PDA

Zobacz pełną wersję : sesje fotograficzne w Afryce - finał

arek2009
25-08-2012, 12:49
Dla niecierpliwych filmowa zajawka: http://www.podniesinski.pl/portal/?p=4714

Portrety i pełny film wkrótce...

Wyprawa jest kontynuacją szeroko komentowanej na forum sesji w Etiopii - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170157 Zapoznaj się z tym wątkiem zanim zdecydujesz się rozpocząć dyskusję ;)

Pozdrawiam
Arek

arek2009
17-11-2012, 01:08
Reportaż, film i zdjęcia gotowe, zapraszam do oglądania:

http://www.podniesinski.pl/portal/?p=4908 - FOTOREPORTAŻ
http://www.podniesinski.pl/portal/?p=5018 - FILM
http://www.podniesinski.pl/ultra/?gal=0 - SESJE

Pozdrawiam

Arek

Amadeusz
17-11-2012, 16:37
Arek, z przyjemnością obejrzałem wszystko. Gratuluję wyprawy, 6 miesięcy - nieźle :) Jesteście bardzo odważni i zaradni z tego co widziałem - podziwiać! Geografię mam opanowaną ale przy takiej wyprawie musiałem otworzyć sobie google earth i śledziłem według opisu :)
Parę rzeczy zwróciło moją uwagę. W Angoli lub Namibii, tam gdzie spaliście na plaży z krabami - śladami kół zrobiłeś dwa serca, przypadek? :) W Kongo przeprawa przez rzekę za 1000 E? Nie dało się w węższym miejscu się gdzieś przeprawić czy daliście sobie spokój z szukaniem w niepewnym terenie? No i na końcu Depeche Mode w aucie :)
Ogólnie fajnie się Was ogląda i słucha - pozytywny i z poczuciem humoru gość z Ciebie, no i FANTASTYCZNE zdjęcia. Dzięki za udostępnienie, pozdrawiam.

PS. Nie myślałeś żeby sobie Himbę przywieźć do Europy? ;)

Borowa
17-11-2012, 17:08
Człowieku nie wiesz ile dałbym aby być uczestnikiem takiej wyprawy.

Zdjęcia są rewelacyjne - film super,

G R A T U L A C J E !!!!!

A_S_T_O_R
17-11-2012, 19:28
Podziwiam, dla większości ludzi taka wyprawa jest nieosiągalna, zdjęcia super.

mirekkania
17-11-2012, 19:42
Doskonały materiał.

amirez
17-11-2012, 19:47
Obejrzałem i jestem pod wrażeniem. Gratulacje!
Kolejna wyprawa gdzie?

Pabloo
18-11-2012, 13:39
Cudo, gratulacje wyprawy.
Niejednemu się chyba taka marzy, wiem co planować przez kilka najbliższych lat ;)

lok_men
18-11-2012, 13:55
Podziwiam!!!

xMAREKx
18-11-2012, 23:02
Fajny film.
W reportażu nadużywasz serokiego kąta, zdeformowany landrower jest trochę denerwujący.
Sesje jak na złość nie chcą się u mnie wyświetlić w żadnej przeglądarce (Opera, Mozilla, Chrome), mam tylko szare tło i menu ale nic nie działa i żadne zdjęcia się nie wyświetlają. Ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem?

moshica
19-11-2012, 13:43
Namibia i wybrzeże szkieletów, to jest to... kiedyś tam trafię ;-)

arek2009
20-11-2012, 14:11
Cieszę się że Wam się podoba. Jednakże bardziej zależy mi na krytyce, na przykład które ze zdjęć sesyjnych są najsłabsze. Muszę kilka odrzucić, a ze zrobieniem wielu z nich jestem zbyt emocjonalnie związany, żeby być obiektywny.

Aha, Himby sobie nie przywiozę ale dzieciaki dają za free.

Serca wyszły przypadkowo.

Była możliwość przekroczenia rzeki Kongo w innym miejscu ale byliśmy zbyt zmęczeni i nie chcieliśmy kopać się przez błotniste tereny oraz ryzykować zatopienia samochodu (kilkadziesiąt km dalej, gdzie rzeka jest węższa i płytsza trzeba byłoby wjechać do rzeki samochodem i stamtąd dopiero wjechać na pokład barki).

Kolejna większa wyprawa prawdopodobnie również do Afryki, tym razem nie jedna długa, ale seria krótszych, miesięcznych.

Amadeusz
22-11-2012, 15:41
Jednakże bardziej zależy mi na krytyce, na przykład które ze zdjęć sesyjnych są najsłabsze.

Ja nie chcę pisać, które jest najsłabsze bo nie czuję się uprawniony :) Nie wiem jak ostrą selekcję chcesz zrobić bo zawsze da się wybrać dowolną ilość. Jednakże na pierwszy odstrzał dałbym: 1,2,3,13,15,22,23,24,27,31,38,41

Tak porównując do Etiopii to zdjęcia wydają mi się "cieplejsze" albo lepiej zaświecone. Mogę się mylić bo powtórnie do Etiopii nie zaglądałem.

fufinek
22-11-2012, 22:56
Technicznie zdjęcia masz dobre, plastyka jest, ale jedno zastrzeżenie nasuwa mi się samoistnie.
Afryka to nie studio, a tak to właśnie wyszło. Zlikwidowałeś światło zastane.
Studio. Zimno i teatralnie. Do tego zbyt to wszystko ustawione. Akcesoria, pozy....
Ale sam nazwałeś te zdjęcia sesyjnymi. Sesja rządzi się innymi prawami, więc OK. Jest ładnie.
nie jest to reportaż, nie jest to dokument.
Co do samej wyprawy to MEGA. Piękna sprawa. Ja bym się bał , więc tym bardziej gratuluję.

moshica
26-11-2012, 14:50
Ja bym się bał , więc tym bardziej gratuluję.

Czego byś się bał, ja się boję w swoim mieście wieczorem. Często w afrykańskim kraju bezpieczniej niż na naszych ulicach a tam ludzie bardziej przyjaźni, tylko kwestia zdobycia zaufania. Świat do odważnych należy...

fufinek
26-11-2012, 18:07
Nie boję się w Azji. Nie boję się w Indiach . Szwędam się tam gdzie popadnie.
W Afryce bym się trochę obawiał.
Może niepotrzebnie :)

Paulo
28-11-2012, 00:14
Nie boję się w Azji. Nie boję się w Indiach . Szwędam się tam gdzie popadnie.
W Afryce bym się trochę obawiał.
Może niepotrzebnie :)

Często podróżuję do krajów afrykańskich (głównie Afryka Wschodnia i Południowa), jak również na inne kontynenty.
Jedyne nieprzyjemności jakie kiedykolwiek, gdziekolwiek mnie spotkały miały miejsce w Polsce i USA.

Zgadzam się z moshica, w wielu afrykańskich krajach ludzie są bardziej przyjaźni niż w Polsce.

Nemeth
03-12-2012, 22:43
Cieszę się że Wam się podoba. Jednakże bardziej zależy mi na krytyce, na przykład które ze zdjęć sesyjnych są najsłabsze. Muszę kilka odrzucić, a ze zrobieniem wielu z nich jestem zbyt emocjonalnie związany, żeby być obiektywny.

(...)

Odrzuć pierwsze :) Fajna pamiątka ale wyglądasz jakby Cię ktoś w paincie wkleił ;)