik.
aga09877
26-09-2012, 13:05
W I T A M ,
Odnawiam temat
Bylem w serwisie i uprzejmy Pan nie zaglądając do środka od razu powiedział mi że to na 90% palnik do wymiany. Pisku ładowania nie słychać bo kondensator jest cały czas naładowany bo błysk się nie wyzwala i tym samym go nie rozładowywuje.
Ma racje czy się myli?
- jak sprawdzić czy ładuje się kondensator?gdzieś czytałem że metodą przyłożenia zwykłej żarówki 100W. Jest na to jakiś domowy sposób?
- czy wymiana palnika to dobry pomysł, kupić na allegro i spróbować? może on sie zepsuł ? da się go jakoś sprawdzić?
pozdrawaim