Zobacz pełną wersję : Nikkor 28mm f/1.8g vs Fuji X100
Mam N35 DX, super szkiełko, ale jednak na D700 często potrzebuję czystego zdjęcia, bez winiety. Już prawie kupiłem nowego N28, ale wpadłem na nietypowe rozwiązanie problemu czyli X100.
Co myślicie o takim rozwiązaniu?
Jedyne co mnie martwi to szybkość AF - na pewno z D700 i N28 będę miał nieporównywalnie lepszy af, szczegolnie w ciemnych pomieszczeniach. Ale w ciemnych pomieszczeniach to mogę co najwyżej robić ślub/wesele, a tam N35 DX spokojnie wystarcza.
Może ktoś ma N28 i X100 i zdradzi jak to się sprawuje w praktyce?
MariuszJ
22-08-2012, 20:55
Tyle, że rozkład głębi w Fuji będziesz miał mniej więcej jak 35mm z f2.8 czy nawet f3.2 na FX. Nie wiem czy będzie to takie wow w porównaniu do 28/1.8, nie mówiąc o 35/1.8 na FX.
co zlego widzisz w starym 35/2?
Tracenie kontrastu pod światło, aberracje i brak af-s czyli przeostrzania przy malych odleglosciach. Ale od razu przyznaje sie bez bicia, ze nie mialem tego obiektywu i wnioski wyciagam na podstawie innych starszych konstrukcji (85mm, 50mm). Ponadto w planach jest D800, wiec wolę kupić coś bardziej przyszłościowego. Lubie nasycone, kontrastowe zdjęcia, a nowsze obiektywy dają właśnie taki obraz, stąd wybór 28mm.
Główna zaleta Fuji X100 to kompaktowość, bo obrazkiem, możliwościami ISO czy późniejszej obróbki rawa ustępuje jednak pełnej klatce D700. Chyba wolałbym kupić jakąś porządną 35-tkę do D700, np. Zeiss 35/2. Obawiam się że pewniej (co nie zawsze oznacza szybciej) będzie złapać ostrość Nikonem z Zeissem niż Fuji X100.
Wysłałem kiedyś na forum porównanie zdjęć z D700 28/2.8AIS i X100 (tylko nie wiem czemu niektóre zdjęcia mają teraz inne rozmiary - imageshack sam z siebie coś przestawił..) - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=197158 (tam trzeba porównać zdjęcia z Nikona z tymi które zamieszczone były niżej z Fuji bo robiłem ze zbyt mocno ustawionym czerwonym odcieniem w Fuji)
Jakość wykonania N28 dokładnie jak N35DX. Bardziej odpowiadają mi jakościowo obiektywy Sigmy (50mm i 85mm). Kupiłem go z myślą zastąpienia 35DX ale to jednak całkowicie inna ogniskowa i nie zastąpi uniwersalności 35mm. Dokucza również luz na pierścieniu ostrości, co bardzo utrudnia filmowanie, poza tym kultura jego pracy jest mierna. Pewność af w mojej ocenie jest dyskusyjna. W moim szkle zaobserwowałem ciekawostkę; Gdy obiektyw ostrzy od 0.25m do zadanej odległości ma tendencje do FF natomiast gdy zaczyna od nieskończoności wówczas trafia w punkt. Na swoją obronę szkło ma piękną ostrość od f1.8, pracę pod światło dodatkowo jest to bardzo lekki obiekty. W mojej torbie to drugi Nikon i zapewne ostatni.
miałem uzytkowałem przez kilka dni x100 i powiem , ze awb bije na głowe d700. odzworowanie rzeczywistości jest idealne.
Aparat ma wiele mankamentów ale jakosc obrazka z iso3200 jest swietne.
Jedyna przewaga X100 nad D700+N28/1.8G jaka przychodzi mi do głowy to kompaktowe wymiary. Jeżeli faktycznie potrzebujesz drugiego małego, poręcznego aparatu to zastanów się czy jednak nie warto zainwestować w coś z wymienną optyką, gdybyś w przyszłości potrzebował jeszcze jakiejś ogniskowej w kompaktowych wymiarach - czyli mikro 4/3 (polecam Panasonica GX1 + Panasonic 14/2.5 lub Panasonic 20/1.7) lub Sony NEX.
czyli X100.
