PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa SB 900 przestała działać prawdopodobnie po przegrzaniu

TQBA
26-08-2012, 20:14
Witam, podczas wykonywania ostatniego zlecenia ślubnego moja sb 900 przestała działać, tak jakby w ogóle nie dostawała zasilania. Nie włącza się, nie daje jakiegokolwiek sygnału - zupełnie nic. Okoliczności w jakich to nastąpiło były następujące:
1. jakieś trzy lata temu wyłączyłem ochronę przeciw przegrzaniu
2. zrobiłem bardzo dużą serie błysków, po czym lampa przestała działać.
3. zmiana akumulatorów na nowe, inne nie pomogło
palnik raczej się nie spalił - lampa przynajmniej by się włączała.. tak mi się wydaje
Co o tym sądzicie, co jest z lampą? czy można ją samemu naprawić, czy raczej niezbędny będzie serwis i ile by kosztowała naprawa w serwisie (dodam, ze lampa jest już po gwarancji).
Wczoraj ją rozebrałem chcąc znaleźć ewentualnie bezpiecznik rezystora, ale nie mam pojęcia gdzie on może się znajdować...
Proszę o pomoc.

Sapphiron
26-08-2012, 20:16
ciekawe jak trzeba mocno walić żeby lampa się spaliła...

TQBA
26-08-2012, 20:28
czy przy spaleniu lampy nie powinien najpierw pójść z dymem palnik????
Palnik jest ok w każdym bądź razie

Sapphiron
26-08-2012, 20:39
nie o palnik chodzi tylko o elektronikę sterująca lampą, kondensatory itp ;) to jest bardziej wrażliwe na takie maltretowanie niż sam palnik :)

Art Erie
26-08-2012, 20:42
[...]palnik raczej się nie spalił - lampa przynajmniej by się włączała.. [..].

Tak, uszkodzenie palnika nie może być powodem tego, że lampa się nie da włączyć. Wszystkie lampy mają zabezpieczenie przed przegrzaniem (SB-900 chyba również taki "chwilowy" termik, który odłącza lampę do czasu ostygnięcia - czyli zabezpieczenie, które wyłączyłeś. MZ powinno być też drugie zabezpieczenie i pewnie to właśnie padło).
Podaj adres na PW, wyślę Ci serwisówkę.

EDIT

Mogą być dwa "termiki" z czego jeden pod bateriami, a drugi być może zabezpiecza palnik ( zgaduję ;) ).

TQBA
26-08-2012, 20:50
Art Erie wysłałem na PW adres :)

Art Erie
26-08-2012, 20:55
Poszło PW. Tak na szybko znalazłem 3 bezpieczniki strona 45, 47, 49, 51 i 53.

TQBA
27-08-2012, 08:47
rozebrałem lampę i faktycznie tam są. zobaczymy co się z tym da zrobić. Wielkie dzięki za pomoc! :)