PDA

Zobacz pełną wersję : PHP i mySQL czy znajdzie sie chetny do pomocy?

HYPER
24-08-2012, 13:28
szukam osoby oblatanej w php i mysql, mieszkajacej w Toruniu lub okolicach.
chodzi o pomoc w instalacji i uruchomieniu php i mysql oraz wytlumaczeniu jak chlop krowie na rowie z czym to sie je.

ja podchodzilem do tematu instalacji zarowno na win7 jak i linuxie juz chyba z 10 razy i zawsze pojawiaja sie jakies bledy. nie mam niestety czasu zeby szukac rozwiazan godzinami w internecie.

podsumowujac: potrzebuje kogos kto to wszystko zlozy do kupy i uruchomi, oraz wytlumaczy co i jam na poczatek. dla kogos kto zna temat to pewnie bedzie z godzina a dla mnie bardzo duza pomoc. oczywiscie odwdziecze sie za poswiecony czas i wiedze - z pewnoscia sie dogadamy.
jeden jedyny warunek - musi to byc w przyszly weekend.

jesli ktos chcialby pomoc to prosze o wiadomosc.

cube
24-08-2012, 13:54
sprobuj zainstalowac http://www.wampserver.com/en/ - nie powinno przysporzyc wiekszych klopotow

HYPER
24-08-2012, 14:39
zobacze jeszcze z czym to sie je, ale jak juz pisalem probowalem juz wielu rzeczy i konczy mi sie cierpliwosc. a to w polaczeniu z brakiem czasu, mieszanka wybuchowa.

Pawel.S
24-08-2012, 16:34
Ale jaki jest Twój cel ? Co z tym php i mySql chcesz zrobić ? Nie chcę tu za bardzo cwaniakować, ale skoro nie możesz nawet zacząć, to skąd pomysł że dalej będzie łatwiej ?

Sugestia żeby spróbować WAMPa w moim odczuciu jak najbardziej słuszna, stawiałem na nim do testów Drupala i jakoś dałem rade, chociaż ekspertem nie jestem.

GeparD
24-08-2012, 16:43
Pisalem kiedys prace magisterska w oparciu o PHP i MySQL... nie mialem bladego pojecia co to PHP i ani MySQL i z czym to sie je.
Pomogla mi ta oto ksiazka: http://helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-tworzenie-stron-www-vademecum-profesjonalisty-wydanie-trzecie-luke-welling-laura-thomson,phmsv3.htm w wydaniu chyba pierwszym albo drugim, w miekkiej oprawie.
Bardzo przystepnym jezykiem napisana i szczerze polecam. Pewnie w polsce gdzies ja mam w piwnicy u tesciow :)))

Osobiscie niestety nie pomoge, gdyz prace pisalem jakies 10 lat temu i od tamtej pory niestety z PHP "mialem tyle do czynienia co z mercedesami, czyli nic..." ;) A i nie mieszkam juz w kraju.

EDYTA: i tak jeszcze od siebie, nigdy jakos nie moglem przekonac sie do tych wszystkich instalatorow all-in-one, wampow itp id. Zawsze instalowalem apache, php i mysql oddzielnie i musialo chulac. Kiedys nawet pokusilem sie o zmuszenie IIS chyba w wersji 6 do obslugi PHP i tez dzialalo...

HYPER
24-08-2012, 17:09
no coz. czym innym jest skonfigurowanie czegos a czym innym pisanie skryptow. gdyby kazdy rodzil sie z wiedza kompletna to by nie trzeba sie ksztalcic cale zycie :)

jak pisalem swoja magisterke to tez na poczatku nie wiedzialem czym jest IDL i jak sie w tym programuje. po ciezkim poczatku pozniej poszlo z gorki.

