PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Trudne początki... Motylek

goldipl
25-08-2012, 19:28
Witam wszystkich, moje pierwsze pstryki z nowej puszki.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/21b3sqo-1.jpg
źródło (http://i48.tinypic.com/21b3sqo.jpg)

tomgol
25-08-2012, 20:26
proponuje odwiedzić tronkę makro. wnioski przyjdą samemu. piękny model. pozdr.

rainer
26-08-2012, 12:49
Pierwsze co rzuca się w oczy to bałagan i ostre światło. Model piękny, ale po przejściach. ;)
Na fotografowanie owadów najlepiej wybrać się o wschodzie słońca, ewentualnie pod wieczór.
Na starcie zyskujesz lepsze światło i możliwość łatwiejszego podejścia do robaczka, są wtedy znacznie mniej ruchliwe. :)

Szardin
28-08-2012, 09:07
proponuje odwiedzić tronkę makro. wnioski przyjdą samemu. piękny model. pozdr.

to nie do końca jest dobre rozwiązanie

oglądając tam zdjęcia dochodzi się do wniosku , że nigdy czegoś takiego nie osiągnę :-)
bez dużych nakładów finansowych i czasu spędzonego w terenie

kkokosz
28-08-2012, 09:20
toglądając tam zdjęcia dochodzi się do wniosku , że nigdy czegoś takiego nie osiągnę :-) bez dużych nakładów finansowych i czasu spędzonego w terenie

Na pewno się zgodzę co do czasu - bez próbowania, kombinowania i po prostu fotografowania makro ciężko o takie wyniki, jakie osiągają najlepsi w tej dziedzinie. Sprzęt jednak postawiłbym na drugim miejscu, zwłaszcza jeśli chodzi o cenę, bo widziałem bardzo dużo zdjęć, od których szczęka opadała, robionych kompaktami. Grunt to cierpliwość i pomysłowość (np. doświetlanie ekranami, spinanie przeszkadzających trawek itp.)

Szardin
28-08-2012, 09:30
Na pewno się zgodzę co do czasu - bez próbowania, kombinowania i po prostu fotografowania makro ciężko o takie wyniki, jakie osiągają najlepsi w tej dziedzinie. Sprzęt jednak postawiłbym na drugim miejscu, zwłaszcza jeśli chodzi o cenę, bo widziałem bardzo dużo zdjęć, od których szczęka opadała, robionych kompaktami. Grunt to cierpliwość i pomysłowość (np. doświetlanie ekranami, spinanie przeszkadzających trawek itp.)

można prawie powiedzieć , że kompakty są lepsze - ponieważ maja większą głębie ostrości