A dlaczego nie 35/2D albo 35/1.4G?
35/2 daje bardziej miękki analogiczny obraz i jest mniej kontrastowy niż 35/1,8
35/1,4 wiadomo cena a jakoscia nie grzeszy porównujac przy sobie obie 35/1,4 oraz 35/1,8
35/2 daje bardziej miękki analogiczny obraz i jest mniej kontrastowy niż 35/1,8
Nie zgodzę się z tym:
http://imageshack.us/g/710/20110726163016d7c.jpg/
Jak zmierzysz pipetą na powiększeniu 100%, to tak, 35 jest ostrzejszy, zwłaszcza na 1.8 :-)
Tylko że winietuje koszmarnie.
Wadą 35/2D jedyną jest to, że jak robisz zdjęcia na f/2 w pełnym słońcu, to aberruje i lepiej go domknąć wtedy do 2.8.
35/1,4 wiadomo cena a jakoscia nie grzeszy porównujac przy sobie obie 35/1,4 oraz 35/1,8
Jak wyżej. Ale faktem jest, że nie uważam (póki co) za sensowne dopłacanie z wersji D do G.
Natomiast na pewno 35/2 jest lepszy niż 35/1.8. Jak dla mnie.
Co do ceny: wiele 35/1.4 droższy od X100? Ja bym chyba dopłacił.
(jestem fanem X100 i chętnie bym ją miał, ale...)
35/1.4 Niestety trochę za droga, może w przyszłości. Ale wtedy i tak nie wiem czy bym nie wolał 24/1.4 + ew. 50/1.4.
X100 kosztuje 3500, 35/1.4 6500 - to 3000 wiecej ;>
Aparatow z wymienna optyka nie chce, juz mam system nikona i nie chce pakowac sie w kolejne dokupywanie obiektywow i akcesoriow. Pomysł z X100 powstał z chęci wymiany Panasonica lx-3 na coś w podobnym stylu, tylko lepszego. Lx3 to super aparat, ale bardzo denerwuje mnie jego dynamika, bardzo łatwo o przepał. Co prawda X100 nie jest już taki kieszonkowy jak lx-3, ale na pewno łatwiej go zabrać na imprezę czy wycieczkę niż d700. W tej chwili mój ulubiony zestaw wycieczkowy to D90 + 35/1.8 - leciutki i względnie mały, wszedzie zrobię nim zdjecie, dobra jakosc, czasami troche za wąsko. LX-3 jest fajny, ale kadrowanie na LCD odbiera mi całą przyjemność fotografowania.
Wpadłem na jeszcze jeden pomysł za 3k: 35/2 + X10. X10 też ma namiastkę wizjera, fajnie się go trzyma, jest mały, ale... nie jest to X100 ;) Hybrydowy wizjer, matryca, jakość zdjęć - jestem gotów poświęcić zoom z X10 ;)
MariuszJ
23-08-2012, 14:58
Wpadłem na jeszcze jeden pomysł za 3k: 35/2 + X10. X10 też ma namiastkę wizjera, fajnie się go trzyma, jest mały, ale... nie jest to X100 ;) Hybrydowy wizjer, matryca, jakość zdjęć - jestem gotów poświęcić zoom z X10 ;)
Nie sądzę, żebyś specjalnie odczuł różnicę między X10 a LX3, moim zdaniem gra nie jest warta poniesionego kosztu.
X100 jest super wyborem, jeżeli przyjmiesz minimalistyczny punkt widzenia czytaj zaakceptujesz ograniczenia i przejdziesz do działania (czyli robienia zdjęć). W części sytuacji będziesz tęsknił za D90+35/1.8, w części sprawi Ci się lepiej. Zaryzykowałbym twierdzenie, że zalety i wady obu się znoszą, z małym wskazaniem na X100 za gabaryty oraz elegancję wizualną aparatu :)
Eh, wybór odpowiedniego sprzętu to dla mnie zawsze niezła męczarnia... chyba rzucę monetą :)