PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon coolpix l25, kilka pytań.

ziarnozniszczenia
26-08-2012, 17:39
Mam kilka pytań dotyczących tego aparatu - niektórym mogą wydać się one dość infantylne, ale ja mam ten aparat dopiero od kilku dni, i jeszcze go do końca nie ogarnęłam :
1. Niektóre zdjęcia są rozmazane, mam ustawiony największy rozmiar zdjęć, czy to jest ze sobą jakoś powiązane?
2) Denerwuje mnie tryb gotowości lampy błyskowej, nieraz uniemożliwia szybkie zrobienie zdjęcia, można to jakoś wyłączyć ? i co to w ogóle jest?
Proszę o rzetelne odpowiedzi.

RomanZWrocławia
26-08-2012, 20:28
Ad.1 Nie ma związku pomiędzy wybranym rozmiarem zdjęć a ich rozmazaniem. Gdybyś poświęciła chwilę na przeczytanie tego tekstu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=4966 i zamieściła tu jedno z owych zamazanych zdjęć, to na podstawie analizy danych exif zapisywanych w momencie wykonywania zdjęcia można tłumaczyć dlaczego zdjęcie jest np. rozmazane. Rozmazanie najpewniej wzięło się z poruszenia aparatem podczas fotografowania, i/lub obiekt fotografowany się poruszył. Instrukcja w zrozumieniu dlaczego zdjęcia wychodzą czasem zamazane nie pomoże, bo nie jest to podręcznik fotografii. Brak ci elementarnych informacji o tym co to przysłona, migawka i jakie zachodzą między nimi zależności. To absolutne minimum. Później dojdzie zrozumienie co to takiego ogniskowa i jak się ma do poruszenia lub nie zdjęcia. Polecam sięgnąć do książek o podstawach techniki fotograficznej. To żadne czary, a będziesz mogła wycisnąć z tego aparaciku wiele więcej, niż pozwalają na to programy tematyczne czy automatyki.
Ad2.
Wyłączyć lampę błyskową przy robieniu zdjęć - to zlikwiduje problem momentalnie
kombinacja poniższych sugestii pozwoli problem zminimalizować
używać zawsze świeżo naładowanych akumulatorów
podnieść czułość
skrócić ogniskową
podejść bliżej fotografowanego obiektu
otworzyć przysłonę

ziarnozniszczenia
28-08-2012, 12:47
Już ogarnęłam temat, dzięki ;)
a jeszcze jedno pytanie : jaki tryb polecacie? Automatyczny, czy łatwa automatyka?

RomanZWrocławia
28-08-2012, 16:51
Jak mi napiszesz jaka jest wg. instrukcji różnica między "automatyką i łatwą automatyką" to udzielę odpowiedzi. Na czym polega automatyczność pracy aparatu w obu trybach które masz na myśli, bo z tego co piszesz wcale jednoznacznie nie wynika o którą z automatyk Ci chodzi.
Tak, to celowe z mojej strony, Na niemal wszystkie pytania które zadałaś na forum masz odpowiedź w instrukcji aparatu ... Owocnej lektury. Jak będą jakieś niejasności - wtedy pisz.