Zobacz pełną wersję : czy warto NIKOR AF 80-200 f/2.8 D ED
Gawronnek
26-06-2005, 23:37
jak w temacie czy warto dopłacać 1600 zł do nowej wersji czy zadowolic sie starszą, jak wielkie sa różnice między tymi obiektywami, ewentualnie czy istnieje rozsądan alternatywa :?:
Anonymous
27-06-2005, 00:02
sorry - to bylo maglowane setki razy... zapraszam do wyszukiwarki ... :)
Gawronnek
27-06-2005, 00:12
szukałem nie ma na to pytanie odpowiedzi, najprościej jest odesłać do wyszukiwarki, ale jeszcze prosciej wogóle nie pisać skoro nie ma się nic do powiedzenia na temat pytania
hmm
źle szukałeś (-:
odpowiedzi są - podobno optycznie nie ma różnicy, jak już to wygoda (suwany zoom, kręcenie mordką przy starszych (chyba tak jest) itd.), no i cena.
Ja ostatnio takiego za 1000zł widziałem, optycznie i mechanicznie miodzio, ale z zewnątrz.... jakby parę tirów po nim przejechało - i miałem dylemat.... brać? nie brać..... kupiłem Sigmę 70-300 APO SMII i na razie mi starcza. Jak braknie, jakości, wygody itp. pomyślimy nad 80-200 (-: ew. 70-200 ((-:
Rozumiem, zmieniasz dlatego, że 70-300G ci już nie starcza?
Gawronnek
27-06-2005, 09:09
pjfox, dzieki za odzew, wierz lub nie ale przeczytałem wszystkie dostepne wątki o obiektywach w podobnym zakresie i jasności, jednak nigdzie nie było o róznicy w cenie i czy warto, ponadto duzo dyskusji a brak rzetelnych testów, a tyle zlotów gdzie nie ma problemu z cyknieciem kliku zdjęć różnymi obiektywami w takich samych warunkach, ba nawet znalezienie zdjęcia w dyskusji to cud, z reguły duzo suchego tekstu nie popartego żadnym przykładem, a nic tak nie odda porównania jak zdjęcia
krzysiekk
27-06-2005, 09:17
Ja ostatnio takiego za 1000zł widziałem, optycznie i mechanicznie miodzio, ale z zewnątrz.... jakby parę tirów po nim przejechało - i miałem dylemat....
a Ty chciales robic zdjecia temu obiektywowi czy tym obiektywem? :-)
Ja bym bral jesli faktycznie mech. i opt. - miodzio jak piszesz ...
jak w temacie czy warto dopłacać 1600 zł do nowej wersji czy zadowolic sie starszą, jak wielkie sa różnice między tymi obiektywami, ewentualnie czy istnieje rozsądan alternatywa :?:
Wszystko zależy od stanu techniczengo obiektywu. Model jednopierścieniowy czyli starszy optycznie (wewnątrz, nie na zewnątrz ;) ) nie różni się od dwupierścieniowego. Niestety problem używanego sprzętu polega na znalezieniu szkła w nieskazitelnym stanie :(
Sam dwa tygodnie temu byłem bliski zakupu używanego jednopierścieniowego 80 - 200 2.8 i był naprawdę w doskonałym stanie. Jedynie mocowanie ukazywało ślady użytkowania. W rękach sprzętu nie miałem, ale na zdjęciach wyglądał cacy......... A mimo wszystko coś mnie powstrzymało i wybrałem nowego AF Nikkora 180 mm f/2.8 D IF - ED.
Więc jeśli znajdziesz 80 - 200 w super stanie i będziesz miał - w przeciwieństwie do mnie - możliwość przetestowania go przed kupnem to bierz śmiało :)
[ Dodano: Pon 27 Cze, 2005 ]
[quote=pjfox]
a Ty chciales robic zdjecia temu obiektywowi czy tym obiektywem? :-)
Ja bym bral jesli faktycznie mech. i opt. - miodzio jak piszesz ...
Dla niektórych wygląd i stan sprzętu również na zewnątrz odgrywa istotną rolę, więc się nie dziw, że ktoś nie kupił szkła bo wyglądało jak lufa niemieckiego czołgu po wejściu armi czerwonej do Berlina :lol:
Ja też bym takiego "czegoś" nie kupił!!!!
Gawronnek
27-06-2005, 17:45
st_luk, dzięki wielkie za pomoc w wyborze
st_luk, dzięki wielkie za pomoc w wyborze
Obyś tylko trafił na egzemplarz w idealnym stanie :) Choć i wówczas nie masz pewności, że nie upadł w specyficzny sposób tak że tego nie widać, na razie....a wyjdzie po jakimś czasie (cuda się zdarzają)
Jeśli możesz i stać Cię na to to weź nówke :) Będzie od nowości na zawsze TYLKO TWOJA :) Ale to już Twoja osobista decyzja. I wiem, że nie tania...bo sam to ostatnio przerabiałem ;)
Gawronnek
27-06-2005, 19:30
st_luk, teraz to mi dopiero dałes do myslenia, a i tak to trudna decyzja :?
może warto pomyślec nad sigmą 70-200 f/2.8 EX APO (HSM)
może warto pomyślec nad sigmą 80-200HSM?
70-...?
hihi zmęczenie wychodzi...poprawiłem - dzięki :P
Alfie: z tego co czytalem ta sigma z HSM lubi sie czasem zaciac z D70-tka .
czytalem o tym juz w kilku miejscach.
O tu nawet aukcja jest z taka informacja :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55860267
Jesli ktos sprzedaje i tak pise, to chyba jednak jest to prawda .
bo D70 to taki kitowy aparat :mrgreen:
przeca jest kilku ludzików na forum co ją mają i im się nie wiesza? :roll:
Gawronnek
28-06-2005, 23:07
może wyszła jakas wadliwa seria, gościu z allegro odpisał mi że znowym firmware zjawisko występuje zdecydowanie rzadziej, ale mimo dobrej ceny chyba się nie skuszę, szczególnie że jeden powszechnie znany forumowicz ma do sprzedania swoja 80-200 2,8, podobno optycznie w idealnym stanie