Zobacz pełną wersję : Tryb odmierzania deseń
justyna11
25-08-2012, 14:51
Co to znaczy tryb odmierzania deseń i jak to można ustawić w d700? Wie ktoś? ;)
Chodzi może o wyzwalanie po pewnym czasie, by aparat sam robił zdjęcie? Może napisz własnymi słowami czego potrzebujesz? Bo powyższe zdanie jest bez sensu.
To chyba jakieś idiotyczne tłumaczenie pomiaru matrycowego "matrix", więc w D700 można ustawić kółkiem obok wizjera (z przyciskiem AEL AFL wewnątrz) środkową pozycję.
justyna11
25-08-2012, 15:57
Ja np. próbuje z różnymi ustawieniami aparatu i w Efixach pokazuje mi tryb odmierzania przeplatany, punktowy itd, a u innych fotografów widziałam tryb odmierzania deseń i zastanawiam się jak to uzyskać?
O matko, zmień program, który wyświetla te informacje, bo to tak, jakby ktoś pytał czy do zupy daje się: zielone pociągło-białe bulwokłącza, czy mdłe sznureczki z witaminami.
Są dwie opcje:
1. Tryb pomiaru światła.
W Nikonie: punktowy, centralnie-ważony, matrycowy, matrycowy 3D. Specyfikacja D700 napisana w języku polskim: http://www.optyczne.pl/index.html?aparat=all&producent=37&aparat=713&pix=0&zoom=0&typ=dowolny&sort=
W Canonie: punktowy, częściowy, centralnie-ważony, wielosegmentowy. Specyfikacja 1D X napisana w języku polskim: http://www.optyczne.pl/index.html?aparat=all&producent=26&aparat=1449&pix=0&zoom=0&typ=dowolny&sort=
U innych producentów i w różnych korpusach jeszcze jakoś inaczej zapewne, choć to mniej więcej standard.
2. Ogniskowanie - raczej mniej prawdopodobne by o to chodziło. Ale przeczytaj taką zakładkę w podanych wyżej linkach.
Co do punktu pierwszego, to należałoby ustalić co autor tłumaczenia programu miał na myśli. Jeżeli to inny aparat (z którego pochodzą opisane zdjęcia), to może mieć inaczej nazwane tryby pomiaru. Jeżeli D700, to raider podał przepis.
W EXIF dany sposób pomiaru określa jakaś liczba. A to jak ją ktoś nazwał, to już jego widzimisię.
Dodatkowo warto przeczytać instrukcję. Powinna wiele rozjaśnić i umożliwić posługiwanie się podobnym językiem.
..w Efixach pokazuje mi tryb odmierzania przeplatany, .Jakim programem "oglądasz" zawartość Exif ? Zastosowano tam idiotyczne tłumaczenie (automatyczny translator czy co?)
Nie ma w słownictwie fotograficznym czegoś takiego jak "Tryb odmierzania" oraz "deseń" i "przeplatany".
Hmmm, może wrzucić to w google translator i przetłumaczyć w drugą stronę? Jest szansa, że będzie wiadomo o co chodzi.