Zobacz pełną wersję : Dymek z SB600
militarius
23-08-2012, 14:34
Dzisiaj podczas focenia w pomieszczeniu (pełna moc lub połowa, nie wiem czy nie przegrzałem, bo często błyskałem) w pewnym momencie zauważyłem, że z sb600 po błysku z pełną mocą wydostaje się lekki dymek ze strony palnika i trochę śmierdzi. Co to może być? Palnik się kończy czy coś gorszego? :(
Odczekałem 2h, ale dalej to samo się dzieje... W poniedziałek wyjeżdżam na tygodniowy plener i nie chciałbym zostać bez sprawnej lampy...
Art Erie
23-08-2012, 14:43
Dym miał "słodki" zapach? Pewnie przypaliłeś "szybkę".
militarius
23-08-2012, 14:47
hmm... ciężko stwierdzić czy "słodki", coś jakby połączenie palonego plastiku z paloną elektroniką... "szybka" już widocznie kiedyś była lekko przypalona, bo widać ślad, ale tym razem nic więcej nie zauważyłem. Najgorsze jest to, że nawet po 2 godzinach sytuacja się powtarza :( no nic, zostawię i sprawdzę jutro rano, ale proszę o odpowiedzi co się mogło stać...
Art Erie
23-08-2012, 15:59
"Fresnel" i pozostałe "szkiełka" są wykonane z polistyrenu, który pali się w specyficzny sposób; stąd moje pytanie.
Jeśli po 2 godzinach systuacja sie powtarza, to znaczy że uszkodzenie jest bardziej poważne. Z pewnością nie obędzie się bez rozkręcenia lampy; na pewno nie jest to palnik (skoro lampa błyska).
Możliwe, że uszkodzony jest kondensator, który jest nieszczelny i paruje z niego elektrolit albo ten elektrolit dostał się na palnik stąd dymek przy pracy lampy.
Art Erie
23-08-2012, 17:58
Jak masz ochotę samodzielnie rozebrać lampę, to służę serwisówką.
militarius
23-08-2012, 18:04
Jeśli nie ma pewności co konkretnie jest uszkodzone to wolałbym nie rozbierać, znając moje szczęście całkiem bym uwalił... Ale chętnie poproszę na PW serwisówkę, może się przydać.
Jeśli jutro nie będzie poprawy to sobie przedzwonię do pobliskich serwisów i najwyżej zaniosę do naprawy.
Art Erie
23-08-2012, 18:07
Podaj swój email na PW (13,2MB).
Prosta sprawa. Przypaliłeś szybkę. I teraz będzie szybko postępowało dalsze powiększanie się tego problemu. Jedyna rada - wymienić szybkę (tzn plastik) na nową. No i nie teraz pracuj na dużej mocy lampy. Podnieś ISO, otwórz przysłonę.
militarius
23-08-2012, 22:49
W końcu konkrety :) dziękuję!
Gdzie można taką szybkę dostać w PL? Gdzieś mi zginął link do sklepu z częściami zamiennymi do lustrzanek i nie mogę znaleźć...
Art Erie
23-08-2012, 22:58
Najpierw rozkręć.
http://www.fototech-serwis.pl/pl/rozne/419-nikon-sb-600.html
militarius
23-08-2012, 23:10
łoł, taka mała szybka, a tyle kasy... :)
a z tych http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_nkw=sb+600+fresnel+lens&_nkwusc=sb600+frensel+lens&_rdc=1 ? jaka jest różnica pomiędzy nimi?
Art Erie
23-08-2012, 23:17
Tam może być 1,2, lub 3 "szybki", sprawdż w pdf. który Ci wysłałem, rozbierz lampe i będziesz wiedział co potrzebujesz.
militarius
24-08-2012, 09:32
No niestety teraz sprawdziłem - dalej śmierdzi i leci dymek... jak załatwię sobie dobre śrubokręty to po południu rozkręcę i zobaczę co się przypaliło w środku.
militarius
25-09-2012, 11:39
ok, w końcu się zebrałem i rozkręciłem :) dymek i zapach spalenizny powoduje owa "szybka". Jednak zauważyłem, że na palniku są lekkie pęknięcia, więc też zostanie wymieniony przy okazji :)