Zobacz pełną wersję : D300s + grip rozładowuje obie baterie
Dlaczego używając gripa w D300s rozładowują się obie baterie, ta w body znacznie wolniej, ale jednak, mimo że ustawione jest że najpierw ma zużywać tą z gripa? Grip to Newell.
Właśnie dlatego, że jest to zamiennik.
Możesz rozwinąć temat? Wszystkie tak maja?
Nie wiem czy wszystkie, bo jak przeczytasz kilka wątków na forum, to można znaleźć wpisy osób zadowolonych z zamienników. Ja miałem alternatywny grip (Meike) do Nikona D90, rozładowywał baterie, zawieszał aparat. Podziękowałem mu za współpracę.
marzyciel9
27-08-2012, 09:59
Z zamiennikami to jest trochę taka loteria. Miałem meike do d90 i wszystko działało super, zero problemów. Później kupiłem meike do d300 i zaczeły się problemy. Koszyk na paluszki nie zawsze łączył i gwint się ukręcił przy normalnym przykręcaniu.
bogmar_72
09-09-2012, 13:21
Mam problem może nieco zbliżony a mianowicie posiadam D300+oryginalny grip MB-10 z ładunkiem 8xAA. Od jakiegoś czasu body "widzi" tylko wewnętrzny en-3a a nie widzi nawet nowo naładowanych AA do 100% mocy. Po paru sekundach wkładam AA do ponownego ładowania i co dziwo stan naładowania AA wynosi 0 - 15 %.
Parametry AA przy których tak się dzieje: Pentagram 2700, Pentagram 2600, Varta 2450.
Pozdrawiam
Bogdan
blackmetal_x
10-09-2012, 10:32
Nigdy nie odważyłbym się używać paluszków w gripie;)
Na gripie jest przycisk od migawki, prawdopodobnie wciska się, będąc w gripie. Mi w D700 oryginalny aku i grip też się rozładowuje.
no1damian
10-09-2012, 11:36
Nigdy nie odważyłbym się używać paluszków w gripie;).
Dlaczego? Ja używam od roku z powodzeniem i bezproblemowo...
bogmar_72
11-09-2012, 12:13
Jakiś czas temu używałem jedno z drugim i nie było problemos. Rozładowanie powoduje samo włożenie akumulatorków AA NiMH do koszyka gripa i odpalenie body.
A skąd taki mam wniosek ? Bo na wskaźniku LCD body ani drgnie info o jakimkolwiek posiadaniu dodatkowego zasilania w gripie i włożeniu ich do ponownego ładowania w ładowarce mikroprocesorowej ("z wyświetlaczem LCD") mam stan naładowania od 0 do 15 %.
Jeżeli temat staje się nudny to już go nie drąże :-) bo zdecydowałem się na dokupienie oryginalnego EL-3e zamiast "paluszków".
blackmetal_x
15-09-2012, 03:54
Dlaczego? Ja używam od roku z powodzeniem i bezproblemowo...
a korzystaj, ja mam z 12 kompletów eneloop ale trzymam pod lampy tylko, bo żal mi w body je wciskać. Wolę enel3e