Zobacz pełną wersję : Nikkor 24mm 1.4G problem z ostrością
MichalC.
26-08-2012, 19:02
Kupiłem nową 24mm używałem głównie do filmów, jednak od pewnego czasu była również używana do zdjęć. Na dystansie do 2-3 m żyleta, im dalej tym zaczyna ostrzyć za obiektem, na dystansie powyżej 5m obiekt niewyraźny. Sprawdzałem na D3 i D700 - to samo, nikon Warszawa - oczywiście wszystko w porządku ... af fine tune nie probowałem gdyż na małych dystansach trafia za każdym razem.
Chyba trafił mi się lipne szkło, bo nie sądze, że powinno tak być na szkle za ponad 6k.
nie lipne... one chyba "tak maja" 35 tez. z bliska jak cie moge... z daleka kaleka
MichalC.
27-08-2012, 17:06
podpiołem 24-70 w prawdzie 2.8, ale na tych samych dystansach łapie zawsze ... a obiektyw sporo tańszy. Chyba pozostanie mi porobienie zdjęć, aby specjaliści z nikona znaleźli problem.
podpiołem 24-70 w prawdzie 2.8, ale na tych samych dystansach łapie zawsze ... a obiektyw sporo tańszy. Chyba pozostanie mi porobienie zdjęć, aby specjaliści z nikona znaleźli problem.
wal od razu do tych w japonii, oni do tej pory sie zastanawiaja, jak mozna puscic bubla za taka kase... i pewnie jeszcze bardziej, ze ktos to kupuje.
Takie obiektywy optymalizuje się zwykle pod kątem bliskich odległości działania - reportażowych. Zwłaszcza przy w pełni otwartej przysłonie, choć nawet i domknięty np. do f/8 może być gorszy niż jakaś stałka lub zoom f/2.8. Nie mówiąc o tym, że jasna stałka to zwykle spore dystorsje, więc i tak do krajobrazów itp. średnio się nadaje.
edit. ale można łatwo sprawdzić czy z AF jest tu jakiś problem - ostrzenie przez live view i porównać z ostrzeniem AF.
nie lipne... one chyba "tak maja" 35 tez. z bliska jak cie moge... z daleka kaleka
Które 35? Bo jeśli masz na myśli 35/1.8 to się z tym nie zgodzę.
35 1.8 to jest najlepsze szklo nikona. mowilem o 35 1.4 ktory lezy dokladnie po drugiej stronie tej skali... razem z 24 1.4
35 1.8 to jest najlepsze szklo nikona.
Też tak uważam :)
MichalC.
31-10-2014, 17:06
na szczęście dla mnie 24 przydaje się do filmowania, gdzie sprawuje się znakomicie.
35 1.8g Ed łapie idealnie na małych i dużych przysłonach i odległościach, przynajmniej mój.
Popieram, 35 1.8dx to cudo, biorąc pod uwagę cenę. Swojego trzymam, bo jest niezastąpiony przy testowaniu aparatów podczas zakupu...
Miałem dziś przyjemność uczestniczyć w imprezie pt. Nikon Roadshow 2014. Podpiąłem testowo kilkanaście obiektywów do mojego korpusu i powiem szczerze - ten 24/1.4 to moje największe rozczarowanie. Z bliska super, minimalna odległość ostrzenia niesamowita a obraz żyleta. Sytuacja diametralnie inna kiedy próbowałem fotografować na dalsze odległości - miazga ... na minus niestety. Twarze modeli oddalonych o ok. 10 metrów to sieczka jakaś. Śmiem twierdzić że moje N28/2.8 (postrzegane przez wielu jako najgorsza stałka w wydaniu Nikona) poradziłoby sobie lepiej. Aż żałuję że nie zabrałem ze sobą dla porównania. Po takiej cenie spodziewałem się czegoś dużo lepszego.
Dziwne... u mnie jest dobrze na każdej odległości i to od 1.4??? Trudno cokolwiek złego powiedzieć o tym szkle. Wadliwy egzemplarz mam?:)
Sprawdzałem dwie sztuki w sklepie i były równe, taka sama korekcja af na moim body. Sprawdzałem z bliska i na dalsze odległości - na obu bez problemu...