PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw a stabilizacja obrazu.

th@les
24-08-2012, 11:14
Przeczytałem gdzieś,że stosując statyw należy wyłączyć stabilizację obrazu (podobno obiektywy ostatniej generacji same wykrywaja statyw:shock:),bo w przeciwnym razie zdjęcie wyjdzie nieostre.Nie wiem czy to prawda,bo do tej pory nie miałem okazji sprawdzić a statyw zostawiłem w domu (teraz spędzam wakacje u Rodziców),poza tym jedyny stabilizowany obiektyw jaki posiadam to N18-105mm.Czy pracując z monopodem również należy te stabilizację wyłączać?Proszę o jakieś krótkie omówienie tego problemu i dziękuję.

RobertMiernik
24-08-2012, 11:16
Stabilizacja ma zwykle dwa tryby, aktywny - kiedy trzymasz aparat w ręce i statyw - kiedy stoi na statywie. Należy używać właściwego do właściwych warunków.
Ogólnie często zdjęcia robione na statywie wychodzą lepiej bez stabilizacji, ale wszystko zależy od szczególnego zdjęcia a nie ogólnej zasady raczej, musisz sobie przetestować co Ci się lepiej sprawdza w konkretnych przypadkach.
Inaczej będzie przy zdjęciach makro inaczej przy krajobrazach czy architekturze.

astramus
24-08-2012, 11:28
Monopod jednak w mniejszym stopniu stabilizuje aparat niżeli tripod, więc logicznie rzecz biorąc na monopodzie stabilizacja się przyda, aczkolwiek mogę się mylić.
M.

Art Erie
24-08-2012, 11:29
Przeczytałem gdzieś,że stosując statyw należy wyłączyć stabilizację obrazu [...]

Pewnie i instrukcji obsługi; tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=149581 koledzy próbują odpowiedzieć na pytanie "dlaczego".

th@les
24-08-2012, 11:36
Dzięki.
Do dziś byłem przekonany,że stabilizacja i statyw dają idealną ostrość.Poeksperymentuję jak wrócę do siebie.

Me_how
24-08-2012, 12:11
Stabilizacja ma zwykle dwa tryby, aktywny - kiedy trzymasz aparat w ręce i statyw - kiedy stoi na statywie. Należy używać właściwego do właściwych warunków.

A skąd też wziąłeś takie informacje? Tryb ACTIVE powinien być wykorzystywany gdy aparat w trakcie robienia zdjęć pozostaje w ruchu (na przykład podcza jazdy samochodem.) W pozostałych przypadkach zalecane jest stosowanie trybu NORMAL (również w czasie panoramowania).
Po za tym, zaleca się wyłączanie systemu stabilizacji podczas robienia zdjęć ze statywu. Całkowicie nieruchomy aparat potrafi ogłupić system VR.