Zobacz pełną wersję : Sigma 17-70 czy Nikkor 18-70 ???
Szukałam na Forum czegos konkretnego na temat tej Sigmy i niestety nic nie znalazłam (może słabo szukałam - jeśli tak - z góry przepraszam...)
A sprawa wygląda tak:
noszę się z zamiarem zakupu szkiełka o podobnych parametrach i cenie, no i zastanawiam się właściwie nad 2 obiektywami z podobnej przegródki:
Sigma 17-70mm f/2,8-4,5 DC Macro
i
Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G ED (dobrze wszystkim znany)
Nikkor jest chwalony, sprawdzony - nurtuje mnie jednak ta Sigma - mało jej jakoś widzę u ludzi (w tym u Forumowiczów) - coś z nią nie tak? a może to jakiś stosunkowo nowy produkt - stąd tak mała jak dotąd popularność tego modelu?
Nie ukrywam, że kusi to 2,8... - ale jak z pozostałymi parametrami? co z ostrością na przykład - który z w.w. obiektywów "lepszy" Waszym zdaniem?
Ma ktoś może tę Sigmę? Jeśli tak - czy mógłby podzielić się spostrzeżeniami użytkownika?
Za wszelkie wskazówki i podpowiedzi będę bardzo wdzięczna! ;-)
Z ta Sigma jest podobnie jak kilka lat temu bylo z Sigmą 28-105/2,8-4,0 - najpierw zbierała prawie entuzjastyczne recenzje, potem ...., a Nikkor 2-105/3,5-4,5 - cały czas dobry.
tumiwisizm
15-03-2007, 00:30
sigma nie ma 2.8 .. bo zbyt szybko ciemnieje. a roznica 3.5 a 2.8 .. nie jest oszalamiajaca.
to scena jak z ani mru mru i orientalna restauracja - taki chlyt maketingowy
nie mniej szklo nie jest zle. byleby trafic fajny egzemplarz.
nikkor jest bardziej powtarzalny - wiec po diabla kombinowac.
Obejrzyj jej (Sigma) test na optycznych (szcegolnie winiete na 17): http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=14 Jest tam tez test 18-70 Nikkora.
heh - dzięki - także za linka do testu - dla mnie chyba najbardziej niepokojący jest ten BF.. - no i winietowanie też.. hmmm
z drugiej strony - u Nikkora poziom winietowania wygląda w zasadzie identycznie (czyli źle...)
i jeszcze - ciekawe jak często- statystycznie zdarzają sie egzemplarze Nikkorów np z BF ?
tumiwisizm
15-03-2007, 02:13
to nie jest do konca w ten sposob ze konkretny egzemplarz ma BF.
bardziej - ten egzemplarz i ta puszka daja w rezultacie BF/FF
dlatego trzeba testowac przy zakupie.
dla mnie chyba najbardziej niepokojący jest ten BF..
Chłopcy na optycznych mają tą przypadłość, że ich podstawową puszką do testowania jest 20D.. a Sigma z Canonami ma kłopot w genach. Osobiście miałem tą Sigmę kiedyś przez jakieś 3 tygodnie i miałem również kita 18-70. Sigma sprawia lepsze wrażenie względem wykonania, kit znowu jest ostrzejszy niemniej poducha na krótkim końcu i wąski, nieporęczny pierścień zoomowania skłoniły mnie w końcu do podjęcia słusznej decyzji ;) Rozmawiałem też ostatnio ze znajomym z K-Consulta pytając dlaczego udostępniając im szkła do testów nie zastrzegą sobie by przeprowadzić równoległy test na D200 (którego używają do testów szkieł Nikona) .......sporządził notkę.. ;)
Na pewno chodzi Ci o Sigmę 2.8-4.5 a nie 2.8-4.0
Też niedawno szukałem o niej czegoś zastanawiając się na co mógłbym zamienić swojego Tamrona jeśli nie na 17-50.
Znalazłem coś takiego (http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/68044-sigma-17-70-2-8-4-a.htm)
nawet nie czytałem całego tylko oglądałem sample z których wynika że trzeba jednak trafić czyli test przed kupnem nieunikniony.
Potem znalazłem test na photozone (http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/sigma_1770_2845/index.htm)
gdzie zdjęcia zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie...
Wczoraj widziałem to szkło w MM... chyba się przejdę z puszką i przetestuję ;)
robin102
15-03-2007, 12:07
Moim zdaniem gra zupełnie nie warta świeczki. Dokladać do 18-70 kilkaset zł żeby miec iluzorycznie lepszy obiektyw . Narazajac sie ze przysla Ci z netowego sklepu jakis szajsik z BF czy FF zupełnie bez sensu.
Co za pożytek ze swiatła na krótkim końcu ??? zwlaszcza jak tam dystorsje straszne
Pozytek taki ze focenie na szerszym koncu nie ogranicza sie tylko do widoczkow - w pomieszczeniach im jasniej tym lepiej..a o tych "dysorsjach" to ja juz nie bede sie produkowal - fajne marketingowe pojecie ludzi ktorzy nie maja nic wspolnego z optyka...
Na pewno chodzi Ci o Sigmę 2.8-4.5 a nie 2.8-4.0
tak tak - oczywiście chodzi o 2.8-4.5 - (piątkę wessało) już poprawione. ;-)
Rozmawiałem też ostatnio ze znajomym z K-Consulta pytając dlaczego udostępniając im szkła do testów nie zastrzegą sobie by przeprowadzić równoległy test na D200 (którego używają do testów szkieł Nikona) .......sporządził notkę..
i bardzo dobrze - mam nadzieję niebawem zobaczymy efekty współpracy tego szkła z Nikonem... :)
robin102
15-03-2007, 17:38
Pozytek taki ze focenie na szerszym koncu nie ogranicza sie tylko do widoczkow - w pomieszczeniach im jasniej tym lepiej..a o tych "dysorsjach" to ja juz nie bede sie produkowal - fajne marketingowe pojecie ludzi ktorzy nie maja nic wspolnego z optyka...
Nie no w sumie mozna kupowac co sie chce, ale ja na porzykład robilem troche fotek w pomieszczeniu zarówno tą Sigma i nikorem . Przyznam ze to byly takie pstrykańce testowe ale wygibasy na krótkim koncu mnie powaliły z jednego i drugiego szkła. Pewnie zomammi nie umiem się posługiwać :oops: i dla tego użwam w zasadzie tylko stałek.
Stalki ponizej 20 mm maja ten sam efekt dot. punktow zbiegu w perspektywie co zoomy - ta cala "dysorsja" to kwestia fizyki ktorej sie nie ominie w ukladzie optycznym tej wielkosci.Rozszerzanie odleglosci miedzy zbiegami wymagaloby olbrzymiej srednicy soczewek.
Kacper_84
16-03-2007, 17:03
mialem ten sam dylemat przed kupnem puszki i od razu pierwszego obiektywu. testowalem w sklepie pare minut i niemoge z tego wzgledu nic powiedziec o wlasciwosciach optycznych ale nie podobala mi sie praca AF, glosna i wolna przy SWM nikkora i glownie to zdecydowalo ze wzialem KITa. pozniej poznalem goscia ktory wlasnie sigmy uzywal z d70s i byl zadowolony choc narzekal na kiepska prace AF w slabym swietle i czeste bladzenie w porownaniu z nikonowskimi szkalmi klasy "ekonomicznej" na srubokret... Ja osobiscie jestem bardziej niz zadowolony i szczerze polecam. polecil bym testy na optyczne.pl ale zostalo to juz podpowiedziane;)