PDA

Zobacz pełną wersję : obróbka zdjęć ślubnych

zytek
23-08-2012, 11:36
Witam,

Czy możecie polecić jakiś tutorial , jakiś action , bądź wskazówki odnośnie dobrej obrobki zdjeć ślubnych ??
Dużo bawię się w Lr , aale nie zawsze uzyskany efekt mnie satysfakcjonuje...
NA pewno na forum są zawodowi fotografowie , którzy na codzien zmierzaja się z obróbką tego typu zdjeć.
BArdzo lubię chłodne i kontrastowe fotografie...nie zawsze jednak wiem jak uzyskać takie kolory;/

R
23-08-2012, 11:44
Witam,

Czy możecie polecić jakiś tutorial , jakiś action , bądź wskazówki odnośnie dobrej obrobki zdjeć ślubnych ??
Dużo bawię się w Lr , aale nie zawsze uzyskany efekt mnie satysfakcjonuje...
NA pewno na forum są zawodowi fotografowie , którzy na codzien zmierzaja się z obróbką tego typu zdjeć.
BArdzo lubię chłodne i kontrastowe fotografie...nie zawsze jednak wiem jak uzyskać takie kolory;/

z tego co wiem, to nikt na tym forum nie zajmuje sie fotografia slubna. do tego tylko canon.

marekb
23-08-2012, 11:44
zjedzwięc z WB w dół, i zrób krzywą bardziej stromą:) nikt ci konkretnie nie napisze jak masz robić bo nikt nie wie co dokładnie chcesz uzyskać, a nawet gotowe presety nie zawsze we wszystkich warunkach się sprawdzają

Stach2008
27-08-2012, 11:15
Już gdzie kiedyś przewinął się post z akcją do PS w stylu:
- odpalasz zdjęcie, dajesz akcję spod F5 - fotki ślubne i gotowe.

Niestety to nie jest takie proste i raczej nie ma drogi na skróty jeśli się chce osiągnąć naprawdę dobre efekty. Sam chciałbym wytrzasnąć taką "akcję" ;)
Jeśli ktoś doszedł samodzielnie do jakiegoś solidnego warsztatu to nie poda swojej wiedzy od tak na forum dla wszystkich, i chcąc czy nie chcąc, jest to całkiem zrozumiałe.

Nie wiem czy już tam byleś, ale jeśli nie to rzuć okiem na ten wątek (http://www.forfoto.pl/showthread.php?tid=11652):

Le Sir
29-08-2012, 16:05
Proponuję wgrać sobie do PSa (pewnie do LR też jest) plugin aWeSomE_wedding_PRO 3.14.88
Jest tam dużo fajnych ślubnych ustawień.

matys
29-08-2012, 16:17
Proponuję wgrać sobie do PSa (pewnie do LR też jest) plugin aWeSomE_wedding_PRO 3.14.88

niezły tutek - dzięki ;)

stock
29-08-2012, 17:14
a tak zapytam poważnie - po kiego zrobiłeś komuś foty na slubie skoro teraz nie wiesz co z tym zrobic ?

elanek
29-08-2012, 17:24
Nie pamięta wół... :)

Wpisz w google Lightroom presets - coś znajdziesz dla siebie

Raczo
29-08-2012, 17:59
a tak zapytam poważnie - po kiego zrobiłeś komuś foty na slubie skoro teraz nie wiesz co z tym zrobic ?

90% ludzi robi zdjęcia na ślubach i nawet nigdy na oczy nie widzialo LR lub PS :P wyluzuj ;)

stock
29-08-2012, 18:45
i te same 90% o to nie pyta na forach fotograficznych. Jestem tak wyluzowany że aż mógłbyś się zdziwić :)

Glowa
29-08-2012, 19:53

Jednak coś wie, przecież nie napisał, że nie wie kompletnie co zrobić, tylko że chciałby osiągnąć jeszcze lepszy efekt, który w pełni będzie go satysfakcjonował. Poza tym kolega zytek może robi całkiem udane zdjęcia, dobrze naświetlone, wykadrowane, może i finezyjnie - nie musi chyba od razu być masterem fotografii glamour, czy jak się to tam zwie. Takie jest moje zdanie, choć ja akurat stawiam pierwsze kroki, jeśli chodzi o fotografię cyfrową, poza tym nie mam rozeznania rynku fotografii ślubnej i może się mylę.

AśkaŻ.
29-08-2012, 22:30

Pewnie pytanie idiotyczne, ale cóż. Skad wziac?

RomanZWrocławia
29-08-2012, 23:32
:))
AśkaŻ. (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32884) przeczucie Cie nie myli ....

AśkaŻ.
30-08-2012, 00:09
Super, to jedno już ustaliliśmy.
A poza tym?

marszull
30-08-2012, 00:49
Super, to jedno już ustaliliśmy.
A poza tym?

To jedno ustalenie powinno Ci wystarczyc
Nazwa nie wydala Ci sie dziwna?

elanek
30-08-2012, 11:54
Ej, chłop oczekuje pomocy, a Wy się wyśmiewacie. Sami tacy byliście. Czyli kot tępiony, jak dorośnie będzie tępił inne koty :)

AśkaŻ.
01-09-2012, 23:28
Nie chłop ;)
Ok, przeczytałam swoje pytanie i pisząc uzyłam chyba za dużego skrótu myślowego ... czasem rozumiem sama siebie tylko :) mniejsza o to.

W każdym razie jakby ktoś mial jakieć fajne/ciekawe akcje to mógłby udostępnić. Zdjęcia obrabiam sama, ale lubię też patrząc na inne metody naczyć się czegoś nowego (innego).

Łukasz F.
02-09-2012, 10:27
Proponuję wgrać sobie do PSa (pewnie do LR też jest) plugin aWeSomE_wedding_PRO 3.14.88.

To już wyszła nowa wersja i ja o tym nic nie wiem?;( buuuu...

Aśka, nie martw się:(. Kup Nikona i rób foty. Nikonowskich zdjęć nie trzeba już obrabiać;)

AśkaŻ.
02-09-2012, 19:49
To kurka trafiłam na jakiś wadliwy egzemplarz ... ;( ehhh. Że wcześniej nie trafiłam na kogoś kto by mi to powiedział, może by mi na gwarancji to naprawili ['].
Dobra, eot z mojej strony.