Zobacz pełną wersję : sigma 24-70 IF EX DG HSM na koncerty
bodzioooo
24-08-2012, 17:58
Witam wszystkich :)
Jestem tu nowym uzytkownikiem tego forum,i mam nadzieje,ze mi pomożecie ,bo mam taki o to problem .
Jak już wspomniałem w temacie zastanawiam sie nad kupnem tegoż o to obiektywy na koncerty (zdjęcia robie z pod samej sceny w klubach i plenerze).
Z regóły posiadam akredytację na takie koncerty (od managera jednego ze znanych polskich zespołów)tak wiec zdjęcia robię bez zadnych przeszkód.
Obecnie używam body D 90 i jak na ta chwilke to jestem z niego zadowolony.
A zdjęcia wykonuję szkłem sigma 70-200 f 2,8 EX APO HSM.
Generalnie to jestem zadowolony z tego szkła,ale teraz szukam czegoś krótszego i równie jasnego.
Liczę na Wasza pomoc i z góry za nią dziękuję.
Pozdrawiam wszystkich :)
Star Dust
24-08-2012, 19:43
a nie bedzie za wasko na 24mm? sigma ma jeszcze 17-50mm f2.8 EX DC HSM.
bodzioooo
24-08-2012, 20:01
a nie bedzie za wasko na 24mm? sigma ma jeszcze 17-50mm f2.8 EX DC HSM.
Hmmm właśnie dlatego postanowiłem założyć ten wątek aby poddać ten temat dyskusji.
tez się zastanawiałem na Twoją opcją .
Parametry (po za ogniskowej ma takie same) a jest trochę tańsza.
Hmmm.
Poczekam ,może jeszcze ktoś się wypowie?
Dzięki za radę i pozdrawiam :)
Star Dust
24-08-2012, 20:20
ja sie caly czas wacham, czy 24-70 czy 17-50 :) jeszcze nie kupilam bo nie wiem, ktora wybrac. 17-70 bylo by idealna ale sigma nie robi na 2.8 :/
krzysztofer
24-08-2012, 20:20
A myślisz o pełnej klatce? Jeżeli nie to 17-55. Jeżeli tak, to 24-70.
bodzioooo
24-08-2012, 20:36
A myślisz o pełnej klatce? Jeżeli nie to 17-55. Jeżeli tak, to 24-70.
Ja mam body D90 wiec to nie jest pełna klatka...
a Może Masz coś jeszcze lepszego do zaproponowania? (po za stałkami)
Dzięki :)
Star Dust
24-08-2012, 20:40
tez mam D90 i raczej watpie bym w przyszlosci wymienila na FX ale te 20mm wiecej na dalekim koncu jednak kusi
Sigma 24-70 jest słaba. Mowa o starszej wersji. Najnowsza jest bardzo przyzwoitym szkłem.
Jest to jednak szkło na FX więc ogniskową x1,5. czyli na szerokim wcale nie masz tak szeroko. Pytanie jak blisko tej sceny stoisz?
Nie napisałeś ile chcesz wydać? Jakie zdjęcia chcesz robić? itd, itp.
Jak dla mnie, to tych brakujących milimetrów na szerokim końcu jest bardziej żal niż tych na wąskim końcu, zwłaszcza jeśli masz 70-200 do kompletu. Reasumując lepiej mieć 17-200 z przerwą w zakresie 50-70 niż komplet 24-200 (na DX).
bodzioooo
26-08-2012, 12:59
Sigma 24-70 jest słaba. Mowa o starszej wersji. Najnowsza jest bardzo przyzwoitym szkłem.
Jest to jednak szkło na FX więc ogniskową x1,5. czyli na szerokim wcale nie masz tak szeroko. Pytanie jak blisko tej sceny stoisz?
Nie napisałeś ile chcesz wydać? Jakie zdjęcia chcesz robić? itd, itp.
Stoję przy samej scenie. Tam mam zawsze.
Na te szkło zamierzam tak wydać do max. 3500zł.
A co do zdjęć to zamierzam robic panoramy i portrety (nie mam konkretnie sprecyzowanych ).
Zależy mi przede wszystkim na ostrości .
A poza tym to chciałbym wszystkim podziękować za Wasze opinie i sugestie :)
Są bardzo pomocne.
Jeszcze się zastanawiam nad wyborem, ale chyba sie zdecyduję na tą 17-50.
Chyba,ze zasugerujecie mi cos innego ,lepszego.
Dziękuje i pozdrawiam :)
No w tej cenie to możesz pomyśleć o używanym N17-55 - raczej same pozytywy. Miał mój znajomy. Pancerne, ostre i szybkie szkło.
Ew. sigma 17-50 - tu nic nie powiem bo nie widziałem.
Uzywany 17-55 albo nowa sigme.
Mialem sigme 24-70 przez kilka lat, bardzo dobre szklo, ale 24mm na DX do robienia koncertow to bedzie wasko, bardzo wasko.
Tym bardziej ze piszesz ze stoisz przy samej scenie.
bodzioooo
10-09-2012, 20:43
No w tej cenie to możesz pomyśleć o używanym N17-55 - raczej same pozytywy. Miał mój znajomy. Pancerne, ostre i szybkie szkło.
Ew. sigma 17-50 - tu nic nie powiem bo nie widziałem.
O i to jest myśl!
a czy Możesz mi polecić jakieś stronki na których Widziałeś te szkło w takiej cenie jak Piszesz?
Ja szukam ale nie mogę cos go znaleść.
Wszedzie cena okolo 5 tyś zł.