GeparD
24-08-2012, 17:39
podstawowa konfiguracja apacha z php i mysql nie jest wcale taka trudna. Nie wiem co masz na mysli mowiac pisanie skryptow. Ja kiedys napisalem cala aplikacje webowa do inwentaryzacji sieci komputerowej (bardzo podstawowa), nie znajac na poczatku ni jednej skladni PHP. Napisz do czego ci potrzebna jest znajomosc PHP i MySQL, czy chcesz sie uczyc tego od podstaw az po poziom zaawanswany.
To, ze ktos ci zainstaluje i skonfiguruje podstawowe srodowisko to dopiero poczatek, nie oczekuj ze ci wytlumaczy w jeden wieczor "z czym to sie je".

ixm3n
24-08-2012, 17:48
Możesz pobrać paczkę xampp w wersji portable http://portableapps.com/apps/development/xampp nie trzeba nic instalować. Wystarczy rozpakować archiwum i uruchomić serwer

vredota
26-08-2012, 13:07
1/ Czemu akurat Linuks? Bo jest trendy? Czy możesz na Windowsie? System operacyjny gra znaczenie?
2/ Jeśli Linuks to jaka dystrybucja? Z paczek czy kompilowane samodzielnie?
3/ Serwer WWW to koniecznie Apache? Jest nginx i lighttpd, wydajniejsze i bezpieczniejsze.
4/ Po co Ci MySQL? Nie zawsze trzeba kombajna, czasem wystarczy zwrotny maluch --> SQLite wbudowane w PHP.

Do czego potrzebujesz serwer WWW i SQL? Budujesz domową stronę, chcesz się czegoś nauczyć i poćwiczyć czy chcesz postawić większe forum? Może wystarczy Ci SQLite, który obsługuje bazy danych SQL, jest wbudowany w PHP domyślnie, najnowsze wersje PHP i tak mają już obsługę przez PDO, więc format bazy danych nie ma znaczenia. Do najprostszych SELECT, INSERT wystarczy Ci SQLite. Napisz jaki masz cel w używaniu MySQL i serwera WWW.

HYPER
26-08-2012, 14:03
no wiec tak:
Linux dlatego, ze nie udalo mi sie skonfigurowac pod win7 a dodatkowo nie bylem w stanie znalezc wszystkich sterownikow dla 64bit pod mojego laptopa. bylo to wiec takie pojscie na latwizne - jak nie pod win7 to moze sie uda pod linuxem :)
Linuxa uzywalem intensywnie juz z 8 lat temu, jak jeszcze bylem na studiach, wiec to nie kwestia tego co trendy (swoja droga Linux byl kiedykowiek trendy?)
serwer moze byc Apache, zreszta z tym nie mialem problemow bo dzialal mi zarowno pod win7 jak i linuxem (ubuntu). zawsze mi sie cos wywalalo na koniec konfigurowania (czytaj phpmyadmin i uslugi dodatkowe dla php)

jestem w tym temacie zielony a bym chcial od poczatku sie nauczyc projektowania stron www. znam html, css, ale to jest za malo. postanowilem, wiec sie podszkolic. nie wykluczam w przyszlosci zajecia sie tym tematem bardziej niz hobbystycznie.

Władca Pixeli
26-08-2012, 17:01
no wiec tak:
Linux dlatego, ze nie udalo mi sie skonfigurowac pod win7 a dodatkowo nie bylem w stanie znalezc wszystkich sterownikow dla 64bit pod mojego laptopa. bylo to wiec takie pojscie na latwizne - jak nie pod win7 to moze sie uda pod linuxem :)
Ponieważ w zależności od wersji Windows trzeba robić różne poprawki aby to działało, kilka lat temu zainstalowałem Virtual PC z Windows XP + PHP, MySQL, Perl itd i problem się skończył.

vredota
27-08-2012, 01:59
Do strony domowej czy nauki podstaw SQL wystarczy Ci SQLite: baza danych SQL w pliku na dysku obsługiwane już natywnie przez PHP: poczytaj PDF PDF w Google Docs (https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:qmjJ2YaAzEAJ:www.questbook.cba.pl/sqlite.pdf+sqlite+podstawy&hl=en&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEEShoWO54JS-KNZLQ8cz_6R4LvKMHqTZ_7fBCTuCYeJqU36qU8P7eaPReSPsbv zoPLA3Du2XYXE_f--JwOtAH0TirNtpPATAXBcYiGs3e14UcvmpScPvSM3awKHzGqUE6 jXpp68vM&sig=AHIEtbSbKZI8mN8Rt7rA8eTXtMfQ3wI3QA), wydajność nie jest zła, np. 200 wyników po 15 pól daje 0.15s bez optymalizowania po przejściu już przez PHP i prosty system szablonów. Do nauki w sam raz.