PDA

Zobacz pełną wersję : [Lightroom 4] Szybkie cropowanie zdjęć robionych obiektywem DX

kkokosz
27-08-2012, 10:33
Jako świeży użytkownik D700 nie mam jeszcze wymienionej całej szklarni - z DXowych szkieł została mi Sigma 10-20 oraz Nikkor 35/1.8. Częściej używam Nikkora, który otwarty i z bliskiej odległości robi niewielką winietę, z tego też względu wyłączyłem w puszce automatyczne cropowanie dla szkieł DX. Niestety, Sigma z oczywistych względów na 10mm daje "piękną" czarną winietę. Aby ciągle nie zmieniać w puszce ustawień cropowania (niestety, nie można przypisać tego ustawienia do poszczególnych obiektywów), postanowiłem rozwiązać to już podczas obróbki w Lightroomie :)

Rozwiązanie, które mi się nasunęło jako oczywiste, to wykorzystanie narzędzia Crop tak, aby dla zaznaczonych zdjęć zawsze wycinało ze środka zadany obszar (np. 3000x2000 pikseli). Oczywiście, od razu zderzyłem się z tym, że narzędzie cropowania nie ma opcji "centruj" oraz nie można wpisać własnego rozmiaru w pikselach po cropie, bo automatycznie jest on zmieniany na proporcję :( Co ciekawe, próbowałem też zrobić coś takiego jak przygotowanie presetu, czyli ustawiłem wszystkie potrzebne rzeczy na przykładowym zdjęciu i zapisałem jako preset, jednak nie można w ten sposób zaaplikować cropa :(

Czy ktoś ma może pomysł, jak wykonać tę operację? Wolałbym nie przetwarzać wsadowo n-zdjęć z użyciem Photoshopa (bo w końcu można w nim sobie wyklikać akcję, która obetnie obrazek ze wszystkich stron o zadaną liczbę pikseli i zapisze wynik jako dowolny format) - chciałbym ten efekt uzyskać dla NEFów, najlepiej presetem.

Prosiłbym też o powstrzymanie się od uwag w rodzaju "Po co Ci ta sigma, kup Nikkora dla FX" - wiem, że najlepszym rozwiązaniem jest kupno szkła FX :] Obecnie po prostu nie mam na to środków, więc próbuję dać sobie radę tym, co mam :)

Przemek Paśnik
27-08-2012, 11:11
posegreguj zdjęcia na pion i poziom, wykadruj pierwsze, zaznacz resztę i zsynchronizuj, w oknie dialogowym zaznaczasz tylko crop.

kkokosz
27-08-2012, 11:28
posegreguj zdjęcia na pion i poziom, wykadruj pierwsze, zaznacz resztę i zsynchronizuj, w oknie dialogowym zaznaczasz tylko crop.
No tak, to jest jakieś rozwiązanie na raz, może dwa. Ale chciałoby się jakiś automat, żeby jednak zapamiętał co i jak jest cropowane, a potem stosował to np. przy imporcie... Albo żeby wystarczyło tylko zaznaczyć pion/poziom i zastosować preset, zamiast za każdym razem bawić się w ustawianie "pierwszego" zdjęcia (wiem, że marudzę, ale w końcu komputer/program jest dla nas, a nie my dla niego) :D