Zobacz pełną wersję : identyfikacja korpusu i obiektywu
Tom-masz
25-08-2012, 21:47
Witam!
Skradziono mi D5100 z ob. 18-105. Czy gdzieś w danych exif zapisują się dane identyfikacyjne konkretnego egzemplarza korpusu (coś jak nr IP w odniesieniu do komputera)? Mam tylko numery seryjne, które były naniesione na pudełkach.
wasilewk
25-08-2012, 21:52
Popatrzyłem teraz na Exif swojego aparatu: okazuje się, że poza numerem seryjnym, nic innego nie jest zapisywane odnośnie hardware aparatu. Jedynie ilośc wykonanych zdjęć.
Z tego co zauważyłem to takich danych niestety nie ma w exif. Jest tylko marka i model aparatu. Jedyną identyfikacją są nr seryjne. Takie same jaki masz na pudełkach są naniesione na korpusie aparatu i obiektywu.
Z tego co zauważyłem to takich danych niestety nie ma w exif. Jest tylko marka i model aparatu. Jedyną identyfikacją są nr seryjne. Takie same jaki masz na pudełkach są naniesione na korpusie aparatu i obiektywu.
W EXIF jest nr seryjny aparatu ten sam co masz na opakowaniu. Nr obiektywy niestety nie znalazłem.
Można po tym zidentyfikować aparat oraz obiektyw.
Niestety część programów graficznych po edycji i zapisaniu ponownym zdjęcia pomija niektóre dane.
Tom-masz
25-08-2012, 22:41
Ale po zrobieniu fotki dane exif się zapisują, i można na tej podstawie stwierdzić, że to jest właśnie ten konkretny model aparatu?
Program ExifTool czyta dane dołączone do ujęcia i można porównać z tymi, które mam zapisane w kompie. Więc można byłoby stwierdzić, czy w komisie jest aparat skradziony, czy jakiś inny...
wasilewk
26-08-2012, 10:18
Ale po zrobieniu fotki dane exif się zapisują, i można na tej podstawie stwierdzić, że to jest właśnie ten konkretny model aparatu?
Program ExifTool czyta dane dołączone do ujęcia i można porównać z tymi, które mam zapisane w kompie. Więc można byłoby stwierdzić, czy w komisie jest aparat skradziony, czy jakiś inny...
Konkretny model aparatu ? Ich może byc tyle ile wyprodukowano danego modelu - różnią się nuerem seryjnym (podawanym w Exifie).
Chodzi Ci zapewne o inne napisy identyfikacyjne, gdyby numer został zatarty.
Tom-masz
26-08-2012, 13:40
Chodzi mi o udowodnienie, właśnie,gdyby złodziej zatarł numery, że to jest moja własność. Bo w protokole policyjnym podałem numery z pudełek od body i obiektywu. Nie mam papierowych wersji gwarancji, ponieważ sprzęt przejąłem po zmarłym ojcu, a on gdzieś zapodział druki. Już po napisaniu postu odnalazłem pełny zapis danych exif, wygenerowany przez program ExifTool autorstwa Phila Harvey'a. I teraz, gdybym odnalazł ogłoszenie o sprzedaży podobnego zestawu, bądź na półce w komisie, jestem w stanie udowodnić, że to włąśnie ten konkretny egzemplarz.
wasilewk
26-08-2012, 13:48
Pozostaje Ci jeszcze jedno: nawet gdyby złodziej starł numer seryjny aparatu, to w oryginalnym Exifie zdjęcia JPG powinien być on widoczny.
Tom-masz
26-08-2012, 13:54
O to mi chodzi. Natomiast chyba nie ma możliwości (na poziomie uzytkownika) przeprogramowania aparatu tak, aby generował inne dane exif?
wasilewk
26-08-2012, 14:05
O to mi chodzi. Natomiast chyba nie ma możliwości (na poziomie uzytkownika) przeprogramowania aparatu tak, aby generował inne dane exif?
No wiesz, nie takie rzeczy ludzie potrafią - kwestia, że na jeden aparat to się nie opłaca.
Pzdr.
pioter m
27-08-2012, 13:21
Tak było kiedyś z komórkami.
Tutaj pozostaje. Narazie nie wiadomo nam, żeby ktoś potrafił zmienić tak firmware aparatu.
Przy okazji - OBOWIĄZKOWO wpisz tutaj numery seryjne skradzionego sprzętu. Google je zapamięta (praktycznie na zawsze) i może gdzieś wypłyną.
Była też jakaś zagraniczna strona, która sprawdzała fotki pod tym kątem, ale jak dokładnie to działa - nie pamiętam.
thinusbaun
27-08-2012, 14:38
Stolencamerafinder.com działa to na takiej zasadzie że indeksuje zdjęcia w internecie(jak Google)tylko zwraca uwagę na numery seryjne w exif i można szukać na podstawie tego numeru zdjęć, może złodziej umieszcza zdjęcia w internecie...
Wysyłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk 2
http://sssf.art.pl/ (sssf.art.pl/)