Dzięki i pozdrawiam :)
Rossi_PL
10-09-2012, 23:27
O i to jest myśl!
a czy Możesz mi polecić jakieś stronki na których Widziałeś te szkło w takiej cenie jak Piszesz?
Ja szukam ale nie mogę cos go znaleść.
Wszedzie cena okolo 5 tyś zł.
Dzięki i pozdrawiam :)
Wystarczy doczytać, że kolega pisze o używanym 17-55, które są osiągalne w pułapie 2800-3200 a nie nowe za ponad 5k.
SandraWalawender
26-09-2012, 12:45
Ja moze troche z innej beczki, ale tez zastanawiam sie nad sigma 17-50 i dreczy mnie jedno pytanie. W momencie kiedy wymienilabym body na pelna klatke ten obiektyw nie bedzie dzialal? Wszedzie jest napisane ze to obiektyw dla dx. Co sie stanie jak podepniemy pod fx? Duza winiwta, czy w ogole nie ruszy?
Star Dust
26-09-2012, 13:32
Wystarczy doczytać, że kolega pisze o używanym 17-55, które są osiągalne w pułapie 2800-3200 a nie nowe za ponad 5k.
uzywane za 3k naprawde ciezko dostac. raz na ruski rok ktos za taka niska cene sprzeda. Uzywki niestety drozej schodza
Weź 24-70IF HSM, miałem i byłem zadowolony. Wierz mi, że to będzie dużo lepszy zakres niż 17-50 (pomimo DX), ja uzytkowałem z D80 i D300S. Dasz radę zrobić zarówno koncert jak i galę boksu.
Wszystko zależy od podejścia do zdjęć koncertowych. Sam używam 17-70 2.8-4.0 i szczerze? spokojnie zamieniłbym na 17-50 2.8OS HSM albo Nikkora 17-55 (polecam każdemu, kto nie boi się wagi tego szkła, ale na "cięższomuzyczne" koncerty czy festiwale znacznie lepszy od Sigm chociażby z powodu uszczelnienia), natomiast odkąd kupiłem 35 1.8 to Sigmę na koncertach podpiąłem dosłownie kilka razy - w zasadzie tylko dla 17mm, które jednak się przydały. Sam chętnie przygarnąłbym 70-200 - o to to taaaak. Jeśli chcesz robić szerokie ujęcia - 17-50 OS HSM/17-55 Nikkor.
Co do DX/FX - albo gigantyczna winieta albo tryb DX i ograniczenie do 10mpix (D600)/15,54mpix(D800).
Dodam od siebie inna opcje. Jesli nie ma parcia, ze musi byc to Sigma to moze tez Tamron 17-50 VC. Dobra sztuka jest piekielnie ostra (trzeba poszukac - choc ja po prostu wszedlem do sklepu i kupilem, bez testowania itd i jestem 100% zadowolony). Wg Fstoppers ma najlepsza stabilizacja na rynku w tej klasie (ja sie nie wypowiem bo nie mialem okazji przetestowac Sigmy).
Odnosnie moich doswiadczen - zrobilem tym szklem tylko kilka koncertow wiec nie jestem tak doswiadczony ale musze przyznac, ze szklo spisuje sie znakomicie. AF sie nie gubi. Co prawda demon szybkosci to to nie jest (chyba AF w tej klasie jest najwolniejszy) aczkolwiek ponad 90% zdjec mialem ostrych pomimo wolnego AF wiec to chyba nie jest zly wynik. W UK jest tanszy o ok £200 co pozwala za roznice dokupic np 35mm 1.8 i nadal zostaje w kieszeni na dobry filtr lub piwo :)
Jared z froknowsphoto.com np zachwalal Sigme 24-70 HSM - i testowal wlasnie na koncercie. Wydaje mi sie, ze jesli jestes doswiadczonym fotografem w tej dziedzinie i zdjaesz sobie sprawe z pewnych wad szkla to spokojnie zrobisz z kazdym tu wymienianych szkiel koncert i bedziesz zadowolony. Kwestia tylko tego, ze niektore szkla dadza Ci wiecej przyjemnosci z pracy a niektore mniej ;)
To tak tyle odemnie - wspomne tylko, ze gdybym mial pieniadze na 17-55 Nikkora to wlasnie ten bym wzial :)
Pozdrawiam
bodzioooo
14-11-2012, 07:45
Dzięki wszystkim za wasze wypowiedzi i i sugestie w temacie.
Ze wzgledu że większośc z Was pochlebnie wypowiada sięna temat tego nikkora 17-50 to mój wybór będzie oczywisty :)
Szkiełko kup[ie używane,bo nówka ponad 5-tke kosztuje,a na to mnie nie stać :/
Mam nadzieję,że będę zadowolony z wyboru.
Jeszcze się zastanawiam nad wyborem, ale chyba sie zdecyduję na tą 17-50.
Dobry wybór !
Dzięki wszystkim za wasze wypowiedzi i i sugestie w temacie.
Ze wzgledu że większośc z Was pochlebnie wypowiada sięna temat tego nikkora 17-50 to mój wybór będzie oczywisty :)
Szkiełko kup[ie używane,bo nówka ponad 5-tke kosztuje,a na to mnie nie stać :/
Mam nadzieję,że będę zadowolony z wyboru.
Też się zastanawiałem i wybrałem Sigme 17-50/2.8 EX DC HSM. Przeciw tamronowi był tylko i wyłącznie słabo działający w ciemnościach AF.
Nikkora też rozważałem, ale cena i brak stabilizacji sprawiły, że jako pierwszy odpadł z porównania, choć pod względem optycznym czy mechanicznym to jak na razie Sigma i Tamron są daleko za, ale też mają odpowiednią cenę.